A NEMZETGAZDASÁG ÉS A KÖZLEKEDÉS KÖLCSÖNHATÁSA Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet AZ ÁLLAMREFORM ÉS A KÖZLEKEDÉS-

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Regionális politika
Advertisements

BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
MTA Regionális Kutatások Központja Innovatív szolgáltatások hatása a területi fejlődésre Nagy Gábor, geográfus, CSc. MTA RKK Alföldi Tudományos Intézet,
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Heves megye jövője az NFT 2. rendszerében Előadó: Sós Tamás elnök Heves Megyei Közgyűlés.
Záhony térsége gazdaságfejlesztési „zászlós program” Kálnoki Kis Sándor miniszterelnöki megbízott.
Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
LOGISZTIKAI OKTATÓK TANÁCSKOZÁSA MISKOLCTAPOLCA 2002 MÁJUS 31 NÉMON ZOLTÁN GAZDASÁGI MINISZTÉRIUM KUTATÁS-FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK A SZÉCHENYI TERVBEN.
műszaki osztályvezető
Vörös Attila, Gáspár László, Kálnoki Kis Sándor Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet ERTRAC-Hungary.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
SZERVEZETFEJLESZTÉS Dr. Magura Ildikó.
„G A Z D A S Á G P O L I T I K A” SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR ELŐADÁS SOROZAT 10 x 10 makrogazdasági trendek Szeged, február.
Interdiszciplináris ellátási lánc- versenyképes vállalat
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Logisztika 6.előadás.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Településmarketing Értékaudit.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek.
Az új Magyarország Fejlesztési Terv ( ) Dr. Aubert Antal.
1 Prof. emeritus Dr. Knoll Imre egyetemi tanár, MTA doktor Új törekvések a logisztikai közreműködésben Heller Farkas Főiskola Logisztika Szakirány II.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A gazdasági szuburbanizáció mérése,
A Magyar Regionális Tudományi Társaság V. Vándorgyűlése Az ipar szerepe a regionális fejlődésben Alternatívák a regionális innovációs rendszer továbbfejlesztésére.
III. A logisztika jövője
A logisztikai szolgáltató központok fejlesztésnek hatása az ország fejlődésére Dr. Zsirai István Közlekedéstudományi Intézet Kht. főmunkatárs, tanácsadó.
„Az EU keretköltségvetése” és élelmiszergazdasága előtt álló közös kihívások Éder Tamás.
Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet ELTE Társadalomtudományi Kar Empirikus Tanulmányok Intézete Társadalomtudományok Módszertana Tanszék Településtudományi.
1 AZ ÁRUSZÁLLÍTÁSI LOGISZTIKA EGYES KÉRDÉSEI Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet Szolnoki Főiskola.
TIME TO DECIDE ÉS MAGYAR KÖZLEKEDÉSPOLITIKA Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet
MTA Regionális Kutatások Központja RÉGIÓINK ÉS A KÖZLEKEDÉS Erdősi Ferenc MTA Regionális Kutatások Központja Pécs, 2007.
A Dél-dunántúli régió helyzete, fejlesztési lehetőségei és az RFT szerepe a DDOP végrehajtásban Dr. Wekler Ferenc elnök szeptember 14.
Projektek monitorozása. Elvek és módszerek
Határon átnyúló együttműködések – a KKV-k hálózatépítésének egy lehetősége Előadó: Firtl Mátyás általános alelnök Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat.
Galovicz Mihály, IH vezető
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
Gazdaságfejlesztési politika – II. NFT ( ) Eszes Gábor GKM Miniszteri Kabinet Nyíregyháza, december 14.
„Közlekedés- és logisztikai fejlesztés Záhony – Csap térsége”
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
NŐ az ESÉLY! Esélyegyenlőségi program Zala megyében A projekt az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával valósul meg.
Tapasztalatok az NFT „Közlekedés, energia” munkacsoportjával kapcsolatban Lukács András Levegő Munkacsoport „Civil szervezetek feladatai és lehetőségei.
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
Az intermodális logisztikai szolgáltatások fejlesztési programja Szűcs Lajos főosztályvezető Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Közlekedési Stratégiai.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Társadalmi-gazdasági egyenlőtlenségek Régiók, megyék, kistérségek.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
TERÜLETI SZEMPONTOK MEGJELENÉSE A AS TERÜLET- ÉS TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI OPERATÍV PROGRAMBAN Tóth Róbert, fejlesztési szakértő CODEX workshop Novi.
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
A logisztikai rendszer beszerzési alrendszerének jellemzői és modellje
Fleischer Tamás MTA KRTK Világgazdasági Intézet ELTE Társadalomtudományi Kar Társadalomtudományok Módszertana Tanszék Humánökológia szakirány Város, közlekedés,
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
A MAGYAR LOGISZTIKAI STRATÉGIA STRATÉGIAI KÖRNYEZETI VIZSGÁLATA Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet
MAGYARORSZÁG HELYZETE, SZEREPE, LEHETŐSÉGEI – ÉS AZ EBBŐL ADÓDÓ KÖZLEKEDÉSI FELADATAI; HIBALEHETŐSÉGEK Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet.
TIME TO DECIDE „MOZGÁSBA HOZNI EURÓPÁT” Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet NEMZETKÖZI.
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
Magyar Tudományos Akadémia Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet Új fejlesztési övezet: Közép-Európa Az autóipar telephelyválasztásának.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
Logisztikai fejlesztési irányok a hazai és az EU szakpolitikák tükrében CEBC „A győztesek felelőssége” konferencia február 2. Dr. Bokor Zoltán BME.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
A szolgáltatási szféra és az infrastruktúra
Nagyváros–vidék egyenlőtlenség Kelet-Közép-Európában
Előadás másolata:

A NEMZETGAZDASÁG ÉS A KÖZLEKEDÉS KÖLCSÖNHATÁSA Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet AZ ÁLLAMREFORM ÉS A KÖZLEKEDÉS- FEJLESZTÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI KTE – MMK – MAÚT konferencia Balatonföldvár, 2007 május 8-9.

2 A nemzetgazdaság és a közlekedés kölcsönhatása 4 Feladat ellátás ( Pl. a BKV forgalmi diszpécserének ) a zavartalan működést: azaz adott hálózaton, adott járműparkkal, adott igények ellátását kell biztosítania. Ha fennakadás van (utas- lemaradás, jármű-kiesés stb.), be kell avatkoznia, ott és akkor megoldani a problémát. Közlekedési információ, szakmai jártasság 4 A közlekedéshálózat fejlesztése más lépték, más időhorizont, és kölcsönös az összefüggés a kiszolgált térségek tevékenységével, térhasználatával, az igények módosulásával.– A jövőbeli térség- és közlekedésfejlesztés közös tervének tradicionális megoldása: rendezési terv az adott jövőbeli állapotra. Célállapot, hatékonyság, optimum, párhuzamosságok kiküszöbölése, végrehajtási fegyelem, ütemezett feladatok. 4 Ezzel szemben itt az új paradigma: nem tudjuk, milyen helyzet lesz a jövőben, csak az biztos, hogy lesznek változások (éghajlat, szokások, igények, tevékenységek stb.) Olyan hálózatra van szükség, amelyik rugalmasan képes alkalmazkodni a változásokhoz. Tartalék-kapacitás, redundancia, párhuzamosság ‘diverzitás’

3 A nemzetgazdaság és a közlekedés kölcsönhatása 4 Tavaly miről beszéltem: összefoglaló 4 Elérhetőség, mint a térhasználat és a közlekedés közös leckéje 4 Policentrikus hálózatok, mint lépés a rugalmas alkalmazkodás irányába.

