Készítette: Hanics Anikó. Az algoritmus elve: Kezdetben legyen n db kék fa, azaz a gráf minden csúcsa egy-egy (egy pontból álló) kék fa, és legyen minden.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Események formális leírása, műveletek
Advertisements

GRIN: Gráf alapú RDF index
A Floyd-Warshall algoritmus
A Dijkstra algoritmus.
A backtracking nem rekurzív változata, azaz az iteratív alakja p←1; st[p] ← 0; amíg p>0 végezd el kezdet ha akkor kezdet st[p] ← ha akkor meghív kiír_vagy_elment_mátrixba_vagy_vektorba_vektor.
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
KÉSZÍTETTE: Takács Sándor
MESTERSÉGES INTELLIGENCIA (ARTIFICIAL INTELLIGENCE)
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
Készítette: Major Máté
Matematika II. 4. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2010/2011. tanév Műszaki térinformatika ágazat tavaszi félév.
Illés Tibor – Hálózati folyamok
INFOÉRA Kombinatorikai algoritmusok (Horváth Gyula és Szlávi Péter előadásai felhasználásával) Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
INFOÉRA 2006 Kombinatorika
Euklidészi gyűrűk Definíció.
Minimális költségű feszítőfák
4. VÉGES HALMAZOK 4.1 Alaptulajdonságok
DAG topologikus rendezése
Készítette: Hanics Anikó. Az algoritmus ADT szintű leírása: A d[1..n] és P[1..n] tömböket, a korábban ismertetett módon, a távolság és a megelőző csúcs.
Dijkstra algoritmus Irányított gráfban.
Szélességi bejárás Párhuzamosítása.
Dijkstra algoritmus Baranyás Bence. Feladat Adott egy G=(V,E) élsúlyozott, irányított vagy irányítás nélküli, negatív élsúlyokat nem tartalmazó, véges.
Gráfok szélességi bejárása
Gráf Szélességi bejárás
MATEMATIKA 100. ÓRA MAJOROS MÁRK.
Papp Róbert, Blaskovics Viktor, Hantos Norbert
Miskolci Egyetem Informatikai Intézet Általános Informatikai Tanszé k Pance Miklós Adatstruktúrák, algoritmusok előadásvázlat Miskolc, 2004 Technikai közreműködő:
Miskolci Egyetem Informatikai Intézet Általános Informatikai Tanszé k Pance Miklós Adatstruktúrák, algoritmusok előadásvázlat Miskolc, 2004 Technikai közreműködő:
Reprezentációs függvény. Adva egy adattípus absztrakt és konkrét specifikációja: d a = ( A, F, E a ); d c = ( C, G, E c ); A = {A 0,..., A n };C = {C 0,...,
DAG topologikus rendezés
Prím algoritmus.
Dijkstra algoritmus. Kiválasszuk a legkisebb csúcsot, ez lesz a kezdőcsúcs, amit 0-val címkézünk és megjelöljük sárgaszínnel. Szomszédjai átcímkézése.
„Országos” feladat. Feladat: Egy tetszőleges, színes országokat tartalmazó térképen akar eljutni egy kommandós csapat egy országból egy másikba. Viszont.
Dijkstra algoritmusa Egy csúcsból a többibe vezető legkisebb költségű út megkeresése Az algoritmus működésének leírása és bemutatása LL.
Szélességi bejárás A szélességi bejárással egy irányított vagy irányítás nélküli véges gráfot járhatunk be a kezdőcsúcstól való távolságuk növekvő sorrendjében.
Készítette: Kosztyán Zsolt Tibor
Gráf szélességi bejárása
Készítette: Lakos Péter.  Adott egy élsúlyozott, véges gráf  Negatív élsúlyokat nem tartalmaz  Lehet irányított vagy irányítatlan  Továbbá adott egy.
Készítette: Lakos Péter.  Adott egy irányított vagy irányítatlan, véges gráf.  Írjuk ki a csúcsokat egy kezdőcsúcstól való távolságuk növekvő sorrendjében.
Gráf Szélességi bejárás/keresés algoritmusa
GRÁFELMÉLET.
A Dijkstra algoritmus.
Feladat: Adott egy város, benne metrók és állomások. Írjunk algoritmust amely megszámolja hogy mennyi az a legkevesebb átszállás amellyel egy tetszőleges.
Algoritmusok.
Nevezetes algoritmusok: Fa megvalósítása Készítette: Várkonyi Tibor Zoltán.
1 Szélességi Bejárás Györgyi Tamás – GYTNAAI.ELTE 2007 Március 22 Algoritmusok És Adatszerkezetek 2 Gráfalgoritmus S b a d e f h g c.
Az ábrán az inicializáló blokk lefutása utáni állapotot láthatjuk. A KÉSZ halmazhoz való tartozást színezéssel valósítjuk meg. A nem KÉSZ csúcsok fehérek,
Mélységi bejárás Az algoritmus elve: Egy kezdőpontból kiindulva addig megyünk egy él mentén, ameddig el nem jutunk egy olyan csúcsba, amelyből már nem.
Algoritmizálás, adatmodellezés tanítása 8. előadás.
Kruskal-algoritmus.
Algoritmizálás, adatmodellezés tanítása 2. előadás.
Bellmann-Ford Algoritmus
Horváth Bettina VZSRA6.  Célja: Az eljárás célja egy véges gráf összes csúcsának bejárása a kezdőcsúcstól való távolságuk szerinti növekvő sorrendben.
Útkeresések.
Diszjunkt halmazok adatszerkezete A diszjunkt halmaz adatszerkezet diszjunkt dinamikus halmazok S={S 1,…,S n } halmaza. Egy halmazt egy képviselője azonosít.
Morvai Mária-Júlia F3D3D4.  Adott egy G=(V,E)élsúlyozott, irányított vagy irányítás nélküli, negatív élsúlyokat nem tartalmazó,véges gráf. Továbbá adott.
DIJKSTRA- ALGORITMUS. A Dijkstra-algoritmus egy mohó algoritmus, amivel irányított vagy irányítás nélküli, negatív élsúlyokat nem tartalmazó, véges gráfokban.
Szélességi bejárás Gráf-algoritmusok Algoritmusok és adatszerkezetek II. Gergály Gábor WZBNCH1.
Készítette : Giligor Dávid Neptun : HSYGGS
Prim algoritmus Algoritmusok és adatszerkezetek 2. Újvári Zsuzsanna.
INFOÉRA Gráfok, gráfalgoritmusok II. (Horváth Gyula és Szlávi Péter előadásai felhasználásával) Juhász István-Zsakó László: Informatikai.
Gráf Szélességi bejárás Készítette: Giligor Dávid Neptun : HSYGGS.
A Dijkstra algoritmus.
Gráfok szélességi bejárása Dijkstra algoritmus
Gráf csúcsainak színezése
Piros-fekete fák Beszúrás, ill. törléskor a fa elveszítheti az egyensúlyát. A piros-fekete fák: az egyensúly megtartását biztosítják. +1 bit információ.
Nem módosítható keresések
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
2-3-fák A 2-3-fa egy gyökeres fa az alábbi tulajdonságokkal:
Algoritmus készítés.
Előadás másolata:

Készítette: Hanics Anikó

Az algoritmus elve: Kezdetben legyen n db kék fa, azaz a gráf minden csúcsa egy-egy (egy pontból álló) kék fa, és legyen minden él színtelen. Minden lépés során kiválasztjuk az egyik legkisebb súlyú színtelen élt. Ha a kiválasztott él két végpontja különböző kék fában van, akkor színezzük kékre, különben (az él két vége azonos kék fában van, tehát a kék fa éleivel kört alkot) színezzük pirosra. A fentiekből kitűnik, hogy a Kruskal algoritmust is tekinthetjük a piros-kék eljárás egy speciális esetének, ahol az élek színezésének a sorrendje egyfajta mohó stratégia szerint történik ("még mohóbb", mint a Prim algoritmusnál).

Az algoritmus ADT szintű leírása: Az algoritmus absztrakt szintjén, diszjunkt halmazokkal való műveleteket fogunk végezni. Tekintsük a kék fák csúcsainak (diszjunkt) halmazait (ezek a halmazok osztályozzák V-t). Amikor az egyik legkisebb súlyú színtelen élt kiválasztjuk, el kell dönteni, hogy a két végpontja azonos vagy különböző halmazban vannak-e. Majd a választól függően: Ha azonos halmazban vannak, akkor a kiválasztott élt színezzük pirosra. Ha különböző halmazban vannak, akkor a kiválasztott élt színezzük kékre, és a két különböző halmazt vonjuk össze, azaz a két halmaz helyett legyen egy halmaz, amely megegyezik a két halmaz uniójával. Az algoritmust akkor áll le, ha már nincs színtelen él (leállhatna már akkor is, ha az előbb következne be, hogy beszínezett n-1 db kék élt). Mivel véges sok élünk van, és minden lépésben beszínezünk egyet, így |E| lépés után az algoritmus biztosan befejezi a működését.

Eljárások: HalmazokatKészít(G): Elkészíti a kezdeti n db, pontosan egy csúcsot tartalmazó diszjunkt halmazokat. Összevon(e): Az e él két végpontja által reprezentált halmazokat összevonja. szín[e]:= � : Az e él színét változtatja meg az értékadás jobb oldalán szereplő színre. Absztarkt műveletek

Függvények: igaz, ha G-nek van még színtelen éle VanMégSzíntelenÉl(G)= hamis, különben igaz, ha e két végpontja azonos halmazban van VégükAzonosHalmazban(e)= hamis, különben

HalmazokatKészít(G) VanMégSzíntelenÉl(G) e:=LegkisebbSzíntelenÉl(G) VégükAzonosHalmazban(e) szín[e]:=piros szín[e]:=kék Összevon(e) Kruskal(G)

C A E D B F

C A E D B F

C A E D B F

C A E D B F

C A E D B F

C A E D B F Ez kör lenne!!!

C A E D B F

C A E D B F

C A E D B F

C A E D B F

Köszönöm a figyelmet!