Valuch Tibor: Átmenetben(?) A magyar társadalom a rendszerváltás után

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
Advertisements

Munkanélküli fiatalok: egy hátrahagyott generáció
Az idősebb munkavállalók foglalkoztatása Magyarországon
A Kormány intézkedései és tervei
A nagy gazdasági világ válság
A szabadidő fogalma.
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
A társadalmi differenciálódás területi jellemzői Magyarországon
Construma április 14. Dr. Maráczi Zsolt Otthonteremtési Program Javaslat Társaság a Lakásépítésért Egyesület 1/16.
HAS Centre for Regional Studies Gettósodás és következmények az aprófalvak világában Virág Tünde MTA RKK TKO.
február 24. Gyutai Csaba. 2 3 Forrás: Nemzetközi Statisztikai Évkönyv, 2004, KSH, Bp., Ipari és Építőipari Statisztikai Évkönyv, 2005, KSH, Bp.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
A cigányság integrációja Magyarországon
Társadalmi rétegződés, egyenlőtlenségek, mobilitás
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
A city átalakulásának társadalmi problémái Budapesten
A rendszeres szociális ellátás hatása a gazdasági aktivitásra és a segélyezett romák életmódjára Kiss Eszter OTDK 2011.
Debrecen és vonzáskörzete
Az európai szociális modell esélyei és a fenntartható fejlődés
Munkanélküliség.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
Gyerekkor - válságban „Válság regionális munkaerő-piaci hatásai” konferencia Miskolc, május 5-6. Darvas Ágnes MTA GYEP, ELTE TáTK.
az eltűnt egymillió munkahely nyomában
Észak-magyarországi Operatív Program ( ) Foglalkoztatás Oktatás - nevelés.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
A felnőttoktatás gazdasági, társadalmi és oktatási kapcsolatrendszere két alföldi nagyvárosban Petrás Ede MTA RKK Miklósi Márta DE BTK Változás.Válság.Váltás.Hu.
Összehasonlító gazdaságtan
Alberti Rita Apró Zoltán Balogh Zsolt Baranyi Zsuzsanna Balázs Dorottya Szabó Gergely.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék
Migrációs trendek és helyi közösségek Baranya megyében Konfliktusok és stratégiák a hátrányos helyzetű kistelepüléseken RAGADICS TAMÁS PTE BTK, SZOCIOLÓGIA.
A TELEPÜLÉS-SZOLGÁLTATÁSI EGYESÜLET ÉRTEKEZLETE A PÉNZÜGYI VÁLSÁG LEHETSÉGES HATÁSA A MUNKA VILÁGÁRA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A TELEPÜLÉSÜZEMELTETÉSRE. Balatonvilágos,
ÜDVÖZÖLJÜK a Térségi Konferencia résztvevőit november.
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
EURÓPAI FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIA
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Társadalom- és foglalkoztatáspolitikai stratégiák hatása és hatékonysága Scharle Ágota Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet Budapest, november 12.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
TÁMOP 5.5.1/A-10/ “Jó pályán! Jó gyakorlatok továbbfejlesztése és alkalmazása a munkaerő-piaci integrációért és esélyegyenlőségért” Foglalkoztatási.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
KLASSZIKUS SZOCIOLÓGIA ELMÉLETEK BBTE Szociológia és Szociális Munkásképző Kar Szociológia Tanszék Szociológia szak Péter László.
Lőrinczné dr. Bencze Edit
Marginalitás és jól-lét – kibékíthető koncepciók? Inkluzív társadalom – jól-lét – társadalmi részvétel A Kodolányi János Főiskola szakmai konferenciája.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Munkanélküliség fogalma, típusai
és a társadalmi csoportok jól-lét szintjei közötti összefüggések
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Civil Európa – civilek Európában
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
A MAGYAR REGIONÁLIS TUDOMÁNYI TÁRSASÁG IX. VÁNDORGYŰLÉSE A vizek szerepe a területi fejlődésben A Duna és a Tisza térségeinek fejlődési problémái és fejlesztési.
A társadalmi rétegződés szociológia előadás III.
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
A társadalmi rétegződés szociológia előadás III.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
1 HEVES MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA 3300 Eger, Faiskola u. 15. Tel: +36/36/ , , Fax:+36/36/ Web:
Szemléletváltás a foglalkoztatáspolitika eszköztárában Előadó: Szabó József főigazgató Észak-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ.
A népesség összetétele
And what else?... Leszakadó gyerekek.
A Föld lakosságszámát meghatározó tényezők I. A természetes szaporodás
A NAGY GAZDASÁGI VÁLSÁG
A szakiskola jelene és jövője
22. Magyar gazdaságpolitika
Az életszínvonal és a kereskedelem kapcsolata
Korai iskolaelhagyás és társadalmi következményei
A NÉPESÉG ÉS A GAZDASÁG TERÜLETI KÜLÖNBSÉGEI A POSZT-SZOCIALISTA ERDÉLYBEN Szerzők: Berekméri Mária, PhD hallgató Kurkó Ibolya, PhD hallgató BBTE Földrajz.
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

