Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Földrajzi elhelyezkedés a Földön Készítette: Novák Ilona

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Földrajzi elhelyezkedés a Földön Készítette: Novák Ilona"— Előadás másolata:

1 Földrajzi elhelyezkedés a Földön Készítette: Novák Ilona
Medvekalauz Földrajzi elhelyezkedés a Földön Készítette: Novák Ilona

2

3 A medvék őse: a jégkorszaki nagyfejű medve 15 000 éve halt ki

4 A barlangi medvék

5

6 Ajakos medve Veszélyeztetett faj!
Megtalálható még India északi részén, Srí Lanka, Banglades, Nepál és Bhután területén is. Száraz sarjerdőkben, füves vidékeken él kis számban. Az intenzív vadászata és életterének szűkülése miatt egyre kevesebb van belőle. Hosszú karmaival könnyedén mászik fára, ahonnan lajhár módjára, fejjel lefelé lóg, ezért hívják őt Lajhár medvének is. Szőrzete bolyhos fekete vagy sötétbarna , mellén V alakú krémszínű folt van, és pofája halványszürke. Az állat hossza centiméter, marmagassága centiméter. Testtömeg: hím kg, nőstény kg Élettartam: év Tápláléka után éjszaka jár. Gyenge látása és hallása miatt a szaglására van utalva. Hosszú pofája mozgatható ormányban végződik. Ajkait csücsörítve könnyedén kiszippantja a rovarokat. Leginkább az apróbb rovarokat kedveli, termeszek, hangyák, méhek, peték és lárvák, de növényevő is, sokféle gyümölccsel, virággal és cukornáddal is táplálkozik. Hazánkban állatkertekben nem található.

7 Ajakos medve

8 Fekete medve baribál Észak-Amerikában a hazája. Legnagyobb számban Alaszka déli és Kanada délnyugati részén található. Találkozhatunk vele még a keleti partvidékeken ugyan úgy, mint Kaliforniában; a messze északi tájaktól Mexikóig honos. Szőrzete fekete hosszú és sima, merev, csak a fej elülső részein (homlok és arc) rövidebb. Színe fényes fekete, csak az arc két oldalán hajlik sárgás színűre. Hossza: 2 méter körüli Testtömeg: kg, de találtak már 300 kg-os feketemedvét is Élettartam: 30 év Mindenevő. Növényi táplálékot, fiatal hajtásokat, magvakat, gyümölcsöket, kisebb gerinceseket és gerinctelen állatokat fogyaszt, néha szarvas és őz borjakat is elkap. Szereti a lazacot. Gyakran a városok közelében felkeresi a hulladékgyűjtőket és abból táplálkozik. Szaporodása: Az anyaállat 7 hónapig tartó vemhesség után szüli meg kicsinyeit. az utódok száma 1-4. Januárban születnek a téli szálláson. A kis medvék napig vakok, és csak két hónapos korukban indulnak el anyjuk oldalán táplálékszerző körútjukra. Hazánkban állatkertekben nem látható.

9 Fekete medve

10 Barna medve Sok alfaja ismert, többek között: Alaskan Brown Bear, Asiatic Brown Bear , European Brown Bear Grizzly Bear , Himalayian Snow Bear Kamchatka bear Kodiak Bear Syrian Bear Európában, Ázsiában, Észak-Amerikában is megtalálható. Bundájának színe alfajonként változó, feketésbarnától a sárgásbarnáig, de lehet akár szürke is. Nagy testű, hatalmas erejű állat. Testtömeg: kg, Élettartam: 30 év A barnamedve mindenevő, különböző bogyókat, diókat, hajtásokat és egyéb növényi részeket fogyaszt, de kisebb állatokat, dögöt, rovarokat, mézet és néha háziállatokat is eszik. Télen félálomban alszik barlangjában. Hazánkban a következő állatkertekben lát

11 Barna medve

12 Kamcsatkai medve Északkelet-Ázsiában található. Szibéria keleti része, Kamcsatka. A barnamedve egyik legnagyobb testű alfaja. Testtömeg: kg Mindenevő. Növényi táplálékot, magvakat, gyümölcsöket, kisebb gerinceseket és gerinctelen állatokat fogyaszt. Ha teheti, halászik. Magányosan járja az erdőt.

13 Grizzly medve Kanadában, Alaszkában és a Yellowstone Nemzeti Parkban él a legnagyobb populációja. A barna medve egyik alfaja, a hátán lévő pup különbözteti meg tőle. Bundájának színe sötétbarna, de a szőrszálak vége szürke, ezért szürke árnylatot kölcsönöz neki. Hatalmas erejű állat, mancsának egyetlen csapásával le tud teríteni egy vele azonos nagyságú állatot. Testtömeg: kg, Élettartam: 30 év Táplálékának többnyire állati eredetű, halak, madarak, dögök, rovarok, lárvák, de növényeket is eszik, mogyorót, diót, bogyókat és gyümölcsöket. Télen félálomban alszik barlangjában.

14 Grizzly medve

15 Maláj medve sérülékeny faj!
Ázsia déli területein található, Vietnam, Thailand, Malaysia, Burma. A legkisebb számú élő medve faj a világon. Sárgásbarna színű V alakú sáv van a mellkasán. Szőrzete rövid fekete és barna. Füle kicsi és kerek, nyelve viszont nagyon hosszú, ami segíti az evésben. Testtömeg: kg Élettartam: ? év Tápláléka után éjszaka jár. Mindenevő. Növényi táplálékot, fiatal hajtásokat, magvakat, gyümölcsöket, lépesmézet, kisebb rágcsálókat, és madarakat fogyaszt.

