A lakossági emlőszűrés szervezésének bemutatása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Advertisements

Hogyan segíthet városán, településén? Az egészséges életmód szemlélet beiktatásával a település életébe.  Étkezési tanácsadással  Dohányzás ellenes.
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
Készítette: Dr. Szabó Péter Főosztályvezető
Egészségvédelem Egészség, vagy használható állapot, együttélés a természettel, vagy önérdekű pusztítás? Veled Európa, de nélküled EU!
2013. szeptember 12. Hódmezővásárhely
Az ápolás minősége és az ápolási dokumentáció
Dr. Kincses Gyula szept. 1/16 A Nemzeti Rákellenes Program összefoglalása Dr. Kincses Gyula.
Körzetközpontok és vonzáskörzetük viszonya, perspektívái a jogszabályi változások tükrében DR. KOVÁCS FERENC NYÍREGYHÁZA MJV POLGÁRMESTERE.
ONKOLÓGIAI ÉBERSÉG Prof. Dr. Kásler Miklós Országos Onkológiai Intézet
M ű szaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete.
„Nyitott kapu” a rendszeres testmozgásért és kapcsolódó egészségfejlesztési programok Vámospércsen Ménes Andrea polgármester.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
KÖZEGESZSÉGÜGYI KÖZÖSSÉGI PROGRAM A TÁRSADALMI INTEGRÁCIÓ ELŐTÉRBE HELYEZÉSE AZ EMBERI ÉS AZ INTÉZMÉNYI ERŐFORRÁSOK RÉVÉN A KÖZÖSSÉGI ORVOSI ELLÁTÁSBAN.
Olvasunk és cselekszünk egészségünk megvédéséért: Egészséges életmódra nevelés a könyvtári foglalkozások keretében című program kipróbálásának tapasztalatai.
Mire jók a szűrővizsgálatok?
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
„A MEGYEI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS A JÖVŐBEN!” PÉCS Április 1.
A társadalmi kohéziót erősítő bűnmegelőzési és reintegrációs programok módszertani megalapozása-kiemelt projekt (TÁMOP 5.6.2/10-1),
Dr. Sárváry Attila főiskolai docens
Halandóság és betegségteher idős korban
Az egészségügy ma és a távlatok
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Az alapellátásban dolgozó gyermekorvosok és a területi védőnők feladatmegosztása a prevenció területén – előnyök és veszélyek az ellátásban Kovács Julianna.
Államtitkári Kabinetfőnök Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Kutatási összefoglaló. Regionális eltérések Magyarországon nemzetközi összehasonlításban.
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság munkája, tapasztalatai Budapest, május 21.
Az OTH feladata közegészségügy (környezet- és település-, élelmezés- és táplálkozás-, munka-, sugáregészségügy és sugárbiológia, toxikológia), a járványügy.
Sajtótájékoztató, november 14. AmCham - Egészséges Munkahely Program 1 Az Amerikai Kereskedelmi Kamara AmCham Egészséges munkahely programja Dr.
Dr. Fehér Éva, Dr. Tamás László
Az érdi mammográfiás szakrendelés egy éve
előadó: Gurmai Margit Pm. Flór Ferenc Kórház, Kistarcsa
Fej vagy írás? a tüdőrák éve. Fej vagy írás? 2006 – a tüdőrák éve Mucsi János, Farkas Éva, Tormay Károly Egészségügyi Központ Tüdőbeteg-gondozó.
Az onkológiai szűrő és betegellátási gyakorlatunk
„Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” szűrő és felvilágosító program hátrányos helyzetű nőknek
Dr. Simon Gábor Fejér Megyei Szent György Kórház
A hazai intézményrendszer vázlatos bemutatása Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus Pecze Mariann, WJLF.
Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége Szövetségi Tanácsülés április 10. A Nemzeti Egészségügyi Programok és a Népegészségügyi Program.
Kormányszóvivői tájékoztató Hajléktalan-ellátás Felkészülés a télre.
Egészségfejlesztés és helyi ifjúsági munka. a) Az állítás helyes b) Az állítás helytelen c) Az állítás csak részben helyes d) Az állítás nem vonatkozik.
Forrás: X. Konszenzus füzet Fontos  a megelőzés  a hatékony prevenció érdekében szükséges az összehangolt együttműködés az országos és helyi.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről Hatályos: január 1-től.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
Múlt és jelen az ápolás szakfelügyeleti rendszerben I. Országos Szakfelügyelő Ápolói Konferencia, szept Nyíregyháza.
Jelentési kötelezettségek a szakfelügyeleti rendszerben Izbéki Jánosné Egészségügyi Igazgatási és Koordinációs Föosztály.
MINŐSÉG A SZAKFELÜGYELETBEN
Szakfelügyeleti kihívások az alapellátás területén
2. Az egészségközpontú gyógyítás programja
ÁPOLÁS SZAKFELÜGYELET MÓDSZERTANA
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
Hazai vámhatósági tapasztalatok és legjobb gyakorlatok az AEO-kal való együtt működés terén Konopás András százados2014. június 24. NAV KAVIG Konopás András.
Szerkesztette: Dr Lázár Sarnyai Nóra.  Az emlőrák korai kimutatására alkalmas mammográfiás vizsgálat negyvenéves kor felett javasolt a hölgyek számára.
A betegellátás keretei és rendszere
Magyarország egészségügyi ellátórendszere
Aktualitások: Konszolidáció és Gazdasági Bizottságok
A magyar önkormányzati rendszer bemutatása OSLO április 22
Egészségesek a roma nők?
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
Dr. Török Krisztina igazgató Budapest, szeptember 29. ”Itt az Egészség az Ügy”
Dr. Kovács Krisztina 1 HOVÁ FORDULJON A FOGYASZTÓ? Az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos jogorvoslati lehetőségek.
A lelki egészségfejlesztési központok és a lelki egészségfejlesztés szakmai támogatása az országos háttérintézmények bevonásával dr. Koós Tamás szakmai.
Foglalkoztatási együttműködések szabolcs-Szatmár-bereg megyében
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
18. Országos Védőoltási Továbbképző Tanfolyam WHO EURO magyarországi
AZ ÉSZAK ALFÖLDI RÉGIÓ EGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL
Minimális intervenció az alapellátásban
Mit tehet az alapellátás a dohányzás visszaszorításában?
Előadás másolata:

A lakossági emlőszűrés szervezésének bemutatása Nagyné Kovács Mária városi vezető védőnő Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Mátészalka Városi Intézete Mátészalka Város címere

ÁNTSZ Mátészalka Városi Intézete illetékességi területe Mátészalka Szabolcs-Szatmár-Bereg megye második legnagyobb városa, a megye szatmári térségének fővárosaként is ismerik. Lakosainak száma 19870 fő. Az ÁNTSZ Városi Intézetének illetékességi területén 38 településen a lakosságszám 85000 fő, ebből a szűrés tekintetében érintett 45-65 éves női korosztály 9830 fő.

A magyar lakosság egészségi állapotának néhány jellemzői: Az Országgyűlés 38/2002. (VII.04.) határozata rendelkezik, hogy „az egészségügyi ellátás szerkezete és annak összetétele feleljen meg a lakosság egészségi állapota alapján meghatározható szükségletnek…” Az elmúlt évben elfogadott és elindított Népegészségügyi Program helyzetelemzése felszínre hozta a legaktuálisabb problémákat. Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálozás után a második helyet foglalja el a daganatok okozta halálozás. Korai felfedezéssel és az idejében elkezdett korszerű kezeléssel a halálozás jelentős mértékben csökkenthető. A nők rosszindulatú daganatok okozta halálozásában kiemelkedő helyen szerepel az emlő daganatok miatti halálozás. Megyénkben az országos átlag alatt maradt a női emlőrák okozta halálozás, viszont az EU átlaghoz viszonyítva ez az érték is magasnak mondható (1.ábra).

