Az elektromágneses terek munkahelyi szabályozása

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
FSZOE szakmai nap OKJ –hoz kapcsolódó kérdések.
Advertisements

A foglalkozási eredetű rákkeltő anyagok elleni védekezésről és az általuk okozott egészség-károsodások megelőzéséről.
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények
Gadó JánosNukleáris biztonság - 4 Az atomerőművek környezeti hatásainak elemzése.
Ügyvezető igazgató, RHK Kft.
A JOGHARMONIZÁCIÓ. Az államok konszenzusa alapján elfogadott, szerződéses és szokásjogi magatartási normák összessége, amelyek a nemzetközi jogalanyok:
Akusztikai környezet Hang: Rugalmas közegben terjedő mechanikus rezgés, mely hallásérzetet kelt Terjedési sebesség levegőben: 340 m/s Másodpercenkénti.
Munkahelyi egészség és biztonság
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
PannonRIS – Folyami Információs Szolgáltatások Magyarországon
LED fotobiológia Schanda János és Csuti Péter Pannon Egyetem
A környezetirányítás jogszabályi háttere
Elektromos mennyiségek mérése
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Műszeres analitika vegyipari területre
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Állam munkavédelmi feladatai
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
RÁDIÓFREKVENCIÁS VIZSGÁLÓ LABORATÓRIUM
A természetes háttérsugárzás és az
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
1 Kétségek között Göd, November 6-7. dr. Kiss József magánszemély.
A vasúti ágazatot érintő aktuális szabályozási feladatok
FÜGGETLEN KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI
1 A KBSZ BEMUTATÁSA év eseményei KBSZ SZAKMAI NAPOK - HAJÓZÁS Budapest, március 31. Orosz Dalma főosztályvezető.
A BETEGEK BIZTONSÁGA ELKERÜLHETŐK-E A HIBÁK?
A szolgáltatások szabadsága Európában kontra egészségügy: az egészségügyre vonatkozó külön direktíva várható tartalma az egészségügyre vonatkozó külön.
Elektromágneses színkép
Sajtótájékoztató, november 14. AmCham - Egészséges Munkahely Program 1 Az Amerikai Kereskedelmi Kamara AmCham Egészséges munkahely programja Dr.
Lézerspektroszkópia Előadók: Kubinyi Miklós Grofcsik András
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
6. tétel.
1 Az EMC témaköre, EMC Irányelv Zavarok frekvencia tartomány szerinti elhelyezkedése Az EMC megvalósításának módszere.
2006 LAKOSZ Jáky Géza & Lanczki Miklós VOC előírások és költség hatékony technológiák a jármű javító fényezésben Május 19. Jáky Géza elnök Lakk Kereskedők.
Munkahelyi egészség és biztonság
A sajátos nevelési igényű tanulókkal kapcsolatos változások Dömötör Monika, gyógypedagógiai tanár szeptember 8.
Rezgés elleni védelem.
A rendelet célja a munkahelyen jelen lévő, veszélyes anyagok és veszélyes készítmények expozíciójából eredő egészségi és biztonsági kockázatok elkerüléséhez,
Korábbi demográfiai jellemzők Várható élettartam
MÁV ZRT. VEZÉRIGAZGATÓSÁG EBKO MUNKABIZTONSÁGI CSOPORT
A nemzetközi és a hazai sugárvédelmi szabályozás
Védőoltások A következőkben a védőoltásokra vonatkozó feladatlapokon szereplő kérdésekre adandó válaszok láthatók, Hasznos lehet kivetíteni, amikor az.
A szociális biztonság koordinációja az Európai Unióban
Spektrofotometria november 13..
ÚJ EU NÖVÉNYVÉDŐ SZER SZABÁLYOZÁS József CsillaAgrár Európa Klub, január 28.
A felszíni vizek védelmének új szabályozása Botond György vezető főtanácsos Környezetvédelmi Minisztérium Környezeti Elemek Védelmének Főosztálya.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Nemzetközi és hazai előírások az e-jármű tervezésekor és jármű átalakításkor Németh Erika
Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének Küldöttgyűlése 2006.November 20.
UDOVECZ GÁBOR Balkán: együttműködés vagy verseny a mezőgazdaságban?
Az élelmiszer-biztonság helyzete Magyarországon és az Európai Unióban
Dozimetria, sugárvédelem
Tichy Géza KÖMAL Ifjúsági Ankét november
hatásterület lehatárolása az IMMI 2011 szoftver segítségével
A kémiai biztonságról közérthetően
kockázat risk Risiko Риск
Adatátvitel elméleti alapjai
Alapvető jogszabályok A évi LXIV. kulturális örökségvédelmi törvény (2005. évi LXXXIX. törvénnyel módosított, hatályos január 1-től) alapján.
Leárnyékolható-e egy mobiltelefon? ELFT ankét március 27.
Kard és pajzs viszonya az egészségügyben
A villamos és a mágneses tér kapcsolata
Sugárzások környezetünkben
Az elektromágneses tér
Soronics Krisztina Kémiai biztonság és munkahigiéne egészségügyi szakértő 06/ február 01.
Bővített sugárvédelmi ismeretek 3. A sugárvédelem rendszere Dr. Csige István Dr. Dajkó Gábor MTA Atommagkutató Intézet Debrecen TÁMOP C-12/1/KONV
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Dr. Pauliny Zsuzsanna Országos Epidemiológiai Központ
Földmunkagépek emelőgép üzemmódban
A védőkesztyűk új szabályai
Előadás másolata:

