Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Természet adta hírközlési útvonalak alkalmazása vészhelyzetekben

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Természet adta hírközlési útvonalak alkalmazása vészhelyzetekben"— Előadás másolata:

1 Természet adta hírközlési útvonalak alkalmazása vészhelyzetekben
avagy: mi és mire jó az NVIS? Dr. Gschwindt András - RSOE

2 Természetes reflektorunk: az ionoszféra
A Napból áramló részecskék és a Föld mágneses terének egymásra hatásaként kialakul az ionoszféra. Kennelly ( USA) és Heaviside (Anglia) elmélet/1925 gyakorlat E réteg…..Marconi 1925 transzatlanti összeköttetés Appleton…. Legfelső F réteg, legtöbb elektron….1926 Állandó változás 11 éves Nap ciklus (kitörések) földrajzi hely évszak napszak

3 Klasszikus rövidhullámú összeköttetés
Klasszikus rövidhullámú összeköttetés. A célterület és az adó-vevő között holtzóna helyezkedik el.

4 A függőlegeshez közeli beesésű térhullámok (NVIS= Near Vertical Incident Skywave) alkalmazása a holtzóna nélküli rövidhullámú összeköttetések létrehozásához. Az optimális üzemi frekvenciát nem engedheti át az ionoszféra. Fontos:az antennának függőlegesen irányba kell sugározni. Pl alacsonyan kifeszített dipól.

5 Az foF2 az a frekvencia, amelynél nagyobbakat az ionoszféra merőleges beesésnél nem reflektál. Az ionogramon a függőleges tengelyen a rétegek magassága látható. Az F km magasságból reflektál. Az foF2 7,2MHz.

6 Az foF2 változása napok, órák szerint. A piros görbe a mért adat.

7 A legkisebb és legnagyobb hazai távolságok között használható frekvenciák

8 Kik használják az NVIS jellegű összeköttetéseket ?
Hadseregek…. Már a 2.világháborúban is…most pl. Afganisztán Mobil és állandóhelyű összeköttetések Műsorszórás pl. Kárpát-medence ellátása nappal 6025 kHz-en Régebben… Polgári Védelem. Külügyminisztérium. Hajózás Hírügynökségek. A földi, URH tartományú, átjátszókkal támogatott rádiótelefonok hazánkban minimálisra csökkentették a rövidhullámok felhasználását…… MŰHOLDAKKAL - nagyobb távolságú átvitelek. Rádióamatőrök… országon belüli összeköttetések. 1,8 és 3,5MHz nappal nem használható (D réteg elnyeli). Rövidesen az 5 MHz-es sáv engedélyezése segít…7MHz az aktív Nap időszakában. A legnagyobb számú felhasználó.

9 Új tendencia Az RH összeköttetések egyre szélesebb körűvé válása a professzionális vészhelyzet tartalék hálózatokban. Ok: korszerű, kis méretű berendezések, antennák használatának lehetősége. Automatikusan optimális üzemei frekvenciát kereső rendszerek (ALE) alkalmazása a professzionális hálózatokban. Rádióamatőrök bevonása különösen a vészhelyzet kialakulását követő órában. A rádióamatőrök jelentős része jól működő, nagy erkölcsi és anyagi értéket képviselő RH állomással rendelkezik. Ezek egyszerű megoldásokkal távkezelhetővé tehetők. Kommunikációs rutinnal rendelkeznek, számítógép hátterük a beszéd mellett adatátvitelt is biztosíthat. Bevonásuk tudásuk erkölcsi elismerését jelenti, fokozza a társadalom számára végzett hasznos tevékenység végzésének érzését.

10 Egy jól felszerelt rádióamatőr állomás berendezései

11 Rádióamatőr versenyállomás.

12 Egyszerű, gyorsan telepíthetö , 100W teljesítményű RH rádióamatőr állomás.

13 Gépkocsira szerelt, több dőlési szögbe állítható RH antenna lehajtott állapotban.

14 Köszönöm a figyelmet! Ajánlott irodalom: www.ha5mrc.hu...... Könyvtár


Letölteni ppt "Természet adta hírközlési útvonalak alkalmazása vészhelyzetekben"

Hasonló előadás


Google Hirdetések