4 Összefoglaló tavalyról 4 A földrajzi elhelyezkedés 4 – és az ezzel kapcsolatos mítoszok 4 A közlekedés szerepe a térség fejlesztésében 4 – és az ezzel kapcsolatos mítoszok 4 Az interregionális kapcsolatok három problémája 4 – és az ezzel kapcsolatos mítoszok 4 A logisztika lehetőségei 4 – és az ezzel kapcsolatos mítoszok

5 A földrajzi elhelyezkedés - és az ezzel kapcsolatos mítoszok 4 „Híd kelet és nyugat között” 4 „Európa fordítókorongja” 4 „A kelet kapuja” újabban „a Balkán kapuja” 4 „Magyarország logisztikai központ” 4 Problémák-1: legfeljebb egyik híd, egyik korong, egyik kapu, egyik központ (nem nélkülözhetetlen kapocs) 4 Problémák-2: Valamennyi elképzelés alapja a máshol végzett tevékenység. Siker esetén is egy nagyon kiszolgáltatott tevékenységet alapoz meg. 4 Problémák-3 Olyan tevékenységnek akar központjává válni, amit a fejlett országok inkább leépítenének (Más tevékenységek u.i. irreálisnak bizonyultak – pénzügyi kp, informatikai kp, üzleti kp.)

6 A közlekedés szerepe a térség fejlesztésében - és az ezzel kapcsolatos mítoszok 4 Mindkét elmélet alapján az infrastruktúra termelőkre gyakorolt (kínálati és a keresleti oldali) előnyeit szokták aláhúzni. 4 * Kommentár: Rendre kimarad az áttekintésekből, hogy a szomszéd térségeknek is javul az esélyük, hogy elvigyék a régióból az input tényezőket, és ezzel éppen csökkenhet a régió saját input bázisa. (‘kétirányú utca’) Ugyancsak kimarad, hogy a kapcsolat révén a külső termékek is olcsóbban elérhetőekké válnak, ennek következtében a belső termelő piaca el is apadhat. (‘kétirányú utca’)

7 4 A folyosók rossz mintázata: az Európai Unió (EU-12/15) a saját helyzetére alapozva alakította ki a TEN hálózatokat, - a csatlakozó országok számára viszont külső meggondolások jelentek meg, és a kelet-nyugati irányok dominanciája => 4 A folyosók túlzott súlya: Az Európai Unió Közös Közlekedéspolitikája elsősorban az egyes országok hálózatainak az átlapoló szintjére koncentrált. E folyosók építésének változatlan prioritással való átvétele a hazai (és más csatlakozó országbeli) közlekedéspolitikába elhibázottnak tekinthető 4 Magyarországon ráadásul az interregionális folyosók egy hibás, centralizált struktúrában épülnek, erősítve (és nem csökkentve) a térségi különbségeket Az interregionális kapcsolatok három problémája - és az ezzel kapcsolatos mítoszok

8 A logisztika lehetőségei - és az ezzel kapcsolatos mítoszok 4 Fleischer T (2007) Logisztika – trendek és mítoszok. Közlekedéstudományi Szemle 57. évf. 2. szám pp A központi fekvés mítosza 4 A tranzit mítosza 4 A megállított áru mítosza 4 Intermodalitás – egy szlogen mítosza 4 A magunkhoz ragadható folyosó mítosza 4 A logisztikára épülő térségfejlesztés mítosza 4 A 13+1 nyerő intermodális logisztikai központ mítosza 4

9 Összefoglaló, tavalyról 4 Az ország földrajzi pozíciója jó, de erre vonatkozó hivatkozások többnyire tartalmatlanok és nem egy autonóm cselekvési program kialakítását serkentik, hanem a külső döntéseknek való kiszolgáltatottságot fokozzák ( tranzit kiszolgálására alapozott jövő ) 4 A hazai tervezetekben túlzott súlyt képvisel a tranzitfolyosók fejlesztése és félreértést takar e folyosók közlekedési szerepének meghatározása ( a közvetlen kiszolgálás feltevésén alapszik ) 4 A térségi hatás feltétele, hogy a magisztrális hálózatok és a térségi felhasználók között legyen hatékony közvetítő hálózat (működőképes hazai fő- és alsóbbrendű hálózat) 4 A hazai magisztrális hálózatnak e finomhálózat jó működését kell biztosítania: a közvetett kiszolgálást (a finomhálón keresztül) továbbá az országos fejlettségi lejtőt oldó szerkezetet (nem pedig erősíteni a tengelyekhez koncentrálást és a főváros-centrikus struktúrát)

