Nagyságrendi becslések és oktatásuk a természettudományokban Timár Gábor tanszékvezető egyetemi docens ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszék Eötvös Loránd.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Energia, Munka, Teljesítmény Hatásfok
Advertisements

Radnóti Katalin Eötvös Loránd Tudományegyetem
David De Rothschild, a brit Rotschild bankárcsalád örököse, pillepalackokból épített egy 18 méter hosszú katamaránt palackból. A hajó áprilisban.
A Föld helye a Világegyetemben. A Naprendszer
Pitagorasz tétel A háromszög ismeretlen oldalának, területének és kerületének kiszámítása (gyakorlás)
a terület meghatározása
Földrajz 7. Az előző évben tanultuk
Táblázatkezelő - EXCEL Office WordPowerpointExcel.
EMLEKEZTETO ENERGIA , MUNKA.
Nóé bárkája Legenda vagy valóság?
A NAPPALOK ÉS ÉJSZAKÁK váltakozása
A Lappföld „Ez a zord, idegen szépségű távoli vadon ezredévek óta változatlan” Lappföld kapuja - Lapporten.
Dél Amerika Dél-Amerika területe 17 840 000 km² a Föld felszínének kb. 3,5%-a ös adat szerint népessége több mint 371 000 000. Területe alapján a.
A hosszúság mérése.
Geotermikus energia A geotermikus energia a Föld belső hőjéből származó energia. A Föld belsejében lefelé haladva kilométerenként átlag 30 °C-kal emelkedik.
A Föld gömbhéjas szerkezete
Földtörténet Összefoglalás.
ELTE BOLYGÓTUDOMÁNYI NAP
ELTE BOLYGÓTUDOMÁNYI NAP Lemeztektonika a Naprendszerben Dr. Horváth Ferenc ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszék A program az ELTE jubileumi rendezvény-sorozatának.
A Geofizikai Tanszék története és jövőképe
A georeferálás pontossági kérdései
A FÖLD-HOLD RENDSZER STABILITÁSA
A földfelszín domborzata
Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012
DINAMIKAI ALAPFOGALMAK
Newton törvényei.
Talpon maradni.
Tengervíz mozgásai Hullámzás Tengeráramlások Tengerjárás
Hurrikánok, Tájfunok, Tornádók
FÖLDRÉSZEK.
Felhajtóerő, Arkhimédész törvénye
Cseh nyelvre fordította:
A Balaton földrajza.
Változó földfelszín.
Bose-Einstein korrelációk Novák Tamás Radboud University Nijmegen Károly Róbert Főiskola, Gyöngyös Július 18.
A tengerszint változásai Az eusztázia
Természetföldrajz 2. A Föld alakja, méretei A nehézségi erő és helyi értékkülönbségei Az izosztázia és a Föld belső szerkezete.
Felhajtóerő.
A folyadékok sűrűsége Hustota kvapalín.
Az egyenes vonalú egyenletes mozgás
A Galilei-transzformáció és a Galileiféle relativitási elv
A dinamika alapjai III. fejezet
Gondolkozzunk és számoljunk!
Az erő.
Amazonas.
Élete és munkássága Készítette: Illés Szabolcs
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
Zentai László, tanszékvezető TTK Nyílt nap, I. 27. Földtudományi alapszak - térképész szakirány A térképész.
5. előadás A merev testek mechanikája – III.
A földalak-számítás mint népszerű tudomány? Habsburg-térképek a Google Earth-ön Timár Gábor, Molnár Gábor, Székely Balázs ELTE Geofizikai és Űrtudományi.
Szakfordító és tolmácsképzések Csillebérc augusztus 29. Dr. Sárvári Judit OKM Felsőoktatási Főosztály
A víz 9. Nyelvi osztály/ fiúk csapata.
Phong nha barlang vietnám a világ legnagyobb barlangja
Sándor Balázs BME Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék
A tehetetlen és a súlyos tömegről
Révész Tamás 9.a.  A hosszúság fogalma  Mértékegységek az őskorban  Hosszmértékek fajtái  SI hosszmértékek  Régi és angolszász hosszmértékegységek.
A különböző szintű elöntések kiterjedésének meghatározása a tervezett Dél-Borsodi síkvidéki tározó területén Alap: az M=1: es méretarányú EOV topográfiai.
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
Töbör-morfometriai elemzések a Szilicei-fennsík DNy-i részén
A sűrűség.
A Földtudományi kutatás-fejlesztési alprogram
HŐTAN 6. KÉSZÍTETTE: SZOMBATI EDIT
Fö ldrajz szakmódszertani labor. ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézet Budapest, XI., Pázmány Péter sétány 1/c.
Eötvös Loránd Tudományegyetem
A gömb.
Szegedi Tudományegyetem
Áramlástani alapok évfolyam
Egyetemes tömegvonzás, körmozgás, feladatok 9. osztály
Vízburok-hidroszféra
Előadás másolata:

Nagyságrendi becslések és oktatásuk a természettudományokban Timár Gábor tanszékvezető egyetemi docens ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszék Eötvös Loránd Tudományegyetem Földrajz- és Földtudományi Intézet 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A Természettudomány Tanítása, ELTE, Budapest, augusztus 24.

