Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul Környezetgazdálkodás Publikáció (szóbeli és írásbeli) készítés KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖK MSC.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
I. előadás.
Advertisements

Adatelemzés számítógéppel
KIVITELI PERIFÉRIÁK Illés Anna Eszter Felkészítő tanár: Salamon Róza
Interaktív táblák Bevezetés.
Az előadás célja: ALAPISMERETEK elsajátítása n Az informatika az információ elérésével, tárolásával, feldolgozásával és továbbításával foglalkozó tudomány.
 A Web, kezdeti időszakában csak a szöveges file-okat kezelte.  Ma teljes körű multimédia szolgáltatásokat nyújt  Filmet,  Zenét,  Képeket nézhet.
Access Adatbáziskezelés
Képalkotó eljárások alkalmazása a szaporodásbiológiában
Napjaink háttértárolói
QAM és OFDM modulációs eljárások
Forrás: Infografika Forrás:
Metszeti ábrázolás.
DIAGRAM.
Kezdhetek mindent elölről…
Függvények BMEEPAGA301 Építész informatika 1
Grafikus ábrázolási módszerek
Nemzetközi Mértékegységrendszer
Információ feldolgozása
Excel: A diagramvarázsló használata
Diagramkészítés.
POSZTEREK KÉSZÍTÉSE.
Grafikus ábrázolás.
Adatbáziskezelés az MSAccess programmal Makány György 5. rész: Jelentések.
Helyzetfelmérés Helyzetfelmérés elemzése, értékelése
Mértékegységrendszerek SI, IUS
Ozsváth Károly NYME ACSJK Testnevelési Tanszék. II. Országos Sportinformatikai Szimpózium A sportinformatikai szimpózium előadásai kimondva.
Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul Környezetgazdálkodás Publikáció (szóbeli és írásbeli) készítés KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖK MSC.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
MICROSOFT OFFICE EXCEL. Indítása  Start - Minden program – Microsoft Office – Microsoft Office Excel  Asztalról az ikonjára dupla kattintással.
Egyéni animációk készítése
Gazdasági informatika II.félév
Laptop, notebook, PDA. Hordozható számítógép Hívhatják bárhogy: laptopoknak vagy noteszgépeknek, hordozható számítógépeknek, stb. Ezek az egy darabból.
Matematikai alapok és valószínűségszámítás
INFORMATIKA Terület- és Településfejlesztési szak
Dr. Balogh Péter Gazdaságelemzési és Statisztika Tanszék DE-AMTC-GVK
Számítástechnikai szoftver üzemeltető
Prezentáció készítés MS PowerPoint segítségével
A számítógép teljesítménye
Erőforrások Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
Szükségünk lesz valamilyen spreadsheet / táblázat kezelő programra
Táblázatkezelés.
Nyomtatók.
A prezentációkészítés alapjai
TUDOMÁNYOS ELŐADÁS KÉSZÍTÉSE Kutatásmódszertan
I. előadás.
ACCESS Lekérdezések, űrlapok, jelentések
A Monitor. AszámítógépAszámítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő vagy monitor. A monitort egy.
Adatvizualizáció Segédanyag a Gazdasági informatika tárgyához
Adatbáziskezelés. Adat és információ Információ –Új ismeret Adat –Az információ formai oldala –Jelsorozat.
Figyelem irányító ábrák
Dokumentum formázása.
Formátum: jegyzőkönyv
BIOLÓGUS INFORMATIKA 2008 – 2009 (1. évfolyam/1.félév) 6.
Fizika Dr. Beszeda Imre jegyzete alapján.
Informatika Oktató: Katona Péter. Táblázatkezelés (Az Excel táblázatkezelő alapjai)
3. Táblázatok és diagramok
Ez a formátum csak egy ajánlás, nem kötelező a használata.
Oszlopdiagram dr. Jeney László egyetemi adjunktus
Az SI mértékrendszer.
Erőforrások Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
Adat- tárolás.
A mérés A mérés összehasonlítás, ahol a mérendő mennyiséget hasonlítjuk össze az egységnyinek választott mennyiséggel. Hosszúság mérése: Hosszúságot hasonlítunk.
Táblázatkezelés Diagramok.
A digitális kép bevezetés.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Méréstechnika 1/15. ML osztály részére 2017.
A poszter Összeállította: Ágoston Magdolna-2006
Mérések adatfeldolgozási gyakorlata vegyész technikusok számára
Mérési skálák, adatsorok típusai
Címdia mindig azonos betűméretben, és stílusban!
Előadás másolata:

Kutatói pályára felkészítő akadémiai ismeretek modul Környezetgazdálkodás Publikáció (szóbeli és írásbeli) készítés KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖK MSC

A mértékegységek A matematikai- statisztikai értékelés Az ábra és a táblázat A fénykép 6. előadás lecke

