I. Eltér-e az alany-állítmány viselkedése az alárendelő szintagmáktól? Három helyen azt mondhatjuk, igen, ez a régi elmélet mellett szól. (Oda-vissza kérdezhetőség,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
♫ Turn on your speakers! ♫ Turn on your speakers! CLICK TO ADVANCE SLIDES Egy fiatal nő várakozott egy nagy repülőtér várójában gépe indulására.
Advertisements

A mondatelemzés modern útjai
Az Élet Igéje április.
A mondat szintagmatikus szerkezete
Egy történet, amelyről érdemes elgondolkozni!
Az állandó határozó és a vonzat
Matematika a filozófiában
A mondat.
Többszörösen összetett mondatok
Miről szól a Katégoriák? Cat.3: „Amikor valamit másvalamiről, mint alanyról állítunk, mindaz, amit az állítmányról mondunk, az alanyról is mondható. Pl.
Alárendelő és mellérendelő viszonyok a nyelvben
Mondatelemzés Összetett mondatok.
Mondattan: Összetett mondatok I.
Az alárendelő összetett mondat
Az összetett mondat.
Vak ember ült egy épület előtt a lépcsőn, lábánál kalap táblával, a következő szöveggel: „Vak vagyok. Kérem, segítsenek.“
Tedd fel a kérdést magadnak: Miután elolvastad a levelet!!!
Mikor még semmi nem létezett..
Az alany az a mondatrész, amelyről megállapítunk valamit.
A Venn-diagram használata
Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic
Kétértékűség és kontextusfüggőség Kijelentéseink igazak vagy hamisak (mindig az egyik és csak az egyik) Kijelentés: kijelentő mondat (tartalma), amivel.
Két magzat beszélget az anyja hasában …
Szóbeli érettségi tétel (középszint) Témakör: Nyelvi szintek Tétel: A mellérendelő összetett mondatok mint logikai-tartalmi viszonyok A tétel forrása:
Mellérendelő összetett mondatok
ALAPIGE: 1Kir 3,
KELL OTT FENN EGY ORSZÁG...
A tárgyas szószerkezet
Mára ugyancsak megtépázta az idő a sárkányok létezését, mivel kizárólag mesékben bukkannak fel. A 16 század elején, az emberek elkedztek hinni a sárkányok.
MINŐSÉGJELZŐ mondatelemzési gyakorlás
MELLÉRENDELŐ ÖSSZETETT MONDATOK
1 1 1.
Vak ember ült egy épület előtt a lépcsőn, lábánál kalap táblával, a következő szöveggel: „Vak vagyok, kérem, segítsenek!“
Tedd fel a kérdést magadnak: “Elfussak ?" Miután elolvastad a levelet!!!
A szintagmák 18. tétel.
Buddhista logika és paradoxonok
Mikor olyan összetört a szíved,
Logika 2. Klasszikus logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék február 17.
Készítette: Jon A. Palmer
Az Élet Igéje május Aki szeret engem, azt Atyám is szeretni fogja. S én is szeretni fogom, és kinyilatkoztatom magam neki. ( Jn 14,21)
Nyelvi nevelés 5-8. évfolyam 1. rész: A koncepció Molnár Cecília alapján aug
Miért nem valóságos az idő?
Arisztotelész szillogisztikája
Első Analitika I.1. Az állításelmélet újrafogalmazása „Protaszisz az a mondat, ami valamit valamiről állít vagy tagad.” „Lehet egyetemes, részleges (en.
A kvantifikáció igazságfeltételei
A logika története – mi a tárgya és hol kezdődik?
Logika Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogelméleti és Jogszociológiai Tanszék.
Az Élet Igéje november „Könnyebb a tevének átmenni a tű fokán, mint a gazdagnak bejutni az Isten országába.” (Mt 19,24)
A kommunikáció tényezői
Alárendelt és mellérendelt összetett mondatok
Klasszikus héber nyelv 4.: Szintaxis
Fogalom Kérdezz! Felelek.
Szintagmatan és mondattan
A kvantifikáció igazságfeltételei “  xA(x)” akkor és csak akkor igaz, ha van olyan objektum, amely kielégíti az A(x) nyitott mondatot. “  xA(x)” akkor.
XVIII. sz. , skót felvilágosodás Empirista, szkeptikus
A mondattan Általános kérdések
Mondattípusok 9..
57. Az egyik:Ha Subidam vagyok, akkor ő Subidu. A másik:Ha ő Subidu, akkor én Subidam vagyok. Mit lehet ebből megtudni? 56. Az egyik: Ma hazudok, vagy.
Hát én lennék, és Botond!! 
Szintagmatan, mondattan
1 „Még korunk szélhámosainak is tudósnak kell magukat színlelni, mert különben senki sem hinne nekik.” C.F. Weizsacker.
Tananyag: Barwise-Etchemendy: Language, Proof and Logic II. Quantifiers Weblap: Fogadóóra: H 15:30-17:00, i/226.
Szintagmatan, mondattan
Tedd fel a kérdést magadnak: Elfussak ? Miután elolvastad a levelet!!!
A mondatrészek 1.: Alany és állítmány.
Milyen a Szellemi életünk?.  Erre megkérdezték: „És te milyen jelt mutatsz, hogy miután láttuk, higgyünk neked? Mit cselekszel? Atyáink a mannát ették.
Nagyböjt III Vasárnap Á-év János 4,5-42 Jézus megérkezett Szamaria egyik városába, amelyet Szikarnak neveznek, közel ahhoz a földdarabhoz, amelyet Jákob.
A szintagmák (szószerkezetek).
Picasso: Festival Mondial HUNGART © LEGE ARTIS Felnőttképzési Intézmény E – /2014 A „rossz osztály” Iskolai mediációs eset bemutatása 2015 október.
A házi feladatokhoz: 1.5: Azonosság Jelölések a feladatszám alatt:
Előadás másolata:

I. Eltér-e az alany-állítmány viselkedése az alárendelő szintagmáktól? Három helyen azt mondhatjuk, igen, ez a régi elmélet mellett szól. (Oda-vissza kérdezhetőség, ami az alárendelőknél csak egyirányú: Ki volt tűzoltó? Ottó. Mi volt Ottó? Tűzoltó. Oda-vissza mellékmondattá alakíthatóság, ami az alárendelőknél egyirányú: A ház azé, akit apámnak neveznek. Az az apámé, amiben lakik. Oda-vissza transzformálhatóság, ami az alárendelőknél szintén csak egyirányú: A gazdag Sanyi elvette a szép Rozit.) De mindannyiszor azt is mondhatjuk, hogy csak a névszói (összetett) állítmányoknál, ami viszont az új elmélet mellett szól

Mi szól még az új rendszer mellett? 1. Az alanyra ugyanúgy az állítmánnyal tudunk rákérdezni, mint az összes többire: Párizsba tegnap beszökött az Ősz. Mi, hova, mikor szökött be? Szemlátomást semmi sem emeli ki az alanyt a többi közül. 2. A fentebbi módon feltett kérdő névmások egy közös mondatba foglalva nyilvánvalóan mellérendelt sort alkotnak. A fiúk tegnap frissen ereszkedtek le a lifttel a bányába. Kik, mikor, hogyan, hová? A mellérendeltség érzete a többi mondatrész mellé „rendeli” az alanyt.

Mi szól a régi mellett? 1. Az állítmány primátusát vallók saját nyilatkozata: ők is elismerik ugyanis az alany és az állítmány hozzárendelő jellegét, csak éppen azt logikai, és nem grammatikai viszonynak tartják. A Magyar grammatika is elismeri: „A predikátum és a szubjektum között valóban hozzárendelő viszony van.” Csak hozzáteszi: „A hozzárendelő kapcsolat logikai fogalom, nem grammatikai”. Ha tehát a táblai munkánál így instruáljuk a tanulót: „Rajzold fel a mondat szerkezetábráját logikai fogalomhasználattal!”, akkor továbbra is lehetséges egymás mellett szerepeltetni az alanyt és az állítmányt. A tankönyvekben viszont egymás alatt lesznek, mert a/ ez van az új kerettantervben b/ ezek a tantárgy nevéből adódóan nem logikai, hanem grammatikai fogalomhasználattal élnek. Kérdés, ne tanítsunk-e grammatika helyett logikát? A mondatelemzéseknek éppenséggel ez volt az egyik értelmük: a nyelvi logika fejlesztése.

Mi szól még a régi mellett? 2. Az összes bővítmény szorozhatja vagy oszthatja az állítmány súlyát (siettem, nagyon siettem, kicsit siettem), az alany viszont vagy kimozdítja a nulla tartományából (lehetségessé teszi a létezését), vagy teljesen lenullázza (nemlétezővé teszi). Ha megszüntetjük az alanyt, az állítmány is megszűnik, ami a többi mondatrészre egyáltalán nem igaz. Miért nem jöttél tegnap iskolába? Azt hittem, nem lesz tanítás. Ki mondta ezt neked? Senki. Akkor nyilvánvalóan nem is volt ilyen mondás. A tanárnő utolsó kérdésébe foglalt állítmány csak látszólag létezik (nulla értékű), hiszen ha senki se mondta, akkor a „mondta” szóval jelölt történés nem létezik, és soha nem is létezett.