Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

REGIONÁLIS ÉS HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSI STRATÉGIÁK TUDOMÁNYOS KONFERENCIA REGIONÁLIS ÉS HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSI STRATÉGIÁK TUDOMÁNYOS KONFERENCIA SZÉKESFEHÉRVÁR.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Etikai Kódex.
Akció a civil-nonprofit szervezetek méltóságáért! SZÖVETSÉG a Közösségi Részvétel Fejlesztéséért november 27.
1. Közkapcsolati munka (PR) a nem-kormányzati (NGO) szervezeteknél (nonprofit szektorban) (harmadik szférában)
Civil szervezetek Magyarországon
Civil szerepek és civil szereplők
 A szuverenitás megalapozása  Korlátozott államhatalom  Hatalmi ágak elválasztása / fékek és egyensúlyok  Államszervezet meghatározása  Mindent.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Készítette: Soós Kitti. A téma bemutatása Önkéntesség A téma aktualitását az adja, hogy az Európai Unió a 2011-es évet, az aktív polgárságot előmozdító.
Az állam a nemzetközi jog alanyaként Állam = szervezett politikai közösségnek alávetett terület és népesség Állam: a nemzetközi jog (NJ) egyetlen alanya.
Adózási alapismeretek 5.2 konzultáció Helyi adók
A nonprofit szervezetek információforrásai Készítette: Pál Marietta és Simon Orsolya.
A magyar csomagolási hulladék kezelési modellje
Önkéntesség a Debreceni Egyetem hallgatói táborában Lipcsei László MSZT Konferencia november 12.
A felvilágosult abszolutizmus
Közönségkapcsolatok (PR)
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
12. Kulturális önszerveződés, önkéntesség
4. A nyilvánosság – a civil társadalom éltető kerete. Civilség és közhasznúság.
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
Bevezetés a nonprofit szervezetek gazdálkodásába
Bevezetés.
kiemelt projekt bemutatkozása
A társadalmi egyeztetés alapfogalmai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője február.
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
Az emberi tőke vizsgálatának lehetőségei társas vállalkozások körében Kutatási terv Pótó Zsuzsanna.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató „A közpénzek felhasználásáról és a köztulajdon használatának nyilvánosságáról, átláthatóbbá.
A hálózati szociális munka koncepciói (R. Brake) I. Hálózat orientált tanácsadás -a kliensek környezetében lévő erőforrások mozgósítása és támogatása -a.
1% Magyarországon Határtalan Civil Nap, Budapest, május 12.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” NCA-ÖNSZ-08-C-0070 Forrásteremtés Együtt a Munkaerőpiac Fejlesztéséért Alapítvány Május
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
CSR ALAPÚ MOTIVÁCIÓ ÉS BÉREZÉS I.A CSR FOGALMÁRÓL II.CSR ALAPÚ BÉREZÉS III.CSR ALAPÚ MOTIVÁCIÓ IV.CSR ALAPÚ GLOBÁLIS BÉRPOLITIKA MULTINACIONÁLIS VÁLLALATOKNÁL.
A Nemzeti Civil Alapprogram szerepe a civil szektor fejlesztésében
Kulcsár László: A MULTIKULTÚRALTÁS SZOCIOLÓGIAI ÉS TÖRTÉNETI DIMENZIÓI – kutatási inspirációk - Sopron Nyugat Magyarországi Egyetem Benedek Elek.
A jogi szabályozás alakulása
Alapfogalmak, definíciók
ÁVF Társadalmi részvétel 1.
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 2.
A civil szervezetek helye a helyi közösségekben különös tekintettel a társadalmi kirekesztés elleni küzdelemre, az esélyegyenlőség biztosítására.
Kulturális tevékenységek és a közügyek kezelése (issue management) (Managementul activităţii culturale)
Foglalkoztatás-politika
Készítette:Pógyor István. A kisebbség, társadalmi értelemben egy adott társadalmon belül többé- kevésbé elkülöníthető, sajátos azonosságtudattal rendelkező.
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Állampolgári jogok és kötelességek
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ SZEKTOR MUNKAHELYI JÓL-LÉT ÉRZETE.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Szórvány és nemzetépítés – Nemzetközi konferencia – Civil szerepek és önépítkezés szórványban Kovács Katalin – Szórvány Alapítvány Temesvár, május.
Jelenkori társadalmi problémák és konfliktusok Tantárgyfelelős: Dr
Az önkéntesség társadalomfejlesztő ereje Dr. Czike Klára, nonprofit szakértő.
Civil szervezetek szerepe a nevelési és oktatási feladatok ellátásában Harmóniában a környezettel=egészséges életmód.
Magánadományozás, a függetlenség kulcsa Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvány Jacsó Annamária, programvezető november 28.
A tudatos fogyasztói magatartás kultúrájának terjesztése, a civil kezdeményezések fontossága Boczné Lakatos Vanda Pécsi Zöld Kör Egyesület – egyesületi.
Civil törvény és civil információs centrumok a közösségek megerősítéséért Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár február 6. Emeri Erőforrások Minisztérima.
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
 Üzleti szervezetek, vállalkozások, vállalatok fogalma  Üzleti szervezetek: azok a fogyasztói igényt kielégítő szervezetek, amelyek gazdasági erőforrásaikkal.
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás A projekt generáló szerepe, a továbblépés lehetőségei, komplex fejlesztési elképzelések.
Munkaerőpiaci-szolgáltatásokat végző szervezetek lehetőségei
Érdekszervezetek és a civil társadalom
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
Az adórendszer Colbert (francia pénzügyminiszter): „Az adóztatás olyan, mint a libatépés, annak tudománya, hogyan lehet a legtöbb tollat a lehető legkevesebb.
Fiatalok társadalmi részvétele és érdekképviselete
NONPROFIT SZERVEZETEK, CIVIL SZEKTOR
Iskolai egyesületeket és iskolákat jelenleg foglalkoztató kérdések Európában Budapest, Hungary , 8 and 9 May
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.

