World Wide Web Szabó Péter Számítástechnika-technika IV. évfolyam.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

SZTE Klebelsberg Könyvtár
Keresés a számítógépes katalógusokban
A Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Statisztika 2008 Az elektronikus program használata.
VIRTUÁLIS IDŐKAPSZULA
Szöveg feldolgozása Fontok használata.
Kliens-szerver architektúra
Hálózati és Internet ismeretek
 A Web, kezdeti időszakában csak a szöveges file-okat kezelte.  Ma teljes körű multimédia szolgáltatásokat nyújt  Filmet,  Zenét,  Képeket nézhet.
PowerPoint program A PowerPoint programot nyissuk meg a Start menüből.
Kereső programok használata
avagy a hálózatok hálózata
1 Internet. 2 WWW  World Wide Web  Hivatkozásokkal összekötött hipermédia dokumentumok rendszere  Dokumentumok -> Weboldalak  A weboldalak hipertext.
INFORMATIKA I. 9. fejezet 2005 Széchenyi István Egyetem Internet.
Internet ismeretek II..
Operációs rendszerek Beállítások.
Számítógépes ismeretek 5. óra
Független Pedagógiai Intézetben Az internet: miért, hogyan?
Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Hálózati szolgáltatások Készítette: Rummel Szabolcs
Amit a HTML-ről érdemes tudni
Prezentációkészítés Microsoft PowerPoint.
Internetes böngészőprogram használata, beállításai
Mi is az az Internet?.
A Windows grafikus felülete
…mű lehet: nyomtatott (névjegykártya, prospektus, levélpapír, boríték, jegyzetpapír, plakát) elektronikus (prezentáció, hírlevél, weboldal, multimédia,
A körlevél készítésének menete
A Microsoft Corporation terméke
Szélességi bejárás A szélességi bejárással egy irányított vagy irányítás nélküli véges gráfot járhatunk be a kezdőcsúcstól való távolságuk növekvő sorrendjében.
Még ma is – amikor szinte minden családban van számítógép, sokak számára még ismeretlen a digitális írásbeliség, nem képesek bekapcsolni a számítógépet.
FTP File Transfer Protocol. Mi az FTP? Az FTP egy olyan protokoll, amely fájlok interneten keresztül végzett átvitelére szolgál. A felhasználók többsége.
P ROGRAMOZÁS I/O műveletek. S YSTEM.C ONSOLE A programjainknak fontos része a felhasználóval való kommunikáció. Adatokat kell kérni tőle, vagy közölnünk.
A protokollok határozzák meg a kapcsolattartás módját.
Domain Name System – DNS keresése az interneten.
Debrecen, március 27. Internet Fiesta 2008 Könyvtárak akadálymentesítése az Interneten Internet Fiesta 2008 Debrecen, március 27.
Buris Katalin V. földrajz - informatika
Az internetes keresőkben a felhasználó az őt érdeklő szavakra, adatokra kereshet rá egy általában egyszerű oldalon, egy beviteli mező és egyéb szűrési.
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
Az Interneten az állományok mozgatására leggyakrabban az FTP program használatos. Az FTP felhasználók általában az alábbi funkciókkal rendelkeznek: kapcsolódás.
Eu-háló Partnerszervezeti Kommunikációs Center január 17.
Az Internet alkalmazásának lehetőségei Áttekintés.
Internet, Elektronikus levelezés
Az Internet alkalmazásai
Néhány jótanács prezentációk készítéséhez
Az internetes keresési módszerek
Első lépések a szövegszerkesztő használatában
Keresés a weben Kulcsszavas keresés: Google (
Számítógépes hálózat vezérlőegységei.  Hálózati adapterkártya.  Modem.  HUB, megfelelő címre küldő elosztó eszköz.  Repeater („ismétlő”), azonos típusú.
Violet nails Készítette: Csőke Vivien. Bevezetés Téma: Violet nails - műkörömkészítő weblapjának elkészítése A weboldal elérhető az alábbi címen: violetnails.atw.hu.
Az Internet.
SZTE OPAC, adatbázisok A szakirodalmi keresés kezdő lépései Aranyi Zoltán SZTE Klebelsberg Könyvtár
A böngészőprogram használata. A böngészők értelmezik a html nyelvet, a javascript kódokat és a php kódokat is. Majd ezeket lefuttatja, és azok alapján.
Bevezetés az informatikába 11. előadás Internet. Egyetlen nagy egységes elveken működő világhálózat hálózatok összekapcsolása nagy világhálóvá csomagkapcsolt.
Keresés fajtái Matching (szabadszavas)
E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS . E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS Az elektronikus posta ( ) olyan rendszer, amelynek segítségével más felhasználók számára.
TANULNI AZ INTERNETET - TANULNI AZ INTERNETEN Sulyok Tamás.
Rövid összefoglalás a © 2012 Microsoft Corporation. Minden jog fenntartva. Lync Web Apphoz Csatlakozás Lync-értekezlethez számítógépes hanggal Lync 2013.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 2 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Internethasználat  Minden jog fenntartva. Az internet kialakulása Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. Az internetet kezdetben.
Webszerkesztés. IP cím pl: Domain cím - DNS pl: ország nevehttp:// számítógép címe World Wide Web Webszerverre.
Információ és kommunikáció Gellér Zoltán 2015 Számítógépes ismeretek.
A HTML alapjai Az internet és a web.
A HTML alapjai Az internet és a web.
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
Információ és kommunikáció
Az FTP felhasználók általában az alábbi funkciókkal rendelkeznek:
Internet és kommunikáció
Információtechnológiai alapismeretek
Előadás másolata:

World Wide Web Szabó Péter Számítástechnika-technika IV. évfolyam

World Wide Web A World Wide Web hypertext koncepcióra épül. A hypertext azt jelenti, hogy adott egy dokumentum, és ennek a dokumentumnak bizonyos részeihez egy másik dokumentum van kapcsolva. A World Wide Web segítségével nemcsak a fizikailag egy helyen található dokumentumok, hanem az egymástól több ezer kilométerre levő anyagok is összekapcsolhatók. A Web, kezdeti időszakában csak a szöveges file-okat kezelte. Az elmúlt években azonban rohamos fejlődésnek indult, és az Internet leggyorsabban fejlődő területeként elérte azt a szintet, hogy megfelelő sebességű Internet kapcsolat mellett teljeskörű multimédia szolgáltatásokat nyújt.

Szöveges elérhetőségek Ezt a fajta megoldást lehetőleg csak azok használják, akik nem tudják grafikus felületről használni a Web-et. Fentebb említettem, hogy a hypertext lényege, hogy egy-egy szóra, vagy szókapcsolatra kattintva egy új dokumentumot kapunk. Most, szöveges módról lévén szó, a hypertext kapcsolatokat a szögletes zárójelbe tett számok jelzik. Azokhoz a szavakhoz, amelyek mögött egy szám található, tartozik egy hyperlink, vagyis egy másik dokumentum. A számok valamelyikét kiválasztva, a hozzá tartozó dokumentumot kapja meg.

Grafikus elérhetőségek Itt kezdődik a multimédia igazi világa. Egy jó grafikus felülettel már formázottabb szöveget olvashat, képeket nézhet, a dokumentumok mögé hátteret tehet, animációkat nézhet, valamint hangokat (zenét, stb.) hallgathat, és ki tudja, mit rejt még a jövő. Ejtsünk néhány szót a World Wide Web címzéséről. Mint egy egyedülálló számítógépen, a World Wide Web világában is nevük van a különböző dokumentumoknak. Egy gépen több könyvtár is lehet, ez így van a Web-en is, tehát a dokumentum neve előtt a könyvtárat is meg kell adni. Eddig egyezik meg a Web a szimpla gépekkel. Mivel többmillió gép van az Internetre kötve, azt is meg kell adnia, hogy melyik gépről van szó. Szóval ha egy dokumentumra hivatkozik, akkor a következő adatokat kell megadnia: gép neve, könyvtár neve,dokumentum neve.

Címzés Ha csak a gépnevet adja meg, akkor az adott gép HomePage-e jelenik meg. Ez a legtöbb esetben általános információt tartalmaz az adott géprõl, annak tartalmáról, és az azt üzemeltetõ cégrõl. Innen a linkek segítségével a gép többi részére, többi dokumentumá- hoz is eljuthat, valamint más gépekre is ugorhat. Ahhoz, hogy elinduljon, tudnia kell legalább egy ilyen címet. A kapcsolatok nem egy egész dokumentumot, csak annak címét tartalmazzák. Ha erre rákattint, az adott címen levő dokumentum töltődik be. A Web címeket általában a “ előtaggal láthatja. Ez az előtag jelzi, hogy a dokumentumot a kliensprogram Web dokumentumként kezelje.

Linkek A szövegben található linkek jól láthatóak: aláhúzással és/ eltérő színnel jelennek meg. A linkeknek is két színük lehet: az egyik az új, a másik pedig az, amit már egyszer megnézett. Linkeket a grafikák is tartalmazhatnak. Ezek természetesen nem lehetnek aláhúzva, és nem jelenhetnek meg más színnel. Ilyenkor, ha az egérrel a grafikára megy, a nyíl általában megváltozik, ezzel jelezve, hogy egy kattintás, és máris máshová kerül.

Egyéb szolgáltatások a Web-en keresztül Egy Web browser-rel nemcsak a Web lapokat olvashatja, hanem az Internet egyéb szolgáltatásait is el tudja érni. Ilyen szolgáltatás az FTP, a Gopher, és esetenként a Telnet. Ha egy FTP site-ról szeretne egy file-t letölteni, akkor címnek (URL) az FTP:// formát használja. Ilyenkor a file-okról és könyvtárakról egy listát kap, és egy sima egérkattintással letöltheti/ olvashatja a file-okat, beléphet a könyvtárakba. A gopher használata ugyanilyen egyszerű. Címként a gopher:// formát használja. Itt egy grafikus felületet kap, a menüre épülő szintaktika azonban megmarad. Egyes browserek támogatják még a Telnet-et is. Más programok ezt közvetlenül nem támogatják, hanem egy külsõ Telnet kliens programot hívnak meg. Ha a hírcsoportokat (newsgroups) akarja olvasni, akkor címnek annyit írjon, hogy “news:”. Ekkor (feltéve, hogy helyesen van konfigurálva a browsere) az elérhető csoportok listáját kapja meg, ahonnan kiválaszthatja a Önnek érdekeseket, és ezeket olvashatja.