Az SI rendszer. A statisztikai értékelés bevezetése 11. lecke

SI mértékegységrendszer Manapság mindenhol a világon az SI (Système International d’Unités), azaz a Mértékegységek Nemzetközi Rendszerét használják. A jelenleg használt SI mértékegységrendszert a 11. Általános Súly- és Mértékügyi Konferencia (General Conference on Weights and Measures) fogadta el 1960-ban. Hazánkban 1980 január 1.-től vált kötelezővé használata az 8/1976. MT rendelet alapján. A tudomány és a gyakorlati élet számos területén azonban megmaradtak a mai napig is a nem SI mértékegységek. Pl.: col, gallon

Az SI rendszer 7 alap mértékegységet használ és ebből vezeti le az összes többi mértékegységet. Ezeken kívül megtart még két kiegészítő mértékegységet. AlapegységekSI - egység HosszúságMéter (m) TömegKilogramm (kg) IdőMásodperc (s) ÁramerősségAmper (A) HőmérsékletKelvin (K) FényerősségCandela (cd) Anyag mennyiségmol (mol) Kiegészítő egység SíkszögRadián (rad) TérszögSteradian (sr)

Prefixumok Prefixumok: előtétszavak: a mértékegységek elé szoktuk rakni. Előnye, hogy nem kell nagy mennyiségű nullát használni. tera-T10 12 billió giga-G10 9 milliárd mega-M10 6 millió kilo-k10 3 ezer hekto-h10 2 száz deka-da (dk)10 1 tíz ––10 0 egy ––10 0 egy deci-d10 −1 tized centi-c10 −2 század milli-m10 −3 ezred mikro-µ10 −6 milliomod nano-n10 −9 milliárdod piko-p10 −12 billiomod Többszörösen összetett törtek helyett a mértékegységekben inkább negatív kitevőket használunk. Pl.: mg. s -1. ml -1

A matematikai – statisztikai értékelés Manapság mindennemű matematikai feldolgozást a geomatematika tárgykörébe sorolunk. Mi is a geomatematika? Földtudományi problémák matematikai megoldása? Nem. Ennél sokkal több. A geomatematika már hosszú ideje átlépte a földtudományok határait. Ahogy a nagysebességű számítógépek és az informatika egyre inkább behálózza a különböző tudományterületeket, úgy lépett túl a geomatematika a földtudományokon. A geomatematika ott van mindennapjainkban, hétköznapi életünk minden szegmensében.

A geomatematika nemcsak az élettelen, hanem az élőlények vizsgálatában is egyre jelentősebb szerepet kap manapság. Például a növény-víz kapcsolat Mágneses Rezonancia vizsgálatokból származó hatalmas mennyiségű adat feldolgozásának és értelmezésének elengedhetetlen eszköze. Összefoglalva a geomatematika a kezdetben földtudományi problémák megoldására kifejlesztett, de ma már a tudományok széles spektrumán alkalmazott matematikai módszerek arzenálja.

Statisztikai mutatók Publikáció írásához szükséges adatsorokat gyakran helyettesíthetjük statisztikai mutatókkal. Segítségükkel nagymértékben lehet csökkenteni az olvasóra árasztott adatmennyiséget, valamint nagymértékben elősegíthetjük munkánk átláthatóságát, érthetőségét. Stílusunkat nagymértékben ronthatja, ha feleslegesen használunk matematikai fogalmakat nem matematikai jelentéssel. Például: „az asztal közepén” helyett ne azt írjuk, hogy „az asztal középpontjában”.

Ábra és táblázat Az adatainkat általában ábrák vagy táblázatok formájában jelenítjük meg publikációnkban. Leggyakrabban az eredményeknél találkozhatunk velük, azonban a módszertani részben is megtalálhatóak. Például egy tápoldatos növényneveléshez használt tápoldat összetételét vagy állatkísérletben használt takarmány összetételét táblázat formájában adhatjuk meg. Használatukkal rendezettebbé tehetjük munkánkat. A szövegben többször hivatkozunk rájuk. Azokra az ábrákra amelyekre nem hivatkozunk át kell gondolnunk, hogy egyáltalán publikációnkban szükségünk van e rá.

Ábra típusai Diagramok: mennyiségi és/vagy minőségi változásokat szemléltetnek. 2 leggyakoribb változata: –Oszlop diagram –Vonalas diagram Gép vonalas rajza Anatómiai képletnek a vonalas rajza Fénykép: ha van lehetőség érdemes külön oldalra jobb minőségű papírra kérni a nyomtatást, amely plusz költséggel is járhat.

Általános tanácsok Az ábrákat és a táblázatokat úgy kell szerkeszteni, hogy az aláírással kiegészítve önmagában véve is érthető legyen arra ügyelve, hogy ne ismételje a folyó szöveget. Az ábráknak és a táblázatoknak legyen meg a célja, szerves részét képezze publikációnknak. Lehetőleg ne közöljük ugyanazokat az adatokat táblázatban és ábrában is! Mikor használjunk ábrát és mikor táblázatot? Ábra: változásokat, tendenciákat, különbségeket akarunk ábrázolni. Táblázat: konkrét számadatokra helyezzük a hangsúlyt.

