Beszámoló január 31. Glowacz Miklósné projektmenedzser

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TÁMOP / TIOP / Kazincbarcika, Országos Egyházi TISZK A TÁMOP / sz. projekt fenntartási.
Advertisements

A TÁMOP projekt hasznosulása egy tagiskolában Kazincbarcika, TÁMOP / Országos Egyházi TISZK.
3. alprojekt A hátrányos, ill. halmozottan hátrányos helyzetű, a sajátos nevelési igényű illetve tanulási nehézségekkel küzdő tanulók fejlesztésére létrehozandó.
A TISZK-ek fenntarthatósága 1 Budapest, január 14.
TÁMOP / TIOP / Kazincbarcika, Országos Egyházi TISZK
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Országos Egyházi TISZK Szakképzés-szervezési Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft.
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
Alprojektek eTanulás rendszer fejlesztése
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány bemutatása az egyenlő esélyű hozzáférés tükrében Budapest, június 17. Szentkatolnay Miklós.
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
Gyöngyös GYÖNGYÖS-TISZK Szakképzés-szervezési Nonprofit Kiemelkedően Közhasznú Kft Minőségirányítási rendszer kiépítése.
Szakképzés-szervezési Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft.
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
AZ ORSZÁGOS EGYHÁZI TISZK KÜLDETÉSE. A fenntartók elvárásai a TISZK, a Felügyelőbizottság és az intézmények felé Olyan szakképzési intézményrendszeri.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
A gyakorlatvezető mentor
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
A Z OKTATÁS SZOLGÁLATÁBAN A MÉREI FERENC Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet valamint a FOK Fővárosi Oktatástechnológiai Központ Szolgáltató.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
A képzett szakemberekért Fejlesztés és szolgáltatás a szakképzésben. Budapest augusztus 27.
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
A TISZK rendszer továbbfejlesztésére irányuló TÁMOP /1-2F pályázat február 4. A TISZK rendszer továbbfejlesztésére irányuló TÁMOP /1-2F
Humán TISZK Záró konferencia szeptember 16. Mércénk az ember TÁMOP /1-2F
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
ÚMFT TÁMOP / „A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” Juhászné Víg Éva programvezető május 26.
Országos Egyházi TISZK Szakképzés-szervezési Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft.
SZAKKÉPZÉS- FEJLESZTÉS NÓGRÁD MEGYÉBEN. A KEZDET tavasza az Oktatási Minisztérium Alapkezelő Igazgatósága pályázatot hirdetett „a szakképzési programok.
A „Nógrád megyei TISZK infrastrukturális fejlesztése” TIOP-3.1.1/08/ című projekt célja Dénes Anita ERFA projekt menedzser.
SAVARIA TISZK - működés tapasztalatai - Salgótarján, december 12.
Szakképzés-szervezési
Mi a TISZK? T: Térségi I: Integrált SZ: Szakképző K: Központ.
TISZK létrehozása és a TIOP-3. 1
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
A Nógrád TISZK nyomonkövetési és pályakövetési rendszer modelljének, ezen belül a partneri igény és elégedettség mérési rendszerének kidolgozása. Salgótarján.
A Nógrád TISZK irányítási rendszere
Nagykanizsa és Térsége TISZK Szakképzés – szervezési Kiemelten Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság.
Szakképzési Tanévnyitó Konferencia október 3. Germánné Vastag Györgyi OIB elnöke A főváros oktatáspolitikájának időszerű kérdései.
Évindító Informatikai Szakképzési Fórum
A szakképzés helyzete Magyarországon
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.

A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása TÁMOP /2-2F A projekt az Európai Unió támogatásával,
Országos Egyházi TISZK Szakképzés-szervezési Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft.
Projekt eredményeinek disszeminációja – 2. és 12. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban lévő önkormányzatok számára”
Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.
Szaktanácsadás, pedagógiai-szakmai szolgáltatások
Balaton-felvidék – Somló Szakképzés-szervezési Társulás TÁMOP /
A Békéscsabai Központi Szakképző Iskolai tapasztalatok a vasútgépészeti szakmák képzésében április 29.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Országos Egyházi TISZK TÁMOP / Szakmai konferencia február Glowacz Miklósné projektmenedzser.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
Új esély: szak- és felnőttképzés a határ mentén Aktuális szakképzés - szervezési feladatok a törvényi változások és a TÁMOP3.2.2 kapcsán Környei László.
A szakképzés helyzete az iskolafenntartó szemüvegén keresztül
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
TÁMOP A-14/ „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú.
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
Közösség-ifjúság-esélyteremtés Jászberény, szeptember 14.
Barcsák Marianna KPSZTI
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
TÁMOP /2-2F FVM Dunántúli Agrár-szakképző Központ
Szakiskolai fejlesztési program
főosztályvezető-helyettes
Előadás másolata:

Beszámoló 2011. január 31. Glowacz Miklósné projektmenedzser TÁMOP 2.2.3-09/1-2009-0006 Beszámoló 2011. január 31. Glowacz Miklósné projektmenedzser

