A testis redox-homeosztázisának változása lipidanyagcsere-zavarban: természetes eredetű antioxidánsok hatása Drahos Ágnes 1, Sárdy Márta 1, Váli László.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A homeopátia alkalmazása a rákos betegségek kiegészítő kezelésében
Advertisements

Perioperatív vérveszteség
2Gyermekegészségügyi Központ Miskolc
Különböző kereskedelmi forgalomban lévő baktérium alapú biotrágyák hatása a mezőgazdasági növények foszfor (P) felvételére, csírázására, gyökér növekedésére.
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK 2003 SE ÁOK I. Belklinika.
A depresszió korszerű kezelése
A klinikai adatok és a biológiai minták minőségbiztosításának jelentősége a biobankok életében Magyarósi Szilvia és a SCHIZO-08 Konzorcium tagjai Molekuláris.
AGRESSZÍV KEZELÉSEK v. EMBERHEZ MÉLTÓ HALÁL
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Mi a „szösz”, és mit csinál?
Hormonpótlás az újabb adatok kritikai értékelése
Cink-hyaluronát az égések ellátásában
Az elektromágneses környezet Bevezetés This slideshow is based on the following books and articles: David A. Weston, Electromagnetic Compatibility Principles.
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
A szabadgyök-reakciók alapvető kémiai jellemzői
A kombinált szolid szervátültetés helye a transzplantációs
A hemoglobinszint stabilitása: a renális anaemia kezelésének új minőségi indikátora Dr. Szabó Attila egyetemi adjunktus Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinika,
Mikrovaszkuláris reaktivitás vizsgálata fiatalkori hypertoniában és hemodializáltakban Monostori P 1, Baráth Á 1, Fazekas I 1, Hódi E 1, Máté A 1, Hracskó.
Bereczki Cs., Szűcs B., Pásztor P., Papp F., Túri S.
Szteroid hormonok.
Mivel a külső erő nagyobb, mint az izom által kifejthető legnagyobb erő adott izomhosszon és adott pillanatban az izom megnyúlik miközben a feszülése.
NovoMix 30 – A KORSZERŰ INZULIN TERÁPIA 2-ES TÍPUSÚ DIABÉTESZBEN
Új távlatok a 2-es típusú diabetes terápiában a kardiológus szemével
2004. november 4Dr. Surján Lászó november 4Dr. Surján Lászó Homokvárat építünk, ha az EU a reményünk Mindent (?) megtesz értünk, de semmit sem.
Az esszenciális mikroelemek jelentősége
energetikai hasznosítása III.
Halhús minőségének javítása omega-3 zsírsavakkal EU IPA projekt – ID: HUSRB/1002/214/120 Csengeri István, PhD Halászati és Öntözési Kutatóintézet (HAKI)
A veseműködés, mint a terápiaválasztás egyik döntő tényezője
Mindig az a drága, ami többe kerül? Kis Zoltán Balassa János Kórház.
Fogamzásgátlás és sürgősségi fogamzásgátlás
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
A BISOPROLOL hatékonysága krónikus szivelégtelenségben
A prostata tumor kezelése a sugárterapeuta szemszögéből
Ovuláció-szinkronizálás utáni, programozott termékenyítés szarvasmarha állományban Gábor György1 és Pintér Sándor2 1Állattenyésztési és Takarmányozási.
A kanok vizsgálata, spermamélyhűtés
Dr Kovács Ágota Péterfy Sándor utcai Kórház Gasztoenterológiai Osztály
Pajzsmirigybetegségek hatása a és csontanyagcserére
Gránátalma (Punicaceae). A növényről néhány szót Gyümölcse kemény héja alatt sok sötétpiros beágyazódott édeskés, savanykás húsos mag található. Származási.
Resveratrol "Borban az igazság!"
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK Semmelweis Egyetem I. Belklinika.
ANYAGCSERE CSONTBETEGSÉGEK Semmelweis Egyetem I. Belklinika.
Immunoassay készletek az IZOTÓP INTÉZET Kft. palettáján
Nemzetközileg új, nyomon követhetőségi rendszer alkalmazása a baromfi termékpályán Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara Üzleti Fóruma ÚJVIDÉK - NOVI.
Haj - és körömnövekedés-serkentő tabletta
Szabadgyökös reakciók tanulmányozása antioxidáns készítményekkel kezelt patkányok heréjében in vitro 60 Co γ sugárzás hatására Sárdy Márta 1, Váli László.
Oxidatív Stressz Hatása Vázizomsejtekre
Takarmányok zsírtartalma
„Bor és egészség” A bor érrendszerre gyakorolt pozitív hatása.
B vitamin! A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok, kiegyensúlyoz ott, változatos táplálkozással könnyen bevihetők így hiányállapot nem alakul ki. Legnagyobb.
Az Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet története
Dr. Vojnisek Zsuzsanna, Dr. Szőnyi László, Dr. Dezsőfi Antal
Perifériás érbetegség és krónikus vesebetegség: a fokozott
A SZTEROID HORMONOK MINT ANTIOXIDÁNSOK Dr. Békési Gábor Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika 2014.
Miért megint diuretikumok? (Bevezetés) Prof. Dr. Radó János főorvos Virányos Klinika, Budapest.
Az állandó küzdelem A szabadgyökök olyan agresszív molekulák, melyek sejt- és DNS- károsodást idéznek elő Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket,
Takarmányok zsírtartalma
Új terápiás algoritmus a szekunder hyperparathyreosis kezelésében
Éghajlatváltozás és egészségügyi ellátás Antal Z. László MTA TK Szociológiai Intézet Magyar Kórházszövetség XXVII. Kongresszus, Debrecen, április.
Mb. tanszékvezető: Prof. dr. Polgár Csaba, egyetemi tanár Tel.:
A VITAMINOK SZEREPE A PONTY LÁRVÁK NEVELÉSÉBEN B. Papp Zsuzsanna, Révész Norbert, Shivendra Kumar, Adorján Ágnes, Bogárné Csávás Katalin és J. Sándor Zsuzsanna.
A TÁPLÁLKOZÁS SZEREPE A KORAI FELNŐTTKORI SZÍVBETEGSÉGEK GYERMEK ÉS SERDÜLŐKORI MEGELŐZÉSÉBEN SZAMOSI TAMÁS EGYETEMI MAGÁNTANÁR SEMMELWEIS EGYETEM ÁOK.
Lipidek.
Adatok az állati eredetű ökológiai termékek versenyképességéhez Competitiveness Data of Organic Food Products of Animal Origin Seregi J., Zsarnóczay G.,
Mb. tanszékvezető: Prof. dr. Polgár Csaba, egyetemi tanár Tel.:
Dr. Füzi Miklós1, Prof. Dr. Ludwig Endre2, Prof. Dr.Szabó Dóra1
1. ábra A 3A9EC szerkezeti képlete
Takarmányok zsírtartalma
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

