A nukleáris fegyverek elleni harc világnapja Március 1.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FERDINAND MAGELLAN  Portugáliában született, Portóban.  Nemesi családból származott.  1505-ös hadjáratban szállt először tengerre, ahol.
Advertisements

Az I. világháború
Teller Ede ( ) „A biztonság bizonytalansága” Nagy magyarok a természettudományban.
„A megye szerepe a parlagfű elleni mozgalomban” Tájékoztató a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat által kezdeményezett Megyei Parlagfű-mentesítési.
Radioaktivitás és atomenergia
A NATO létrejötte, bővítésének állomásai
A megosztott világ Szovjetunió↔nyugati tőkések tömbje
Országos Tudományos Diákköri Konferencia április Kényszerek vs. Remények - Avagy – Szükségesek-e az atomfegyverek? Péczeli Anna.
A SZÖVETSÉGES DIPOMÁCIA
 A közös vámpolitika  Külkereskedelem  Segélypolitika  Szankciópolitika  Stb.  Egyre fontosabbá tette a külpolitikai együttműködést.
Fegyverkezési verseny. A mostani fegyverkezési verseny vezetője egyértelműen az USA ben az Egyesült Államok csak a világ 16. legdrágább hadseregét.
Az Európai Unió létrejötte, bővítésének állomásai
Szépművészeti Múzeum 1928 Gellért szálloda.
Az atomfegyverek múltja és jelene
Balthazár Zsolt Apor Vilmos Katolikus Főiskola
Az I. Világháború Békekötések.
ENSZ Egyezmény a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Diszkriminációk a társadalomban és jogi kezelésük.
Az Európai Unió és Magyarország
HIDEGHÁBORÚ-II..
Call of duty 2.
ÖSSZEFOGLALÓ FELADATOK
Úton az újabb háború felé
AZ AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK POLGÁRHÁBORÚJA
A Víz Világnapja Március 22..
A II. VILÁGHÁBORÚ Története Készítette: Orbán Balázs 9/A.
Az atomenergia.
Maghasadás és láncreakció
Földünk a második világháború után
Jinnah ellentmondásos álma: Pakisztán. Az államiságra nézve veszélyt jelentő kihívások -politikai válság -szeparatista törekvések -korrupció a problémák.
Nukleáris non-proliferáció az Atomsorompó Egyezmény keretein belül
Melléklet az 1. olimpiai TOTÓ-hoz
EU II..
Március jeles napjai.
Magyarország a II. világháborúban.
Hirosima és Nagaszaki 1945.
Készítette Ferenci Brúnó és Kondor Máté
A Magyar Honvédség részvétele NATO missziókban
Az atombomba robbantások által kiváltott globális klímaváltozás
UNICEF PROJEKT: GYERMEKBARÁT ISKOLA 2011/2012
Izrael születése -britek elleni terrorista akciók(Dávid Károly Hotel felrobbantása) novemberében az ENSZ döntése értelmében Palesztinát két részre.
Az atomenergia helyzete a világon Helyzetkép, okok és következmények Energia Klub december.
Az Európai Únió csatlakozási folyamatai
!!! Tegyünk együtt Értük.
Szeiman József A Közel-Kelet 2012-ben.
Budapest Fasori Evangélikus Gimnázium
Jogi informatika, 2. előadás Az információs társadalom lényegi ismérvei és egyes modelljei szeptember 21. Témakörök: 1.Az IT-ről általában 2.Az IT.
TUDTAD?Ha Kínában egymillió közül sem találni nálad jobbat……akkor csak egy vagy az 1300-ból!Hamarosan Kínában beszélnek majd legtöbben angolul.India lakosságának.
Nincs átfogó magyar monográfia Idegen nyelvű irodalom Időrendi adatbázis Tematikus adatbázis Folyóiratok, szaklapok Gazdasági adatok értékelése Kétoldalú.
Az Európai Unió.
A gyarmati rendszer felbomlása – a „harmadik világ” kialakulása.
Pálkövi Botond Az Atombomba.
ELLENŐRZŐ KÉRDÉSEK 2. sz. oktatási kérdés anyagából Nem Háborús Műveletek 1. Emlékszik még a világháboruk megdöbbető adataira, melyik a helyes a, - 1.
A modern titkosszolgálatok kialakulása
A világ országai. Forrás: Wikipedia:HDI (az ENSZ HDR adatai alapján)
TÉMAKÖR: A MÁSODIK VILÁGHÁBORÚ: szeptember szeptember 2.
FRITZ STRASSMANN ÓCSAI RÉKA 11/A. Boppard, Németország, febr ápr. 22. Fizikus, vegyész.
A szövetségesek győzelme Ki volt Wernher von Braun? Mi volt a Hannibal-hadművelet?
Az európai integráció előzményei és létrejötte
Az Amerikai Egyesült Államok kialakulása
Jaltai konferencia Molnár Kinga (12.B).
Budapest Fasori Evangélikus Gimnázium
IZRAEL ÉS AZ ARAB VILÁG Készítette: Mérő Dominika.
A potsdami konferencia július 17-től augusztus 2-ig
Katasztrófák, a világ körül A KATASZTRÓFA TERMÉSZETI VAGY EMBERI OKOKBÓL BEKÖVETKEZŐ OLYAN ESEMÉNY, AMI ÉLŐLÉNYEK NAGY LÉTSZÁMÚ CSOPORTJÁNAK ÉLETKÖRÜLMÉNYEIT.
A totális háború ( ) (Totális háború=kiterjedt minden földrészre, óceánra, országra, valamint a hátországokra is) Tankönyv oldal.
Hidegháború.
Nukleáris energia alkalmazásai
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
Út a háború felé. A fasizmus térhódítása 1930-as években a fasiszta országok térhódítása jellemző. Japán elfoglalja Kínát, Mandzsúriát. Olaszország Abesszíniát.
Előadás másolata:

A nukleáris fegyverek elleni harc világnapja Március 1.

1954. március 1-jén az Egyesült Államok hidrogénbomba-kísérletet hajtott végre a Bikini- szigeten. A Csendes-óceánon tevékenykedő Fukuru Maru japán halászhajó legénységét radioaktív sugárfertőzés érte. Az 1954-ben történt tragikus események emlékére 1964 óta Japánban nemzeti békenapot tartanak március 1-jén. Világszerte a nukleáris fegyverek elleni harcra szólítnak fel.

Hirosimára az amerikaiak augusztus 6- án dobtak le urántöltetű atombombát. A robbanás körzetében 1,2 kilométeres sugarú körben minden a földdel vált egyenlővé a 350 ezer lakosú városban. Az áldozatok számát illetően csak becslések léteznek.

Az Egyesült Államok 1947-ben megkezdte a nukleáris technológia ellenőrzésére hivatott nemzetközi program szervezését, miközben a Szovjetunió is birtokába jutott az atomtitoknak. A hidegháború éveiben atombombát fejlesztett ki Nagy-Britannia, Franciaország, Kína, később India, majd Pakisztán is.

1957. július 29-én 18 ENSZ-tagállam, köztük Magyarország megalapította a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget, amelynek a sugárzó anyagok és azok feldolgozásának ellenőrzése, az atomenergia katonai célra történő felhasználásának megakadályozása a feladata július 1-jén három atomhatalom, az Amerikai Egyesült Államok, Szovjetunió és Nagy- Britannia 59 másik, atomfegyverrel nem rendelkező országgal együtt - aláírta az Atomsorompó Szerződést.

1996. szeptember 10-én fogadta el az ENSZ Közgyűlése az atomfegyver-kísérletek teljes tilalmáról rendelkező Átfogó Atomcsend szerződést májusában az öt nukleáris nagyhatalom nyilatkozatban erősítette meg azt az eltökéltségét, hogy erőfeszítéseket tesz a nukleáris fegyverektől mentes világ megteremtésére szeptember 10-én fogadta el az ENSZ Közgyűlése az atomfegyver-kísérletek teljes tilalmáról rendelkező Átfogó Atomcsend szerződést májusában az öt nukleáris nagyhatalom nyilatkozatban erősítette meg azt az eltökéltségét, hogy erőfeszítéseket tesz a nukleáris fegyverektől mentes világ megteremtésére.