A nonprofit intézményegyüttes összefoglaló elnevezései Nonprofit szektor Civil szektor (civil szféra) Civil társadalom Harmadik szektor Szociális gazdaság Önkéntes szektor Független szektor Nem-kormányzati szektor

A nonprofit szervezetek különböző elnevezései Nonprofit szervezet Civil szervezet Önkéntes (öntevékeny szervezet) Önszerveződés NGO (non-governmental organization) nem kormányzati szervezet

A nonprofit szektor definíciójának elemei I. 1. A nonprofit szektor szervezetei nem profitorientáltak. Ez nem a profitszerzés megtiltását, hanem az esetlegesen elért profit szétosztásának tilalmát jelenti. Ez az önként vállalt korlátozás különbözteti meg a nonprofit szervezeteket a versenyszféra vállalkozásaitól.

A nonprofit szektor definíciójának elemei II. 2. A szervezetek közhatalmi funkciót nem gyakorolnak, továbbá nem függnek közvetlenül a kormányzattól. Ez a függetlenség elsősorban működési, gazdálkodási, vezetési autonómiát jelent, és nem a költségvetési pénzeszközök felhasználásának tilalmát. A nonprofit szervezeteket ez az autonómia különbözteti meg az állami szektor intézményeitől.

A nonprofit szektor definíciójának elemei III. 3. A szervezetek intézményesültek, s ennek megfelelően szabályos vezetőségük és kialakult működési szabályaik vannak. Ez az intézményesültség a háztartásokon belül és az informális szférában nyújtott, szintén nem profitorientált szolgáltatásoktól különbözteti meg a nonprofit szervezetek tevékenységét.

A nonprofit szektor definíciójának elemei IV. 4. A nonprofit szektort alkotó szervezetekre általában a valamilyen szintű, közvetlen vagy áttételes közhasznúság a jellemző. 5. Működésükben az öntevékenység (az ellenszolgáltatás nélkül végzett munka) és az önkéntes adományok kisebb-nagyobb szerepet játszanak. 6. Politikai szerepvállalásuk korlátozott, nem törekedhetnek a politikai hatalom megszerzésére. A politikai pártok nem tekinthetők nonprofit szervezetnek.

Nonprofit szervezeti formák a magyar jogrendszerben Nonprofit definíciónak megfelelő formák: Alapítvány Közalapítvány Egyesület (társadalmi szervezet) Köztestület Közhasznú társaság Nonprofit definíciónak meg nem felelő formák: Politikai pártok Önkéntes kölcsönös biztosító pénztárak ?????????? Egyházak ??????????

Jogi és statisztikai fogalom

FELADAT Kérem, írja fel egy papírra mindazoknak a nonprofit szervezeteknek a nevét, amelyek a következő 5 perc alatt eszébe jutnak!

A nonprofit szervezetek közhasznúsági besorolása A közhasznú szervezetekről szóló törvény (nonprofit törvény) a nonprofit szervezetek három fajtáját különbözteti meg. Explicit módon: Közhasznú szervezetek Kiemelkedően közhasznú szervezetek Implicit módon: Közhasznú minősítéssel nem rendelkező szervezetek

Nonprofit szektor és civil társadalom Nonprofit szektor Civil társadalom

A civil társadalom fogalma A modern civil társadalmat a civil kezdeményezések és önszerveződések változatos formái alkotják, s egy olyan, az elemi emberi jogok érvényesülését garantáló jogrendszer intézményesíti, amely tiszteletben tartja a társadalom sokszínűségét. A civil szervezetek közvetítenek az állam és polgárai, valamint a gazdasági hatalom és az állampolgárok között

A civil társadalom intézményeinek szerepe I. Eszközül szolgálnak a különféle komplex társadalmi szükségletek kifejezéséhez és a társadalmi problémák aktív kezeléséhez. Az embereket arra ösztönzik, hogy a társadalmi élet minden területén állampolgárokként viselkedjenek, ne hajoljanak meg az államhatalom előtt, ne hagyatkozzanak annak jóindulatára.

A civil társadalom intézményeinek szerepe II. Védelmezik és erősítik a pluralizmust és a társadalmi sokszínűséget, így a kulturális, etnikai, vallási, nyelvi (és egyéb) identitástudatot is. Létrehozzák azokat a mechanizmusokat, amelyek segítségével a kormány és a piac a közösség által ellenőrizhető és felelősségre vonható.