A helyettes szülői tevékenység gyermekvédelmi célja és lehetőségei Fehér Kereszt Gyermekvédő Alapítvány 2008 A helyettes szülői tevékenység gyermekvédelmi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Advertisements

A jelzőrendszer működésének tapasztalatai
Nevelőszülői gondoskodás a fővárosban
Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
Szakmai Tanácskozás Miskolc
„A családi napközi kettős szerepe a női foglalkoztatásban” – 2011
1 A gyermek- és ifjúságvédelmi intézményrendszer helye és szerepe a fővárosi oktatás rendszerében Fővárosi Pedagógiai Napok Modellváltás a fővárosi intézményrendszerben.
Gyermekvédelmi alapellátás
Milyen tanulsággal szolgálhat a szabadidő-elmélet a pedagógus számára?
Gyermekvédelmi rendszer jogi háttere
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
Bölcsőde – óvoda közös intézményként történő működtetése
Törvényi változások a gyermekvédelemben (T/9318)
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
Tanévkezdő értekezlet
Arany János Általános Iskola Kisújszállás, Kálvin u. 3.
Humánszolgáltató Központ, Nagykőrös
A gyermekvédelmi ellátórendszer szerepe a bűnmegelőzésben
CSALÁDSEGÍTŐ INTÉZET MÓDSZERTANI GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT EGER
© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
Csapatban a szakmával „Csapatjátékosok”
A mai magyar gyermekvédelmi rendszer
Önkéntes segítő gyakorlat a győri Családsegítő Szolgálat keretein belül január hó.
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Gyermek-és ifjúságvédelem II.
Családi napközi.
Szerző: Dr. Lantai Csilla
Szociális ellátás a településeken - család- és gyermekvédelem -
Családok átmeneti otthona a Józsefvárosban
A gyermekvédelem felelősség(e) Budapest,2008. február 20.
Gyermekek, fiatalok és vér szerinti családjaik a munka világában
A szociális és gyermekjóléti feladatellátás kistérségi működtetése központi szemszögből Kecskemét június 10.
Gyermekvédelem.
A szociálpolitika kulcsproblémái gyermekvédelmi metszetben Gyermekvédelmi napok 2011 „Szakmafejlesztés a gyermekvédelemben” konferencia Budapest, 2011.
NEMZETI SZOCIÁLPOLITIKAI KONCEPCIÓ 2011
Dudás Zoltán Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztály
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Forrás: X. Konszenzus füzet Fontos  a megelőzés  a hatékony prevenció érdekében szükséges az összehangolt együttműködés az országos és helyi.
237/2010. (IX. 13. ) korm rendelet alapján
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Merre tovább? Előre gondolkodás © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 6. Nevelőszülői módszertan.
Gyermekvédelmi tanácskozás
Csoport, egyszemélyes csoport, család
II. Kerületi Védőnői Szolgálat gyermekvédelmi tevékenysége
Ki segít a segítőnek?. A segítő „születése” Hogyan válik valaki segítővé? Az ember, mint eredendően társas lény, nembeli lényegeként hordozza a proszociális.
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ 2010.
Hogyan segíthet a rendszer?
A család és gyermekvédelem jogi háttere
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
Speciális gyermekvédelem
Szociális háló Készült a suliNova Kht. megbízásából.
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
a gyermekvédelem rendszerében Megelőző pártfogás szakmai nap
Interprofesszionális együttműködés a gyermekvédelemben Az elhelyezési értekezlet.
Készítette: dr. Retkes Zita.  Jogviszonyok a családban  Az állam szerepe és feladata  Ombudsmani tevékenység a családot érintően  Civil jogvédelem.
Esélyteremtés az iskolarendszerben hátrányos helyzetű fiatalok számára Schön Brigitta.
Jezsuita fenntartói modell a gyermekvédelemben KPSZTI - FFA Gyermekvédelmi műhelynap
1 A gyermekvédelmi törvény és megvalósításának tárcastratégiája Gyermekjóléti Szolgálatok I. Országos Konferenciája szeptember 13.
1 Az alapellátás és a szakellátás kapcsolata, közös feladatok, célok Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Konferenciája Budapest, 2007.szept Gulyásné.
A hódmezővásárhelyi szociális ellátórendszer. A befogadó város Európa-díj Becsületzászló fokozata (1997) Az év települése (2009) Magyar Örökség-díj (2010)
A helyettes szülői ellátás működése
Család – és Gyermekjóléti Központ
A gyermekjóléti alapellátások együttműködési lehetőségei 2018
ÉVES GYERMEKVÉDELMI TANÁCSKOZÁS
Csókay László KPSZTI április 13.
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

A helyettes szülői tevékenység gyermekvédelmi célja és lehetőségei Fehér Kereszt Gyermekvédő Alapítvány 2008 A helyettes szülői tevékenység gyermekvédelmi célja és lehetőségei Fehér Kereszt Gyermekvédő Alapítvány 2008

