Összeállította: Domján Gáborné

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A FELVILÁGOSODÁS ÉS STÍLUSIRÁNYZATAI
Advertisements

Száray Miklós: Történelem III. (1. lecke)
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Tudás, közösség, hatalom
„vissza a természethez!”
és a legkevésbé teljes az
A romantika irodalmából
A FRANCIA FORRADALOM.
Isten?.
A FRANCIA FORRADALOM ÉS A NAPÓLEONI HÁBORÚK HATÁSA MAGYARORSZÁGON
POLITIKAI IDEOLÓGIÁK © kurtán sándor pefele 2009.
A felvilágosult abszolutizmus
F. Bacon ( ) és a modern tudományok alapvetése.
Hit és Tudás Szombathely, SEK, április 4. Dr. Németh Norbert.
A modern világirodalom
Felvilágosodás Bevezető óra.
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
TÖRTÉNELEM TANTÁRGYBÓL
ANTOINE DE SAINT- EXUPERY Gondolatok „A kis herceg” című könyvből.
Úszó demokráciák Vitorlás köztársaságok A karib-tengeri kalóztársadalom, mint proto- demokratikus szubkultúra a XVII-XVIII. században Társadalmi és politikai.
Nagyböjt, az újrakezdés lehetősége!
Demokrácia.
Túrmezei Erzsébet : KARÁCSONY ELŐTT.
A magyar felvilágosodás
Közjó – néhány gondolat Család és közjó: a család a társadalom alapegységeként a közjó záloga is Botos Katalin közgazdász (SZTE): a gyermek a közjó alapja.
Vigasztaljátok, vigasztaljátok népemet, így szól Istenetek
A felvilágosodás nevelésügye Európában
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
ban született a francia Le Haye-ben - jezsuita és katonaiskolában tanult - sokat utazott, pl. Magyarországon is - Ulm-ban misztikus álmot látott:
Berczeli Alex: A jakobinusok összeesküvése
ISTEN KIRÁLYSÁGA Készítette: Jon A. Palmer. Isten királysága  Azért vagyunk a földön, hogy megváltoztassuk a forgatókönyveket…
Antropológia VII. Személy - Lélek I..
Alapjogi bevezetés Információs jogok.
Alapfogalmak, definíciók
Isaac Newton ( ) Newton elődei:Newton elődei: –René Descartes ( ) – mozgó anyag, mechanikai kölcsönhatás, a matematika alkalmazása –Pierre.
Szentimentalizmus Készítette: Domján Gáborné.
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
Gaudium et Spes: Kihívások és kilátások Szeptember 10. Előadó: Dr. Tomka Ferenc.
Az ész kora: a felvilágosodás
XVIII. sz. , skót felvilágosodás Empirista, szkeptikus
Az Élet Igéje szeptember.
A felvilágosodás legjelentősebb gondolatai és főbb képviselői -források alapján -tudományos világkép kialakulása a kora újkorban ( kopernikuszi fordulat,
A felvilágosodás jellegzetes műfaja: a levélregény
A német klasszicizmus esztétikája: Goethe és Schiller
CSODÁS KÍVÁNSÁG 1.
A gyermekkép történeti alakulása
Út a szabadsághoz 1. Téma plakát feladatai. A totaliarianizmus A totalitarizmus csak a XX. században (az olasz fasizmus idején) jelent meg – először a.
Az Amerikai Egyesült Államok kialakulása pluribus unum (sokból egy)
A független Magyarország bukása Készítette: Nagy György Magyary Károly Általános Iskola és Zeneiskola, Kerecsend, kerecsend.sulinet.hu/okt_anyagok.htm.
A szellem forradalma: a felvilágosodás. Az új eszmeáramlat  Angliából indul útjára a XVII. században  Az egész kontinensen elterjed  A legjelentősebb.
A Szent Szövetség Európája
18. század közepe – 19. század eleje
A FELVILÁGOSODÁS PEDAGÓGIÁJA
Az Amerikai Egyesült Államok kialakulása
Az újkori filozófia főbb irányzatai – empirizmus és racionalizmus
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
A felvilágosodás - a polgárosodás eszmeisége
A FELVILÁGOSODÁS Győzelmi emlékmű, Lipcse.
Alapvetés, az emberi jogok rendszere
A reformáció.
Az újkori bölcselet első jelentős képviselői: F. Bacon és Descartes
Az alkotmányos monarchia jellemzői Angliában
 A korszak a Fr. Forradalommal kezdődött  Kor jelszava: Merj gondolkodni!  a felvilágosodás magában foglalja a 17. század nagy részét, de:  mások.
Az enciklopédia szó jelentése
A klasszicizmus
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Hegel ( ) rendszerfilozófiája
A felvilágosodás kora.
A politikai rendszerek tipológiája I.
Felvilágosodás kora A VILÁG MEGISMERÉSE.
Előadás másolata:

Összeállította: Domján Gáborné A FELVILÁGOSODÁS Győzelmi emlékmű, Lipcse Összeállította: Domján Gáborné