Ábrát vagy fényképet használjunk? –Ábra: néhány jellemző részlet ismertetésére van csak szükség, vagyis kiemelés a cél. Valamely gép vagy eszköz működését jobban szemlélteti. Belső felépítés megjelenítésére. –Fénykép: Sok apró részletet örökíthet meg, dokumentációs értéke is van, főleg akkor ha a kép elkészülte után nem módosították. Klinikai elváltozásokat is sokkal egyértelműbben lehet dokumentálni.

Ábrázolás a közleményekben (ábra, táblázat, fénykép) 12. lecke

Táblázat Számokat és szöveget, egyenletet tartalmaz. A folyóiratnak megfelelő méretű táblázatot készítsünk. Vagyis ne legyen 2 oldalas a táblázat, mert azt sem a szerkesztő nem szereti és az olvasó számára is nehezen áttekinthető. Emellett kerüljük a kicsi és túl sok táblázatot is. Vagyis ha csak 2-3 adatunk van azt nem érdemes táblázatba illeszteni, azt simán a szövegben jelenítsük meg. Táblázatnak felül van a fejléce, bal oldalon a vezérfonala.

Táblázat 2. Táblázatunkban lévő adatokat próbáljuk meg olyan SI mértékegység rendszerben megadni, amelyben ne legyen túl sok tizedes jegy. Például: 0, g/l-es koncentráció helyett célszerűbb 5 μg/l-es koncentrációban megadni az eredményt. A hiányzó adatok helyét egy-egy rövid gondolatjellel töltjük ki. A számoszlopokat logikai sorrendben kell elhelyezni. A kontroll értékek kerülnek az első oszlopba, mellé kerülnek az összehasonlítandó értékek.

Diagram Mitől lehet több egy diagram, mint egy táblázat? A számadatokat, ha egymással összevetjük agyunk megpróbál hozzá egyfajta táblázatot kapcsolni. Vagyis egy diagram sokszor jobban megragadja az ember figyelmét és sokkal jobban elképzelhetővé teszi a publikációs adatainkat. A legtöbb diagramban egy független és egy függő változót találunk, amelyet egy koordináta rendszerben ábrázolunk. A diagramokat koordináta rendszerük alapján a következő csoportokba oszthatjuk: kör, oszlop, vonalas diagram.

Kördiagram Nincs koordináta rendszere Körcikkekre osztott körből áll Alkalmas megjelenítési módszer %-os összetétel megjelenítésére Hátrány: –Az értékeket nagyon pontatlanul lehet leolvasni róla, hacsak rá nem írjuk. –A 100%-osnál nagyobb értékeket nem lehet megjeleníteni rajta –Az értékek változásait nem lehet megjeleníteni egy diagramon belül.

Példa Érték nélküli kördiagramÉrték feltűntetve a diagramon Látható, hogy az értékkel ellátott diagram sokkal jobban használható. A kördiagramoknak számos változata ismert és használatos manapság.

Oszlopdiagram Mennyiségek ábrázolására szoktuk használni. Általában csak az ordinátatengelyt szoktuk megjeleníteni. Az oszlopok magassága a megjelenített mennyiséggel lesz arányos, azonban helyük nincs lehatárolva. Vagyis a diagramon bárhova eltolhatóak. A diagramon egyszerre több változót is megjeleníthetünk. Alkalmazásával vizuális emlékünk is marad a számadatokról. Mennyiségi változásokat is meg lehet jeleníteni a felhasználásával.

Mikor használjuk az oszlopdiagrammot? Akkor használjuk amikor a mért értékek között nincs közvetlen összefüggés. Például: Többfajta nehézfémes növényi kezelésünk van és egyszerre szeretnénk nézni a különböző kezelések növényi hatásait. A diagramon látható, hogy az egyes növényi részekben az intenzitási értékeket a különböző nehézfém kezelések hogyan változtatták meg.

Vonalas diagram Mikor használjunk vonalas diagramot? Abban az esetben kell vonalas diagramot használni, amikor egy paramétert folyamatosan mérünk, vagy annak lefutását modellezzük. –Az előzőre példa: a vércukorszint időbeli változása. –Utóbbira példa: a víztartalom csökkenése a hajtás csúcsi irányába haladva. Azonban ha vonalas diagrammal akarjuk megjeleníteni az adatainkat, szükséges megjelölni a diagrammon egy esetleges kezelés, beavatkozás helyét vagy idejét.

Fénykép A kép minőségét mindig az adott folyóirat nyomtatási minősége szabja meg. Érdemes a fekete-fehér újságba fekete- fehér/szürkeárnyalatos képet küldeni, hogy a nyomtatás során a lehetőségekhez képest a legjobb minőségű fényképet tudjuk közölni. A mikroszkóppal készített fotókon az adott anatómiai egységet a kezdőbetűjével egy nyíl segítségével meg kell jelölni. Nem szabad elfeledkezni a mikroszkópos felvételen a mérettartomány, méret megadásáról sem.

Példa 0,001 mm Szürke árnyalatos felvétel (Készült: Kaposvári Egyetem Diagnosztikai és Onkoradiológiai Intézete) Mikroszkópos felvétel Korom szennyeződés S: stoma S

Köszönöm figyelmüket!