A NEMZETGAZDASÁG ÉS A KÖZLEKEDÉS KÖLCSÖNHATÁSA Elérhetőség: a térhasználat és a közlekedés közös leckéje AZ ÁLLAMREFORM ÉS A KÖZLEKEDÉS- FEJLESZTÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI KTE – MMK – MAÚT konferencia Balatonföldvár, 2007 május 8-9.

11 Új Magyarország Fejlesztési Terv Közlekedési Operatív Program 4 ÚMFT KÖZOP p.10/98: „A KÖZOP súlypontjai (Összefoglaló)” „A közlekedési fejlesztések legfontosabb célja az elérhetőség javítása a globális és regionális versenyképesség növelése valamint a társadalmi-gazdasági és területi kohézió erősítése érdekében”. 4 Az ÚMFT Közlekedési Operatív Program prioritási tengelyei közül az alábbi kettőre jut az OP támogatási előirányzatainak 71,6 %-a: Az ország és a régióközpontok nemzetközi elérhetőségének javítása” és a „Térségi elérhetőség javítása”.

12 Elérhetőség: a térhasználat és a közlekedés közös leckéje 4 „A jó megközelíthetőség vonzza a működő tőkét, orientálja a vállalkozások telephelyválasztását, közelebb hozza a beszerzési és értékesítési piacokat, nagyobb teret ad a munkaerő mobilitásának és lehetővé teszi többlet- jövedelmek realizálását a nemzetközi áruszállítás kiszolgálása révén.” (KÖZOP p.10/98) 4 (Egyoldalúság 1: csak a potenciális előnyökkel számol).

13 Elérhetőség: a térhasználat és a közlekedés közös leckéje 4 „Az ország és a régióközpontok nemzetközi elérhetőségének javítása. Célunk, hogy a beavatkozások folytán javuljon az ország nemzetközi elérhetősége és versenyképessége, gyorsabban, kényelmesebben és biztonságosabban jussunk el az ország egyik részéről a másikba, jelentősen növekedjenek az áruszállítási szükségleteket kielégítő, versenyképes és környezetkímélő közlekedési kapacitások. Az ország nemzetközi elérhetőségének javításában elsődleges cél a vasúti és közúti TEN folyosók fejlesztése, a gyorsforgalmi utak továbbépítése az országhatárok felé, és a Duna-folyó hajózhatóságának a javítása. 4 A térségi elérhetőség javítása azt a célt szolgálja, hogy a régiókon belül és a régiók között nagyobb teherbírású és jobb minőségű közutakon gyorsabb és biztonságosabb legyen a fontosabb centrumok elérése.” ( KÖZOP p.11/98 ) 4 (Egyoldalúság 2: csak a közlekedési megoldással számol).

14 Elérhetőség: a térhasználat és a közlekedés közös leckéje 4 Mit akarunk elérni? Nem központokat, hanem bizonyos funkciókat, szolgáltatásokat 4 Jól elérhető = könnyen odajutunk, vagy a közelünkben van 4 Két kulcsfogalom: mobilitás és elérhetőség 4 Hanson, Susan – Genevie Gioliano (2004) The Geography of Urban Transportation Third Edition Published 2004 Guilford Press 4 Elérhetőség: egy bizonyos távolság- (idő-) limiten belül rendelkezésre álló lehetőségek (tevékenységi helyszínek) mennyiségére vonatkozik 4 Mobilitás: a képesség, amellyel mozogni tudunk tevékenységi helyszínek között (pl. lakás-munkahely) 4 Ha a tevékenységi helyszínek közötti távolság nő, az elérhetőség egyre inkább mobilitás-függővé válik. ( van-e tk, vagy autó ill. út )

