A szarvasmarha értékmérő tulajdonságai

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

Iskolai egészségfejlesztés – iskolai egészségterv
Szelektív hulladékgyűjtés
A Vállalkozásfejlesztési munkacsoport
Mezőgazdasági üzemek erőforrásai Készült években a Marcali, Barcs, Kadarkút, Nagyatád Szakképzés Szervezési Társulás részére a TÁMOP /1-
FORGÓESZKÖZÖK A forgóeszközök a vállalko-zási tevékenységet általá-ban egy évnél rövidebb ide-ig szolgáló vagyontárgyak, követelések, értékpapírok és pénzeszközök.
Projektciklus- menedzsment (PCM)
Doktori téma vezetője: Prof. Dr. Romvári Róbert, DSc
Kutatási terv.
Tudatos lépések a költséghatékony épületüzemeltetés felé Tóth Nelli energetikai tanácsadó MN6 Energiaügynökség EHÖSZ Konferencia Tatabánya.
Szállítmányozási és fuvarozási szerződés
Egyenlő értékű munkáért egyenlő bér?
Fontosabb fogalmak Képesség :
A takarmányok összetétele
Környezeti kárelhárítás
Környezeti kárelhárítás
Dr. Kollár Gábor vezető auditor Det Norske Veritas Magyarország
Információ kezelés Az információ visszakeresésének lehetőségei.
Objektumkutatáson alapuló térinformatikai modell kialakítása MiniComp Kft. Pécsi Tudomány Egyetem – PMMFK-MIT.
Énfunkciók A személyiségnek, mint önszabályozó
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
AZ ÉGHAJLATTAN FOGALMA, TÁRGYA, MÓDSZEREI
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Az alternatív energia felhasználása
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
Logisztika bevezető elemek.
Tudod, hogy ki vagyok én? Manuel et musical Soy alguien con quien convives a diario Én vagyok az, akivel Te nap mint nap együtt vagy.
AGRÁRGAZDASÁGTAN II. Ágazati elemzések
A takarmányok összetétele
A takarmányok összetétele
Gyógyszerész t.képzés okt. 28. A validálással kapcsolatos új fogalom a PAT PAT (Process Analytical Technology) egy új típusú munkaelv (koncepció),
Az esszenciális mikroelemek jelentősége
TSZVSZ konferencia Vecsés 1 Minősített kivitelezők az építéstechnikai tűzvédelem területén Előadó: Dr. Bánky Tamás.
Megújuló energiaforrás
A 2008/2009-es tanév 6 iskola közösségi életének szervezésével kezdődött.
Az éhezés Mennyiségi és minőségi éhezés
Vállalkozásgazdaságtan 8. Előadás
2007. február 15. Szikora Péter - Controlling - Költségek 1 Controlling Költségek osztályozása.
KÖRNYEZETTECHNIKA.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Dőry Tibor MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet
GAZDA – ÁLLATTARTÁS II. 13. JELLEMEZZE A FELSOROLT SZARVASMARHA FAJTÁK SZÁRMAZÁSÁT, KÜLLEMÉT, BELSŐ ÉRTÉKMÉRŐIT ÉS HASZNOSÍTÁSÁTÁS!
5. Integratív oktatási modul. PhD Tudományos Napok 2011 április absztakt/poszterbemutató  7 előadás szekció  4 poszter szekció 14 előadás/poszter.
Pályázati feltételek LEADER felkészítő fórum „vállalkozási alapú fejlesztés" jogcímre pályázók részére.
Ami a Közös Európai Referenciakeretből (KER) és az Akkreditációs Kézikönyvből (AK) kimaradt.
Megállapításunk célja:  biztosítani a termelés megszervezését és hozzáigazítását a kereslethez, különösen a minőség és a mennyiség tekintetében;  Ösztönözni.
Gazdasági időtávok A közgazdasági időtávok arra utalnak, hogy milyen módon képes a vállalat reagálni a piaci eseményekre.
Útban a Web 2.0-ás felsőoktatási könyvtárak felé Válaszadás kihívásokra, fejlődési tendenciákra a szabad tudásáramlás szolgálatában Barna Marianna könyvtáros,
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
A szarvasmarha értékmérő tulajdonságai
Gazdasági és PÉNZÜGYI Elemzés 5.
Egy fenomenológus a kognitív személyiségpszichológia előfutáraként
A gyakorlatokon átvett témakörök:
A hulladékok fajtái és jellemzői
Szarvasmarhafajták és értékmérő tulajdonságok
Dr. Bárány Gábor erdőgazdálkodási osztályvezető
 A matematikai statisztika a természet és társadalom tömeges jelenségeit tanulmányozza.  Azokat a jelenségeket, amelyek egyszerre nagyszámú azonos tipusú.
A pénz története.
Epres joghurtok élvezeti értékének objektív (műszeres) vizsgálata
4. előadás.
Hága Péter ELTE, Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék Statisztikus Fizikai Nap Budapest.
Nélküled, Uram gyenge vagyok. Gyenge, mint porszem, ha szél kavarog
V ÍZENERGIA. A vízenergia olyan megújuló energiaforrás, amelyet a víz eséséből vagy folyásából nyernek. Nagy történelmi múltra tekint vissza; kiszámíthatósága.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Az egészség fogalma, egészségfejlesztés, prevenció.
A testek néhány mérhető tulajdonsága 3. óra
A kápia paprika lehetőségei az export piacokon
A geoszférák környezeti problémái
SZÁMVITEL Dr. Ormos Mihály.
Tanulási görbék.
4. előadás.
Előadás másolata:

A szarvasmarha értékmérő tulajdonságai

Fogalom: A szarvasmarha értékmérő tulajdonsá-gai között azokat a minőségi (pl.: szín) és mennyiségi (pl.: élősúly) tulajdonsá-gokat tartjuk számon, amelyek az állat hasznosítását, valamint termelését közvetlenül, vagy közvetve befolyá-solják.

Örökölhetőség jelentősége A jól öröklődő tulajdonságok esetében (h2 >0,6) a szelekció eredményesen alkalmazható. A gyengén (h2 <0,2) öröklődő tulajdonságoknál a környezeti tényezők javításával és a heterózis hatást kihasználó keresztezések alkalmazásával érhetjük el a kitűzött tenyészcél megközelítését.

A tulajdonságok örökölhetősége (h2): szaporaság, termékenység

A tulajdonságok örökölhetősége (h2): tejtermelő képesség

A tulajdonságok örökölhetősége (h2): hústermelő képesség

Szaporodásbiológiai jellemzők

Néhány fontos szaporodásbiológiai jellemző

Termékenységi mutatók Vemhesülési %: vemhesült tehenek száma/termékenyített létszám * 100 Termékenyítési index: inszeminálások száma / vemhesülések száma Non return (NR) index: a termékenyítést követően hány % nem ivarzik vissza Ellési %: Ellések száma / év eleji tehénlétszám *100 Ellések száma / átlagos tehénlétszám *100 Bikák fertilitása: termékenyítések száma / vemhesült egyedek száma *100

Tejtermelő képesség

Tejtermelő képesség komponensei 1. Tejmennyiség Napi tejtermelés: 5-30 kg Maximális termelés időpontja az ellés után: 6 hét Laktációs tejtermelés: 1500-9000 kg Laktáció időtartama: 305-350 nap

2. Tej összetétele

3. Perzisztencia A tejtermelés kiegyenlítettsége a laktáció alatt Kifejezésére használhatjuk a perzisztencia értékszámot.

Perzisztencia értékszám= a havi próbafejések eredményét átlagoljuk és a kapott értéket a legmagasabb havi tejtermelés százalékában fejezzük ki. Átlagos napi tej, kg 13, 22, 20, 18, 17, 15, 13, 11, 11, 8 Átlag: 148/10=14,8 Legmagasabb havi tejtermelés: 22=100% 14,8=67,3 Perzisztencia értékszám=67,3 A perzisztencia értékszám 80 fölött jó; 60-80 között közepes; 60 alatt gyenge.