Az elektromágneses terek munkahelyi szabályozása Jánossy Gábor, Bakos J., Thuróczy Gy. OKK-OSSKI Nem-ionizáló Sugárzások Főosztálya

63/2004. (VII. 26.) ESzCsM rendelet Lakosságra vonatkozó, 0 Hz-300 GHz-ig terjedő frekvencia-tartományban az elektromágneses sugárzás megengedett egészségügyi felső határértékei Hatálybalépés: 2004. 08. 03. 2004. augusztus 03-tól érvényét veszítette a 32/2000. (XI. 16.) EüM rendelet, mely munkahelyi határértékeket is tartalmazott. Az Európai Unióban hatályba lépett 2004. április 29-én egy új EU Direktíva: 2004/40/EC, elektromágneses sugárzás (0 Hz-300 GHz) munkahelyi megengedett felső határértékei.

Az Európa Parlament és Tanács direktívája a minimális egészségi és biztonsági követelményekről a dolgozók fizikai ágensekből (elektromágneses terek) származó kockázatairól és expozíciójáról 2004/40/EC (2002/44/EC – vibrációról, 2003/10/EC – zajról) (várható 2005-re az optikai- és lézer sugárzásokról)

§. Alkalmazási terület A 0 Hz – 300 GHz frekvenciájú elektromágneses tereknek kitett dolgozókra vonatkozik Csak rövidtávú hatásokra vonatkozik (indukált áram, abszorpció, kontakt áram) Üzem alatt levő vezetéktől elszenvedett áramütésre nem vonatkozik.

2. §. Definíciók (a) elektromágneses terek: sztatikus és időben váltakozó elektromos, mágneses és elektromágneses terek 300 GHz frekvenciáig (b) expozíciós határértékek (– alapkorlátok): korlátok az elektromágneses terek expozíciójára, ame-lyek közvetlenül a megalapozott egészségi hatásokon és biológiai megfontolásokon alapulnak (áramsűrűség – A/m2 illetve SAR, fajlagosan elnyelt teljesítmény – W/kg). Ezeknek a korlátoknak való megfelelés biztosítja, hogy az elektromágneses terekkel exponált dolgozók minden ismert egészségre káros hatástól védve legyenek.

Alacsonyfrekvenciás (<10 kHz) elektromos és mágneses tér által indukált áram behatolása az emberbe Az elektromos és mágneses tér áramot indukál az emberben, amelyet áramsűrűséggel (mA/m2) írnak le.