A FELVILÁGOSODÁS jelmondatai „Sapere aude!” Horatius „Az ész az Isten, mely minket vezet.” Berzsenyi Dániel

MI A FELVILÁGOSODÁS? A kifejezés maga egy metafora: az értelem fényére utal a tudatlanság sötétségével szemben Pl. „világo-sodik lassacskán az elmém” József Attila Caspar David Friedrich: Hajnal az erdőben

Díszlet Mozart: Varázsfuvolájához MI A FELVILÁGOSODÁS? Vége van már, vége a hajdani gyásznak, Lehasadoztak már a fekete vásznak, Melyeket a fényes világosság előtt A hajdani idők mostohás keze szőtt.” Csokonai Ím, az igazságnak terjednek sugári; Dőlnek a babona fertelmes oltári, Melyek a setétség fene bálványának Annyi századoktól vérrel áradának.” Batsányi János Díszlet Mozart: Varázsfuvolájához Színpadkép Mozart Varázsfuvolájához

MI A FELVILÁGOSODÁS? Kant válasza: “A felvilágosodás az ember kilábalása a maga okozta kiskorúságából. A kiskorúság az arra való képtelenség, hogy valaki mások vezetése nélkül gondolkodjék.”

A felvilágosodás egy eszmerendszer, a 18 A felvilágosodás egy eszmerendszer, a 18. századi polgárság ideológiája, és egy szellemi, kulturális mozgalom, amely a polgári társadalmat, s így a polgári rend győzelmét készítette elő a 18. században. „Uralkodjék köztünk ész, érdem, igazság, Törvény s egyenlőség s te, áldott szabadság! Batsányi: A látó

A felvilágosodással egy új gondolkodási mód jön létre, a modern polgári gondolkodás. Ennek lényege a fejlődésbe vetett hit s az a meggyőződés, hogy az ember képes megismerni a világot sőt, képes megjavítani a világot.

A felvilágosodás filozófiai háttere A felvilágosodott gondolkodók új tanaik meghirdetésekor az észre és a tapasztalatra hivatkoztak. Miért? Mert a korabeli ismeretelméleti irányzatok arra a kérdésre, hogyan ismerhető meg a világ, két választ adtak: az ész által, ill. a tapasztalat által.

A felvilágosodás ismeretelméleti irányzatai 1. Empirizmus Az empíria = tapasztalat szóból. Az empiristák szerint ismereteink egyetlen forrása a közvetlen tapasztalat. Fő módszere: az indukció: az egyes, a konkrét esetekből következtetni az általános tételre. Pl. Newton almája Képviselői: Bacon, Locke, Hume.

Etienne Louis Boullée: Newton emlékmű, 1790.k

A felvilágosodás ismeretelméleti irányzatai 2. Racionalizmus Feltevése szerint az ismeretek igaz voltát kizárólag az értelem(=ráció) képes garantálni. Fő módszere: a dedukció: az általánosból következtetni a konkrétra, az egyes esetekre. Képviselői: Descartes, Pascal, Spinoza, Leibniz, Descartes: “Cogito ergo sum” Pascal: “Nádszál az ember, de gondolkodó nádszál.”

„Az ész az Isten, mely minket vezet.” Berzsenyi Dániel

A felvilágosodás képviselői A felvilágosodott gondolkodás kép-viselői, elterjesztői magukat filozófu-soknak vallották. Ma inkább társada-lomtudósoknak tartanánk őket. Különösen hírhedtté vált Voltaire a maga egyházellenessé-gével. „Taposd el a gyalázatost!” – hirdette. Roppant bátran szálltak szembe az addigi, elsősorban vallásos nézetekkel , az évezredes tanításokkal. Ezeket előítéleteknek nevezték. Beszélni arról is, hogy mellesleg vagy főként ezek írók is voltak, pl. Voltaire, Goethe, Schiller.

A felvilágosodás legfőbb képviselői Az angol Hobbes és Locke A francia Voltaire, Rousseau, Montesquieu és Diderot.

A felvilágosodás legfőbb képviselői Az angol Locke A francia Voltaire, Rousseau, Montesquieu és Diderot. A német Kant, Lessing, Goethe és Schiller.

Goethe és Schiller (Emlékmű Weimarban)

A Nagy Francia Enciklopédia Lexikon A XVIII. század ismeretanyagának (életmód, tört., társ. technika, műv. stb.) és a francia felvilágosodás eszméinek lexikonszerű összefoglalása.

A Nagy Francia Enciklopédia Hatása óriási Európa-szerte; a szabad vizsgálódás és gondolkodás szellemét terjesztette. Az enciklopédia jelen volt minden magyar arisztokrata könyvtárában. Jelentős hatást gyakorolt az amerikai alkotmányra is.

A Nagy Francia Enciklopédia: 1751 és 1780 között 35 kötetben jelent meg. Főszerkesztője Diderot, társszerkesztője D’Alembert, a kor legjelentősebb matematikusa. Szerzői: Rousseau (zenei írások), Diderot, Voltaire (társadalom, egyén), D’ Alembert term tud-ok, Holbach.

