Programozás III BEVEZETÉS.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tutori tevékenység a gyakorlatban
Advertisements

KATONAI ALAPISMERETEK Előadó: Dr. Felházi Sándor mk. ezredes dékán.
PPKE ITK 2009/10 tanév 8. félév (tavaszi) Távközlő rendszerek forgalmi elemzése Tájékoztatás
NYELVVÁLASZTÁS A 10B 10C. LEHETŐSÉGEK • EDDIGI NYELV FOLYTATÁSA 12. OSZTÁLY VÉGÉIG • ÚJ NYELV VÁLASZTÁSA ELŐREHOZOTT ÉRETTSÉGI UTÁN.
Digitális képanalízis Félévi megbeszélnivalók. A tárgy •címe: Digitális képanalízis •szakirányos tárgy •neptun-kód: BMEEOFTASJ5 (BSc) •előadó és gyakorlatvezető:
Az e-tanulás. •Az e-tanulás csírái már a múlt század 40-es éveiben megjelentek. –Amikor Budapesten gyakoriak voltak a légiriadók, „feltalálták” a rádió-iskolát,
Matematika és Tánc Felkészítő tanár: Komáromi Annamária
A digitális számítás elmélete Előadás:kedd 10:10-11:40, 0/13. terem előadó: Dr. Ruszinkó Miklós Gyakorlat: Kedd 14:15-16:00,
Humán erőforrás gazdálkodás aktuális kérdései I szeptember 18.
Adminisztratív kérdések
Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kar Településüzemeltető Szakirányú továbbképzési szak /szakmérnöki képzés/
Vizuális és web programozás II. TRTLB226 Tantárgyfelelős: Lénárt Anett mérnöktanár Rendszer- és Szoftvertechnológia Tanszék B137
Készítette: Himber Dorottya Juhász Ágnes Majoros Ágnes
3. A programozás eszközei, programozás-technikai alapismeretek
VÁROSI TÉR NÉHÁNY PÉLDA ÉPÍTÉSZETI BEAVATKOZÁSOKRA URBÁNUS LÉPTÉKBEN ÉPÍTÉSZET ALAPJAI3. TERVEZÉSI FELADAT2013/2014. N. I. ÉVF.II. FÉLÉV.
Energiatermelés és környezet © Gács Iván (BME) 1 Energiatermelés és környezet Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és a környezet.
Programozás.
A felvételi eljárás intézmény specifikus részei november 29. Előadó: Papp Gabriella, Felvételi Irodavezető ELTE IK Nyílt Nap.
16. Tétel. Adatbázis: Olyan adatgyűjtemény, amely egy adott feladathoz kapcsolódó adatokat szervezett módon tárolja, és biztosítja az adatokhoz való hozzáférést,
kötelező program, SZÁMONKÉRÉSEK
Követelmények Bevezetés a Javába Első java program írása Dokumentációk
Informatika tanítása ea.
Informatika matematika speciális tagozat - tematika évfolyam -
Szabályozási Rendszerek
A pedagógiai értékelés „tantárgy” megvalósítása a Mérnöktanár-képzésben a Széchenyi István Egyetemen Dr. Nagy Tamás főiskolai docens május 31.
Rendszer és modell szeptember-december Előadó: Bornemisza Imre egyetemi adjunktus.
Célkeresztben az érettségi! A legjobb és leghatékonyabb eszközt akarjuk Kevesebb hibalehetőség, barátságos hibaüzenetek Kiváló fejlesztőeszköz Gyorsan.
Programozási technológia 1
Vizuális és web programozás II.
Programozás III BEVEZETÉS.
A szakdolgozat készítés minőségirányítási aspektusai
ISZAM III.évf. részére Bunkóczi László
1 Bevezetés a funkcionális programozásba 2009.
Korpuszok a nyelvészeti kutatásban: Bevezetés, követelmények ismertetése Vincze Veronika Korpuszok a nyelvészeti kutatásban – 2013.
Programozás. fordító (compiler): a program forrásszövegéből egy gépi kódú, futtatható programot (pl. EXE) állít elő, vagyis a programot lefordítja a gép.
Budapesti Műszaki Főiskola CAD/CAM szakirány A CAD/CAM modellezés alapjai 2001/2000 tanév, II. félév 1. Előadás A számítógépes modellezés fogalma, szerepe.
Változások a közoktatásban és szakképzésben Setényi János 2011 Naszály-Galga TISZK, Vác.
Bemutatjuk a híres/fontos W  és Z 0 Bozonokat Sheldon Glashow Steven WeinbergAbdus Salam Ők jósolták meg elméletileg. Nobel díj: 1979 Ők pedig felfedezték.
Matematika II. 1. előadás Geodézia szakmérnöki szak 2010/2011. tanév Kataszteri ágazat tavaszi félév.
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2008 Tanévnyitó értekezlet Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények augusztus 29.
VÉGES AUTOMATA ALAPÚ TERVEZÉSI MODELL
Waldseemüller 1507 glóbuszának digitális rekonstrukciója Balázs János 2008.
1Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai KarAntal Gábor Programozás I. 1. gyakorlat.
Visual Basic 2008 Express Edition
BABITS MIHÁLY GIMNÁZIUM
Programozás III PROGRAMOZÁSI ALAPOK.
Energia és környezet © Gács Iván (BME) 1 Energia és környezet Az energiafelhasználás hatása a levegőkörnyezetre és a környezet hatása az energiafelhasználásra.
Logikai programozás BEVEZETÉS.
Buczkóné Pásztor Melinda Megyei Pedagógiai Szakszolgálat
Bemutatkozás. Juhász István Elérhetőségek Gazdaságtudományi Intézet Közgazdaságtan és Jog Tanszék, B. épület 226. szoba Fogadóórák:Kedd –
Új modulok a szakképzésben Projektmenedzsment – MS Project 2007 Szentirmai Róbert.
Logika szeminárium Előadó: Máté András docens Demonstrátorok:
Programozás III BEVEZETÉS.
Programozás, programtervezés
Tantárgyi követelmények Infrastruktúra geoinformatika – AI04 Geoinformatika – AG03 Előadók: Dr. Szabó György egyetemi docens, Wirth Ervin PHd hallgató.
Készítette Kaponya Gergely 2014/2015 I félév Msc
Vásárhelyi Pál kereskedelmi Szakközépiskola
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
Digitális képanalízis Félévi megbeszélnivalók. A tárgy címe: Digitális képanalízis szakirányos tárgy neptun-kód: BMEEOFTASJ5 (BSc) előadó és gyakorlatvezető:
1Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai KarAntal Gábor Programozás I. 1. gyakorlat.
Informatika tanítása ea.
Energiatermelés és környezet
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék R „Big Data” elemzési módszerek Kocsis Imre
1Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai KarAntal Gábor Programozás I. 1. gyakorlat.
TIOK IKT – tesztelés 1. osztály Pap Ágnes. A csoport bemutatása 6-7 éves korosztályon teszteltem a tananyagot. /12 fő,előképzettség nélkül,tagozat nincs,de.
kialakulása, fejlődése, generációk
Programozás alapjai Készítette: Csiszár Nóra Anita
Adatstruktúrák Algoritmusok Objektumok
EVA 1 – 5. kurzus Kanyó Kristóf.
NGB_AJ040_1 Forgácsolás és szerszámai
Előadás másolata:

Programozás III BEVEZETÉS

TALÁLKOZÁS A JAVA-VAL 

Caffe alla giavanese (Jávai kávé) Hozzávalók: 100% arabica kávé 1 dl tej 28g forró csokoládépor tejszínhab desszert csoki Elkészítési mód lépésről lépésre: 100% arabica kávéból espresso-t főzünk. 1 dl tejjel 28g forró csokoládépor hozzáadásával sűrű, krémes forró csokit készítünk. A kész forró csokoládét és az espresso-t jól összekeverjük, majd talpas pohárba töltjük. Tetejére apró tejszínhab-rózsákat nyomunk és ezeket középen három csokis tejszínhabból készült tejszínhabrózsával koronázzuk. A fehér tejszínhabrózsákra csoki reszeléket szórunk és a forró italt desszert csokival szervírozzuk.

TALÁLKOZÁS A JAVA-VAL 

TALÁLKOZÁS A JAVA-VAL  A számítógépre legyen telepítve a Java Runtime Environment – JRE 1.6 vagy ennél frissebb verziója. De a fejlesztés már nem , hanem 

A félév témája: A JAVA NYELV

ADMINISZTRATÍV KÉRDÉSEK Elérhetőség: Achs Ágnes (achs.agnes@gmail.com) Követelmény, tananyag: ftp://witch.pmmf.hu:2001 (rendszer és szoftvertechnika tanszék / achs ) http://moodle.pmmik.pte.hu

