A Jegesmedve A jegesmedve elterjedési területe az Északi sarkvidék jégmezőinek déli része. A legtöbb jegesmedve szinte sohasem teszi a lábát igazi szárazföldre,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az emlősök csoportjai:
Advertisements

Szajga.
Afrikai elefánt. Előfordulása • Az afrikai elefánt korábban a Szaharától délre egész Afrikában elterjedt volt, manapság elterjedése elsősorban a nemzeti.
A Tengericsillagok.
Nagy fehér cápa.
Vizeinkben élő gerincesek
Szitakötő Totó.
DINOSZAURUSZOK „RETTENETES GYÍKOK”.
A Lappföld „Ez a zord, idegen szépségű távoli vadon ezredévek óta változatlan” Lappföld kapuja - Lapporten.
Városlakó állatok.
A mosómedve.
A sellő A következő képsorokon egy olyan élőlényt láthatunk, amit az amerikai tengerparton találtak kiszáradva. Ezeket a képeket a rendőrségi szervek tudósai.
Az önző gén Richard Dawkins.
A sarkvidéki fagyos területek élővilága
Közép-Európa magashegységeinek élővilága
Készítette: Rácz Imre Vince Erőss Lajos Református Ált. Isk.
Macskaféle ragadozók.
Kiss Bence 9.c Koala.
Tartalom jegyzék Delfinek(Fogas cetek) Bemutató Életmódja Leírásuk
A RÓKA.
A hideg övezet.
Készítette: Dalkó Soma 7.a
Készitette: Cammisa Matteo
Kockás piton Kockás piton Készítette: Dani Renáta.
A KUTYA TOVÁBB.
Százlábuak.
DELFINEK.
A DENEVÉR.
A rókák és egyben a kutyafélék családjának legkisebb termetű faja.
Macskaféle ragadozók Saját Név.
Hideg mérsékelt öv Tajga éghajlat.
K ÉSZÍTETTE : S ZOBI C SONGOR F ELKÉSZÍTŐ TANÁR : D OROGI L ILLA I SKOLA : P IPACSVIRÁG M AGYAR - A NGOL K ÉT T ANÍTÁSI N YELVŰ Á LTALÁNOS I SKOLA I SKOLA.
Az emlősök osztálya.
Tengeri emlősök.
A nyílt vizeken.
Készítette: Sipos Zsófia 7.a
Tajga.
Tigrisek Készítette : Juhász Noémi.
Emlősök osztálya MBI®.
2013. ÉV KÉTÉLTŰJE: A BARNA ÁSÓBÉKA.
ÉLET A TUNDRÁN.
Állatok a házban és a ház körül
Név: Feszt Bernadett Téma: A négy évszak
Havasi gyopár, zerge, szirti sas
Kén-dioxid indikátorok: a zuzmók
Készítette : Hagymási Zsófia
Állandóan fagyos éghajlat Jegesmedve, borjúfóka, pingvinek
A delfinek Készítette: Papp Fruzsina 10.d.
Készítette: Hazafi Márton 7.a
Hideg övezet – sarkkörök, sarkok
Hideg mérsékelt öv - állatok
A füves puszták élővilága
Szarvasmarha, házi sertés
Emlősök Készítette: Illés Balázs 3./c Illés Balázs 3./c.
Macik…. …avagy miért szeressük a macikat *;*…. Első sorban köztudott hogy a macik ember barátok,de ha a területükről van szó bármi áron megvédik.
A HIÚZ
Emlősök rendszere IV..
Hazai halaink KÉSZÍTETTE: Laukó Emese 3.c.
Baromfiudvar lakói.
A sivatagok élővilága.
Csodálatos madárvilág
Földrajzi elhelyezkedés a Földön Készítette: Novák Ilona
Nyílt és mélytengerek.
Hideg övezet – sarkkörök, sarkok
Készítette: Tremmel Máté
Készítette: SZALKAI ATTILA 3.C.
Kutya. A farkas vagy sakál szerű ősei falkába csoportosulva követték az akkor még hordában élő embert. Eldobott táplálékot mindig találtak az ember közelében,
Erdei pele.
A kafferbivaly.
Farkas.
Előadás másolata:

A Jegesmedve A jegesmedve elterjedési területe az Északi sarkvidék jégmezőinek déli része. A legtöbb jegesmedve szinte sohasem teszi a lábát igazi szárazföldre, többségük egész életét a sarkvidék befagyott vizein, a lassan sodródó jégmezőkön tölti. Csak a párzásnál mennek stabil helyre.

Megjelenésük A ragadozó emlősök rendjének második legnagyobb testű képviselője (a Kodiak medve után). Teste nyúlánk, feje és arcorra megnyúlt, szemfoga gyengén fejlett, füle rövid, szeme kicsiny, nyaka hosszú, lábai a többi medvéénél jóval szélesebbek és hosszabbak, lábszárai rövidek, de vastagok és izmosak, ujjait csaknem hosszúságuk feléig úszóhártya köti össze. A többi medvéknél jóval nagyobb; testhossza 2,5-2,8 méter; vállmagassága 1,3-1,4 méter, a hím testtömege 400-600 kg; a nőstény testtömege 300-400 kg. Bundája tömött szőrű, a fiatal példányoknál ezüstfehér, az öregeknél sárgás árnyalatú.

