Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kozma Judit Bizonyíték-alapú szociális munka modell az oktatásban TÁMOP /2-C "Reflektív szociális képzési rendszer a 21. században"
Advertisements

Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Oktatásszervezés gyakorlat tavasz VIZSGAANYAG Tudásszintek, beválás.
A tanári munka értékelése
TÁMOP /A Személyiség kialakulása, fejlődése.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Tudás, közösség, hatalom
A felsőoktatás (hozzáadott) értéke
Könyvtárhasználati verseny
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
Karrierfejlesztés lehetőségei és dilemmái
A partnerközpontú intézmények plusz anyagi forrásai a kompetencia alapú oktatás vonatkozásában Előadó: Danyi Gyula.
A kutatási program rövid bemutatása
Az EU-s projektek fenntartási tapasztalata a JNSZ TISZK-ben Országos Egyházi TISZK Zárókonferencia Kazincbarcika
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
Összeállította: Horváth Csabáné NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Instrukció – kompetencia Megelőzés – Alkalmazkodás - Gondoskodás.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
1 Területi koordinációs kapacitások Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal (NTH) Péti Márton főtervező.
Közoktatás irányítás Minőségirányítási rendszer Tapasztalatok alapján kiegészítések Farkas Olga Budapest, október 5.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
A társadalomtudományi kutatás módszerei
Az érvelés.
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
Szervezetfejlesztési Program
A NEMZETI TÁRSADALMI FELZÁRKÓZÁSI STRATÉGIA INDIKÁTOR RENDSZERÉRŐL Roma Koordinációs Tanács, november 23.
Iskolai életutak az alacsony végzettségűek körében
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS Dr. Molnár Béla Ph.D.. 1. PEDAGÓGIAI KUTATÁS CÉLJA, TÁRGYA Célja, hogy az új ismeretek feltárásával, pontosabbá tételével, elmélyítésével.
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Szaktanácsadói támogatás az életpályamodellben
A fejlesztések hasznosulása az ágazati tervezésben október 18.
Felsőoktatás-kutatás és szakpolitikai hasznosulás Magyarországon Tényeken alapuló (evidence based) szemlélet a felsőoktatásban „Adatalapú döntéshozatal.
Sólyom Andrea PhD Hallgató
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
A hazai és a nemzetközi hadtudományi kutatások műhelyei, főbb képviselői, a legfontosabb hadtudományi kutatási témák GŐCZE ISTVÁN ZMNE, Gőcze.
A társadalmi kohézió erősítése bűnmegelőzési és reintegrációs programokkal TÁMOP kiemelt projekt.
Távmunka kutatás, fejlesztés eredményei
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
A korai nevelés „… a legfontosabb prioritás az esélyegyenlőség szempontjából” A korai nevelés „… a legfontosabb prioritás az esélyegyenlőség szempontjából”
Nemzeti Területfejlesztési Hivatal A RÉGIÓÉPÍTÉS ÉVE ,3 MILLIÁRD FORINT ÁTADOTT FORRÁS A RÉGIÓKNAK március 17. Kormányszóvivői sajtótájékoztató.
JÓT ÉS JÓL… – Az esélyek változásának kimutatása, monitoring rendszer Előadó: Szalai-Komka Norbert módszertani szakértő Budapest Esély Nonprofit Kft.
A történelmi tanulás sajátosságai
Bevezetés a tanítás és tanulás társadalmi összefüggéseibe Baráth Tibor SZTE Neveléstudományi Tanszék Közoktatási Vezetőképző Intézet Baráth Tibor SZTE.
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
Korai tehetségnevelés
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
1 A Nyelvi Tesztelés és Értékelés Európai Egyesülete (EALTA)
1 Mit vártunk, mit kaptunk, mit remélünk ? Összeállította: Kálóczi Katalin projektvezető december 8. EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM EGYETEMI KÖNYVTÁRI.
ONK 2011 Békési Kálmán Budapest november 3-5. A prezentált eredmények alapja a TÁMOP kutatási projekt. A projekt az Oktatáskutató és.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Innováció az oktatásban – szakmai konferencia Szabó Mária szeptember 22. Az oktatási és a szakpolitikai gyakorlat - műhely.
Megjegyzések az Országos képesítési keretrendszer első–negyedik szintjének vitaanyagához Horváth Zsuzsanna — Ütőné Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
Schmidtné Farkas Mária ZMK Egészségügyi Szakkönyvtár 1 Mit nyújt a Clinical Evidence?
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
Pályázatok értékelésének tapasztalatai Hoffmann Miklós független szakértő.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
A PISA ÉS AZ O RSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉSEK KAPCSOLATA ÉS FELHASZNÁLHATÓSÁGA Balázsi Ildikó.
A pályaorientációs konzultáció. A pályaorientáció fogalma: A pályaorientáció egy olyan folyamat, amely az igénybevevő egyéni igényeinek figyelembevételével.
A tényeken alapuló szakpolitikai döntések elősegítése
(Pannon.Elemző Iroda, Hétfa Kutatóintézet)
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
Most akkor ez mit is jelent? - számok és értelem
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
Múzeumi gyűjtemények menedzsmentje, avagy a Spectrum Magyarországon
Előadás másolata:

Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education Policy and Practice

A kutatás célja A tények szerepének jobb megértése Mások tényekre vonatkozó gyakorlatának megismerése – Más ágazatok (egészségügy) – Más országok (USA, UK) – Nemzetközi szervezetek (EU, OECD) Javaslat a tények előállításának és felhasználásának erősítésére Felkészülés a tények „hajszolásának” kockázataira

Miért érdekel minket a téma?

