Pannon Tudományos Műhely

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Központi Statisztikai Hivatal
Advertisements

Néhány adat a Győrben élő időskorúakról
A munkanélküliség lehetséges egészségügyi hatásai
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Magyar Tudományos Akadémia
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
Korfa, egészségi mutatók,…
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
GfK HungáriaMédia„ Egészségtudatos olvasók“. Bacher János Egészségtudatos olvasók,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben’’
Az egészségügy finanszírozásának problémái Adalékok a járulékreform kéréseihez Dr. Kincses Gyula ESKI.
Erőállóképesség mérése Találjanak teszteket az irodalomban
Az egészségügy és az egészség „ügye” „Képes vagy-e EGÉSZ-séget ÉP-íteni?
IX. Adójogi Konferencia, Tapolca, ápr Mihályi Péter A magyar járulékrendszer problémái.
Az egészségügyi rendszer Az egészségügy "piac" sajátosságai
Humánkineziológia szak
Az egészségügy átfogó változásának szükségessége Magyarországon 2010-ben.
A Dél-alföldi régió népessége, népesedési folyamatai
A tételek eljuttatása az iskolákba
Életbiztosítási Program
Dr. Sárváry Attila főiskolai docens
Az egészségmagatartás gazdasági-társadalmi meghatározottsága
A népesség nem és kor szerint
IV. Demográfia Halandóság
Halandóság és betegségteher idős korban
Új dolgozóval bővül szalonja. Milyen járulékfizetési kötelezettségei vannak? Hasonlítsa össze a mellékletek segítségével egy START kártyás foglalkoztatott.
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
Chrappán Magdolna DE BTK Neveléstudományok Intézete.
Oktatás és gyermekesély kerekasztal március 20. Köllő János (MTA KTI)
szakmérnök hallgatók számára
A évi demográfiai adatok értékelése
A háború és a modern fegyveres erő
Egészségi állapot, egészségügyi rendszerek Dr. Jávor András.
Tárki-Unicredit Európai társadalmi jelentés Demográfiai folyamatok Hozzászólás Spéder Zsolt KSH Népességtudományi Kutatóintézet.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Demográfiai - társadalmi tükör, 2010 Hazai és európai tendenciák
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
Demográfiai válság: Hová tartasz Nógrád megye?
INTEGRÁCIÓ A FEJEKBEN? A romákkal kapcsolatos lakossági attitűdök Magyarországon Bernát Anikó TARKI Társadalomkutatási Intézet október 25.
1 Merre tovább, magyar gazdaság? Versenyképesség és gazdaságpolitika Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem Egyedül nem megy? Gazdaságpolitikai.
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
1 Válság a fejekben is Nem látják át és nem veszik igénybe a fogyasztóvédelmi intézményrendszert a magyarok - Gulyás Emese - Tudatos Vásárlók Egyesülete.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
MIRE ELÉG AZ OEP KASSZA? ZELL AM SEE I. Nemzetközi megítélés.
1. Melyik jármű haladhat tovább elsőként az ábrán látható forgalmi helyzetben? a) A "V" jelű villamos. b) Az "M" jelű munkagép. c) Az "R" jelű rendőrségi.
KI FIZET A VÉGÉN ? Dr. Csiba Gábor elnök Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Budapest, november 10.
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
A TÁRSADALMI JÓL-LÉT TÉRBELI KÜLÖNBSÉGEI A MAGYAR NAGYVÁROS- TÉRSÉGEKBEN Berki Márton – Halász Levente MRTT Vándorgyűlés Veszprém, november
A Dél-Alföld általános gazdasági helyzete és a mögötte meghúzódó EMBER
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
Egészségesek a roma nők?
Egészség-egyenlőtlenségek Magyarországon Vitrai József PhD Országos Egészségfejlesztési Intézet.
„Kincs, ami nincs” - a hazai szegények egészségi állapota - Havasi Éva és Horváth Gergely.
Önkormányzati Egészségügyi Napok
IV. Demográfia Halandóság
AZ ÉSZAK ALFÖLDI RÉGIÓ EGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL
Előadás másolata:

Pannon Tudományos Műhely Tudományos Műhelyek 7. előadás Prof. Dr. Mihályi Péter tanszékvezető egyetemi tanár Pénzügytan tanszék Egy ország egészsége – tények és trendek az egészségügyi reform kontextusában Veszprém, 2007. február 28.

TARTALOM Mi a baj? Vízió Egészség-mérleg A közfinanszírozás problémái Sok vagy kevés a kórház?