Miről lesz szó: 1.Mi a nagyságrendi becslés? 2.Hogyan illeszkedik az oktatás, elsősorban a földrajz oktatásának menetébe? 3.Szükséges képességek és megszerezhető képességek 4.Szemléletfejlesztés

Nagyságrendi becslések Mekkora a tömege? Egy háznak?Egy hegynek?A Földnek?

Nagyságrendi becslések Mekkora a tömege? Egy háznak?Egy hegynek?A Földnek? pár száz tonnapár milliárd tonna6*10 24 kg

Mit tanít a földrajz? A Föld jelenségeit, a Földhöz kapcsolódó folyamatokat…

Mit tanít a földrajz? A Föld jelenségeit, a Földhöz kapcsolódó folyamatokat… A tantárgy „tanulsága”: máshol másképp élnek/más a környezet, de ugyanaz a bolygó.

Mit tanít a fizika? Newton törvényeit?

Mit tanít a fizika? Newton törvényeit? A tantárgy „tanulsága”: egy bonyolult kérdésre választ adhatunk, ha a problémát egyszerűbb lépésekre bontjuk.

Mit tanít a fizika? Newton törvényeit? A tantárgy „tanulsága”: egy bonyolult kérdésre választ adhatunk, ha a problémát egyszerűbb lépésekre bontjuk. És a válasz általában számszerűsíthető is…

Ötvözzük a két „tanulságot”: Becsüljük meg a Duna vízhozamát Budapestnél!

Ötvözzük a két „tanulságot”: Becsüljük meg a Duna vízhozamát Budapestnél! Szélesség: kb. 300 méter

Ötvözzük a két „tanulságot”: Becsüljük meg a Duna vízhozamát Budapestnél! Szélesség: kb. 300 méter - Átlagos mélység: kb. 3 méter

Ötvözzük a két „tanulságot”: Becsüljük meg a Duna vízhozamát Budapestnél! Szélesség: kb. 300 méter - Átlagos mélység: kb. 4 méter Maximális sebesség kb. a futó emberé, sebességátlag kb. 2 m/s

Ötvözzük a két „tanulságot”: Becsüljük meg a Duna vízhozamát Budapestnél! Szélesség: kb. 300 méter - Átlagos mélység: kb. 3 méter Maximális sebesség kb. a futó emberé, sebességátlag kb. 2 m/s 300 m * 3 m * 2 m/s = 1800 m 3 /s

Ötvözzük a két „tanulságot”: Becsüljük meg a Duna vízhozamát Budapestnél! Szélesség: kb. 300 méter - Átlagos mélység: kb. 3 méter Maximális sebesség kb. a futó emberé, sebességátlag kb. 2 m/s 300 m * 3 m * 2 m/s = 1800 m 3 /sMÉRTÉKEGYSÉG!

Egy másik példa Becsüljük meg: Ha üres lenne az óceánok medencéje, mennyi idő alatt töltené fel a folyók vize azt?

Egy másik példa Becsüljük meg: Ha üres lenne az óceánok medencéje, mennyi idő alatt töltené fel a folyók vize azt? Részekre bontjuk: (1) mekkora az óceánok térfogata? (2) mekkora a folyók összes vízhozama?

Egy másik példa Becsüljük meg: Ha üres lenne az óceánok medencéje, mennyi idő alatt töltené fel a folyók vize azt? Részekre bontjuk: (1) mekkora az óceánok térfogata? (2) mekkora a folyók összes vízhozama? (1) felszín kb. 510M km 2, ebből bő kétharmad az óceán, kb. 333M km 2, átlagmélység kb. 3 km, össztérfogat kb. 1 milliárd km 3.

Egy másik példa Becsüljük meg: Ha üres lenne az óceánok medencéje, mennyi idő alatt töltené fel a folyók vize azt? Részekre bontjuk: (1) mekkora az óceánok térfogata? (2) mekkora a folyók összes vízhozama? (1) felszín kb. 510M km 2, ebből bő kétharmad az óceán, kb. 333M km 2, átlagmélység kb. 3 km, össztérfogat kb. 1 milliárd km 3. (2) A legbővizűbb folyó az Amazonas (kb. 100e m 3 /s)

Egy másik példa Becsüljük meg: Ha üres lenne az óceánok medencéje, mennyi idő alatt töltené fel a folyók vize azt? Részekre bontjuk: (1) mekkora az óceánok térfogata? (2) mekkora a folyók összes vízhozama? (1) felszín kb. 510M km 2, ebből bő kétharmad az óceán, kb. 333M km 2, átlagmélység kb. 3 km, össztérfogat kb. 1 milliárd km 3. (2) A legbővizűbb folyó az Amazonas (kb. 100e m 3 /s) – Ez nagyjából az összes folyó vízhozamának a tizede