15 Elérhetőség: a térhasználat és a közlekedés közös leckéje 4 A közlekedési tervek és az ÚMFT is kizárólag adott célpontok közötti mobilitás biztosítását érti elérhetőségen 4 A cél éppen az egyoldalúan közlekedési kínálati szempontokkal számoló, mobilitás-centrikus hagyományos közlekedéstervezői megközelítés megváltoztatása volt 4 Energetika: a cél nem a kWh hanem a szolgáltatás (hő, fény stb.) Sőt ugyanazt a szolgáltatást kevesebb kWh-val biztosítani 4 Közlekedés: elérni a szolgáltatásokat (iskola, mh, bolt) 4 Hiába javítom a közlekedési lehetőségeket, ha közben megszűnik a helyi posta, az iskola, a kórház, hiszen akkor az elérhetőség nem javul, hanem romlik! 4 Ilyenkor a térbeli különbségek a közlekedés javítása ellenére nem csökkennek, hanem nőnek, és az eredeti cél ( társadalmi- gazdasági és területi kohézió erősítése ) nem teljesül.

A NEMZETGAZDASÁG ÉS A KÖZLEKEDÉS KÖLCSÖNHATÁSA Policentrikus hálózatok: lépés a rugalmas alkalmazkodóképesség felé AZ ÁLLAMREFORM ÉS A KÖZLEKEDÉS- FEJLESZTÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI KTE – MMK – MAÚT konferencia Balatonföldvár, 2007 május 8-9.

17 GKM 2003 „Sztráda express”

18 Fejlesztési pólusok és tengelyek 4 OTK 2005 ‘Regionális fejlesztési pólusok és tengelyek’

19 Policentrikus városhálózat: egy lépés a rugalmas alkalmazkodás felé 4 Monocentrikus struktúra felváltása egy új struktúrával. 4 Nem a feladatok dekoncentrálásáról van szó! 4 A kulcs: vertikálisan tologatom-e a hatásköröket („lead”) vagy horizontális együttműködés kiépülését segítem elő. 4 Ellátási feladatkörök vertikális tologatása: null-összegű játszmát feltételez, a hierarchikus viszonyok megmaradnak, a leadott hatáskört vissza is lehet venni (ld. útügyi igazgatás). Ez is pozícióba hoz alcentrumokat, azok érdekeltté válnak a dekoncentrált struktúrában! 4 Valódi policentrum: új hálózati pozíció, endogén fejlődés, pozitív összegű játszma.

20 4 Policentrikus = nem monocentrikus 4 Nem hierarchikus (= kapcsolat csak eltérő szintek között) 4 Nem felülről lefelé szerveződő (bár aktív településpolitikát igényel) 4 Nem elosztási modellen alapszik 4 Nem a közbenső szint felértékelődése, (ez még a régi struktúra) 4 Hangsúly a horizontális (adott szinten belüli) együttműködés 4 Csomópontok hierarchiája helyett hálózati szintek hierarchiája ( alsóbbrendű hálózat, főhálózat, interregionális folyosó ) 4 Csomópont, hálózat, térség – a térség számára kell eredményes fejlődést biztosítani 4 Fa-struktúra – rács-struktúra – kis-világ – limitált kis-világ Policentrikus városhálózat: egy lépés a rugalmas alkalmazkodás felé

21 Policentrikus városhálózat: egy lépés a rugalmas alkalmazkodás felé 4 ‘Policentric Urban Region’ – [Parr 2003] 4 (1) egymástól elkülönült városok alkotják, (folyosó, halmaz). 4 (2) van egy minimális elkülönültség a városok között, 4 (3) felső limit pl. egy órán belül megközelíthető települések. 4 (4) sűrűbb, mint a nem-PUR térségek, 4 (5) A PUR-t alkotó centrumok nincsenek egymással klasszikus hierarchikus viszonyban, 4 (6) Erős és kölcsönös belső kapcsolatrendszer (gazdasági, kereskedelmi, átfedő munkaerőpiaci stb.) 4 (7) Az egyes centrumok specializálódnak, saját profiljuk alakul ki az együttműködésben, amit külső kapcsolatokban is képviselnek.

