Amit a magyar adatok mutatnak.  BAKTAY ERVIN „ez az ismeretrendszer csak akkor válhat ismét komoly értékké, ha a tudomány nyilvánosságának napfényében.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
ITE az innovatív Tudás Egyeteme az Innováció Innovációja Innovatív kérdések és válaszok a fenntartható gazdasági, társadalmi, környezeti-ökológiai, kulturális.
Advertisements

ALKALMAZOTT KOMMUNIKÁCIÓ
Hipotézis-ellenőrzés (Statisztikai próbák)
4. Két összetartozó minta összehasonlítása
Verseny és szabályozás Pápai Zoltán .
Matematika a filozófiában
SZOMSZÉDVÁRAK A határ menti településközi együttműködéshez szükséges kompetenciák fejlesztése a Nyugat-Pannon Eurégióban.
Zsigmond Király Főiskola OTDK Társadalomtudományi Szekció versenye
Tárki Európai társadalmi jelentés fejezet Állam és piac Janky Béla.
Érvek, érvelés.
3. Két független minta összehasonlítása
Albert Einstein idézetek.
A többszörös összehasonlítás gondolatmenete. Több mint két statisztikai döntés egy vizsgálatban? Mi történik az elsõ fajú hibával, ha két teljesen független.
Non-profit szervezetek bevételi szerkezetének elemzése.
Sztringek.
Bernoulli Egyenlőtlenség
Logikai műveletek
Egy csokor a barátságunkra Music: Nightengale Serenade
Becsléselméleti ismétlés
Nők a globalizált világban
STATISZTIKA II. 5. Előadás Dr. Balogh Péter egyetemi adjunktus Gazdaságelemzési és Statisztikai Tanszék.
Isten?.
A matematika Albert Lenard 5 B osztaly. A matematika: speciális tan; melyről az emberiség (mint lentebb látható) többezer év óta még nem tudta eldönteni,
Regresszió és korreláció
Statisztika II. IV. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Albert Einstein idézetek.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
A munkanélküliség és az infláció kapcsolata
Regresszióanalízis 10. gyakorlat.
A lények és törekvések bukásának valódi oka az igazi, használható MIÉRT megfigyelésére és megtalálására való képtelenség. Adatsorozat 22. A lények és törekvések.
Gazdasági modellezés,döntési modellek
KÉT FÜGGETLEN, ILL. KÉT ÖSSZETARTOZÓ CSOPORT ÖSZEHASONLÍTÁSA
ÖSSZEFOGLALÓ ELŐADÁS Dr Füst György.
Statisztika II. VIII. Dr. Szalka Éva, Ph.D..
Kvantitatív módszerek 8. Hipotézisvizsgálatok I. Nemparaméteres próbák Dr. Kövesi János.
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Közösségi oldalak: újabb aspektusok a kapcsolatokban Dr. Kósa Éva PPKE, BTK, VJK Internet konferencia Szeptember
A munkapiaci-előrejelzések gyakorlata: kitől tanulhatunk? Cseres-Gergely Zsombor, MTA KTI.
Matematikai alapok és valószínűségszámítás

A statisztikai próba 1. A munka-hipotézisek (Ha) nem igazolhatók közvetlen úton Ellenhipotézis, null hipotézis felállítása (H0): μ1= μ2, vagy μ1- μ2=0.
1. A fogyasztói társadalmak átalakulása az utóbbi fél évszázadban.
Scenáriók készítése Dr. Kollár József Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
Védekezés és alkalmazkodás az agrárterületeken III. Magyarországi Klímacsúcs Szentendre, január 19. Jolánkai Márton Szent István Egyetem.
Kvantitatív Módszerek
Kvantitatív módszerek
A konstruktív szociális munka Összeállította: Ágoston Magdolna Nigel Parton: Constructive Social Work towards a new practice,
Védtelen „védett csoportok” A nemi és az etnikai diszkrimináció sajátosságai Kovács Edina.
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
Gazdaságstatisztika 16. előadás Hipotézisvizsgálatok Alapfogalamak
Alapsokaság (populáció)
t A kétoldalú statisztikai próba alapfogalmai

Máth András, Ringier tanácsadó – OAG Szakmai Nap Marketing és kutatás hogyan segíthet a kutatás.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Elektronikus tanulási forráskezelő keretrendszer, kompetencia-fejlesztő program adatbázis létrehozása Calderoni program.
egy ici-picikét (Bokrétás András) Ha az alkoholizmusnak van határa, akkor én kettős állampolgár vagyok.
Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során: a elv alkalmazása Metodika és minőségbiztosítás a képesítések OKKR besorolása során:
1 „Még korunk szélhámosainak is tudósnak kell magukat színlelni, mert különben senki sem hinne nekik.” C.F. Weizsacker.
Gaál Zoltán MFRFK Budapest, szeptember 29..
A MŰ TARTALMA: A politikai hatalom és a tudomány összeütközése A drámának két ellenfele van: A pápa által képviselt egyházi hatalom A lelkiismeret.
A pénz nem boldogít . Egy ember, akinek 3 milliárdja van, semmivel sem boldogabb, mint az, akinek csak kettő van…!
Kapcsolat vizsgálat II: kontingencia táblák jelentősége és használata az epidemiológiában, diagnosztikában: RR, OR. Dr. Prohászka Zoltán Az MTA doktora.
Adalékok egy véges összegzési feladathoz
Középiskolások pénzügyi kultúrája felmérés eredményei Dr. Kovács Péter
2015. június 15. Biyovis perspektíva a társadalmi rétegek között Előadó: Kerepesi Istvánné - Ica.
Asztrológia I..
Eredetileg a statisztika matematikai eszközöket igénybe vevő államháztartástant jelentett, vagyis azon módszerek gyűjteményét és elméletét, amelyek segítségével.
Kiváltott agyi jelek informatikai feldolgozása 2016
Asztrológiai továbbképzés
Előadás másolata:

Amit a magyar adatok mutatnak

 BAKTAY ERVIN „ez az ismeretrendszer csak akkor válhat ismét komoly értékké, ha a tudomány nyilvánosságának napfényében szigorú ellenőrzésnek és kritikának vetik alá”  GEOFFREY DEAN „sokkal több tesztre lenne szükség, hogy szavahihetőbbekké váljanak az asztrológia állításai”

 GÜNTHER SACHS nincs olyan kormány, intézmény vagy egyetem, amely valaha is pénzt adott volna asztrológiai alapkutatásra. Pedig ez a munka még annyiba sem kerülne, mint egy luxusautó, miközben tudjuk, hogy a világon elképesztő pénzeket pazarolnak el nyilvánvalóan fölösleges dolgokra.

Szkeptikus álláspont „Az asztrológia 100%-ban téves. A valósághoz semmi köze. Semmi sem igaz belőle, igazságtartalma egyenlő a nullával.” (Szilágyi András) Asztrológusi vélemény „A vizsgálatok érvénytelenek, bizonyítási vagy cáfolati erejük nulla. Az a kijelentés tehát, hogy az asztrológia tudományosan meg lett cáfolva, téves.” (László Levente)

 Gallup: az amerikai tizenévesek 55 százaléka hisz az asztrológiában  Legmagasabb rangú vezetők, pl. R. Reagen, F. Mitterand, ismert személyek  Politikai döntések  Pénzügyi tanácsadás  Munkatársak kiválasztása  Egészségügyi asztrológia  Indiában egyetemen oktatják  Sorbonne: doktori cím  Virágzó iparág

 „Mars effektus”

 Ki kivel házasodik?  Ki kit hagy el?  Ki marad egyedül?  Ki mit tanul?  Kinek mi a foglalkozása?  Ki miben hal meg?  Ki követ el öngyilkosságot?  Ki hogyan vezet ?  Ki milyen bűncselekményt követ el …. stb.

 a minta egésze;  férfiak és a nők;  jelentőség;  foglalkozási csoportok.

 A görbe tendenciáját tekintve folyamatosan változik  A diagramra egy hatodfokú polinomiális függvény illeszthető  A mintában szereplő személyeknek 20%-kal nagyobb esélyük van arra, hogy Kos vagy Vízöntő, mintsem Mérleg jegyűek legyenek

 Biológiai, társadalmi stb. okok  Az előbbin túlmutatató ok: a minta inhomogenitása Mélyen rejlő ok: asztrológiai ok: Bizonyos konstellációk másra predesztinálnak???  Biológiai, társadalmi stb. okok  Az előbbin túlmutatató ok: a minta inhomogenitása Mélyen rejlő ok: asztrológiai ok: Bizonyos konstellációk másra predesztinálnak???

 Miért fordul át a Kostól az Oroszlánig a férfitöbblet nőtöbbletté?  Összefüggésben van-e ez azzal, hogy a Nők Lapja Cafe adatai is Oroszlán többséget mutattak egy minden bizonnyal zömmel nőkből álló mintán?  Van-e jelentősége annak, hogy Mérlegtől Halakig szabályosan rotálódik a nemek eltérése?

Férfiak (3433 fő)Nők (1391 fő)

 Kizárható: adatgyűjtési anomáliák, biológiai okok stb.  Valószínű: a női és férfi szerepek eltérése, esélyegyenlőtlenségek stb. Mélyen rejlő ok: asztrológiai ok: Bizonyos konstellációk másra predesztinálnak?

„A” kategória„B” kategória

1-2. kategória5-6. kategória

1. kategória6. kategória

tudósEzotéria

Fizikai erőkifejtést igénylő sportolók sakkozók

Egyházi személyekSzex és erotika

Férfiak (161 fő)Nők (493 fő)

 Khi-próba „A” kategória erős szignifikancia (p=0,016) 1-2 kategóriára igen erős szignifikancia (p=0,001) 6. Kategóriára szignifikáns (p=0,05) EZ NAGYON ERŐS BIZONYÍTÉK!

 Óvatosság az eredmények értékelésében  Van egy gyanú, egy nyom  Nemzetközi méretekben is figyelemreméltó eredmény  Anomalisztika  Tradicionális asztrológiai állítások esetleges átértékelése  Asztrotudomány alakulóban

 Újabb adatok kellenek  Mélyebb matematikai-statisztikai vizsgálat  További planéták megvizsgálása  Speciális csoportok vizsgálata

 Szakmai viták(szakmán belül, ill. szkeptikusokkal is)  Külső segítség (meglévő adatok, vélemények, célzatosan kiírt diplomatémák stb.)  Szervezett kutatócsoport  Erőforrások (kitől? hogyan?)  Nemzetközi kapcsolatok