Egy másik példa Becsüljük meg: Ha üres lenne az óceánok medencéje, mennyi idő alatt töltené fel a folyók vize azt? Részekre bontjuk: (1) mekkora az óceánok térfogata? (2) mekkora a folyók összes vízhozama? (1) felszín kb. 510M km 2, ebből bő kétharmad az óceán, kb. 333M km 2, átlagmélység kb. 3 km, össztérfogat kb. 1 milliárd km 3. (2) A legbővizűbb folyó az Amazonas (kb. 100e m 3 /s) – Ez nagyjából az összes folyó vízhozamának a tizede. Az összvízhozam így (nagyon durva de nagyságrendileg talán helyes becsléssel) 1 millió m 3 /s.

Egy másik példa Becsüljük meg: Ha üres lenne az óceánok medencéje, mennyi idő alatt töltené fel a folyók vize azt? Részekre bontjuk: (1) mekkora az óceánok térfogata? (2) mekkora a folyók összes vízhozama? (1) felszín kb. 510M km 2, ebből bő kétharmad az óceán, kb. 333M km 2, átlagmélység kb. 3 km, össztérfogat kb. 1 milliárd km 3. (2) A legbővizűbb folyó az Amazonas (kb. 100e m 3 /s) – Ez nagyjából az összes folyó vízhozamának a tizede. Az összvízhozam így (nagyon durva de nagyságrendileg talán helyes becsléssel) 1 millió m 3 /s. 1 év = 31.5M s, így ez 31.5MM m 3 /év = 31.5e km 3 /év

Egy másik példa Becsüljük meg: Ha üres lenne az óceánok medencéje, mennyi idő alatt töltené fel a folyók vize azt? Részekre bontjuk: (1) mekkora az óceánok térfogata? (2) mekkora a folyók összes vízhozama? (1) felszín kb. 510M km 2, ebből bő kétharmad az óceán, kb. 333M km 2, átlagmélység kb. 3 km, össztérfogat kb. 1 milliárd km 3. (2) A legbővizűbb folyó az Amazonas (kb. 100e m 3 /s) – Ez nagyjából az összes folyó vízhozamának a tizede. Az összvízhozam így (nagyon durva de nagyságrendileg talán helyes becsléssel) 1 millió m 3 /s. 1 év = 31.5M s, így ez 31.5MM m 3 /év = 31.5e km 3 /év  10 9 km3 / 3.15*10 4 km 3 /év = 3.15*10 4 év = 31,5 ezer év (a helyes válasz 34 ezer év)

Mi volt szükséges a becsléshez? 1.Föld mérete 2.Óceánok felszínaránya 3.Óceánok átlagmélysége 4.A legnagyobb folyó vízhozama 5.A legnagyobb értékű halmazelem jellemző aránya az összesen belül! 6.A nagyságrendekkel (hatványkitevők) számolás 7.A mértékegységek közti átváltás 8.Részproblémákra bontás

Mi volt szükséges a becsléshez? 1.Föld mérete 2.Óceánok felszínaránya 3.Óceánok átlagmélysége 4.A legnagyobb folyó vízhozama 5.A legnagyobb értékű halmazelem jellemző aránya az összesen belül! 6.A nagyságrendekkel (hatványkitevők) számolás 7.A mértékegységek közti átváltás 8.Részproblémákra bontás és nem kis bátorság (nagy arc)

Szemléletformálás – egy másik példa: a hegyek kiemelkedése Megtanuljuk és megjegyezzük: ez egy nagyon lassú folyamat, amely nagyon sokáig tart, míg végül létrejönnek a ma látható hegyek.

Szemléletformálás – egy másik példa: a hegyek kiemelkedése És úgy érezzük, ez egy mérhetetlenül lassú folyamat, amely felfoghatatlan hosszú ideig tart

Szemléletformálás – egy másik példa: a hegyek kiemelkedése És úgy érezzük, ez egy mérhetetlenül lassú folyamat, amely felfoghatatlan hosszú ideig tart – pedig a sebessége igenis mérhető, és így a kialakulási idő is felfogható!

Szemléletformálás – egy másik példa: a hegyek kiemelkedése A sebessége igenis mérhető, és így a kialakulási idő is felfogható! (Hazánk felszínének függőleges mozgási sebessége, milliméter/év egységben)

Szemléletformálás – egy másik példa: a hegyek kiemelkedése 1 kilométer kiemelkedéshez (erózió…) mennyi év kell? 1 kilométer osztva 1 milliméterrel… az 1 millió.

Szemléletformálás – egy másik példa: a hegyek kiemelkedése 1 kilométer kiemelkedéshez (erózió…) mennyi év kell? 1 kilométer osztva 1 milliméterrel… az 1 millió. – Érezhetővé, felfoghatóvá válik a geológiai idő!

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!