Betegek Orvosok Mi a baj a magyar egészségügyben? Ki mit mond? Külső szakértők (közgazdászok, piacok, kormány, EU stb.) 1. A kórházakban rémesek a körülmények. 1. Gyalázatosak a keresetek az EU-hoz képest és a belső arányokat tekintve. 1. A pénzügyi hiány finanszírozhatatlan; sem a biztosítási, sem a szolidaritási elv nem érvényesül. 2. A hálapénz terhes és igazságtalan. 2. A magyar nép beteg, állapota romlik. 2. Torz a struktúra, torz a verseny. 3. A betegre senki sem figyel. 3. A hálapénz megalázó. 3. A rendszer átláthatatlan és korrupt.

Vízió Legyen a rendszer a mainál sokkal inkább szolgáltatáselvű, az Európai Unió normáihoz illeszkedő. Érezhető mértékben javuljon az orvosi gyógyító-megelőző munka átlagos minősége, szakmai- és költséghatékonysága, továbbá a kórházi betegek komfort érzete. Vissza kell szorítani a hálapénz és a korrupció minden formáját.

A reform kiindulópontjai A népegészségügyi (demográfiai) gondok nem kapcsolódnak közvetlenül makro-gazdasági és/vagy finanszírozási problémákhoz és – a szakmai közvélekedéssel ellentétben - nincs számottevő negatív hatásuk a növekedésre. A megoldható és megoldandó feladatok alapvetően a poszt-szocialista állapot ellentmondásaiból, az ágazaton belüli költségvetési korlátok felpuhulásából, ezen belül (fontossági sorrendben) a biztosítás rendszer, a gyógyszertámogatási rendszer és az ápolás-szűkétől elviselhetetlen kórházi rendszer anomáliáiból vezethetők le. 3. Csak fejlesztésre, beruházásra lesz többlet-forrás (EU). Működésre nem lehet a jelenleginél többet költeni.

I. Egészség-mérleg

Születés és halál „Előbb-utóbb valamennyien meghalunk. A halálozási helyzet minősége abban ragadható meg, hogy milyen életkorban és miben.” (Bondár, 2005)

A betegség, az öregedés és a halás egymással összefüggő természetes folyamatok A társadalomtudományos szempontból vizsgálandó kérdés a korai halálozás (15-65 év).

… és a két fontos ellenpélda:

A GDP/fő szinten kívül csak az önállóak aránya fontos magyarázó változó (38 ország adatai#) # Forrás: Brenner (2006)

Mit mutatnak még a demográfiai adatok?* . * Augusztinovics M. (2005)

Férfiak Nők Forrás: Bondár (2005)

A halandóság és az életkilátásokban tapasztalható javulás a rendszerváltás legfontosabb eredményei közé tartozik! * 1966-93 között Magyarország – elsősorban a férfiakat érintő – epidemiológiai válságot élt át. 1994 óta a várható élettartam mintegy 3,9 évvel nőtt ( ebből 1,64 év a szív- és érrendszeri halandóság csökkenése miatt). 2004-ben a halálozások 32%-a 80 év felett következett be, a nőknél ez 44%. * Józan P. (2006)

Igaz, a várható élettartam még mindig alacsony, de nem csak Ausztriához képest! A 35-64 éves férfiak halálozásának 1/3-a a dohányzásnak ¼-e a túlzott ivásnak tulajdonítható. Ez elsősorban a poszt-szocialista örökség és – ezen belül – az önpusztító életmód kumulatív hatásainak következménye.

Egy csábító gondolat… A többlet halálozás, az „elkerülhető halálesetek” magyarázatát sokan és sokszor az egészségügyi rendszer működési hibáiban keresik. Valójában ez csak a halálhoz vezető oksági láncolatban az utolsó láncszem.

Ugyanaz a rendszer – mégis szisztematikusan nagy a nemek közötti eltérés A férfiak és nők eltérő életkilátásai, és az ebben bekövetkezett változások különbségei – részben legalábbis – azzal magyarázhatók, hogy a férfiak „coping” mechanizmusát elsősorban a családon kívüli küzdelmek merítik ki, míg a nők kapcsolódása és érdeklődése a gyorsan változó gazdasági és politikai helyzetekhez ennél jóval kisebb.

Minden az iskolázottságon múlik: A 30 éves korban várható további élettartam (év)* A rendszerváltás óta a 8,9 év élettartam-olló a férfiaknál 16,5 évre (!!!!) növekedett, a nőknél a különbség 4,0 évről 10,2 évre nőtt. A legmagasabb végzettségű nők és a legalacsonyabb férfiak között a különbség ma több, mint 20 év. * Forrás: Kovács – Hablicsek (2006)

Az egészségi állapot önértékelés korcsoport és iskolai végzettség szerint*, 2001. *: a felsőfokú végzettségűek egészségi állapot önértékeléséhez viszonyítva Forrás: Kovács Katalin: Egészség-esélyek, Népességtudományi Kutatóintézet

Dohányzás A magyar férfiak 65%-a dohányzott, vagy jelenleg is dohányzik. Forrás: OLEF 2003. A nemdohányzó nők 32%-a, a férfiak 47% passzív dohányos. Forrás: Uo. Az OECD-ben előttünk jár még Hollandia (32,0 %) és Törökország (32,1%).

