Aggteleki Nemzeti Park

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette: Balogh Dóra
Advertisements

Kiskunsági Nemzeti Park
Nagy fehér cápa.
Cseppkőbarlangok Huszti Dóra 9.o
Ízeltlábúak törzse.
Hortobágyi Nemzeti Park
Európai Nemzeti Parkok Napja Május 24.
PÓTVIZSGAANYAG 10.A. Magyarország 1985-ben csatlakozott a Világörökség Egyezményhez és júniusa óta már nyolc világörökségi helyszínnel képviselteti.
Hortobágyi Nemzeti Park
A Bükki Nemzeti Park Nagyfügedi Blogosok.
Fertő-Hanság Nemzeti Park
Fertő-Hanság nemzeti park
Balaton-felvidéki Nemzeti Park
A Kempelen Farkas Gimnázium fás szárú növényei
Északi-középhegység Elsősorban harmadidőszaki vulkáni kőzetek: andezit, andezittufa, riolt, riolittufa Középidei üledékek: Cserhát egyes részei, Bükk,
Körös-Maros Nemzeti Park
Közép-Európa magashegységeinek élővilága
Hegységeink, dombvidékeink nemzeti parkjai
Az észak-magyarországi régió idegenforgalma
Barlangok - Aggteleki Cseppkőbarlang
Magyarország természeti csodái
Magyarország természeti kincsei
Magyarország természeti csodái
Magyarország bennszülött növényei
Az Orczy kastély park és a Zagyva-folyó élővilága
Aggteleki Nemzeti Park
Készítette: Nagy Zsanett
FÖLDRÉSZEK.
BARTOS-ELEKES ZSOMBOR (BABEŞ–BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM, KOLOZSVÁR) REGIONÁLIS ARÁNYTALANSÁGOK ROMÁNIÁBAN (TÉRKÉPÉSZETI FÖLDRAJZI ÁTVILÁGÍTÁS)
Növénytakarója nagyjából megegyezik a Magyar Középhegységével
Balaton.
Románia Nemzeti Parkjai
Dendrológia előadás Környezetmérnöki Szak Környezettudományi Szak
Az év fája.
Az emberi rombolás jelei 3. A fajok kihalása január 22, Szolnok Gadó György Pál.
Védjük meg a környezetünket, hogy ilyen maradjon!
A Mátra állatvilága.
Bükki Nemzeti Park.
Magyarország természeti kincsei készítette:Vigh Benjámin
Bükki Nemzeti Park.
Magyarország természeti kincsei
Aggteleki Cseppkőbarlang
Aggteleki cseppkőbarlang
Az erdő, ami mellett élek
A Mátra élővilága Kelt:
Duna-Dráva Nemzeti Park
Havasi gyopár, zerge, szirti sas
ŐRSÉG NÖVÉNYVILÁGA Kitti, Anett BIOLÓGIA.
Bocskai István Református Oktatási Központ
Hortobágyi Nemzeti Park
SAJTÓNYILVÁNOS PROJEKTZÁRÓ RENDEZVÉNY A nagytestű ragadozók (farkas, hiúz) élőhelyének felmérése és élettani vizsgálatuk alapján közös jegyzék megfogalmazása.
Aranyos futrinka Fémes aranyzölden csillogó rovarok, férgek csdigák
Kirándulások Keszthelyi-hegységi erdő A Keszthelyi-hegység rengeteg erdeje igazán gazdag élővilágnak ad otthont. Megtalálható itt pl. a nagy.
Védett növényvilág a Karancs-Medvesen és a környező területeken
Gerecsei Tájvédelmi Körzet
Aggteleki Nemzeti Park
Duna-Ipoly Nemzeti park
Aggteleki Nemzeti Park Balázs Dávid Sápi Norbert Faddi Fanni 10.As.
Duna-Ipoly Nemzeti park. Kialakulása  A Duna–Ipoly Nemzeti Park (rövidítése: DINP) Magyarország leggazdagabb élővilágú nemzeti parkjainak egyike.  1997-ben.
Duna-Ipoly Nemzeti Park. Elhelyezkedése Két nagy hegyvidéke: – Börzsöny – Dunazug-hegység A két hegységet a Dunakanyar választja el. – Területe:
Duna-Ipoly Nemzeti park Természeti és él ő világa Címere.
A Duna-Ipoly Nemzeti park Készítette: Peter Van Manson Szokola Márton.
Bükki Nemzeti Park.
Aggteleki Nemzeti Park
Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINP)
Aggteleki Nemzeti Park
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
TÁMOP-6.2.2/A-09/ Képzési díjak támogatása a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban Sajtótájékoztató.
Az erdő lombhullató óriásai. Középhegységek és dombvidékek. Hőmérséklet és csapadék. Tölgyesek és bükkösök.
Az év növényei, állatai – 2019
Előadás másolata:

Aggteleki Nemzeti Park A cseppkövek világa

Adatok × Elhelyezkedése: Aggteleki-karszt × Legközelebbi város: Szendrő, Borsod-Abaúj-Zemplén megye × Terület: 201,70 km² × Alapítás ideje: 1985. január 1. × Felügyelő szervezet: Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (székhelye: Jósvafő)

Földrajzi elhelyezkedés A nemzeti park a Sajó és a Hernád folyó közötti területen helyezkedik el, a Gömör–Tornai-karszt magyarországi részén. Aggteleki Nemzeti Park

Története Természetvédelmi területek: Baradla-barlang [1951] Béke-barlang [1953] Szabadság-barlang [1956] Vass Imre-barlang [1958] 1962: A karszt területén található összes barlang természetvédelmi olatlom alá kerül. 1979: Az UNESCO a tájvédelmi környezetet bioszféra-rezervátummá nyilvánítja. 1985: Aggteleki Nemzeti Park magalakulása. 2001: A park bővítése az Esztramos-hegy egészének védetté nyilvánításával.

Jelképe Az Aggteleki Nemzeti Park jelképe a foltos szalamandra, mely a barlangokban igazán otthon érzi magát, a park kiemelendő kétéltűje.

Élővilág I. Az erdők nagyvadállománya gazdag, fő képviselői a gímszarvasok. A gímszarvas kérődző, fő jellemzője a négy üregű összetett gyomor és a hasított paták. Az Aggteleki Nemzeti Parkban 1327 hektáros erdőrezervátumot alakítottak ki. Leggyakoribb erdőtársulása gyertyános–kocsánytalan tölgyes, egyik jellemző fája a hársfa.

A molyhos tölgy a bükkfavirágúak közé tartozó tölgy nemzetség egyik tipikusan európai, hazánkban is gyakori faja. Élővilág II. Az ürge a földön élő földimókusformák alcsaládjába tartozó nem. A terület ragadozó madarai – egerészölyvek és ritka parlagi sasok – számára szolgál prédául.

Élővilág III. A parlagi sas a vágómadár-alakúak rendjébe tartozó faj. Sötétbarna alapszínű, bár tollazata a fején világosbarna, a vállrészen pedig két fehér folt található. Az Aggteleki Nemzeti Park kiemelkedő értéke a tornai vértő, mely kizárólag a Gömör-Tornai-karszt néhány pontján fordul elő. Veszélyeztetettsége és ritkasága miatt szerepel a világ féltve őrzött növényfajait összefoglaló Vörös Listán.

Élővilág IV. A leánykökörcsin a boglárkafélék családjába tartozó, selymesen gyapjas, évelő növényfaj. Virágai kékesibolya színűek, élénksárga porzókkal. A pannon gyík egy, a Földközi-tenger keleti medencéjében elterjedt gyíkalfaj, mely a vakondgyíkfélék családjának egyetlen Magyarországon is előforduló képviselője. A budapesti Sas-hegyen is felfedezhető.

Élővilág V. A kakasmandikó a liliomfélék családjába tartozó faj. Hosszúkás, lándzsás levelei kissé húsosak. Az élénkzöld vagy hamvas szürke leveleket szabálytalan alakú barna foltok tarkítják; virágzás idején a foltok fokozatosan kifakulnak. A kövi csík ritkasága miatt védett, a pontyalakúak rendjébe tartozó halfaj. Pikkelyei alig láthatók és elszórtan helyezkednek el. Teste erősen megnyúlt, hengeres, feje oldalról lapított, az orr irányába elkeskenyedik.

Köszönjük a figyelmet! Kovács András Hartvig Dániel Hartvig áron