1. ábra Forrás: Dr. Bajnay Benő: A halálozás területi különbségeinek alakulása Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 1994-1999 (Népegészségügyi Iskola, diplomamunka)

Mátészalka Területi Kórház Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az érintett 45-65 éves női lakosság emlőszűrése 2 város Mammográfiás Centrumában történik, a megyeszékhelyen Nyíregyházán, és Mátészalkán. A helyi szűrőállomás az illetékességi területén túlmenően Fehérgyarmat teljes, valamint Vásárosnamény és Nyírbátor területének egy részén végzi a szűrést. Mátészalka Területi Kórház

2. ábra

A Mátészalkai Területi Kórházban 1999 tavaszától működik a Mammográfiás Szűrési Központ. 2002. januárjában itt is megkezdődött a veszélyeztetett korú, 45-65 éves női lakosság szervezett emlőszűrése (az Egészséges Nemzetért Népegészségügyi Program keretében). A feladat nem érte váratlanul az alapellátásban dolgozókat, ugyanis a Népegészségügyi Programban foglaltak ismertetése munkaértekezletek keretében már korábban is megtörtént. Hasonló célzatú kezdeményezésként területünkön 1999-ben és 2000-ben a Project Hope támogatásával emlőrák megelőző koordinációs munkacsoport alakult. A munkacsoport megszervezte a megyében az Egészségügyi Alapellátásban dolgozók továbbképzését a mell önvizsgálatával kapcsolatosan.

Az ÁNTSZ Megyei Intézeténél 2001 évben megalakult a Szűrési Koordinációs Osztály, melynek feladata az egész megyére kiterjedően a szűrővizsgálatok szervezése, koordinálása, felügyelete. A Városi Intézetnél is megalakítottunk egy, a fenti munkát segítő koordinációs csoportot. A feladatok megosztása az alábbiak szerint alakult: ●városi tisztifőorvos □ a megyei szűrési osztály vezetőjével a kapcsolattartás, feladatok koordinálása ● vezető védőnő (helyi vezető koordinátor) □ a feladatok közvetlen szervezése □ a terület védőnőivel, szűrőcentrummal kapcsolattartás ● vezető ápolónő □ a háziorvosi praxisokkal (orvos, ápoló) kapcsolattartás ● egészségfejlesztéssel megbízott közegészségügyi felügyelő □ önkormányzatokkal, civilszervezetekkel kapcsolattartás (3. ábra)

A helyi szűrési rendszer szervezeti felépítése Szűrési Koordinációs Osztály ÁNTSZ Mátészalka Városi Intézete városi tisztifőorvos városi vezető védőnő Szűrési Centrum városi vezető ápoló egészségfejlesztéssel megbízott közegészségügyi felügyelő Alapellátás, önkormányzatok, civil szervezetek 3. ábra

Munkamódszereink célunk megvalósításához: Célunk volt, hogy a Népegészségügyi Programban kitűzötteket elérjük, ez 2006-ra 40 %-os eredményességet célzott meg. Munkamódszereink célunk megvalósításához: ● kihasználjuk a terület ismeretét és személyes kapcsolatainkat ● akciós munkaértekezletek megszervezése, megtartása (szűrési osztály képviselői, alapellátás dolgozói [háziorvosok, ápolók, védőnők], önkormányzatok vezetői, civil szervezetek)

● előre elkészített, a szűréssel kapcsolatos tudnivalókat tartalmazó „csomagok” (kijavításra váró páciens lista, szóróanyagok, plakátok, programismertető) ● a női lakosság személyes megkeresése a háziorvosi team dolgozói által, szükség esetén ismételt megkeresés ● háziorvos által fogalmazott személyes hangvételű levél ● önkormányzatok részéről ingyenes autóbusz biztosítása

4. ábra

5. ábra

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szűrési eredményei az országos adatokkal összehasonlítva (2002. I. félév) 6. ábra

Miben rejlik eredményességünk? ● A Megyei és Városi ÁNTSZ közötti harmonikus, folyamatos munkakapcsolat ● A Városi ÁNTSZ Koordinációs Csoportjának szervezettsége, személyes és területi ismerete, és ennek jó irányú kihasználása ● A Városi ÁNTSZ és a helyi Szűrési Centrum hatékony együttműködése ● A területen dolgozók elhivatottsága a program iránt, területi ismeretük, gondozottjaik és pácienseik bizalma

K ö s z ö n ö m f i g y e l m ü k e t !