Laktációs görbék Két ellés közötti idő (vemhesség + szervíz periódus) Tej, kg B tehén Elapasztás A tehén Tejelő napok

4. Fejési sebesség A tejleadás sebességének számszerűsítése: Átlagos fejési sebesség (a kifejt tej mennyiségének és a fejési időnek a hányadosa), az első 3-4 percben kifejt tej mennyisége (az összesen kifejt tej százalékában kifejezve), maximális fejési sebesség (mérés: Lacto Corder), pontozásos értékelés: 1-9 pont; az összesen kifejt tej százalékában kifejezve).

Tejleadási görbe szakaszai 1. Emelkedő szakasz: 0,5 perc 2. Egyenletes tejleadás szakasza: kb. 3 perc 3. Leszálló szakasz: kb. 1 perc 4. Vakfejési idő 5. Gépi utófejés: 1 perc 6. Főfejési idő: 2 + 3 szakaszok

Tejleadási görbe (Lacto Corder, 0,2 kg/perc) 6. Kg/perc 5. 3. 1 4. Fejési idő, perc

Magyar tartka elsőborjas tehenek (n=186) fejhetősége (Húth, 2003) Tejmennyiség: 8,78 kg Maximális fejési sebesség: 2,62 kg/perc Átlagos fejési sebesség: 1,78 kg/perc A főfejés hossza: 4,91 perc Az egyenletes tejleadás hossza: 2,22 perc A leszálló szakasz hossza: 1,94 perc

A fejési sebesség változása a vörös tarka holstein-fríz fajta hatására a szimentáli fajtában Szimentáli: 2,54 kg/perc 1/8 vörös Hf: 2,62 1/4 vörös Hf: 2,71 1/2 vörös Hf: 2,81 3/4 vörös Hf: 2,86 7/8 vörös Hf: 2,87 1982- ben: 2,61, 1992-ben: 2,74 forrás: Simmentaler Fleckvieh, 7/1993

5. Tőgy termelési részarány Az elülső tőgyfelek termelése az elülső és a hátulsó tőgyfelek termeléséhez képest (opt: 50-45%)

6. Tőgyküllemi jellemzők tőgyfüggesztés, tőgymélység, terjedelmesség, bimbó alakja és mérete, pigmentáltsága stb.,

Tejmennyiség kifejezésmódjai 1. Abszolút: fejési átlag, istálló átlag, a laktációs hozam (elléstől az elapasztásig termelt tej), az éves termelés (egy naptári év termelése), az életteljesítmény (a kérdéses egyed élete során termelt tej összes mennyisége), csonkalaktációs termelés (a 240 napnál kevesebb tejelő napra elszámolt termelési eredmény), egy takarmányozási napra jutó tejtermelés, egy életnapra jutó termelés.

Tejmennyiség kifejezésmódjai 2. Relatív: Tejtermelését (életteljesítmény, 4 %- zsírtartalomra korrigált éves, vagy laktációs tejmennyiség) az élősúlyhoz viszonyítjuk RÉTI (relatív életteljesítmény testtömeg index). RÉTI= (100*életteljesítmény FCM kg/életnapok száma)/átlagos testtömeg. (FCM érték= tej kg*0,4+tejzsír*15)

Hústermelő képesség

Kiváló farizmoltság oldalról (Kép: Tőzsér J.)