A testis redox-homeosztázisának változása lipidanyagcsere-zavarban: természetes eredetű antioxidánsok hatása Drahos Ágnes 1, Sárdy Márta 1, Váli László 2, Blázovics Anna 2, Fébel Hedvig 3,Dám Annamária 1 1 Fodor József OKK-OSSKI, Budapest, 2 Semmelweis Egyetem, Budapest, 3 Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézet, Herceghalom

Számos közlemény foglalkozik az élő szervezetben zajló oxidatív stressz sejtfunkciókban betöltött szerepével. A mérsékelt oxidatív stressz modulálja a jelátviteli utakat. Zsíranyagcsere-zavarban a szabad gyökök szintje szignifikánsan megemelkedik a májban és a vérben. A redox-homeosztázis változása a herében nem ismert. Természetes készítmények mérsékelhetik a szabadgyökös károsodásokat. A terápiás dózis tekintetében azonban sok a bizonytalanság.

A szabad gyökök a szignálutak szekunder messengereinek tekinthetők. A vitaminok, polifenolok, flavonoidok, tanninok eltérő hatásmechanizmusuk ellenére a sejtek jelátviteli útjaira jelentős hatással bírnak. Az antioxidánsok kombinált alkalmazása előnyösebb, mint monoterápiájuk, ezért javasolható természetes eredetű készítmények terápiás ajánlása.