16 Maláj medve

17 Jegesmedve sérülékeny faj!
Az Északi-sarkvidék jégmezőinek déli részén él. A ragadozó emlősök rendjének harmadik legnagyobb testű képviselője a kodiakmedve és a kamcsatkai medve után. Bundájának színe fehér, a talpa szőrös. Erős és gyors állat enyhén ívelt lábával, hatalmas távolságokat képes megtenni. Testtömeg: hím kg, nőstény kg Élettartam: év Táplálékának zöme állati eredetű, fókák, madarak, dögök, de nyáron növényeket is eszik, zuzmót, mohát vagy bogyót. Egész évben aktív és az egész napot táplálék kereséssel tölti.

18 Jeges medve

19 Pihenő jeges medve

20 A vízben kiválóan úszik

21 Kis jegesmedve bocs

22 Jegesmedve portré

23 Örvösmedve sérülékeny faj!
Afganisztántól keletre, a Himalája vidékén, egészen Japánig, délen pedig Burmáig honos.Szőrzete szinte mindenütt fekete, kivéve a mellkas tájékát, ahol sárgásfehér, V alakú mellsávot visel. Testtömeg: kg Élettartam: év Tápláléka után éjszaka jár. Szinte minden lehetséges táplálékot elfogyaszt. Nagyon sok növényi táplálékot, fiatal hajtásokat, magvakat, gyümölcsöket eszik, ídőnként viszont kisebb gerincteleneket, vagy lépesmézet, esetleg kisebb rágcsálókat, szarvasokat, máskor egy-egy szarvasmarhát, juhot ragad el.

24 Örvös medve

25 Pápaszemes medve sérülékeny faj!
Elterjedési területe az Andok hegységben, Venezuelától Bolíviáig és Chiléig tart. Markáns szemrajzolatáról kapta nevét. A világosabb sáv az orrától a melléig húzódik, és kiemelkedik a fekete vagy sötétbarna szőrzetéből. Testtömeg: hím kg, nőstény kg Élettartam: év Elsősorban növényevő, levelekkel, növényszárakkal, gyökerekkel és sokféle gyümölccsel táplálkozik. Kiváló famászó. Szürkületi és éjszakai állat.

26 Pápaszemes medve

27 Óriáspanda- Nagypanda
A mai állás szerint az óriáspanda a medvefélék családjába az Ailuropodinae alcsaládba tartozik, így elsőként ebben a felsorolásban a rokonaként a barnamedve jöhet szóba. Régebben tévesen a mosómedvefélékhez sorolták, mert a vörös macskamedve azaz a kispanda odatartozik és azt gondolták akkor a hozzá hasonlító óriáspanda is az, de ma már a medvefélékhez sorolják az óriáspandát. Kina egyes területein, főleg a Szecsuan, Kanszu és Sanhszi kínai tartományok hegyvidékin él. Az óriáspanda természetes élőhelyei a sűrű erdővel benőtt szubtrópusi hegyoldalak.. Bundája fekete, fehér foltos. Két mellő mancsán van egy hatodik ujjféleség, ennek segítségével ragadja meg és vágja el a bambuszt. Az óriáspanda elsősorban talajlakó, de jól mászik és úszik. A többi medvével ellentétben nem tud a hátsó lábára emelkedni. Előszertettel bambuszlevelekkel és szárral táplálkozik. napi szükségletük kilogramm bambusz. Testhossza: Az óriáspanda a fejétől a farkáig centiméter. Testtömege: kg Egyedül él, kivéve mikor utódokat nemz. A nőstény általában egy utódot ellik télen, de az sem szokatlan, hogy ikreket hoz a világra. Élettartam: kb. 22 év Hazánkban állatkertekben nem található.

28 Óriás panda

29 Nem igazi medvék

30 Mosómedve félék nem igazi medvék
Eredeti hazája Észak-Amerika, Kanada déli részétől Panamáig , ahol Rendkívül elterjedt, de napjainkban már Európában is megtalálható. Testtömeg: 2-15 kg, Élettartam: 14 év Víz közeli területeket kedveli. Mindenevő. Patakok mentén rákokra, csigákra, halakra, vadászik, növényi táplálékai a bogyók, makk, diófélék, termések, és levelek. Szürkületi és éjszakai állat. Téli álmot nem alszik.

31 Ormányos medve nem igazi medve
Suriname-től Brazília déli területéig, illetve Paraguayig található meg. Vörösesbarna szőrzet borítja, hosszú farkát gyűrűszerűen elhelyezkedő csíkok tarkítják. Hosszú és mozgékony orra van. Testtömeg: 4,5 - 6 kg, Élettartam: 14 év Nappali állatok. Táplálékát elsősorban szaglása segítségével szerzi meg. Az apró gerinctelenektől, rovarlárváktól kezdve a kisebb gerinceseken át az édes gyümölcsökig szinte mindent megesznek.

32 Vörös macskamedve- Kispanda nem igazi medve
A vörös macskamedvét kis pandának is nevezik. A Himalájában honos, Nepálhoz, Burmához, illetve a Kínához tartozó területeken él. Vörösesbarna bunda borítja, hosszú bozontos a farka, pofáján fekete fehér szinek láthatók. Testtömeg: kg, Élettartam: év Éjszaka jár tápláléka után, amely jobbára bambuszból, gyümölcsökből, zuzmókból, gyökerekből, bogyókból, néha madár- tojásokból, rovarokból és hernyókból áll.

33 Most jöjjenek megint az igaziak!

34 Játékos medvebocs

35 Mackó mama a bocsokkal

36 Grizzly medve

37 Plüss mackó

38 Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Földrajzi elhelyezkedés a Földön Készítette: Novák Ilona"

Hasonló előadás


Google Hirdetések