Jelenleg: 21 fenntartó, 32 iskolája, 6000 tanulóval Összetétele 2008 szeptemberében megalakult a katolikus, evangélikus és a református iskolafenntartók közös Térségi Integrált Szakképzési Központja (TISZK) Az Országos Egyházi TISZK Szakképzés-szervezési Kiemelkedően Közhasznú Nonprofit Kft alapítói: 17 fenntartó, 29 iskolája, 5864 tanulóval Jelenleg: 21 fenntartó, 32 iskolája, 6000 tanulóval

Szervezeti modell

A TISZK alapfeladatai A szétaprózott intézményrendszer elemei közötti együttműködés fejlesztése. A képzési struktúra és a társadalmi igények összhangjának komplexebb kezelése A lemorzsolódási arányok csökkentése A korszerű technológiák oktatása személyi és tárgyi feltételeinek javítása A szakmastruktúrát érintő döntések kiemelése a fenntartó és az intézményvezetők alkujából A Szakképzési Alaprész egyenletesebb és hatékonyabb felhasználása

A TISZK közigazgatási alapfeladatai Az RFKB döntésének megfelelően meghatározza az érintett iskolákban a szakképzési évfolyamokon indítható osztályok számát. Fogadja a Szakképzési Alapból érkező és egyéb (TÁMOP - TIOP) fejlesztési forrásokat Egyetértési jogot gyakorol az érintett iskolák pedagógiai programjának jóváhagyásánál a szakmai program tekintetében. Részt vesz az iskolarendszeren kívüli szakképzés szervezésében. Működteti a pedagógusok állandó helyettesítési rendszerét és az utazó szakember hálózatot.

Az iskola esélyteremtő szerepének elemei Komplex közösségi élettér biztosítása A családdal való kapcsolat lehetőségének újszerű kihasználása – szülő gyerek együtt az iskolában A kollégium szerepének felértékelődése Életviteli kompetenciák fejlesztésének előtérbe helyezése Mobilitás mint túlélési stratégia Pályaorientáció hatékonyságának növelése

Problémák Miért jött létre az OE TISZK? Több régiót ölel fel, az intézmények szétszórva helyezkednek el, ami megnehezíti az együttműködést. A megvalósítás során az egyes iskolák arra törekszenek, hogy a létező rendszereket stabilizálják, és ellenállnak minden szerkezeti változtatási kísérletnek. A projektmenedzsment nem bírnak kellő támogatottsággal a fenntartók oldaláról a szükséges intézményi átalakítások keresztülviteléhez. Az intézményeknek nincs kellő humán kapacitása a projekt képzéseire, műhelymunkáira. Az RFKB-k nem rendelkeznek megfelelő kutatói háttérrel, hogy a szakképzésfejlesztés regionális irányait és arányait meghatározzák.

1. Felnőttképzési alprojekt A feladat célja: - A TISZK felnőttképzési szolgáltatásának kialakítása, intézményi szinten és programok szintjén Az intézmény haszna: A TISZK akkreditált felnőttképzési intézménnyé válik a projekt végére  azok az intézmények is tudnak felnőttképzést indítani, akik önállóan nem tudtak Vállalatok részére képzések  SzaHo –t fizet Nagyobb befolyással bír, ha TISZK része Eszközök, tanműhelyek kölcsönzése, megosztása

2. A hátrányos helyzetű, a sajátos nevelési igényű tanulók fejlesztésére létrehozandó módszertani központ A feladat célja: - A célcsoport számára segítő hálózat kialakítása, elsősorban mentorhálózat és módszertani segédanyagok Az intézmény haszna: Tudásbázis kialakul (közös módszertantár) Szakmai háttér (mentorpiramis), áthospitálás Tapasztalatcsere, szakmai műhely (virtuális is lehet) Minden pedagógus kap képzést, eredményesebb, hatékonyabb HH mentorálás

3. Mérés-értékelési alprojekt A feladat célja: - A célcsoport számára bemeneti, kimeneti kompetencia mérések és rendszer, célzottan digitálisan Az intézmény haszna: Kap egy mérőeszközt digitális mérések lebonyolításához Pedagógusok módszertani továbbképzése Önértékelés  az intézmény el tudja helyezni magát a szakképzés, illetve az egyházi intézmények értékrendjében

4. Minőségirányítási alprojekt A feladat célja: - Az oktatási intézmények, fenntartók és a TISZK szervezet irányítási és kapcsolattartási rendszerének kialakítása Az intézmény haszna: Kapcsolódik a TISZK-hez, illetve a tagintézményekhez Segítséget kap az intézmény alapdokumentumainak megfelelő kialakításához, ellenőrzéséhez, korrigálásához Átláthatóvá válnak a TISZK folyamatai

5. Modulrendszer alprojekt A feladat célja: - A modulrendszerhez illeszkedő tananyagok és feladatlapok fejlesztése, valamint a szülők és tanulók részére informatikai segítő rendszer kifejlesztése Az intézmény haszna: Modultérkép Kiemelt szakmacsoportokra készül tananyag és vizsgaanyag, ami mintául szolgál a többi részére. Tanárok begyakorolhatják a vizsgafeladatok készítését Tájékozódnak a vállalati szakoktatók

