Az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottságról Az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottságról Pallay Tibor társelnök az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mi a járható út a hatékony civil kampányokhoz? Különös tekintettel az 1%-os kampányokra egy konkrét példán szemléltetve S. Takács Zsuzsanna január.
Advertisements

Korrupció az igazságszolgáltatásban és a bűnmegelőzésben Állami szereplők és a korrupció „Kormányzati válaszok” Sántha György, dr. IRM Miniszteri Kabinet.
„Érdekérvényesítő képességek, kompetenciák fejlesztése, munkajogi és munkaügyi ismeretek gyarapítása, a szociális párbeszéd erősítése a víziközmű - és.
„Együttműködés határok nélkül” Magyar - Horvát Foglalkoztatáspolitikai Szakértői Akadémia kialakítása Szőke István szakmai igazgató Harkány, június.
Ágazati szintű érdekegyeztetés, érdekképviselet, a VKDSZ aktuális feladatai Halasy Károly.
A nők érdekvédelme a BDSZ-ben - a fúzió előtt és után - Varga Éva BDSZ alelnök, Ruhaipari tagozatvezető.
Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 2002.november.
Takács Péter hírközlési fogyasztói jogok képviselője „World Wide Identity” konferencia A FOGYASZTÓI JOGOK KÉPVISELETÉBEN…
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
A kollektív munkajogi szabályozás az új munka törvénykönyvében
Az atipikus munkavégzés és társadalmi megítélése
Szakszervezet és az Üzemi Tanács
Az Európai Konvent működése Bakos Gábor BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar.
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
„A SZLOVÁK- MAGYAR HATÁRON ÁTNYÚLÓ FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM MOTORJÁNAK BEINDÍTÁSA” című projekt eredményei című projekt eredményei Előadó: dr. Iváncsics.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
Az új szakképzési törvény alkalmazása, a tanulók gyakorlati képzése
Lux Judit CSc Neokorporatív gyakorlat és mediáció Magyarországon(2) november 28.
1 szociális párbeszléd magyarországon © kurtán sándor 2010 érdekérvényesítés és érdekegyeztetés az eu-ban
MH ELÉRENDŐ KÉPESSÉGEI
Magyar Controlling Egyesület 1113 Budapest, Bartók Béla út 152. Telefon / fax: 06/1/ Honlap: Számviteli.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Kétségektől a Készségekig A hírközlési (ICT) szektor lehetőségei és tevékenysége a távmunka témakörében V. Országos Távmunka konferencia
Távmunka kutatás, fejlesztés eredményei
Az ÁFA törvény módosulásának következményei a programra „Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése” című 2002/2003. évi területfejlesztési Phare program.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
1 GÁZIPARI SZAKSZERVEZETI SZÖVETSÉG Budapest,
Balatonszemes Június A villamos energia közszolgáltatási helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
A magyarországi gázszolgáltatás helyzete, jelene és jövője
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
Az ELMŰ-ÉMÁSZ Csoport munkavédelmi aktivitásai Együttműködés a munkavédelmi érdekképviselettel Gyula, November 4. Környezetvédelem / biztonságtechnika.
Feladataink az új Mt. és a vízi-közmű törvény tükrében Halasy Károly titkár.
A víziközmű- szolgáltatás érdekvédelmi szemmel Halasy Károly.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Munkakultúra Szakképzési modellek 19. Országos Konferencia Az Országos Képesítési Keretrendszer és a Központi Validációs Rendszer a TÁMOP as projektben.
Európai Vegyipari Szociális Párbeszéd Bizottság Balatonszemes.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Gazdasági Tanácsok a felsőoktatási intézményekben január 13.
AZ ÉGHAJLATVÁLTOZÁS VESZÉLYE ÉS A HAZAI KLÍMAPOLITIKA Szabó Imre miniszter Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium február 27.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Digitális, vagy információs? Műveltség! Koltay Tibor.
EDUCATION Presentation ETUC Slides1©ETUI-REHS2007 ESZSZ Az Európai Szakszervezeti Szövetség Az európai dolgozók hangja.
A MAGYAR ÜVEGIPARI SZÖVETSÉG PROGRAMTERVE 2008/2009 Magyar Üvegipari Szövetség Közgyűlés 2008.Május 13. Holiday-Inn Budaőrs Hotel.
FORMA projekt Integráció fontossága Csökkenő tagság, szétaprózott struktúra Belső integráció szükségessége Igény a hatékonyabb érdekképviseletre.
Építőipari Ágazati Párbeszéd Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság Magyarország Pallagi Gyula ÉFÉDOSZSZ.
Ágazati Szociális Párbeszéd Magyarország
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
Magyar Bányászati Szövetség Magyar Bányászati Szövetség 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1)
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
A középszintű érdekegyeztetés és szociális párbeszéd Magyarországon.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
RWE Power AG Lorsee/TR BudapestSEITE 1 „Szociális párbeszéd“ RWE Power AG Wolfgang Lorsee A Központi Üzemi Tanács elnökhelyettese.
Országos szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet 2010/2011. tanév Tájékoztató a felnőttképzési akkreditációról Torma Gabriella FAT titkárságvezető.
A magyarországi és a villamosenergia-iparban működő szakszervezetek helyzete és kilátásai a szervezettség tükrében Tagtoborzás az EVDSZ – nél, ágazati.
Vállalkozási feltételek Németországban vállalkozási szerződések teljesítéséhez Koji László elnök Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége 1013.
BEVEZETÉS A KOLLEKTÍV MUNKAJOGBA
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Tájékoztató a Könnyűipari Ágazati Párbeszéd Bizottság
Közbeszerzési Hatóság
Orova Piroska XIII. VIMFÓ április
Egy nyílt levél elő- és utóélete
Társadalmi Párbeszéd Osztály: ágazati párbeszéd bizottságok (ÁPB)
Projekt záró prezentáció
Előadás másolata:

Az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottságról Az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottságról Pallay Tibor társelnök az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének alelnöke

Balatonszemes,2010.június 2Pallay Tibor2 Előzmények: 2001.február: ”Az autonóm társadalmi párbeszéd megerősítése”című PHARE program indítása2001.február: ”Az autonóm társadalmi párbeszéd megerősítése”című PHARE program indítása 2003.:ÁPB-k alakulása2003.:ÁPB-k alakulása 2003.szeptember 15.:ÉÁPB megalakulása2003.szeptember 15.:ÉÁPB megalakulása 2004.január 27.:a PHARE program lezárása2004.január 27.:a PHARE program lezárása december:ideiglenes működés december:ideiglenes működés 2010.január 1.:törvényi alapokon [2009.évi LXXIV.törvény,22/2009(IX.30.)SZMM rend.]2010.január 1.:törvényi alapokon [2009.évi LXXIV.törvény,22/2009(IX.30.)SZMM rend.]

Balatonszemes,2010.június 2Pallay Tibor3 Az ÉÁPB alapítói/munkáltatói oldal: Építési Vállalkozók Országos SzakszövetségeÉpítési Vállalkozók Országos Szakszövetsége Építési és Építésügyi Szakmai TestületÉpítési és Építésügyi Szakmai Testület Magyar Cementipari SzövetségMagyar Cementipari Szövetség Magyar Építőanyagipari SzövetségMagyar Építőanyagipari Szövetség Fagazdaságok Országos Szakmai SzövetségeFagazdaságok Országos Szakmai Szövetsége

Balatonszemes,2010.június 2Pallay Tibor4 Az ÉÁPB alapítói/munkáltatói oldal: Ipartestületek Országos SzövetségeIpartestületek Országos Szövetsége Országos Asztalos és Faipari SzövetségOrszágos Asztalos és Faipari Szövetség Magyar Bútor és Faipari SzövetségMagyar Bútor és Faipari Szövetség

Balatonszemes,2010.június 2Pallay Tibor5 Az ÉÁPB alapítói/munkavállalói oldal: Építő-,Fa- és Építőanyagipari Dolgozók Szakszervezeteinek SzövetségeÉpítő-,Fa- és Építőanyagipari Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetsége Építőipari és Társult Szakszervezetek Országos SzövetségeÉpítőipari és Társult Szakszervezetek Országos Szövetsége Erdészeti és Faipari Dolgozók SzakszervezeteErdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Balatonszemes,2010.június 2Pallay Tibor6 Az ÉÁPB mai formája: 1.Fa- és bútoripar kiválása 2.Részvétel Megállapító Bizottság döntése alapján:MCSz kiválik,ÉÉSZT megfigyelői státust kap 3.ÁRMB új döntése alapján: 2010-től ÉTSZOSZ is megfigyelői státuszban