Rádiófrekvenciás sugárzás elnyelődése Elektromos térerősség E (V/m) Teljesítmény- sűrűség S (W/cm2) Mágneses térerősség, H (A/m) Fajlagosan elnyelt teljesítmény SAR (W/kg) Dozimetriai alapfogalmak: Levegőben mérhető elektromágneses mértékegységek és az emberben (objektumokban) elnyelt teljesítmény (Specific Absorption Rate)

2. §. Definíciók folytatás (c) intézkedési szintek (– vonatkoztatási határértékek): a közvetlenül mérhető, elektromos térerősség(E), mágneses térerősség (H), mágneses indukció (B) vagy teljesítménysűrűség(S)-ben megadott paraméterek azon értéke, amely elérése esetén intézkedni kell. Amennyiben ezt a szintet nem éri el a mért érték, akkor biztosítva van a megfelelő expozíciós határértékeknek való megfelelőség.

Nagyfrekvenciás tér mérő műszer A mért értékek átszámíthatók V/m A/m µW/cm2 W/m2

Expozíciós határértékek és intézkedési szintek 3. §. Expozíciós határértékek és intézkedési szintek 1-2. Az expozíciós határértékek illetve az intézkedési szintek a mellékletben található táblázatokban vannak meghatározva. A dolgozók elektromágneses tér expozíciójának meghatározására, mérésére vagy számítására az európai harmonizálásig a tagállamok alkalmazhatnak más, tudományosan megalapozott szabványt vagy ajánlást. (2008. április 30-ig)

Munkáltatók kötelezettségei 4. §. Munkáltatók kötelezettségei A dolgozókat érő elektromágneses terek expozíció-jának becslése, szükség esetén mérése és számí-tása Ha a becslésből származó érték nagyobb, mint az intézkedési szint, akkor becsülni, vagy mérni kell, hogy az expozíciós határértékeket meghaladják-e.

Munkáltatók kötelezettségei 4. §. /2. Munkáltatók kötelezettségei folytatás 4. Kompetens szolgáltatónak vagy személynek kell végrehajtani az 1. bekezdés szerinti eljárást, megfelelő időszakonként. Az eredményeket meg kell őrizni. 5. különös figyelmet kell fordítania a következőkre: a) az expozíció szintjére, spektrumára, időtartamára és típusára b) az expozíciós határértékekre és intézkedési szintekre c) bármely, a dolgozók egészségére és biztonságára vonatkozó, különlegesen kockázatos hatásra

Munkáltatók kötelezettségei 4. §. /3. Munkáltatók kötelezettségei folytatás 5. különös figyelmet kell fordítania… (folytatás): d) bármely közvetett hatásra, mint pl.: orvosi elektromos készülékekkel való interferencia (pacemaker) vagy éghető anyagok szikrákkal történő belobbanása f) az egészségi felmérésekből származó információkra, beleértve a publikált információkat g) a több forrású expozícióra h) többszörös frekvenciájú terek egyidejű expozíciójára.

Munkáltatók kötelezettségei 4. §. /4. Munkáltatók kötelezettségei folytatás 6. Kockázatbecslést kell végezni, vagy végeztetni. Ezt dokumentálni kell. A dokumentációnak kijelentést kell tartalmaznia a további vizsgálatok szükségtelen- ségéről. Rendszeres felülvizsgálat szükséges, különösen jelentős változtatások után.

A kockázat elkerülését vagy csökkentését célzó intézkedések 5. §. A kockázat elkerülését vagy csökkentését célzó intézkedések 1. az elektromágneses terek expozícióját meg kell szüntetni, vagy a minimumra kell csökkenteni 2. ha az intézkedési szinteket meghaladja a sugárzás, a munkáltatónak (hacsak nem bizonyítja, hogy az expozíciós határértéket nem lépik túl és a biztonsági kockázat kizárható) tervet kell készítenie a határértéket meghaladó expozíciók megelőzésére, különösen tekintettel a következőkre: - más munkamódszerek, vagy berendezések, amelyek kevesebb elektromágneses tér expozícióval járnak

5. §. /2. folytatás - műszaki megoldások az elektromágneses terek 5. §. /2. folytatás - műszaki megoldások az elektromágneses terek kibocsátásának csökkentésére megfelelő karbantartási programok - munkahelyek és munkaállomások tervezése és elrendezése - az expozíció idejének és intenzitásának korlátozása - megfelelő személyi védőeszközök biztosítása

