A Neumann-elvek 3. ÓRA.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Magyar tudósok a számítástechnikában
Advertisements

Készítette: Kun Béla.  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert,
Kovácsné Lakatos Szilvia
A számítógép felépítése
Aki megváltoztatta a világot
Informatikai alapfogalmak
Memória.
A számítástechnika története
Neumann-elvek A számítógép legyen teljesen elektronikus, külön vezérlő és végrehajtó egységgel. Kettes számrendszert használjon. Az adatok és a programok.
Számítógépes generációk
A számítógép működése II.
A számítógép alapegységei
Programozási nyelvek.
Szoftevrismeret Operációs rendszerek.
Nagy Gábor MF01-M2.
Összefoglalás, mit is tanultunk eddig informatikából?
Az elektronikus számítógépek fejlődése napjainkig
A számítógép történetéről...
A Neumann-elvű számítógép jellemzői:
Neumann elvek.
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
Algoritmizálás Göncziné Kapros Katalin humaninformatika.ektf.hu.
Neumann János szerepe a számítástechnika történetében
CISC - RISC processzor jellemzők
2 tárolós egyszerű logikai gép vázlata („feltételes elágazás”)
Felkészítő tanár: Széki Tibor tanár úr
Egy egyszerű gép vázlata
Miben hasonlítanak egymásra a mai és az ötvenes évek számítógépei? Takács Béla Melyek a közös tulajdonságaik ?
Miben hasonlítanak egymásra a mai és az ötvenes évek számítógépei? Takács Béla Melyek a közös tulajdonságaik ?
Alapfogalmak I. Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas.
A számítástechnika története
A számítógép Hardver: a számítógép és az azt kiszolgáló egyéb berendezések (az összes „kézzelfogható” számítástechnikai kellék). Szoftver: a számítógépen.
Hardvereszközök Hardvereszközök I.rész. Hardvereszközök CPU Memóri a Input Háttértárolók Outpu t A számítógép felépítési elve Neumann elvek: 1.Soros utasításvégrehajtás.
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
Információtechnológiai alapismeretek
A számítógép működéséhez két elv kell egyszerre működjön: automatizált számolás és programozhatóság. Történetét azokig a mechanikus számológépekig szokás.
A számítógép felépítése
Hardver ismeretek-1 A számítógép:
Neumann János és elvei.
Neumann elvek 1946-ban teszi közzé a korszerű számítógép felépítésének alapelveit: Soros működés (az utasítások végrehajtása időben egymás után történik.)
Számítógépek története, felépítése összefoglalás
A Neumann-elvŰ számítógép
Budapest Fasori Evangélikus Gimnázium
A Neumann-elvű gépek A Neumann elvek:
Egy első generációs gép (az IAS) felépítése
Alapismeretek Számítógépes adatábrázolás
IT ALAPFOGALMAK HARDVER.
A számítástechnika fejlődése
Ismerkedjünk tovább a számítógéppel
A számítógépek története
Számítógép-architektúrák
Mikroprocesszorok Működés.
A számítógép története
A számítástechnika története
1 A számítógépek felépítése jellemzői, működése. 2 A számítógép feladata Az adatok Bevitele Tárolása Feldolgozása Kivitele (eredmény megjelenítése)
Neumann elvű számítógép. Neumann János ► Neumann János december 28-án Budapesten született ► 1930-ban emigrált az USA-ba.
A NEUMANN-ELVŰ SZÁMÍTÓGÉP. A számítógép:  Információk tárolására, feldolgozására szolgáló eszköz.
Az alaplap AZ ALAPLAPON TALÁLHATÓ A PROCESSZOR /CPU/, A MEMÓRIA, A VEZÉRLŐ KÁRTYÁK CSATLAKOZÓI ÉS A PERIFÉRIÁK CSATLAKOZÓI.
A Számítógépek Elődei A Számítógépek Generációi Bretus Bence.
Sz&p prof.
Számítógép- generációk
Információtechnológiai alapismeretek
Neumann elvek, a számítógép részei
Neumann elvek 1946-ban teszi közzé a korszerű számítógép felépítésének alapelveit: Soros működés (az utasítások végrehajtása időben egymás után történik.)
Neumann elvek és a Neumann elvű számítógép felépítése
Az informatika fejlődéstörténete 1946-ig
Budapest Fasori Evangélikus Gimnázium
A számítógépek fejlődése
Számítógép- generációk
I. Generációs számítógépek
Előadás másolata:

A Neumann-elvek 3. ÓRA

Magyar származású matematikus Neumann János (1903-1957) Magyar származású matematikus A Neumann-elveket 1946-ban dolgozta ki a számítógépek ideális működéséhez. Az elvei alapján működő első számítógépet tervezte, az EDVAC-ot (első generációs).

1. A számítógép legyen soros működésű: A gép az egyes utasításokat egymás után, egyenként hajtja végre. Egyszerre csak egyetlen műveletet végez el, ami után közvetlenül a rákövetkezőt és így tovább… igen nagy sebességgel (párhuzamos processzorok esetén több művelet végezhető egy időben).

2. A számítógép a kettes számrendszert használja, és legyen teljesen elektronikus: A műveleteket és a számokat kettes számrendszerben kezeli a számítógép elektronikus jelek (áram és feszültség) formájában.

3. A számítógépnek legyen belső memóriája: A számítógép gyors működése miatt nincs lehetőség arra, hogy minden egyes lépés után a kezelő beavatkozzon a számítás menetébe. A belső memóriában tárolhatók az adatok és az egyes számítások részeredményei, így a gép bizonyos műveletsorokat automatikusan el tud végezni.

4. A tárolt program elve: A programot alkotó utasítások kifejezhetők számokkal, azaz adatként kezelhetők. Ezek a belső memóriában tárolhatók, mint bármelyik más adat. Ezáltal a számítógép önállóan képes működni, hiszen az adatokat és az utasításokat egyaránt a memóriából veszi elő.

5. A számítógép legyen univerzális: A számítógép különféle feladatainak elvégzéséhez nem kell speciális berendezéseket készíteni.     Ugyanis, Turing angol matematikus bebizonyította, hogy az olyan gép, amely el tud végezni néhány alapvető műveletet, akkor az elvileg bármilyen számítás elvégzésére is alkalmas.

Neumann-elvek Összegzés 1. A számítógép legyen soros működésű 2. A számítógép a kettes számrendszert használja, és legyen teljesen elektronikus 3. A számítógépnek legyen belső memóriája 4. A tárolt program elve: az utasítások adatként kezelhetők 5. A számítógép legyen univerzális