ÚJ EURÓPAI KIHÍVÁSOK AZ ENERGIAPOLITIKÁBAN MAGYARORSZÁGON Hatvani György helyettes államtitkár.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Energetikai gazdaságtan Energiatermelés (Termelési folyamat) gazdasági értékelése.
Advertisements

Zéró CO2-Fenntartható Építészet ZÖLD BERUHÁZÁSI RENDSZER Dióssy László címzetes egyetemi docens szakállamtitkár Budapest november 5.
Megújuló forrásokból előállított villamos energia támogatása
Az új épületenergetikai szabályozás
Az állam szerepe az öko- marketingben Tátrai Miklós helyettes államtitkár március 17.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Az Észak-Alföldi régió energiastratégiája
Dr. Nyikos Györgyi. ami kielégíti a jelen szükségleteit anélkül, hogy csökkentené a jövendő generációk képességét, hogy kielégítsék a saját szükségleteiket.
Pelech Dávid Budapest Duna Kontakt Pont
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
A hazai energetika fejlődésének társadalmi, gazdasági feltételei, jövőképe Kaderják Péter Kutatóközpont vezető Erőmű Fórum, Velence, október 7.
ÚJ KIHÍVÁSOK, ALTERNATÍVÁK A FENNTARTHATÓSÁG ÚTJÁN „LEGYEN SZÍVÜGYÜNK A FÖLD!” Nukleáris energiatermelés a fenntarthatóság jegyében Bátor Gergő.
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
Műegyetem - Kutatóegyetem Fenntartható energetika 1/11 Fenntartható Energetika Kiemelt Kutatási Terület.
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
1 A hazai energiapolitika teendői Kaderják Péter Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont.
Merre tart a hazai energiaszektor 2010 tavaszán. dr
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
1 A kohéziós politika a költségvetés fogságában 49. Közgazdász-vándorgyűlés, Pécs, szeptember 30. dr. Iván Gábor.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Vince Péter MTA Közgazdaságtudományi Intézet
A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok A klímaváltozás és a legfontosabb hazai feladatok Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium.
Kreatív Iparágak a Digitális térben Új Széchenyi Terv konzultációs konferencia és eFestival Gála Digitális stratégia Közérdekű és kulturális adatok és.
1 A magyar energiapolitika „ Az energiahatékonysági indikátorok az EU-ban és Magyarországon” nemzetközi szeminárium Budapest, október 5. Hatvani.
Energiatervezés Energiapolitikai szempontok Forgatókönyv elemzés.
2. Energetika, (nemzet)gazdaság és társadalom – 2. rész.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Területpolitikai eszközök és a klímaváltozás
ÚJ MAGYARORSZÁG FEJLESZTÉSI TERV DR. NÉMETH IMRE AUGUSZTUS 7.
A magyar energetika bányászatot érintő aktuális kérdései Szentpétery Emese főosztályvezető-helyettes november 17.
A kormányzati K+F+I politika prioritásai, különös tekintettel a gyógyszeriparra Dr. Nikodémus Antal Nemzetgazdasági Minisztérium, Innovációs és K+F Főosztály.
A GÁZSZOLGÁLTATÓK JOGI SZÉTVÁLASZTÁSA MIATTI VÁLTOZÁSOK
KÖRNYEZETTUDATOSSÁG és KÖRNYEZETIPAR EU és üzlet határok nélkül KÖRNYEZETTUDATOSSÁG és KÖRNYEZETIPAR Félixfürdő, május 17. Kovács Kálmán államtitkár.
1 A LIBERALIZÁLT ENERGIAPIAC HATÁSA A GAZDASÁG FEJLŐDÉSÉRE Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Hatvani György helyettes államtitkár.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
A zöld energia jövője Magyarországon Dr. Jávor Benedek elnök Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága november 17.
Környezettudatos közlekedés 2030 – Nemzeti Energiastratégia 2030
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
„Megújuló energia-megújuló vidék” Az agrárgazálkodás lehetőségei a zöld energia előállításában Kovács Kálmán államtitkár Tájékoztató Fórum, Nagykanizsa.
Kecskemét, június 20. Szemerey Szabolcs HÍRÖS BESZÁLLÍTÓI KLASZTER
A 21. század energiapolitikai kérdései és hazai válaszai: a „Magyarország energiapolitikája ” című stratégia és a lezajlott társadalmi-szakmai.
A tartamos erdőgazdálkodás és a faenergetika optimális kapcsolata „A biomassza felhasználásának formái” Budapest, október 25. Jung László vezérigazgató-helyettes.
Az igazi változásokhoz szemléletbeli váltásra van szükség ? Az energiaszektor szerepe a versenyképesség javításában Energiatudatosság.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
Fenntarthatóság Hol tart Európa a cselekvésben? Herczog Edit Európai parlamenti képviselő Magyar Fenntarthatósági Csúcs II. Budapest, november 24.
MIT TEHETÜNK A GÁZFÜGGŐSÉG CSÖKKENTÉSE ÉRDEKÉBEN?
Az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés stratégiája
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
Mitől innovatív egy vállalkozás?
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
A Paksi Atomerőmű üzemidő hosszabbítása Lenkei István Műszaki főszakértő A műszaki-vezérigazgató helyettes tanácsadója Energiapolitika 2000 Társulat Energiapolitikai.
Az EU Duna Régió Stratégia elfogadása, hazai és európai uniós prioritásai Nádasi György Külügyminisztérium Győr, október 11.
SMART KÖZLEKEDÉS A FENNTARTHATÓ VÁROSFEJLESZTÉSBEN Buzási Attila Szalmáné Dr. Csete Mária Dr. Németh Bálint
Az Európai Unió energiapolitikája Gyürk András Az Európai Parlament képviselője Ipari, kutatási és energiaügyi bizottság.
Miskolc város energetikai fejlesztései Geotermikus alapú hőtermelés Kókai Péter projektmenedzser.
A magyar KKV-k regionális versenyképessége A KKV-k segítése – támogatás, avagy befektetés? Miklóssy Ferenc elnök Hajdú-Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara.
Duna Stratégia – Duna menti Kamarák Szövetsége Budapest Kiss Ervin DCCA és BKIK főtitkár.
Az atomenergia szerepe a Nemzeti Energiastratégiában dr. Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár A Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetségének.
Az Európai Unió energiapolitikája
A magyar energiastratégia dilemmái
Előadás másolata:

ÚJ EURÓPAI KIHÍVÁSOK AZ ENERGIAPOLITIKÁBAN MAGYARORSZÁGON Hatvani György helyettes államtitkár

2 A XXI. század energetikai kihívásai: az egységes belső piac megvalósítása az éghajlatváltozás elleni harc az ellátás biztonságának fenntartása A kihívásoknak való megfelelés közös megoldásokat és intézkedéseket igényel Megérett az idő egy új európai energiapolitika kidolgozására !

3 Az új energiapolitika három alappillére FENNTARTHATÓSÁG: versenyképes megújuló források fejlesztése és alkalmazása, az európai fogyasztás hatékonyságának javítása, az éghajlat változás okainak mérséklése; VERSENYKÉPESSÉG: annak biztosítása, hogy a piacnyitás a fogyasztók, és a gazdaság egészének javát szolgálja; a nemzetközi energia árak növekedése hatásainak ellentételezése, modern energiatechnológiák alkalmazása; ELLÁTÁSBIZTONSÁG: az energia-mix és a források és beszerzési utak diverzifikálása, beruházások ösztönzése, szükséghelyzetekre történő felkészülés.

4 Az EU-t érintő legfőbb kihívások A következő 20 évben 1000 Mrd EU energetikai befektetés szükséges Növekvő energia import függőség Beszűkülő forrás lehetőségek Növekvő energia igény Emelkedő energiahordozó árak Globális felmelegedés Nem alakult még ki a teljes egységes belső energiapiac

5 A Zöld Könyv kulcsfontosságú tématerületei I. Az egységes belső energiapiacok kialakítása II. Ellátásbiztonság, szolidaritás a tagállamok között III. Fenntartható, hatékony és diverzifikált energiaforrás-struktúra (energia-mix) kialakítása IV. A klímaváltozás elleni harc V. Kutatás-fejlesztés VI. Közös külső energiapolitika kialakítása, az egységes fellépés megteremtése az EU energetikai külkapcsolataiban

6 I.1. A magyar árampiac fejlődése Jogi piacnyitás (%)3570 Engedélyes kereskedők száma (db) Regisztrált feljogosított fogyasztók - száma (db) telephelye (db) Aktív piac mértéke (%)192235