Bizonytalanok vagyunk, milyen az oktatás minősége. Bizonytalanok vagyunk, mi legyen a változás iránya. Bizonytalanok vagyunk, miért indulnak egyes kormányzati kezdeményezésű reformok. Bizonytalanok vagyunk, mások miért maradnak félbe. Bizonytalanok vagyunk, hogyan védhető meg az ágazat költségvetési támogatása. Ha valamiben mi magunkat biztosnak érezzük, azt látjuk, hogy vannak,akik az ellenkezőjében biztosak. Miért érdekel minket a téma?

Mivel jár a tények szerepének erősödése? A stratégiai szemlélet erősödik Az oktatáskutatás felértékelődik Javul a társadalmi párbeszéd megalapozottsága Csökken az oktatáspolitika hektikussága Kevesebb lesz az elhibázott megoldás Javulhat az oktatás minősége, hatékonysága De nő a tények misztifikálásának kockázata a valóság túlzott redukciója diszfunkciókat hozhat létre

Ma a fogalmak tisztázásánál tartunk Adat Tény – adat a kontextus pontos ismeretével Bizonyíték – valamely állítás hamis vagy igaz voltát kétséget kizáróan megválaszoló tény Vonatkozhat pl. – állapotra – változások irányára és nagyságára – tényezők összefüggésére – beavatkozások hatására

Az Európai Unió tény (evidence) fogalma Az adott kérdésben elérhető legjobb tudás Ez erősíti – a szükséges tudás előállításának, megosztásának és reflektív felhasználásának intézményeit, formáit – a tudásmenedzsment iránti igényt – a társtudományok iránti nyitottságot – a szereplők együttműködési kényszerét – az IKT lehetőségeinek kihasználását Felvetődik a kemény tények iránti igény is. Mintát jelent az egészségügy és UK, USA példái

Mit tanulhatunk az egészségügytől?

Tapasztalati tudás az orvoslásban Mucsi István ábrája alapján

Tudományos érvényességű tudás az orvoslásban Mucsi István ábrája alapján

Bizonyítékokra alapozott orvoslás Mucsi István ábrája

Bizonyítékokra alapozott orvoslás Mucsi István ábrája

Bizonyítékokra alapozott orvoslás Mucsi István ábrája

A tények hierarchiája az orvoslásban

Oktatás és egészségügy: van analógia? Az SNI területen egyértelműen igen

Érvényes megállapítások komplex rendszerekben Ismeretek Tanulmányi eredményesség

Mihez kellenek a tények? Mindenhez, amire kíváncsiak vagyunk Ehhez mutatókra van szükség A mutatók definíciója és mérése sokszor nehéz A mutatók értékeinek érvényességi kritériumai vannak – könnyű visszaélni velük Az, hogy miről gyűjtünk tényeket értékvezérelt

Példa oktatáspolitikai tény-igényre Mennyi most a lemorzsolódás? Milyen szintre szeretnénk csökkenteni? Mit kell tennünk azért, hogy ez bekövetkezzen? Hipotézis: Iskolaotthonos forma az alsótagozaton Egyedi tapasztalat? Miért?Egyedi megfontolás? Kísérleti kipróbálás?

Ha beavatkozások és célok között keresünk kapcsolatot, CÉLOK kellenek

Tényekre alapozott oktatáspolitika Mucsi István ábrája nyomán Egyéni tudás, kompetenciák Szakpolitikai tapasztalat Alaptudományok Validált mérések eredményei A befolyásolni kívánt terület saját kontextusa, értékei, törekvései Döntéshozói szakértelem Tényekre alapozott oktatáspolitika Az elérhető legjobb kutatási eredmények

Példa: az évismétlés kérdése Mucsi István ábrája nyomán Egyéni tudás, kompetenciák Szakmai tapasztalat Alaptudományok Validált mérések eredményei A befolyásolni kívánt terület saját kontextusa, értékei, törekvései Döntéshozói szakértelem Tények által informált oktatáspolitikai döntés Az elérhető legjobb kutatási eredmények

Bizonyítékokra alapozott iskolai gyakorlat Mucsi István ábrája nyomán Egyéni tudás, kompetenciák TapasztalatAlaptudományok Validált mérések eredményei A befolyásolni kívánt funkció helyi kontextusa, szereplői, értékei, törekvései Szakértelem Tényekre alapozott iskolai gyakorlat Az elérhető legjobb kutatási eredmények

Példa: A pedagógus döntése: a legjobb módszertan kiválasztása Mucsi István ábrája nyomán Egyéni tudás, kompetenciák TapasztalatAlaptudományok Validált mérések eredményei A befolyásolni kívánt funkció saját kontextusa, szereplői, értékei, törekvései A döntésben résztvevők szakértelme Tényekre alapozott iskolai gyakorlat Az elérhető legjobb kutatási eredmények

Az oktatás tény-menedzsmentje