22 Policentrikus városhálózat: egy lépés a rugalmas alkalmazkodás felé 4 Policentrikus városhálózatra nem azért van szükség, mert ez a hálózat hatékonyabban tudná kiszolgálni az elosztási modellt, hanem azért, mert a belső erőforrások hasznosításához, a térségi endogén fejlődés előmozdításához a térségben lévő települések sokoldalú hálózatosodására van szükség, és ennek a fejlődésnek a bázisa a policentrikus városhálózat. 4 A hálózatok értéke: aggregált és felhasználói előnyök –Műsorszóró hálózat: Sarnoff-törvény: constans / lineáris –Kétirányú kommunikáció: Metcalfe-törvény: lineáris / négyzetes –Csoport-formáló hálózatok: Reed-törvény: 2 n-1 / 2 n

23 Policentrikus városhálózat: egy lépés a rugalmas alkalmazkodás felé 4 Az ellátási modelltől való eltávolodás – új szemléletmód. 4 A régi: adott cél, adott feladat, jövőkép („ a megállapított ös forgalomra”) – hatékonyság, optimális kapacitás, a párhuzamosságok megszüntetése stb. 4 Az új: annak belátása, hogy nem tudjuk a jövőt biztosan előrebecsülni, egyébként sem egy statikus állapotra, egy véghelyzetre lehet számítani, hanem állandó változásokra, átrendeződésekre. Ebben a helyzetben a versenyképességet az biztosítja, ha hálózataink időben érzékelik a változásokat, és rugalmasan adaptálódni képesek az új igényekhez; ha az egyes elemeik NEM a kapacitáshatáron dolgoznak, ha választási lehetőségek, alternatív utak léteznek, azaz éppen párhuzamosságok és redundancia!

24 A nemzetgazdaság és a közlekedés kölcsönhatása 4 Feladat ellátás ( Pl. a BKV forgalmi diszpécserének ) a zavartalan működést: azaz adott hálózaton, adott járműparkkal, adott igények ellátását kell biztosítania. Ha fennakadás van (utas- lemaradás, jármű-kiesés stb.), be kell avatkoznia, ott és akkor megoldani a problémát. Közlekedési információ, szakmai jártasság 4 A közlekedéshálózat fejlesztése más lépték, más időhorizont, és kölcsönös az összefüggés a kiszolgált térségek tevékenységével, térhasználatával, az igények módosulásával.– A jövőbeli térség- és közlekedésfejlesztés közös tervének tradicionális megoldása: rendezési terv az adott jövőbeli állapotra. Célállapot, hatékonyság, optimum, párhuzamosságok kiküszöbölése, végrehajtási fegyelem, ütemezett feladatok. 4 Ezzel szemben itt az új paradigma: nem tudjuk, milyen helyzet lesz a jövőben, csak az biztos, hogy lesznek változások (éghajlat, szokások, igények, tevékenységek stb.) Olyan hálózatra van szükség, amelyik rugalmasan képes alkalmazkodni a változásokhoz. Tartalék-kapacitás, redundancia, párhuzamosság ‘diverzitás’

A NEMZETGAZDASÁG ÉS A KÖZLEKEDÉS KÖLCSÖNHATÁSA Fleischer Tamás MTA Világgazdasági Kutatóintézet AZ ÁLLAMREFORM ÉS A KÖZLEKEDÉS- FEJLESZTÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI KTE – MMK – MAÚT konferencia Balatonföldvár, 2007 május 8-9. KÖSZÖNÖM A FIGYELMET !