KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS NYUGAT-MECSEK TÉRSÉGÉBEN NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kutatási eredmények Az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár ügyfelei között végzett telefonos közvéleménykutatásról 2008 Április.
Advertisements

TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
A korrupció észlelése, elfogadása és gyakorlata Keller Tamás – Sik Endre Tárki Európai Társadalmi Jelentés, 2009.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2013 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
© GfK 2013 | Fogyasztói Bizalom Index | III. negyedév1 Fogyasztói Bizalom Index III. negyedév szeptember.
Ügyvezető igazgató, RHK Kft.
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
VEZETÉKNÉV KERESZTNÉV | A KOM-PASSZ program ismertetése „KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program GEBAUER FERENC MFPI, március 7.
Nobody’s Unpredictable Vélemények a pénzügyi-gazdasági válságról az internethasználó lakosság és a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozások körében.
Internetezők az elektronikus kormányzatról és az Európai Unióról április 3. II. online média mobil- kommunikáció autók, márkák, vásárlás idegenforgalom,
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2013 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
Nyugat-mecsekiTársadalmiInformációsTársulás Kovács Győző elnök.
PALLÓ zárókonferencia BMK, január 30. A közművelődési intézmények szerepe és lehetőségei a felnőttképzésben Felnőttképzési információs és segítő.
Az életminőség mérése Kelemen Rita
Határ menti társadalmi kapcsolatok a lakossági kérdőívek alapján „A határ mentiségtől az integrált határrégióig” konferencia Liszt Ferenc Konferencia és.
Népmozgalmi adatbázisok
Kecskemét, április 2O.Készítette: Ramháb Mária A kistelepülési könyvtári ellátás korszerűsítésének lehetőségei Informatikai és Könyvtári Szövetség.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ Budapest, december 10. A radioaktív hulladék-elhelyezéssel kapcsolatos eredmények és a jövő feladatai Dr. HEGYHÁTI JÓZSEF Ügyvezető.
Reklámelőteszt és reklámhatás-vizsgálat
Alkalmazható-e a mediáció az interneten elszenvedett jogsérelmek orvoslásában? Dr. Baracsi Katalin családjogi szakjogász, internetbiztonsági szakértő,
Köszönti Önöket az és vezetője, Bohnné Keleti Katalin, okleveles közgazda, nemzetközi marketing szakértő, a Magyar Marketing Szövetség elnökségi tagja.
Piller Rudolf SzélerőVép Kht.
MARKETINGKUTATÁS III. Előadás: A megkérdezésről bővebben.
Pedagógusok az együttnevelésről Keller Magdolna Eszterházy Károly Főiskola Neveléstudomány Tanszék Eger.
Családi vállalkozások - prezentáció
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Tájékoztató a Vidékfejlesztési Albizottság i üléséről Finta István Ph.D.
SZAKDOLGOZAT CÍME szakdolgozat
Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület
Jól látható, hogy a vendéglátás-idegenforgalom, és a mezőgazdasági szakmacsoportok a legelérhetőbbek, illetve legkeresettebbek. Ezeket a gépészet és a.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Ö NKORMÁNYZATI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI KUTATÁS 2011.
GLOBAL CORRUPTION BAROMETER 2009 Globális Korrupciós Barométer Közvéleménykutatás az emberek korrupcióval kapcsolatos tapasztalatairól június 3.
Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége PATHWAYS II. Záró konferencia Fogyatékossággal élő fiatal felnőttek társadalmi.
Munkaerő mobilitás Magyarországon
TÁMOP-5.5.5/08/1 A diszkrimináció elleni küzdelem – a társadalmi szemléletformálás és hatósági munka erősítése Az egyenlő bánásmód érvényesítése és a társadalmi.
A kutatás munkafolyamata és munkaeszközei © Turóczyné Veszteg Rozália Felnőttképzési szakértő Szolnok
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 BÁTAAPÁTI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC. TETT.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2009 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Nyugat-Mecseki TIT területi kutatás Összefoglaló 2005.április.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2009 Nyugat Mecseki TIT NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ Budapest, december 13. A radioaktív hulladékelhelyezéssel kapcsolatos eredmények és a jövő feladatai Dr. HEGYHÁTI JÓZSEF Ügyvezető.
SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ Budapest, december 15. A radioaktív hulladékelhelyezéssel kapcsolatos hazai feladatok Dr. HEGYHÁTI JÓZSEF Ügyvezető igazgató, RHK.
Kistérségek periódusra vonatkozó fejlesztési tervei 2006.
ORSZÁGOS ATOMENERGIA HIVATAL
© 2005 The Gallup Organization T HE G ALLUP O RGANIZATION Országos Kreditmonitoring vizsgálat az oktatók körében - ábrasor
1 A Kreditmonitoring oktatókra vonatkozó eredményei, tanulságai Dóka Ottó NYME, az OKT tagja.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kar
Általános lakossági ismeretek a szén-monoxid elleni védekezés vonatkozásában Honeywell Szabályozástechnikai Kft november 11.
Dunaújváros2014. szeptember 15. Projekt eredményeinek disszeminációja – 9. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban.
Gyöngyös Bad Schönborn 2013 november13. január. Uniós direktíva Az unió átlagára érvényes az úgynevezett 3 x 20-as direktíva, mely szerint 2020-ra : 20.
EGÉSZSÉG ÉS JÓL-LÉT SZÉKESFEHÉRVÁR POLITIKÁJÁBAN Östör Annamária.
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
Szükségletfelmérés TÁMOP /1.
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
„Hatásvizsgálat” c. tanulmány szennyvíz és hulladék témakörben szerzett tapasztalatai „Fenntartható települések” workshop Tokaj, július Csillag.
A PAKSI BŐVÍTÉS LEHETSÉGES HATÁSAI TOLNA MEGYÉRE: KAPCSOLÓDÁSI PONTOK, EGYÜTTMŰKÖDÉSEK A TELLER-LÉVAI PROJEKTEKHEZ NASZVADI BALÁZS TERÜLETFEJLESZTÉSI OSZTÁLYVEZETŐ.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
A FELSŐ-TISZA VIDÉKI LAKOSSÁG SEBEZHETŐSÉGE: ÁRVÍZI ÉS ÉGHAJLATVÁLTOZÁSI KOCKÁZATOK Vári Anna - Tamás Pál - Ferencz Zoltán MTA Szociológiai Kutatóintézet.
Okos városok és technológiák a társadalom szemszögéből
Változó szakma-változó értékek?
A magyar és az osztrák szaktanácsadási rendszer összehasonlító vizsgálata a gazdálkodók körében végzett kérdőíves felmérés által VÉR ANDRÁS - CSER.
„Kutatónak lenni azt is jelenti, hogy te vagy az első, aki megért valamit. Ez egy fantasztikus érzés, amit ha soha nem éreztél, nehéz megérteni.” (Forrás:
Közvélemény- és piackutatási igazgató
Előadás másolata:

KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS NYUGAT-MECSEK TÉRSÉGÉBEN NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.

KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG2 Minta:  2005: 800 fő megkérdezése  2007: 800 fő megkérdezése  véletlen minta Adatfelvétel módja  személyes interjúk  standardizált kérdőív  háztartásonként egy fő megkérdezése Adatfelvétel időpontja  január  február Kutatási design

KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG3 A minta megoszlása települések szerint Az adatokat a KSH év végi adatai alapján számítottuk ki.

KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG4 A tároló létesítésére vonatkozó ismeretek Kérdés: 6.a. Hallott Ön arról, hogy felmerült a lehetősége annak, miszerint a Nyugat-Mecsek térségében a Paksi Atomerőműben keletkezett hulladékot helyeznének el? Az „igen” válaszok gyakoriságai. Milyen jellegű hulladékról hallottak: 5% feletti említések!

KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG5 A radioaktív hulladékról alkotott kép Kérdés: Tudná néhány szóban jellemezni mi a radioaktív hulladék? Az „igen” válaszok gyakoriságai.

KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG6 A radioaktív hulladékkal kapcsolatos tájékozottság A fogalom ismertsége Kérdés: Ön szerint a Paksi Atomerőműben keletkezett hulladékok közül melyiket tervezik elhelyezni Nyugat-Mecsek térségében?

KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG7 Az orosz befogadással kapcsolatos tárgyalások ismertsége Az „igen” válaszok gyakoriságai. Kérdés: Hallott Ön arról, hogy Oroszországgal egyeztetés zajlik a Paksi Atomerőmű kiégett fűtőelemeinek befogadásáról?

KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG8 Üzemlátogatások Pakson

KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG9 A Paksi Atomerőmű biztonságosságának lakossági megítélése Kérdés: Kérjük, értékelje az iskolai osztályzatoknak megfelelően, hogy a rendelkezésére álló információk alapján mennyire ítéli biztonságosnak a Paksi Atomerőmű működését! egyáltalán nem biztonságos nagyon biztonságos 0 - NT

KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG10 Alapvető hozzáállás Kérdés: Milyen érzéseket táplál a térségébe tervezett tárolóval kapcsolatosan? örülne ellenzi Az alacsonyabb érték a jobb hozzáállást jelenti!

KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG11 A megvalósítás jelenlegi állapotára vonatkozó ismeretek Kérdés: Ön szerint a térségbe tervezett tároló megvalósításának mely fázisában tart jelenleg?

KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG12 A geológiai vizsgálatok megbízhatóságának értékelése Kérdés: Ön mennyire tartja megbízhatónak, hitelesnek ezeket a vizsgálatokat, illetve azok eredményét? (1- egyáltalán nem megbízhatóak, hitelesek … 5- teljes mértékben megbízhatóak, hitelesek)

KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG13 A geológiai vizsgálatok első fázisának céljára vonatkozó ismeretek Kérdés: Tudja Ön, hogy a kutatás első fázisának, ami 2012-ig tart, mi a célja? Az „igen” válaszok gyakoriságai.

KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG14 Az eddig szerzett információk forrásai Kérdés: Ön honnan szerzett eddig információkat arról, hogy a térség alkalmas lehet a radioaktív hulladékok tárolására? (Több válasz is elfogadható!)

KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG15 A hitelesnek tartott információk forrásai Kérdés: Ön milyen tájékoztatási forrást tartana hitelesnek a térségébe tervezett tárolóval kapcsolatban? (Több válasz is elfogadható!)

KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG16 Kinek a feladata az információk kommunikálása Kérdés: Ön szerint kinek lenne elsősorban a feladata, hogy informálja a lakosságot a térségébe tervezett tárolóval kapcsolatos kérdésekben? (Csak egy választ jelöljön!)

KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG17 A tároló megépítésének hatása a település fejlődésére Kérdés: Ön szerint települése fejlődésére milyen hatással lenne, ha a tároló megépülne és üzemelne?

KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG18 Előnyök, hátrányok Előnyökre számít (N=536 fő)Hátrányokra számít (N=383 fő) Kérdés: Ön szerint a falunak, mint településnek származhat előnye a tároló megépítéséből? Milyen előnye származhat elsősorban? Ön szerint a falunak, mint településnek származhat hátránya a tervezett tárolóból? Milyen hátrányok származhatnak elsősorban?

KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG19 A tárolót építő szakemberekkel iránti bizalom (1- egyáltalán nem bízik bennük teljes mértékben megbízik bennük) Kérdés: Kérjük, értékelje az iskolai osztályzatoknak megfelelően, hogy mennyire bízik az e témával foglalkozó szakemberekben, hogy biztonságos lesz a radioaktív hulladéktároló?

KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG20 A tároló megépítésének hatása az egyénre, családra Előnyökre számít (N=800 fő)Hátrányokra számít (N=800 fő) Kérdés: Ö nnek szem é ly szerint, illetve csal á dj á nak sz á rmazhat előnye a t á rol ó l é tes í t é s é ből? Ö nnek személy szerint, illetve családjának származhatnak hátrányai a tároló létesítéséből?

KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG21 A tároló megépítésének hatása a munkalehetőségekre A tároló és a helyi cégek (N=800 fő)A tároló és a helyiek munkavállalása (N=800 fő) Kérdés: Ön szerint a helyi cégek, vállalkozások is bekapcsolódhatnak az esetleges kivitelezésbe, a későbbi üzemeltetésbe? Ön számít arra, hogy a helybeliek nagyobb munkalehetőséghez juthatnak a tároló esetleges megépítése kapcsán?

KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG22 A párhuzamos bemutatás egyértelműen jelzi, hogy a „mások” által történt elfogadottság mértékét alábecsülik válaszadóink, ha az egyéni elfogadottság mértékét vesszük figyelembe! A tároló létrehozásának lakosság elfogadottsága_1 Kérdés: Ön, mint magánember, a tervezett nyugat-mecseki helyszínt milyen mértékben fogadná el? Ön szerint a településén a lakosság a tervezett helyszínt milyen mértékben fogadná el?

KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG23 A tároló létrehozásának lakosság elfogadottsága_2 Kérdés: Ön, mint magánember, a tervezett nyugat-mecseki helyszínt milyen mértékben fogadná el? Ön szerint a településén a lakosság a tervezett helyszínt milyen mértékben fogadná el? EgyéniTelepülési

KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG24 Az RHK Kht. ismertsége Kérdés: Tudja-e Ön, hogy e kiemelten fontos állami feladattal, azaz a radioaktív hulladék elhelyezésének megszervezésével mely szervezet foglalkozik? Az „igen” válaszok gyakoriságai.

KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG25 A Nyugat-Mecseki Társadalmi Információs Társulás ismertsége Kérdés: Hallott Ön a Nyugat-Mecseki Társadalmi Információs Társulásról (NyMTIT)? Mit várnak el a NyMTIT-tól: Az „igen” válaszok gyakoriságai.

KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG26 A Nyugat-Mecseki Társadalmi Információs Társulás értékelése (1- egyáltalán nem hasznos... 5-nagyon hasznos) Kérdés: Kérjük, értékelje meglévő információi alapján az iskolai osztályzatoknak megfelelően a Társulás eddigi tevékenységének hasznosságát?

KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG27 III. Tájoló Nap ismertsége Kérdés: Hallott Ön arról, hogy 2006 őszén a III. Tájoló Napot rendezték a Nyugat-Mecseki TIT és az RHK Kht. szakemberei? Az „igen” válaszok gyakoriságai. A 2005-ös adat a 2004-ben megrendezett Tájoló nap ismertségére vonatkozik

KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG28 A 2004 február-márciusi Tájékoztató Körút ismertsége Kérdés: Hallott Ön arról, hogy 2004 február-márciusban Tájékoztató Körutat szerveztek az RHK Kht. és a Mecsekérc Környezetvédelmi Rt. szakemberei? Ön szerint érdemes újabb körutat szervezni? Az „igen” válaszok gyakoriságai.

KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG29 Összefoglaló A térségben lakók ismereti bővültek radioaktív hulladékokkal kapcsolatosan Többen tudnak az orosz befogadással kapcsolatos tárgyalásokról Nőtt az érdeklődés az üzemlátogatás iránt Ha kis mértékben is, de javult a biztonságosság megítélése Nőtt a tárolót elfogadók aránya Bővültek a jelenlegi állapotokra vonatkozó ismeretek Bővültek a geológiai vizsgálatok első fázisának céljára vonatkozó ismeretek Több mint kétszer annyian tartják hitelesnek 2007-ben a Tájoló című újságot, mint 2005-ben Több mint kétszer annyian tekintik a település fejlődésének zálogaként a tároló megépítését, mint 2005-ben Nőtt a szakemberekről véleményt alkotók száma, és a véleményt is pozitívabb lett Egyénileg, családilag többen számítanak előnyökre 2007-ben Munkahelyteremtés szempontjából javult a tároló megítélése A tároló létrehozásának lakosság elfogadottsága jelentősen javult Nőtt az RHK Kht. És a NyMTIT ismertsége Duplájára emelkedett a Tájékoztató Körút ismertsége

KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG30 Minta: 34 fő – a térség 9 településén, az adott településeken élő prominens személyek Adatfelvétel módja: félig strukturált interjú előre elkészített vezérfonal alapján Témakörök: A hulladékok tárolásával kapcsolatos ismeretek, az ismeretek iránti befogadó készség, az ismeretek forrásai. A térségben folyó kutatási munkálatok lakossági megítélése. A tároló elfogadása (elfogadási hajlandóság). A hozzájárulás szükségesnek tartott fórumai. Kompenzáció. A közelmúltban bekövetkezett változások hatása. A külső tényezők megítélése. Adatfelvétel időpontja: március - április Mélyinterjúk_1

KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG31 A hulladékok tárolásával kapcsolatos ismeretek, ezek forrásai - az információáramlást folyamatosnak és megfelelőnek ítéli a többség. - többen jelezték, hogy még több szakmai tájékoztatóra lenne szükség a lakosság körében - egyértelműen független tudományos szakértőktől várnák el - leginkább a konkrét döntéshozás előtt lenne szükség, amikor már megfelelő mennyiségű és minőségű kutatási eredmény áll rendelkezésre A térségben folyó kutatási munkálatok lakossági megítélése - a kutatási munkálatok nem keltettek ellenérzéseket a lakosság körében - a kutatás ezen szakasza nem különösebben foglalkoztatja a lakosságot - a szakmai tájékoztatást általában hitelesnek tartják, elfogadják az eredményeket - nehéz megjósolni, hogy a kutatási fázis befejeződése után, hogyan reagál a lakosság a végeredményre - nincsenek kiemelve az estleges veszélyforrások, illetve negatívumok, a tájékoztatás csupán a pozitívumokra korlátozódik A tároló elfogadása (elfogadási hajlandóság) - a településeken élők többsége elfogadná, hogy a térségben megépüljön a tároló ha: nem lenne környezetszennyező egészségügyi szempontból nem jelentene veszélyt megfelelő kompenzációban részesülnének - semleges tudományos szakértők véleményét is szeretnék megismerni Mélyinterjúk_2

KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS - NYUGAT-MECSEK TÉRSÉG32 Mélyinterjúk_3 A hozzájárulás szükségesnek tartott fórumai - helyi népszavazásnak kell dönteni - a hiteles szakmai döntés meghatározó - politikát ki kell zárni a döntéshozatalból A kompenzáció kérdése - a tároló befogadása esetén (országos feladatról lévén szó) egyértelműen kompenzációra tart igényt a térség - a támogatás egyértelműen a kilenc érintett településre kell, hogy irányuljon, illetve korlátozódjon Az interjúalanyok magánvéleménye a tárolót illetően - a kutatások jelenlegi stagnálása nem tesz jót a beruházás megítélésének, mivel növeli az érdektelenségi szintet, egyre távolabb kerül a kérdés a lakosságtól - a többség alapvetően elfogadja - az elutasítók elsősorban az egészséget, a környezetet, a leszármazottakat, a jövőt féltik