A szarvasmarha hústermelő képességének komponensei I. Hizlalás alatti Tömeggyarapodás Életnapi Takarmány értéke- sítési % Hizodalmasság (Tömeggyarapodás, tömegtermelés) Fajlagos takarmány értékesítés Metabolizálható fehérje Növekedés és fej- lődés jellege Koránérő Későnérő

A szarvasmarha hústermelő képességének komponensei II. Pecsenyehús Húsarányok Leveshús Pisztolycomb Hústeltség Húsformák (Élő minősítés) Faggyúlerakódás Csontméretek

A szarvasmarha hústermelő képességének komponensei III. csontoshús Vágóérték (carcass minősítés) Vágótömeg belsőségek bőr Százalékos hús, faggyú, és csont arány Húsminőség Kémiai összetétel Szín, márványo- zottság Érettség, omlósság Íz és zamat Víz % Zsír% Fehérje% Ásv. anyag%

Kondíciópontozás, USA-rendszer 3 pont, sovány (kép: Domokos Z.)

Kondíciópontozás, USA-rendszer 6 pont, közepes (Kép: Domokos Z.)

Kondíciópontozás, USA-rendszer 9 pont, nagyon kövér (Kép: Domokos Z.)

A hústermelő-képesség fontosabb jellemzői 1. Növekedési kapacitás: kapacitás = intenzitás  tartam (k = i  t) 2. Életnapra jutó súlygyarapodás: (kg/nap, g/nap) befejező súly (kg) - születési súly (kg) életkor (nap)

3.Életnapra jutó testtömegtermelés (kg/nap), befejező súly (kg) életkor (nap) 4. Hizlalás (nevelés) alatti súlytermelés hizlalás végi súly (kg)- hizlalás kezdeti súly (kg) hizlalási napok száma

5. 205 napra korrigált borjúválasztási súly (kg/nap) KBs205 = választási súly (kg) - születési súly (kg) x 205 + születési súly (kg) választási kor (nap)

6. 365 és 420 napra korrigált súly (kg) KS365 = (STV alatti súlygyarapodás (g/nap)  160) + 205 napra korrigált súly KS420 = (STV alatti súlygyarapodás (g/nap)  215) + 205 napra korrigált súly

Hasított féltestek

Az EUROP minőségi kategóriák

400 kg-os hasított súlyú (U3) charolais tehén vágási jellemzői Üres élősúly: 740 kg Szállítási veszteség: 4% Meleg hasított felek súlya: 408 kg Párolgási veszteség: 2% Hideg hasított felek súlya: 400 kg Vágási %: 54% Hasított felek érés után: 396 kg Érési veszteség: 1% Értékesíthető nettó húsmenny.: 269 kg Hús arány: 68% Csont arány: 16% Faggyú arány: 11% Hulladék: 5% Lassan főzhető húsok: 119 kg (nettó súly 44%-a) Gyorsan főzhető húsok: 150 kg (nettó súly 56%-a)

A vágóértéket kifejező mutatók (alapparaméterek)

I. osztályú marhahúsok vagy hirtelen sütésre alkalmas pecsenyehúsok (steak): bélszín, rostélyos, hosszú felsál, gömbölyű felsál, fehérpecsenye.

II. osztályú marhahúsok vagy leveshúsok: fartő, csípőfartő, lapocka, oldallapocka, puha hátszín, csontos oldalas, szegy.

III. osztályú marhahúsok (gulyáshúsok): tarja, nyak, szegy, lábszárhús.

A marha részeinek aránya a vágott test százalékában, I.

A marha részeinek aránya a vágott test százalékában, II.

A kereskedelmi bontás

Eladásra kész comb

A vágóértéket meghatározó tulajdonságok kívánatos szintjei hízóbikákon

Temperamentum

A temperamentum örökölhetősége Eléggé változó (0,27 - 0,48) a szarvasmarha fajban (Stricklin et al., 1980; Oikawa et al., 1989). Burrow (1997) ún. kötetlen, ill. az ún. kötött tesztekben 0,36 és 0,23 között volt.

A temperamentum kimutatható kapcsolatban van más értékmérő tulajdonsággal pl. növekedés, tejtermelés, fertilitás, vágóérték és húsminőség, valamint a parazitákkal szembeni ellenálló képesség (Burrow 1977).