Szülőhelyettesítő megoldások helye és szerepe a gyermekvédelmi rendszerben GYERMEKJÓLÉTI ALAPELLÁTÁS GYERMEKVÉDELMI SZAKELLÁTÁS hatósági döntést hoz:a problémát jelzi:családon kívüli helyet keres: GYÁMHIVATAL GYERMEKVÉDELMI SZAKSZOLGÁLAT családban megoldást keres: GY.VÉDELMI FELELŐS ÖNKORMÁNYZAT Óvoda Iskola Védőnő Nevelési tanácsadó Családsegítő Központ Gyermekjóléti szolgálat Rendőrség stb-. Pénzbeni v. természetbeni tám.: Rendkívüli gyv. támogatás Rendszeres gyv. támogatás Gyermektartásdíj megelőlegezés Otthonteremtési támogatás Személyes gondoskodás: Gyermekjóléti szolgáltatás: Gyermekek napközbeni ellátása:  Bölcsőde  Családi napközi  Házi gyermekfelügyelet Gyermekek átmeneti gondozása  Helyettes szülő  Gyermekek átmeneti otthona  Családok átmeneti otthona Gyvéd. Gondoskodások: Védelembe vétel:  Családba fogadás  Id. hatályú elhelyezés  Átmeneti nevelésbe vétel  Tartós nevelésbe vétel Gyámság Örökbefogadás Otthont nyújtó ellátás kijelölése:  Nevelőszülő hivatásos nevelőszülő hagyományos nevelőszülő speciális ellátásra fogl Gyermekotthon Családotthon Más bentlakásos intézmény

A család, a szülő gyermek-megtartó erejének támogatása, A gyerek szakellátásba sodródásának megelőzése, ( a tartós veszteséggel járó döntések helyett a kisebb rossz megoldás választása) Az átmeneti gondozás negatívumainak kompenzálása IDŐ-FAKTOR!!! A helyettes szülői tevékenység célja a gyermekvédelmi alapellátásban

Lehetőségei a mai magyar gyermekvédelmi gyakorlatban igen szerények: Elenyésző a helyettes szülői ellátást fenntartó települések száma, Kevés a helyettes szülői feladatra jelentkező család, Szakmailag nehéz feladat, Nem adottak a feltételei

Az eredményes helyettes szülői munka feltételei: szülő családgondozóhelyettes szülő gyerek szakmai felkészültsége a küldő felelőssége a megoldás motorja a szülőhöz visszaút sürgetője

A helyettes szülő kiválasztása felkészítése A Fehér Kereszt Gyermekvédő Alapítvány az osztrák Cinderella-program szakmai értékeit tekinti irányadónak

Kiválasztás Motivációk szerepe – az önkéntes munkában motiváció-elemzés (döntés-előkészítéskeretében) – önismereti tréning: a jelentkezéskor hozott motivációk felszínre hozása, – a személyes, egyedi motivációhoz illeszkedő gyermek-ellátás kiválasztása – a szülői szolidaritás folyamatos hangsúlya

Proszociális viselkedés motivációi (Kádár Anna: „Most én vigyázok rád” c. szakdolgozata alapján Pannon Egyetem Antropológiai és Etikai Tanszék) –A szocio-biológiai magyarázat tagadja az altruista viselkedés sajátos pszichológiai motívumait, és azt állítja, hogy ilyen viselkedés csak abban az esetben jön létre, ha ez az egyed génállományának továbbörökítését mozdítja elő. –A csereelméleti modell szerint a segítséget nyújtó személy szimbolikus javakra tesz szert, melyek kiegyenlítik, az áldozatvállalás okozta hátrányokat. Ugyanakkor azt is feltételezi, hogy a rászorultság feszültséget vált ki az észlelőben az empátia által, így mintegy részesévé téve őt is a szenvedésnek, ami viszont kiváltja a helyzet megszüntetése érdekében a segítségnyújtást. –Az altruista modell sokallja a csereelmélet által feltételezett önzést, és azt hangsúlyozza, hogy a proszociális viselkedés önmagában is jutalmazó hatású, mert a segítségnyújtás révén fokozódik önbecsülésünk, kompetencia, és hatalomérzést is kelthet, ugyanakkor társadalmilag pozitív megítélésre teszünk szert általa. –A belesodródás, mint lehetséges magyarázat is felmerül, olyan helyzetekben, amikor még mindig kisebb veszteségnek tűnik részt venni a segítségnyújtásban, mint kimaradni belőle és ezáltal felvállalni a „szívtelenség” bélyegét. –A reciprocitás, mint egyetemes norma léphet fel Gouldner (1960) feltételezése szerint, ami azt diktálja, hogy a ma segítőjéből, a holnap rászorultja lehet, így a segítségnyújtás hosszú távon megtérülhet. –A felelősségelmélet azt állítja, hogy bizonyos tetteink miatti bűntudatunk fokozza segítőkészségünket. –Az, az etikai igény is lehet proszociális cselekedet motívuma, ami szocializáció során sajátítható el és előírja a mások javára történő cselekvést. Ebben az esetben a segítségnyújtás nem az empátia által felkeltett együttérzésből fakad, hanem a bűntudat és a lelkiismeret-furdalás elkerüléséből.

Nyílt és rejtett motivációk (utánkövetés) Frekventált motívumok: segítő szándék tenni akarás szeretet

A gyerek Felkészítése a helyettes szülői ellátásra: ez a szülő feladata!!! Fogadása: az első találkozás jelentősége

Óvodás korú gyerekek részére

Köszönöm megtisztelő figyelmüket: Révész Piroska