A KÖVETELMÉNYRENDSZER FŐBB PONTJAI 1. beadandó házi feladat  2013. okt. 3. 2. beadandó házi feladat  2013. okt. 17. 3. beadandó házi feladat  2013. nov. 7. 4. beadandó házi feladat  2013. nov. 28. Önállóan elkészítendő beadandó feladat  vizsga előtt 48 órával. Vizsga: elméleti kérdések + programírás + az önálló feladat bemutatása. (Részletesebben a witch-en)

TANÁCS A tárgy nehéz, tanuljon! Csak akkor értesz valamit, ha be tudod programozni. Te magad és nem valaki más! Ha nem tudod beprogramozni, akkor csak úgy gondolod, hogy érted. Gregory Chaitin

„Akár azt hiszed, hogy képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz” A TANTÁRGY MOTTÓJA: „Akár azt hiszed, hogy képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz” Henry Ford „A Java-t is ember találta ki, nem lehetetlen elsajátítani, csak komolyan kell venni.” egy korábbi hallgató

Brueghel: Bábel tornya PROGRAMOZÁSI NYELVEK Becslések szerint több, mint 4000 programozási nyelv van. Ebből jóval kevesebb a szabványosított. Brueghel: Bábel tornya

PROGRAMOZÁSI NYELVEK 40-es évek Nyelv nélküli világ: ha egy program fut, az jó program. 50-es évek Használd ki! Meg tudod írni egy instrukcióval kevesebbel? 60-as évek Kifejező erő! Nézd, ez az egysoros program mit meg nem csinál! 70-es évek Csökkentsd a gépfüggőséget! Nézd a program helyességét! 80-as évek Probléma a komplexitás. Strukturált programozás. 90-es évek A szoftver újrafelhasználása. Objektum orientált világ. ma Web programozás

A PARADIGMA FOGALMA A programozási nyelvek fejlődését paradigmaváltások kísérték. A paradigma szó fogalma: para: hasonló; egymásra utalt; egymás melletti deigma: „ami be van mutatva” paradeigma: a piacokon egymás mellett bemutatott árucikkek. másik jelentése: bemutatási példány, bemutatási példa ógörögök: a tanulás-tanítás fő módszere példák bemutatása  paradigma = oktatási céllal bemutatott példa másik jelentés: az elméletet igazoló példa

A programozási nyelvek fejlődése: http://www.levenez.com/lang/ Néhány példa – ld. bemutato mappa Források: http://people.ku.edu/%7Enkinners/LangList/Extras/search.htm programnyelvek „felsorolása” http://aszt.inf.elte.hu/~nyeky/nyelvek/ programnyelvek rövid ismertetése (vegyes szinvonal)

PROGRAMOZÁSI NYELVEK

PROGRAMOZÁSI NYELVEK

PROGRAMOZÁSI NYELVEK Imperatív nyelvek: „Hogyan” oldjuk meg a feladatot – a Turing gép modellen alapszik. Változó: egy memóriarekesz kap nevet és értéket. A program állapota: a változó nevek/értékek és az éppen végrehajtott utasítás. Program: állapotátmenetek sorozata. Imperatív program: állapotok és az őket módosító utasítások. Eljárás: állapotátmenetek bizonyos értelemben jellemző sorozata. Procedurális programozás: imperatív programozási eljárások együttese.

PROGRAMOZÁSI NYELVEK Deklaratív nyelvek: Nem az a kérdés, hogy „hogyan”, hanem, hogy „mi” a megoldandó feladat.  A feladat pontos megfogalmazásán van a hangsúly. Változó: egy érték kap nevet (mint a matematikai változó fogalma). A megoldás megkeresése a futtató környezet dolga.

PROGRAMOZÁSI NYELVEK – TIOBE INDEX A TIOBE index A programozási nyelvek népszerűségét próbálja lemérni a webes jelenlétük alapján. http://www.tiobe.com/index.php/content/paperinfo/tpci/index.html

TIOBE-INDEX 2008. SZEPTEMBER

TIOBE-INDEX 2009. FEBRUÁR

TIOBE-INDEX 2009. AUGUSZTUS

TIOBE-INDEX 2010. FEBRUÁR

TIOBE-INDEX 2010. AUGUSZTUS

TIOBE-INDEX 2011. FEBRUÁR

TIOBE-INDEX 2011. AUGUSZTUS

TIOBE-INDEX 2012. FEBRUÁR

TIOBE-INDEX 2012. AUGUSZTUS

TIOBE-INDEX 2013. AUGUSZTUS

TIOBE-INDEX 2013. AUGUSZTUS

TIOBE-INDEX – NYELVEK HELYEZÉSE AZ UTÓBBI ÉVEKBEN

AD-HOC KERESÉS Keresés időpontja: 2013. 8. 31.