A felvilágosodás átértékelte ember és természet viszonyát. Nézeteik a természetről: A természet megismerhető, átalakítható, és az ember szolgálatába fogható. Hogyan? A természet törvényeit megismerve az anyagból új dolgokat hozhatunk létre, az anyagi javak bőségét teremthetjük meg, így az emberi életet kellemessé, boldoggá tehetjük.

A felvilágosodás átértékelte ember és Isten viszonyát. Eddig kizárólag az egyházi dogmák (hitelvek) határozták meg az ember Istennel kapcsolatos nézeteit, most a tapasztalatokkal és a rációval szembesítik a hittételeket.

A felvilágosodás átértékelte ember és Isten viszonyát. Megjelennek az első deisták (a deizmus szóból): Szerintük Isten megteremtette a világot, majd működését a természeti törvényekre bízta. Isten tehát nem gondviselőnk, csupán teremtőnk. Pl. Voltaire. Megjelennek a panteisták (a panteizmus szóból): Isten feloldódott a világban, a világ minden jelenségében tetten érhető. Pl. Spinoza. Voltaire szerint, ha nem lenne Isten, ki kellene találni, ugyanis nem lenne kivel féken tartani a tömeget.

A felvilágosodás átértékelte ember és Isten viszonyát. Megjelennek az ateisták (az ateizmus szóból): Isten létét tagadják, mondván a tapasztalat nem igazolja létét. Pl. Diderot.

A felvilágosodás és az egyház Mivel a felvilágosodás ideológiai mozgalom, szükségszerűen támadja a régi rend, a feudalizmus legfőbb ideológiai támaszát, az egyházat. A különböző irányzatok közös jellemzője az antiklerikalizmus.

„Taposd el a gyalázatost!” VOLTAIRE

A felvilágosodás átértékelte ember és ember viszonyát. Azt vallják, hogy „minden ember természeté-nél fogva (azaz természeti lényként) szabad. Úgy vélik, minden embernek vannak természetes jogai. Ezek a következők: jog a szabadsághoz, a tulajdonhoz (megszerzéséhez és megtartásához), az élethez, a boldoguláshoz (az arra való törekvéshez), az önálló véleményalkotáshoz.

A felvilágosodás átértékelte ember és ember viszonyát. Azt tartják, az embereket nevelni kell mások jogainak, emberi méltóságának a tiszteletére. Mások véleményének, nézeteinek a tiszteletben tartását toleranciának nevezték a korban. PL. Más ember életét, szabadságát, tulajdonát nem vehetjük el, boldogulásában s önálló véleményalkotásában senkit nem akadályozhatunk meg, hacsak mások jogait nem sérti egy ember.

A felvilágosodás átértékelte ember és ember viszonyát. Egy ember szabadságának egyedüli korláta: mások szabadsága. Tisztában vannak azzal, hogy az ember önző (Holbach), ezért szükségesnek tartják az önérdek korlátozását, hogy az ellenkező előjelű érdekek ne borítsák tűzbe a földet. Az önérdek korlátozása az állam feladata.

A felvilágosodás átértékelte ember és társadalom viszonyát. Államra, hatalomgyakorlásra szükség van a szembenálló érdekek összehangolására (Hobbes, Locke, Rousseau). A hatalom eredendően a nép kezében van (népfelség elve), de a hatalommal felruházhat a nép személyeket (alkotmányos monarchia) és intézményeket. Ilyenkor társadalmi szerződés jön létre a nép és a hatalom gyakorlója közt (Hobbes, Locke, Rousseau). Nézeteik a társadalomról és az államról:

A felvilágosodás átértékelte ember és társadalom viszonyát. A nép részéről felmondható a szerződés − forradalommal − , ha a hatalom gyakorlója nem a nép érdekeit képviseli, hanem egy kis csoport vagy a saját érdekeit (Locke, Rousseau). Szükség van a hatalom megosztására: A hatalmat egymástól független, egymást ellenőrző szervek közt kell felosztani; ezek: a törvényhozó hatalom (parlament), a bírói hatalom (igazságszolgáltatás) és a végrehajtói hatalom (kormány) (Locke, Montesqieu, USA-alkotmány)

A felvilágosodás átértékelte ember és társadalom viszonyát. A legfőbb hatalmi szerv a törvényhozói testület kell hogy legyen (azaz parlament), ez demokratikusan kell hogy működjék: választott képviselőkkel (Locke, Montesqieu pl. angol alkotmányos monarchia parlamentje, az USA köztársaságának parlamentje) A társadalom legfőbb értékeinek tekintik a szabadságot, egyenlőséget és testvériséget.

A felvilágosodással egy új gondolkodási mód, szemléletmód jön létre, a modern polgári gondolkodás. Ennek lényege a fejlődésbe vetett hit s az a meggyőződés, hogy az ember képes megismerni a világot sőt, képes megjavítani a világot.

S mi az eredmény?

Szép új világ „Itt van a jövő, és sose lesz vége!” Európa Kiadó „Az értelem álmai szörnyeket teremnek”? Szép új világ Goya grafikája „Itt van a jövő, és sose lesz vége!” Európa Kiadó