Valuch Tibor: Átmenetben(?) A magyar társadalom a rendszerváltás után Közelmúltunk jelene. Magyarország története, 1989-2014. Történelemtanárok (24.) Országos Konferenciája 2014. október 11.

Bevezetés Ami lehetséges és ami nem Melyek a kulcsfogalmak? Társadalmi (dez)integráció, újratagolódás, marginalizálódás, szegregáció, intolerancia, szolidaritáshiány Az előadás vázlata: 1./Társadalom az időben – demográfiai változások 2./A társadalom térbeli átalakulása 3./A társadalmi szerkezet és az újratagolódás 4./Konfliktusok és konfliktushelyzetek

Társadalom az időben – demográfiai változások Változatlan trendek (csökkenő születésszám, lényegében stagnáló halandóság, visszaeső gyermekvállalási hajlandóság, folytatódó elöregedés, családszerkezet) Kivándorlás! Általános demográfiai magatartásváltás A demográfiai viszonyok társadalmi következményei – fokozatosan csökkenő létszámú aktív kereső generációk, nyugdíj-válság, egészségügyi ellátás, szociális ellátórendszerek terhei Az átfogó, stratégiai gondolkodás és cselekvés hiánya

A fontosabb népmozgalmi mutatók változása 1980-2011 között

A társadalom térbeli átalakulása A településhálózat átértékelődése – szakképzetlen munkaerő, nehézipar leértékelődése, a foglalkoztatás radikális átrendeződése Az infrastruktúra felértékelődése – ami olcsón, gyorsan elérhető az létezik A globalizálódó világ és gazdaság hatásai – multinacionalitás szempontjai az iparban és a kereskedelemben A területi egyenlőtlenségek újrarendeződése – jövedelmi, vagyoni, foglalkoztatási egyenlőtlenségek Belső migráció átalakulása: városból faluba irányuló migráció (szuburbanizáció és a városi munkahelyek elvesztése miatti visszaáramlás) Foglalkoztatás és a jövedelmek differenciálódása → szegregáció Szegregálódás vagyoni-jövedelmi és etnikai alapon – a végpontok: a lakópark és a gettó

Ózd – Hétes - gettósodás

A társadalmi szerkezet és az újratagolódás Kiindulópont: a késő Kádár-kor duális társadalma Transzformációs válság, magánosítás, tulajdon újraosztás, „egészen eredeti tőkefelhalmozás” a kilencvenes években, posztindusztrializáció, tömeges és tartós munkanélküliség, alacsony foglalkoztatottsági ráta Mérséklődő középrétegesedés, növekvő terjedelmű elit, kispolgáriasodás, marginalizálódás, záródó mobilitás Többtényezős rétegződési modell Lehetséges társadalmi struktúra napjainkban: A./felsőtársadalom : elitcsoportok és jómódúak B./ Társadalmi közép: középvezetőek, értelmiségiek, szakmunkások C./ Alsótársadalom: léthatár felettiek és léthatár alattiak, marginalizáltak

A magyar társadalom gazdasági aktivitásának változása 1980-2010 között

Reálkereset, reáljövedelem és reálnyugdíjak alakulása 1989-2009

Konfliktusok és konfliktushelyzetek Gazdasági konfliktusok – hiányzó tényleges, hatékony érdekképviselet, gyenge szakszervezetek, szolidaritás hiány Társadalmi konfliktusok: - válságos léthelyzetek, a munkanélküliség, az elszegényedés és a szegénység tömegesedése - a rendszerváltás társadalmi ára: kiábrándultság és súlyos demokrácia-deficit - fokozódó mértékű előítéletesség és intolerancia

Köszönöm a figyelmet!