7 I.2. A magyar gázpiac működése Jogi piacnyitás (%)70 Engedélyes kereskedő (db)10 14 Regisztrált feljogosított fogyasztó (db)2363 Aktív piac mértéke (%)67,5

8 I.3.Az egységes európai energia piachoz való illeszkedés hazai feladatai Az új piaci modell kialakítása, optimális célfüggvény meghatározása, a HTM-ek hosszú távú kezelése Illeszkedés az egységes európai rendszerhasználati szabályzathoz (Energiahálózatok Európai Központja) Egységes rendszerhasználati díjszerkezet (?) Piacélénkítő infrastrukturális beruházások elsőbb- ségi terve és ösztönzési rendszere Átfogó információ csere a piaci szereplők között

9 II. Az ellátásbiztonság növelése A gázellátás diverzifikálása A szükséges szabályzó kapacitások létesítése a villamos energia rendszerben Közösségi készletezési jogszabály (?) Európai Energiaellátás-biztonsági Megfigyelő Központ Közös EU szintű hálózati biztonsági és megbízhatósági előírások

10 III. Az optimális energia-mix kialakítása A jelenlegi nukleáris opció- az élettartam hosszabbítás következetes végig vitele A megújuló források racionális és a maximális gazdasági előnyöket adó kihasználása (EU:12-15%) A Bizottság nem kérdőjelezi meg a tagállamok energiapolitikai szuverenitását az energia-mix vonatkozásában, ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy minden tagállamnak olyan politikát kell folytatnia, amely figyelemmel van szomszédjainak és a közösség egészeinek érdekeire is, továbbá a versenyképességi és környezetvédelmi szempontokra

11 III./1 A hazai szénhasznosítás várható jövője A hazai szénvagyon gazdaságosan kitermelhető domináns eleme -a jelenlegi kitermelési technológiákkal - a lignit (2.9 Mrdt ipari vagyon) A szénhasznosítás meghatározó ágazata hosszabb távon is a villamos energia ipar marad A felhasználás gátja lehet : a CO 2 emissziót korlátozó intézkedések Az esélyeket javíthatja: a szénhidrogén-árak folyamatos növekedése, a tiszta széntüzelési technikák fejlődése

12 IV. A klímaváltozás elleni harc Energiahatékonyság, mint prioritás: új energiahatékonysági akcióterv kidolgozása (cél: 20% megtakarítás 2020-ra); tájékoztatási kampányok folytatása; új pénzügyi eszközök bevezetése (pl. energiahatékonysági garanciaalap); közlekedési szektor előtérbe helyezése ( főleg a nagyvárosi tömegközlekedés javítása); európai fehér bizonyítvány rendszer bevezetése. Hosszú távra szóló Megújuló Energia Útiterv kidolgozása: 2010 utáni célok kitűzésének vizsgálata; új irányelv a megújulók fűtési célú felhasználására; olajimport csökkentésére irányuló hosszú távú terv(több kell, mint az 5,75%); stabil befektetési környezet biztosítása EU szinten.

13 V. Az innováció elősegítése: kutatás- fejlesztés Stratégiai energia technológiai terv kidolgozása a közös célokra fókuszálva (bio-üzemanyagok, hidrogén cellák, fotovillamos berendezések, tiszta szén technológiák, villamos hálózatok fejlesztése) Európai Technológiai Intézet felállítása

14 VI. Közös külső energiapolitika kialakítása, az egységes fellépés megteremtése az EU energetikai külkapcsolataiban Nemzetközi egyezmény kezdeményezése energiahatékonyság témakörben Energetikai kapcsolatok mélyítése a legfőbb termelő és fogyasztó országokkal Új energetikai partnerség Oroszországgal Pán-európai Energia Közösség létrehozása Közös európai mechanizmus létrehozása a külső energiaellátási krízisekre adandó egységes európai reakció érdekében Európai prioritások kijelölése a külső ellátás javítását célzó infrastrukturális beruházások terén

15 Hogyan tovább EU közös energiastratégia? „Történelmi fordulat, vagy jó szándékú ötletek katalógusa ? ” ____________________________________ Hogyan tovább magyar energiapolitika? Haladjunk tovább a kitűzött úton, de a szükséges döntéseket ne odázzuk el !

KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET! Gazdasági és Közlekedési Minisztérium