Beszédaktus jelenség 10/A. 1. Semmit sem tesz, mégis cselekszik Nyelvi megnyilatkozásaink nagy része információközlés Esik az eső. Mára nem készültem.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A négy gyertya.
Advertisements

Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
Egy fényképész álma, zene és a tudás néhány gyöngyszeme.
A Női Szavak Értelmező Szótára
Köszönöm Neked Szebenyi Judit.
HÁZASSÁGRÓL HUMOROSAN...
A 95-éves Don Juan eldönti, hogy megnősül és felesé- gül veszi a 25-éves Annát.
Puskin: Anyegin.
Ezennel bemutatjuk a Bunkósági Rt. legújabb találmányát……
Mosolyogj kicsit ezen a borús napon! Neked készítettem szeretettel!
Nem számít!. Nem számít! Lezárás Lényegi Részei HATÁRIDŐ BEMUTATKOZÁS JÓ STRATÉGIA, ÉS TAKTIKA TERMÉKLÉTRA KIFOGÁSKEZELÉS.
Tedd fel a kérdést magadnak: Miután elolvastad a levelet!!!
Tedd fel a kérdést magadnak, miután elolvastad a levelet!!! “Elfussak ?"
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Most egy kis teszt következik
William Wordsworth Zene: O Mio Babbino Caro From „Gianni Schicchi” igyósi Moni.
Micimackó egy igaz történet
A bőr színe…..
Modern mese A békák királya Egyszer egy nö golfozott, amikor a golflabda begurult az erdöbe és ott elveszett. Bement az erdöbe, de a labda helyett egy.
Budaházy György rabságáért Lengyel Károly : Bilincsben Angyal
Áldott,Békés Ünnepeket Kívánok!
A történet régen esett meg. Egy férfi megbüntette az ötéves lányát, mert elveszített egy értékes tárgyat. Akkor kevés pénzük volt.
1 1 1.
Copyright © Dale Carnegie & Associates, Inc.
Napra Valentin.
Tedd fel a kérdést magadnak: “Elfussak ?" Miután elolvastad a levelet!!!
Az abszurd dráma. Mit takar a fogalom? Elsősorban egy ír szerző, Samuel Beckett életműve tartozik ide (mások mellett) Fő műve: Godot-ra várva (En attendant.
A történet régen esett meg. Egy férfi megbüntette az ötéves lányát, mert elveszített egy értékes tárgyat. Akkor kevés pénzük volt.
Ne sírj, apám! – Don’t Cry Daddy! Apám meg én a kisszobában, csendes esti félhomályban, béke van, ő mégis sír. Én nézem, nézem meglepetten, szégyelli,
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Ádventi gyertyagyújtás 1. műsor
Helyettem meghalt Ő Elvette minden bűnöm Mondd, ó, mondd ki volt Ő? Meghalt a Golgotán, Függött a keresztfán, Jézus, Jézusnak hívják.
JÓ REGGELT!.
JÓ REGGELT !.
JÓ REGGELT !.
Vezess, Jézusunk, S véled indulunk. Küzdelemre hív az élet, Hadd kövessünk benne téged! Fogjad hát kezünk, Míg megérkezünk!
Nyisd meg a szívem, ó Jézus
Lelkem, áldd az Urat, áldd az Urat! Egyedül Őt imádd!
Zene nem szól már és minden távol jár, jöhetek Hozzád
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
ISTEN hozott köztünk!.
Tiéd vagyok, tiéd életem. Uram, Te vagy kegyelmes erős Isten
Folyamodjatok az Úrhoz,
Lelkem, áldd az Urat, Áldd az Urat, Egyedül Õt imádd!
Kommunikációelméleti modellek
Tedd fel a kérdést magadnak: “Elfussak ?" Miután elolvastad ezeket a gondolatokat!
A nagy átverés: Meddig szórakoznak még a nyugdíjakkal? Korózs Lajos Elnökségi tag.
Egyszer, ha gyermekem elég nagy lesz ahhoz, hogy megértse, mi motivált engem, mint szülőt, ezt fogom mondani: Annyira szerettelek, hogy mindig megkérdeztem.
All we love, we left behind
G y ö n y ö r k ö d j és N E V E S S ! ! ! Zene: Princess: Tavaszi hajnal.
H U M O R a bíróságon (Bokrétás András).
Két strucclány megy a sivatagban. Hátranéz az egyik, és azt mondja: - Te! Két struccfiú követ minket! Menjünk gyorsabban! Gyorsabban mennek. Hátranéz megint.
Gondolkodjunk el ! Zene A változások már léteznek!
Az Élet Igéje február.
JÓ REGGELT !.
Nicsak, ki beszél – már a számítógépek is... Szita István Eötvös Collegium.
Az Úrnak hála, tisztelet, Csak néki, senki másnak!
Saját magunkat mindig arról próbáljuk meggyőzni, hogy mennyivel boldogabb lesz az életünk majd, ha megházasodunk, megszületik az első gyermekünk, majd.
Modern mese A békák királya Egyszer egy nő golfozott, amikor a golflabda begurult az erdőbe és ott elveszett. Bement az erdőbe, de a labda helyett egy.
Ne felejtsük el: Legyen A tetszőleges kijelentés. Arra a kérdésre, hogy „A akkor és csak akkor igaz-e, ha te lovag vagy?” a lovagok is, a lókötők is.
Valamikor Chesterfieldben, Midway u.45 alatt, éjjel 1-kor az ajtó előtt...
G y ö n y ö r k ö d j és N E V E S S ! ! !
Mit mondanak a nők, amikor rajtakapják őket?. Az angol: Darling, ha időben tájékoztattál volna mikor jössz haza, elkerülhető lett volna ez a mindkettőnknek.
Tedd fel a kérdést magadnak: Elfussak ? Miután elolvastad a levelet!!!
Én fel sem foghatom. Ref.: Én fel sem foghatom: mily jó az Úr, Az ajkam zeng hálahalleluját, Nyelvem Róla szól.
Itt vagyok most, jó Uram, Hozzád száll e dal..
Megváltóm, elfogadtalak! Szívem örül, az üdv enyém,
AZ ÉLŐ ISTEN TISZTELETE
Szent vagy, szent vagy, ó, Uram, a Menny és a Föld Rólad énekel.
Lelkem, áldd az Urat.
Előadás másolata:

Beszédaktus jelenség 10/A

1. Semmit sem tesz, mégis cselekszik Nyelvi megnyilatkozásaink nagy része információközlés Esik az eső. Mára nem készültem. Merényit kirúgták. Van, amelyik egyben cselekvés is. Ne haragudj! (a szó kimondásával már meg is történt a bocsánatkérés) Ego absolvo te! (már meg is történet a feloldozás) Karcsira szavazok (már meg is történt a szavazás) Helyzettől függően ugyanaz a mondat is lehet cselekvés vagy nem cselekvés Esik az eső (Argentínában): ez csak információközlés. Esik az eső (odakinn): átöltözést idéz elő.

2. A beszédaktus néhány típusa Ítéletalkotás: Kinn volt. (a bedobás kihat a majdani végeredményre is) Ötös. (a megváltozott átlag megment a bukástól) Befolyásolás: Elmúlt fél nyolc. (a szó hatására kiugrasz az ágyból) Máskor mosakodj meg. (örökké szaglászni fogod magad) Szándékbejelentés: El nem hagylak. (ötven éven át ehhez kell tartanod magam.) Este átjövünk. (ha mégsem, dobhatják ki a szendvicseket)

3. Mi történik a szavak kimondásával? Cacambo felajánlja a segítségét Candide-nak, mielőtt belépnek az eldorádói fogadóba: Majd a tolmácsa leszek. Pongrácz István megüzeni a parasztjainak: Reggel indulunk Beszterce ellen! Both Benedek szerint kedvező a pillanat az ellentétek csökkentéséhez: Most könnyű volna megnyerni Gerebent. Fanni apja érdeklődik a lány szerelmének személye felől: Ki az a T-ai? Hol fekszik jószága?

4. Mi történik a szavak kimondásával? Dorine így vág vissza az álszemérmet hirdető Tartuffe-nak: Ön uram, teljesen pőrén állhatna itt, s én veszélytelenül nézhetném tagjait. Anyegin sajátjának mondja Tatjánát a lány álmában: Enyém, szólt Jevgenyij keményen, S eltűnik rá az éji had. A hajóellenőr kijelenti Kacsukához írt levelében: Ez egy arany ember! Olej pontosítja az úrfinak, hogy mi is a neve: Olej Tamás, a Brezina bacsája, vagy mondhatnám, ura.

Tartalom: Hol a marhahús? Ez még akármit jelenthet (vendég a pincértől, gyerek az anyukájától)

Beszédaktus: Ez csakugyan kérdés, vagy netán válasz? (most éppen válasz arra, hogy hogy hangzott a MacDonalds egyik híres reklámszlogenje)

Helyzet: Tanítási órán vagyunk (ezért mást jelent, mint egy McDonalds-beli beszélgetésen)

Kapcsolat: Tanárnak válaszol a diák. (Más lenne óra előtti diák/diák beszélgetésként)

A beszélők énképe (a tanár magabiztos, a diák bizonytalan)

Kulturális háttér (a diák indiai vegetariánus)

A Brezina ura vagyok. -Tartalom: övé a környező hegyoldal. (Önmagában egyszerű ténymegállapításnak látszik.) -Beszédaktus: tiszteletre akarja késztetni a jövevényt (Ha a herceg mondaná, csakugyan ténymegállapítás lenne.) -Helyzet: az erőviszonyok tisztázása zajlik (Ismerőseinek nem erősködne a bacsa.) -Kapcsolat: idegenek (Olej nem tudja, hogy egyedül ennek nem mondhatna ilyet.) -Énkép: elbizonytalanodott, új stabilitást igénylő (Ezzel szemben a hercegé nem szorul megerősítésre.) -Kulturális háttér: naiv, archaikus, népi (Ezzel szemben a hercegé modern, városias, jogi.)