5. §. /3. folytatás 3. Azokat a munkatereket, ahol a dolgozók elektro-mágneses tér expozíciója az intézkedési szinteket meghaladhatja, megfelelő jelzésekkel meg kell jelölni, kivéve, ha külön eljárás bizonyítja, hogy az expozíciós határértéket nem lépik túl és ezért a biztonsági kockázat kizárható. A kérdéses területet meg kell határozni, és ahol fennáll a határértékeket meghaladó expozíció kockázata, és technikailag megoldható, korlátozni kell a hozzáférést. 4. A dolgozók semmilyen esetben sem exponálódhatnak a határértékek feletti expozícióval.

Dolgozók tájékoztatása és oktatása 6. §. Dolgozók tájékoztatása és oktatása A munkáltatónak biztosítania kell, hogy a dolgozók, akik elektromágneses térből származó kockázatnak vannak kitéve munkahelyükön, és/vagy azok képviselői megkapjanak minden szükséges tájékoztatást és oktatást az adott munkahellyel kapcsolatos kockázatbecslés eredményére vonatkozóan, különösen figyelemmel a következőkre: a) A tett intézkedések b) Az expozíciós határértékek és intézkedési szintek értékei és fogalma, a lehetséges kockázatok

Dolgozók tájékoztatása és oktatása 6. §. /2. Dolgozók tájékoztatása és oktatása folytatás c) az elektromágneses tér expozíciós szintjének megállapítására végrehajtott becslés, mérés és/vagy számítás eredményei d) miért és hogyan kell jelenteni a sérülést e) a dolgozók egészségi felügyeletére jogosító feltételek f) biztonságos munkagyakorlat az expozícióból származó kockázat minimalizálására

7. §. 8. §. Egészségi felügyelet Dolgozói tanácskozási és részvételi jog A nemzeti szabályozásnak megfelelően biztosítani kell a tanácskozási és részvételi jogot a dolgozóknak vagy azok képviselőinek a munkahelyi biztonságot vagy egészséget érintő kérdésekben. 8. §. Egészségi felügyelet Egészségi felügyeletet kell biztosítani azoknál a dolgo-zóknál, akik káros egészségi vagy biztonsági hatásokat szenvedhetnek el, különösen a különleges kockázatú dolgozóknál

Technikai módosítások 9. §. Technikai módosítások Az expozíciós határértékek és intézkedési szintek módosítá-sát csak az EP Tanácsa végezheti. 11. §. Jelentések Minden öt évben a tagállamoknak jelentést kell adnia a Bizottságnak a Direktíva gyakorlati végrehajtásáról, jelezve a szociális együttműködők szempontjait. A Bizottság összesítést és értékelést készít, melyet továbbít az EP felé.

Expozíciós határértékek Melléklet – 1. táblázat Expozíciós határértékek 100 kHz alatt áramsűrűségben, 10 GHz felett teljesítménysűrűségben adja mag a határértéket. 100 kHz és 10 GHz között pedig csak a fajlagosan elnyelt teljesítmény (SAR) értékeket adja meg ez a táblázat, mely számított érték, ezt semmilyen körülmények között nem lehet túllépni. Ezen értékek meghatározására és határértékhez való viszonyítására csak akkor van szükség, ha a mért érték eléri vagy meghaladja az „intézkedési szinteket”. Ez a táblázat egész testre és testrészekre is ad expozíciós határértékeket.

Intézkedési szintek – kiemelt frekvenciákon Melléklet – 2. táblázat Intézkedési szintek – kiemelt frekvenciákon Frekvencia Villamos térerősség Mágneses indukció Teljesítmény- sűrűség 0 Hz – 200 mT 50 Hz 10 kV/m 500 µT 10-400 MHz 61 V/m 10 W/m2 900 MHz 90 V/m 22,5 W/m2 1800 MHz 127 V/m 45 W/m2 2,250 mW/cm2 = 2250 µW/cm2 = 22,5 W/m2

Köszönöm a figyelmüket!