A spermium csekély plazmája miatt nem rendelkezik megfelelő antioxidáns védelemmel, és érzékeny a ROS koncentrációjának növekedésére. Az N-acetil-cisztein, az A- és E–vitamin, valamint az esszenciális zsírsav kezelések nem javították a sperma motilitását és morfológiáját, és nem csökkentették a “round cells” és fehérvérsejt-koncentrációkat a semenben infertilis emberekben. Irodalom The effects of combined conventional treatment, oral antioxidants and essential fatty acids on sperm biology in subfertile men.Comhaire-FH; Christophe-AB; Zalata-AA; Dhooge-WS; Mahmoud-AMA; Depuydt-CE. Prostaglandins-Leukotrienes-and- Essential-Fatty-Acids. 2000; 63(3):

Az antioxidáns kezelések (E-és C-vitamin) nem javították az ejaculatum paramétereit (semen térfogat, sperma cc., sperma motilitás). A prolongált önmegtartóztatás növelte a spermiumok számát, életképességét és az össz-motilitást. Irodalom Antioxidant treatment of patients with asthenozoospermia or moderate oligoasthenozoospermia with high-dose vitamin C and vitamin E: Rolf-C; Cooper-TG; Yeung-CH; Nieschlag-E. Human- Reproduction. 1999; 14(4):

A plazma szelenium koncentrációja szignifikánsan nőtt a kezelés hatására. A kezelések nem hatottak a spermium denzitására. A sperma motilitása nőtt a kezeltekben. Irodalom The effect of oral selenium supplementation on human sperm motility. Scott-R; MacPherson-A; Yates-RWS; Hussain-B; Dixon-J. British- Journal-of-Urology. 1998; 82(1): The influence of vitamins and minerals supplementation on human semen quality Hruba-D; Fiala-J; Brazdova-Z; Zudova-Z; Sisak-M; Rezl-P; Rubes-J Hygiena. 1997; 42(3):

Sugárkezelések

A here besugárzása: terápiás célból (heredaganat) mellékhatásként más daganat radioterápiája során (prosztata, végbél) baleseti sugársérülések 0,15-4,0 Gy oligospaermia, végleges sterilitás 5,0-9,5 Gy

Normál patkány Normál vagy sugárzást kapott patkány Sugárzást kapott patkány Tesztoszteron + Tesztoszteron - Tesztoszteron + spermatogónium spermatocita spermatida spermium A tesztoszteron biztosítja a spermiumok normál fejlődését spermatogónium spermatocita spermatida spermatogónium A tesztoszteron gátolja a spermatogóniumok differenciálódását a sugárkezelt állatban T T

Kísérleti protokoll (I.) Hiperlipidémia (alimentáris):a tápokhoz kevertük a 2% koleszterint, 0,5% kólsavat és 20% napraforgóolajat Etetés: 14 napig Antioxidáns kezelés: Flavonax 100 (Fitokup Kft.) (polifenolok, flavonoidok, antociánok, proantocianidinek, karotinoidok, A-, C-, E-vitaminok) 1 g/ttkg 10 nap

Kísérleti protokoll (II.) Besugárzás: 6 Gy (0,2586 Gy/min) Gammatron-3 készülékben ( 60 Co γ sugárzás) in vitro testis homogenátum

Kísérleti protokoll (III.) Csoportok (N=10) : Kezeletlen kontroll Flavonax 100-kezelt Hiperlipidémiás csoport Flavonax 100-kezelt hiperlipidémiás csoport Minden csoportban besugárzás is történt.

Eredmények

Következtetések 1. Hiperlipidémiában a testis antioxidáns státusza rosszabb, mint normolipidaemiában. A természetes antioxidáns kapacitás kimerül. 2. A terápiás céllal adott antioxidáns koncentrációja nem megfelelő a herében. 3. Tehát a humán terápiában is figyelembe kell venni a lipidstátuszt a kedvező hatások elérésében.

A here antioxidáns státusza hiperlipidémás patkányban AK

A here antioxidáns státusza Flavonax 100-kezelés hatására F K

Flavonax 100 hatása a here antioxidáns státuszára hiperlipidémiás patkányban KAFAF

A Flavonax hatása a besugarazott here antioxidáns státuszára K SFS

Flavonax kezelés hatása zsírmájban K SSASAF