Elhízottság Az elmúlt években nagy elemszámú országos reprezentatív vizsgálat az elhízás előfordulásáról nem történt. Adataink megbízhatatlanok! Forrás: Eü. M. szakmai protokoll

Alkohol * Itt szerepet játszhat, hogy az elfogyasztott – főként iparilag gyártott - tömény-alkohol féleségek minősége is szub-standard. * 15 évnél idősebbek fogyasztása. Halálozás standardizált adatokból.

2004-ben 100 ezer lakosra számítva 2004-ben 100 ezer lakosra számítva* Magyarországon 782, Ausztriában 459 ember halt meg. A többlet-halálozás jó részt az idősebbeket sújtja: 60%-uk a 65-89 éves korosztályba tartozik. Orvosi szempontból a két fő ok: a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos megbetegedések. * Kor szerint standardizálva

Az iskolázottsági szinttől függő várható élettartam eltérésnek súlyos következményei vannak a nyugdíj-rendszerre is A 30 éves kort már megélt felsőfokú végzettséggel rendelkező nők 94%-a, a férfiak 91%-a megéli a 60 éves kort; az alapfokú képzettséggel sem rendelkező nőknél ez az arány 76%, a férfiaknál 54%.

II. A közfinanszírozás problémái

Az alapprobléma Ahogy a szocializmus idején a hiánygazdaság, úgy ma a közteherviselés alól való kibújás lehetősége a szürke és fekete gazdaság alapja. Akinek sikerül kibújnia az szja-fizetés alól, az megússza a tb-járulékfizetést is (eü. + nyugdíj).

A járulékmérték csökkentése drámai következményekkel járt.

Az E. Alap és az Ny. Alap problémái egy tőről fakadnak és nagyságrendileg azonosak. Mindkét alap puha költségvetési korláttal működik. A puha és kemény „költségvetési korlát” fogalmát Kornai János magyar közgazdász 1979-ben vezette be a nemzetközi szakiroda-lomba.

A mai magyar rendszer sem a biztosítás-matematikai korrektség, sem a társadalombiztosítás bismarcki elveinek nem felel meg. Miben különbözik a társadalom- (helyesen: szociális-) biztosítás a biztosítás-matematikailag korrekt, üzleti biztosítástól? Változás most? 1. Számottevő jövedelem-átcsoportosítás társadalmi csoportok (férfiak-nők, fiatalok-öregek, szegények-gazdagok, város-vidék) között.  Szolidaritás. NEM 2. A részvétel és a díj-fizetés szabályait jogszabá-lyok rögzítik.  Majdnem 100%-os lefedettség. 3. Puha költségvetési korlát: a járulékok nem fedezik a kiadásokat.  Direkt költségvetési támogatás. IGEN

III. SOK VAGY KEVÉS A KÓRHÁZ? Tényleg kórház-centrikus a magyar egészségügy?

Másutt is hasonló gondokkal küzdenek, sőt rosszabb a helyzet.

Lehet, hogy túl nagyok a magyar kórházak? A helyzet rosszabb: Egyszerre sok a túl kicsi (95 kórház < 300 ágy) és a túl nagy (60 kórház > 600 ágy) kórház!

Akut ágyból is sok van – de itt sem kiugró a magyar adat Kórházak száma: Hajdú-Bihar megye: 3 (547 e fő) Veszprém megye: 10 (365 e fő) Budapest: 43 (100 telephely) EU-15 átlag

Inkább az a baj, hogy nagyon kevés (az extra minőséget kínáló) magánkórház … … és az 1 ágyra jutó alkalmazotti létszám elfogadhatatlanul alacsony*. Ezt érzik úgy a betegek, hogy nem folyik ápolás. (Az orvosok ezt úgy mondják: iatrogén ártalom.) * Forrás: WHO, OECD 2003.

… és közben túl sok ember kerül kórházba (pl. kivizsgálás címén) Aktív kórházi esetek száma 100 lakosra

Műtétek száma 1000 lakosra Forrás: OECD HEALTH DATA 2005, October

Ami rossz a fekvőbeteg szakellátás struktúrájában: Méret nagyság (ágyszám szerint) Tulajdonosi összetétel Területi aránytalanságok Tevékenységi összetétel („minden szinten szinte minden”)

Köszönöm a figyelmet! . Elérhetőség: peter@mihalyi.com