Balatonszemes,2010.június 2Pallay Tibor7 Alapvető célkitűzések: 1.Rövid távon: –Az Építőipari Ágazati Kollektív Szerződés létrehozása 2.Hosszabb távon: –A szakképzés helyzetének felmérése,koncepció kidolgozása

Balatonszemes,2010.június 2Pallay Tibor8 Megvalósult célok 1.ÁKSZ: 2006-ban alapszerződés2006-ban alapszerződés 2007-ben kétéves módosítás2007-ben kétéves módosítás 2009-ben kisebb módosítások2009-ben kisebb módosítások 2010-ben még folynak a tárgyalások2010-ben még folynak a tárgyalások Kötelező kiterjesztésKötelező kiterjesztés Bértarifa megállapodásBértarifa megállapodás

Balatonszemes,2010.június 2Pallay Tibor9 Megvalósult célok: 2.Szakképzés: Helyzetfeltáró tanulmányHelyzetfeltáró tanulmány IgényfelmérésIgényfelmérés Részvétel a rendszer átalakításábanRészvétel a rendszer átalakításában Eredményes konferenciákEredményes konferenciák

Balatonszemes,2010.június 2Pallay Tibor10 Főbb tevékenységek: Fekete foglalkoztatás elleni akciókban részvétel(megállapodás a kormánnyal,konferencia,stb)Fekete foglalkoztatás elleni akciókban részvétel(megállapodás a kormánnyal,konferencia,stb) Munkavédelmi roadshowMunkavédelmi roadshow Építőipari Tárcaközi BizottságÉpítőipari Tárcaközi Bizottság Építőipari Párbeszéd újság kiadásaÉpítőipari Párbeszéd újság kiadása Nemzetközi kapcsolatok kiépítése és ápolásaNemzetközi kapcsolatok kiépítése és ápolása

Balatonszemes,2010.június 2Pallay Tibor11 ÁPB-k működési keretei: Titkárság,titkárokTitkárság,titkárok ÁPBT és bizottságai (szabályozási,pénzügyi,információs,informatikai)ÁPBT és bizottságai (szabályozási,pénzügyi,információs,informatikai) Ágazati Részvétel Megállapító BizottságÁgazati Részvétel Megállapító Bizottság Ágazati Párbeszéd KözpontÁgazati Párbeszéd Központ Törvény az Ágazati Párbeszéd Bizottságok működésérőlTörvény az Ágazati Párbeszéd Bizottságok működéséről

Az érdekegyeztetést erősítő körülmények Közös érdek a fekete és szürke munka visszaszorításaKözös érdek a fekete és szürke munka visszaszorítása Tisztességes munkához tisztességes bért: ehhez az irracionálisan alacsony árak kiszűrése (GVH,Kbt)Tisztességes munkához tisztességes bért: ehhez az irracionálisan alacsony árak kiszűrése (GVH,Kbt) Rezsi óradíj bevezetéseRezsi óradíj bevezetése Balatonszemes,2010.június 2Pallay Tibor12

Az érdekegyeztetést gyengítő körülmények Megosztott szakszervezetekMegosztott szakszervezetek Gyengén szervezett munkáltatókGyengén szervezett munkáltatók Nincs átfogó kormányzati koncepció,csak rész lépések:fekete munka,lánctartozás,ellenőrzés hatékonyságaNincs átfogó kormányzati koncepció,csak rész lépések:fekete munka,lánctartozás,ellenőrzés hatékonysága Törvények toldása-foldásaTörvények toldása-foldása A magyar munkaadók tömegesen még nem fogták fel az érdekegyeztetés előnyeit(ügyeskedők,törvényt kikerülők)A magyar munkaadók tömegesen még nem fogták fel az érdekegyeztetés előnyeit(ügyeskedők,törvényt kikerülők) Balatonszemes,2010.június 2Pallay Tibor13

Köszönöm a figyelmüket!