Életmódjuk A jegesmedve szinte állandóan vándorúton van, s emiatt még saját territóriumot sem tart. Ezen nem is csodálkozhatunk, hiszen a jégmezők nemigen szolgálnak bőséges táplálékkal, és viszonylag nagy utat kell megtenniük az állatoknak ahhoz, hogy napi táplálékukat beszerezzék. Míg sok más medvefaj étrendjén igen jelentős a növényi eredetű táplálékok szerepe, a jegesmedve csak a sarki nyár hónapjaiban fogyaszt egy kevés zuzmót, mohát vagy bogyót, de azt is csupán étrendi kiegészítésként. Táplálékának zöme állati eredetű, s mivel a sarkvidék zord körülményei közt nemigen válogathat, szinte mindent megeszik. Ez a hatalmas, talán lomhának tűnő állat nagy ügyességgel halászik, ha pedig vadászik, kitartóan üldözi zsákmányát. A hal mellett egyik kedvenc táplálékát a fókák képezik, de olykor madarakat is zsákmányul ejt, sőt a dögöt sem veti meg. A jegesmedve egyébként az északi sarkvidék jégmezőinek csúcsragadozója, természetes ellensége jóformán nincsen. A kardszárnyú delfinen, az ámbrás ceten és a grönlandi cápán kívül talán csak a rozmárok hatalmas agyarai jelentenének számára veszedelmet, egy magára valamit is adó rozmár azonban legfeljebb csak akkor támad jegesmedvére, ha a többi, fiatal rozmárt védi.

Szaporodása A vemhes nőstény a sarki tél legzordabb szakaszában hóba és jégbe vájt barlangjába húzódik vissza, s itt hozza világra bocsait átlagosan 240 napi vemhesség után. Ellésenként általában kettő, néha csak egy bocs születik. Testtömegük születésükkor kb. 500 g, meztelenek, süketek és vakok. A bocsok életük első hónapjaiban csak felszín alatti lakásukat ismerik, az anyamedve csak az ellés után négy hónappal vezeti ki a bocsokat a szabad ég alá. A bocsok ezután még elég sokáig, mintegy két esztendős korukig maradnak anyjukkal, s csak ezután kezdik meg önálló életüket.

Táplálék jegesmedve fő tápláléka a fóka,jóllehet általában csak a fókazsírt,a bőrt és a belsőségeket eszi meg, a húst nem. Egy léknél áll lesben vagy lopakodva közelíti meg áldozatát,amikor a fókacsapat a jégen napozik. Mancsával végzetes csapást mér a fóka vékony koponyájára. Nyár végén,ősz elején a változatosabb,hiszen szárazföldi emlősöket is esznek jegesmedvék bálna - és rozmártetemek után kutatnak a partvidéken. Olykor tíz - húsz jegesmedvéből álló csoportot lehet megfigyelni, amint tetemekből lakmároznak. Ebben az évszakban nagyobb kiterjedésű szárazföld áll rendelkezésre a vadászatra,így a jegesmedvék táplálkozása is

Érdekességek A jegesmedve igen jól alkalmazkodott az északi sarkvidék hidegéhez. A hőszigetelésben nemcsak vastag bundájának jut kiemelkedő szerep, hanem a bőr alatti zsírrétegnek is, amely egy-egy bőséges időszakot követően több cm vastag is lehet. Persze a zsírréteg nemcsak hőszigetelést, vagy mechanikai védelmet jelent az állat számára, hanem tartalék tápanyagforrást is a zsákmányban szűkös időszakokra. A jegesmedve bundája és zsírja az ember figyelmét is felkeltette, s emiatt az északi eszkimók már évezredek óta vadásszák ezeket az állatokat. Az utolsó néhány évszázadban azonban a jegesmedvék irtása egyre nagyobb, aggasztó méreteket öltött, s csaknem kipusztult a faj. A jegesmedvék védelmében tett erőfeszítéseknek hála, számuk ma már ismét növekvőben van. 2006-ban találtak egy olyan medvét, melyről DNS-vizsgálatok is megerősítették, hogy félig grizzly, félig jegesmedve. Ez azért különleges, mert mindkét fajnál a szaporodást hosszas párosodási rítus előzi meg, tehát kizárható, hogy tévedésből választottak volna a szülei más fajból párt. Korábban a két fajnak csak állatkertben született közös utódjáról tudtak.[1] A jegesmedve kiválóan sétál a jégen ugyanis szőr van a talpán.

Köszönöm figyelmét! Írta és a képeket letöltötte: Dávid Richárd ki az ötletet adta: Birkás Dávid