6. Pályaorientációs alprojekt A feladat célja: - A TISZK közösségi szolgáltatásainak kifejlesztése és bevezetésének támogatása: pályaválasztási, pályaorientációs, karrier-tanácsadási, felzárkóztatás, tehetséggondozás Az intézmény haszna: Készhez kap pályaorientációs szolgáltatás tervet Segédanyagokat kap Pályaorientációs kollégák képződnek Lehetőség nyílik a tanulók egyéni, illetve csoportos foglalkozására

7. Stratégiai dokumentumok alprojekt A feladat célja: - Stratégiai dokumentum elkészítése, a dokumentumok megvitatásához és elfogadásához kapcsolódó műhelymunkák lefolytatása Az intézmény haszna: Ötleteket meríthet a TISZK stratégiából. Szakképzés fejlesztési stratégia mérföldköveit beillesztheti saját intézményi dokumentumaiba. Közös eszközbeszerzési, szakmakínálati pályázatokon részvétel (decent., Új Széchenyi stb.) RFKB döntéseket befolyásoló érdekérvényesítés lehetősége

8. Szervezetfejlesztési tréningek alprojekt A feladat célja: Szervezetfejlesztési műhelymunkák, tréningek; stratégiai tervezési feladatok ellátása a szervezet felső vezetői, operatív vezetői és intézményvezetői szintjén Az intézmény haszna: Képzést kapnak az intézmény vezetői. A TISZK és a tagintézmények vezetői azonos fogalmi szinten mozognak. Operatívabb vezetői munka.

9. Tájékoztatási rendszer alprojekt A feladat célja: - A TISZK közösségi szolgáltatásainak kifejlesztése és a bevezetésének támogatása: marketing terv, partnerháló/munkaerő-piaci térképmodell elkészítése, PR tevékenység megtervezése, nyilvánosság biztosítása Az intézmény haszna: Több fórumon való megjelenés (honlap, börzék stb.). Tervezett szolgáltatások a vállalatok, szülők, partnerek részére.

10. Tananyagfejlesztés alprojekt A feladat célja: Egy-egy e-tananyag kifejlesztése vagy meglévő jó gyakorlatok adaptálása öt kiemelt szakmacsoportban Az intézmény haszna: Közös digitális tananyagtár és keretrendszer, amelyet elér bármelyik intézmény. Digitális feladatlapok készítésének módszertana. Jó gyakorlat megismerése minden iskolában (pilot).

11. Utó- és pályakövetés alprojekt A feladat célja: Végzett tanulók utó- és pályakövetési rendszerének kialakítása Az intézmény haszna: Digitális felmérés rendszerének használata. Törvényi kötelezettség teljesítése. Fejlesztési irányvonalak megismerése: tananyag változtatás, szakma váltás, ráképzések, felnőttképzések, szolgáltatások (pályaorientáció, HH, versenyek stb.) szükségessége.

12. Vállalati kapcsolatok alprojekt A feladat célja: Vállalati kapcsolatok fejlesztése: a vállalati kapcsolattartási rendszer módszertani ajánlásainak kidolgozása; a vállalati kapcsolattartók felkészítése; a gazdasági szereplők által igényelt technológiák felmérése és a bemutatóközpont-rendszer a megtervezése; közös gyakorlati képzést szervező rendszer; SzaHo Az intézmény haszna: Kapcsolatfelvétel, kapcsolattartás módszerének elsajátítása. Vállalati igények felmérése: képzési, továbbképzési, eszközbemutatás. SzaHo gyűjtés hatékonysága nő.

Szakember továbbképzések A feladat célja: A TISZK pályázatban résztvevő pedagógusainak, szakoktatóinak továbbképzése (minden alprojektben szerepel) Az intézmény haszna: Pedagógus továbbképzési törvényi kötelezettség. Korszerűbb módszerek megismerése: oktatásban, nevelésben, tananyagkészítésben, szervezésben, együttműködésben, kommunikációban, mérés-értékelésben, HH tanulókkal való foglalkozásban.

Szakemberek a projektben Közösségi funkciókért felelős Mérés-értékelési Felnőttképzési kínálatszervező Vezetői döntéseket támogató Képzéseket koordináló Erőforrás-tervezésért felelős (SzaHo) Képzési, marketing, PR szakember Halász József - Soroksár Acsainé Dávid Ágnes – Patrona Katkó Elemeérné -Kisvárda Jakab Mária – Kazincbarcika Stégner Péter - Budapest Kőszeghy Balázs – Szalézi Buncsák Gábor - Dabas

Bizottságok Adatbekérő Felnőttképzési bizottság HH tanulókkal foglalkozó bizottság Minőségirányítási bizottság Szakmacsoportos modularizációs bizottság Családpedagógiai és ifjúságsegítő bizottság Pályakövetési bizottság Mérés-értékelési bizottság SZAHO bizottság

Köszönöm a figyelmet. Glowacz Miklósné projektmendzser Országos Egyházi TISZK Nonprofit Kft. TÁMOP 2.2.3-09/1-2009-0006 +36-30/860-4270 www.egyhazitiszk.hu