Amilyen korán csak lehet

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁMOP A/ projekt: Intézményi együttműködés, pedagógiai módszertani megújulás – pedagógiai szemléletváltás a sajátos nevelési igényű.
Advertisements

TÁMOP / TÁMOP / A kompetencia alapú oktatás megvalósítása Mosonmagyaróváron A pályázati kiírás forrását az Európai.
Területi együttműködések, társulások, hálózati tanulás TÁMOP-3.2.2/08/A/2 Megújuló pedagógia: hálózati együttműködés Észak-Magyarországon.
A tanári munka értékelése
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
„Legyen jobb a gyermekeknek! Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység ellen Kun Zsuzsa MTA GYEP.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
A REGIONÁLIS INNOVÁCIÓ IRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK HÁLÓZATI MEGKÖZELÍTÉSE korreferátum ME RFK ülés Kecskeméti Főiskola, Gépipari és Automatizálási Műszaki.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
Fejlesztések, többlettudás és forrásközpont az EGYMI-kben
A magyar köznevelési fenntartórendszer legfőbb kihívásai
Közösségfejlesztés a debreceni városrészekben
Pedagógusképzési hálózat Közép-Magyarországon TÁMOP /02/B/KMR ELTE Pedagogikum Központ Szakmai vezető: Hunyady György Pénzügyi vezető: Bartha Edit.
Lorem ipsum Széchenyi Programirodák bemutatása ELTE Innovációs Nap február 23.
Felsőoktatási Minőségfejlesztési Rendszer
A gyakorlatvezető mentor
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
A Z OKTATÁS SZOLGÁLATÁBAN A MÉREI FERENC Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet valamint a FOK Fővárosi Oktatástechnológiai Központ Szolgáltató.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
A gyerekek nem várnak Gyerekesélyprogram 2007
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Keretrendszer az egész napos iskola nevelési-oktatási programjának fejlesztéséhez.
A „jó gyakorlatok” Ötlettől a minősítésig
A referenciaintézmények feladatai, hatáskörei
Igénymérés a 2010/2011-es tanévben Beszámoló Összeállította: Fülöp Lászlóné Minőségirányítási vezető.
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
A Foglalkoztatási Információs Pontok a Dél-dunántúli régióban Márk László Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ.
A hálózati szociális munka koncepciói (R. Brake) I. Hálózat orientált tanácsadás -a kliensek környezetében lévő erőforrások mozgósítása és támogatása -a.
Egyensúlyban a világgal TÁMOP A konzorcium tagjai Zuglói Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Zuglói Benedek Elek Egységes Gyógypedagógiai Módszertani.
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
„Határon innen, határon túl – integráció és migráció a Kárpát- medencében” – A projekt eredményeinek bemutatása Eger, február 25. Projekt záró konferencia.
SAVARIA TISZK - működés tapasztalatai - Salgótarján, december 12.
A KLIK szerepe a szakképzés irányításában
1 A kompetencia alapú oktatás jövője a NFT II. tükrében Debrecen, Február 20. Hámoriné Váczy Zsuzsa, OKM.
Munkamegosztás és együttműködés Iskolapszichológia a nevelési tanácsadó ellátó rendszerében Horváth Ágnes Klinikai szakpszichológus Zuglói Nevelési Tanácsadó.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
Szaktanácsadás, pedagógiai-szakmai szolgáltatások
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program aktuális pályázati lehetőségei aktuális pályázati lehetőségei szeptember 26. Szolnok.
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
Korai fejlesztés fontossága
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
A Magyar Tehetséggondozó Társaság tehetségfejlesztést segítő tevékenysége a gyakorlati programokban Debrecen, szept Dr. Polonkai Mária a.
Workshop VI. - Bevált gyakorlatok a mediációban - A Közép Európai Mediációs Intézet bemutatása.
A Bologna-folyamat hatása az ifjúság munkaerő-piaci helyzetére
DIDAKTIKA: témák, szakirodalmak 2008/2009. TANÉV 1. FÉLÉV.
Az IKT fejlesztési folyamat- szaktanácsadó felkészítése a digitális kompetencia-fejlesztés támogatására Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
TÁMOP-3.1.4/08/2. Kassai Úti Általános Iskola Szakmai feladatterv.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet AZ ÖKOISKOLA HÁLÓZAT HELYZETE ÉS TERVEI Varga Attila
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Közoktatás-fejlesztési programok 2007-ben Új Magyarország Fejlesztési Terv Hámoriné Váczy Zsuzsa OKM Balatonfüred, november 14.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet1 Fehérvári Anikó Munkapiaci elvárások FSZ- és BA-hallgatók körében ONK november.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet térségi tevékenysége Budapest, november 30. Hálózatépítés - kapacitásbővítés – OFI-Pontok /távmunka/
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
Pedagógiai szakszolgálatok és pedagógiai szakmai szolgáltatók a tehetséggondozásban Kállai Gabriella.
Szécsényi Gyerekesély Program gyerekeket érintő szolgáltatásai
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
főosztályvezető-helyettes
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Előadás másolata:

Amilyen korán csak lehet 2013.03.06. Az esélyteremtés komplex és bonyolult kérdésköre Amilyen korán csak lehet Kovács Erika - Kőpatakiné Mészáros Mária Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet

Kisgyermekkor komplex értelmezése

Kisgyermekkor komplex értelmezése

Amikor a cél változik…

) A 70-es években végzett több kutatás is “demonstrálta a [korai] fejlesztési programok hatékonyságát és megvalósíthatóságát mind a születéskor veszélyeztetett, mind a már fogyatékossággal születő gyermekek esetében.” (Nicaise, 2000) „Véletlenül akadtunk rá erre a módszerre, ha ez nincs Julcsi nem járhatna most többségi iskolába” „Ha már én nem kaptam meg a törődést legalább neki legyen jobb” „A korai fejlesztés igen hatékony eszköz a további társadalmi és/vagy oktatásügyi kirekesztés ellen.” (Nicaise, 2000) A korai intervenció: bölcs befektetés, hatalmas megtakarítások. (Graham Allen, 2011)  „Bárhova elviszem,csak valaki mondja meg, hogy hova” A koragyerekkori intervenció értéke pénzben mérhető és javíthatja a gyerekek életminőségét. (Tim Linehan, 2011) „Ha rendszeresen járunk tényleg változni fog?”

Keressük a megoldást Megoldás keresése Feladatok Tevékenységek Programok Intézkedé-sek Stratégiák Támogatások Szabályozók

Együttműködések létrehozása Megoldás keresése Tervezés Feltételek megteremtése Folyamatok működtetése Mindennapi gyakorlat

Lehetséges jövőkép

Az innováció kézenfekvő területei

Ajánlások – kínálkozó szerepek

1. Az ETA figyelmébe Az érdeklődés felkeltése a téma iránt Tudásfrissítés-és háttér Aktív szereplők keresése Működő hálózatok HE újraépítése

2. Döntéshozók figyelmébe 1) Az érintettek komplex támogatási rendszerének a kidolgozása és a támogató gyakorlat kialakítása. 2) A koragyermekkori támogatások ráépítése azokra a prevenciós típusú családcentrikus megoldásokra, amelyek kapcsolódnak a különböző célprogramokhoz. 3) A pályázati megoldások alkalmazása mellett a komplex, rendszer szintű fejlesztés megvalósítása, biztosítva a szükséges külső humán és infrastrukturális erőforrásokat. 4) A koragyermekkori intervencióval összefüggő fejlesztésekben a résztvevők és a külső támogató rendszerek érdekeltségének megtalálása. 5) Prioritások: a támogató eszközrendszer (továbbképzés, szakmai szolgáltatások, tanácsadás stb.) megerősítése, jó gyakorlatok elterjesztése, a fejlesztés eredményeinek, és az értékelésüknek az összekapcsolódása. 6) A szakmaközi együttműködések serkentése, abban a kulcsszereplők részvételének megvalósítása, a horizontális tanulás lehetőségének támogatása.

3. A hazai alapozás szereplőinek figyelmébe Van-e és leírható-e a területre jellemző innovációs modell, amelynek azonosíthatók a résztvevői, a jellemző kapcsolatai, a kommunikációs és koordinációs gyakorlatai, a tudásterjesztés jellemzői és annak szereplői, tudáshiány-tudástöbblet és tudásáramlás jellegzetességei és lehetőségei. Kik a kimaradó szereplők és miért? Meg tudjuk-e mondani, hogy mit tegyenek, és hogyan? A partnerek (szülők, társszakmák-és tárcák, szervezetek, egyesületek) megnyerése mennyire van az előtérben, jelent-e ez innovációs késztetést? Kell-e, lehet-e és ha igen, akkor hogyan lehet a kulcsszereplők aktivitását, együttműködését javítani?

Köszönjük a figyelmet!

Köszönjük a figyelmet!