Kötelező, közös, kölcsönös olvasmány – Hagyomány és megújulás az iskolai olvasmányok kánonjában Dr. Gordon Győri János elnök Magyar Olvasástársaság.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nagybajomi Általános Művelődési Központ tagiskolája
Advertisements

TIOP 1.1.1/09/ Angol nyelvi modulok feldolgozása tanulói laptopok segítségével.
Változások az iskola pedagógiai programjában (2013/14-től): 1.Nem lesz es rendszer (azaz NYEK-be nem jelentkezhetnek a mostani 5-8. osztályos tanulók)
Mit olvas az utca embere – Mit olvasunk mi?. Bevezetés  Az én személyes kíváncsiságom  Szövegértési kompetencia fejlesztése az 5-8. évfolyamokon (TÁMOP.
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Dobbantó program. Kik vesznek benne részt? Országosan 15 iskola Tervezett: 22.
Milyen tanulsággal szolgálhat a szabadidő-elmélet a pedagógus számára?
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
MULTIMÉDIA és ELEKTRONIKUS TANULÁS I. (Oktatástechnológia) 4. konferencia.
Számítógép az oktatásban Készítette: Halász Rita Tanár- informatikatanár MA 2010/2011.
Angol nyelvi kompetencia
Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Jobbágy Piroska
A Magyar Köztársaság kormánya. Folytatódnak a kormány oktatási esélyegyenlőségi programjai Arató Gergely államtitkár prezentációja Budapest, augusztus.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Nemzeti alaptanterv Választható kerettantervek Vizsgák és mérések követelményei Helyi tantervek Oktatási program- csomagok A tanítás gyakorlata A háromszintű.
Kétszintű érettségi vizsga Magyar nyelv és irodalom Miről? Hogyan? §?! Tájékoztassuk diákjainkat!
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
Az iskolai könyvtárhasználat hazai innovatív példái
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
Az olvasás helye és megítélése az általános iskola felső tagozatában
Az iskolai könyvtár és a gyermek könyvtár együttműködésének lehetőségei.
Közoktatás – pedagógusképzés - neveléstudomány
Előadó: Komjáthy Zoltán Oktatási Hivatal
Szeretet, türelem, tolerancia
Algoritmikus munkafolyamatok az irodalomórán Valaczka András, 2009.
Az e-tanítás. Felépült az e-tanulás épülete – az Internet. Épülnek a tantermek – a tanulásszervező rendszerekkel felszerelt helyi Intranet hálózatok.
„Jó gyakorlatok” Nagyné G. Jordanoff Györgyi. A „jó gyakorlat” újszerűsége  a MiTiok programban szereplő tananyag adaptálása és felhasználása IKT eszközök.
Mit gondolunk arról, mi a tanulás és hogyan szervezzük meg ?
Személyközpontú diáktámogatás a Dobbantó programban Győrik Edit Kongresszus után – a változások folyamatában Budapest, május
A magyar kortárs gyermekirodalom elterjedése az iskolában
1 Témafelvetés Tanulásmódszertan 2. kurzusra Papp Endre – Molnár Attila.
ÚJ ISKOLA, ÚJ TUDÁS ÚJ MAGYARORSZÁG KORMÁNYZATI KONFERENCIA március 4.
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
Kompetensek lettünk? június 27..
Szeretettelköszöntöma PROJEKT NYITÓNAP résztvevőit!
Indító gondolatok 2000-ben egy nemzetközi vizsgálat szerint 32 ország tanulói közül a magyar diákok mondták legtöbben, hogy nem szeretik az iskolát, mert.
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
A magyar- és könyvtárostanár együttműködésének felettébb szükséges voltáról a kötelező olvasmányok kiválasztása terén Cs. Bogyó Katalin (magyar- és) könyvtárostanár.
Gyermekvilág régen és ma
Korreferátum Herczeg Bálint: Az iskolák közötti különbségek mértékének mélyebb vizsgálata Horn Dániel Tudományos munkatárs Hétfa műhely, Budapest, 2014.
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
Az iskolai közösségi szolgálat a koordinátor szemével
„Az ormokra nem hívják az embert, oda fel kell kapaszkodni!”
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
F AKULTÁCIÓ A P ÉCSI L EŐWEY K LÁRA G IMNÁZIUMBAN Tájékoztató a 10.a, 10.b, 10.d és 10.f osztályokban tanulók és szüleik számára.
Példa egy ppt prezentációhoz
A programcsomag Felépítése Előnyei Használata. A programcsomag összeállítása Alapja: kompetencia alapú oktatás, koncepció (gyakorlati haszon); Programtanterv:
Út a sikeres tanuláshoz A tanítás és a tanulás módszertana
A KOMPETENCIA ALAPÚ PROGRAMCSOMAG ALKALMAZÁSA AZ ANGOL ÓRÁN Készítette: Kövérné Zajácz Ida Tokaj, január 22.
Kötelező a kötelező ? Szakmai közvélemény-kutatás november-december a megkérdezettek köre: általános és középiskolai magyartanárok, 300 fő Budapest,
Pedagógiai válaszaink az egyéni különbségek elfogadására
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap Családi kisokos, avagy ismerd meg a családod. Vitéz Gyöngyvér.
Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola Kecskemét Bethlen krt. 63. Mérés-értékelés Konferencia Mezőtúr
„A betűk csendje” Könyvek, könyvtárak a hallássérültek világában dr. Tapolczai Gergely ügyvezető igazgató Budapest, november 26.
DARUS a gyermekekért.
Tehetséggondozás mozgóképkultúra és médiaismeret
Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola
A szövegértés változásai a PISA 15 éve alatt
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
TÁJÉKOZTATÓ A KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGÁRÓL
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
TÁJÉKOZTATÓ A FAKULTÁCIÓ VÁLASZTÁSHOZ
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Kompetencia alapú szakoktatás
1./ A magyar közoktatás rendszere
Előadás másolata:

Kötelező, közös, kölcsönös olvasmány – Hagyomány és megújulás az iskolai olvasmányok kánonjában Dr. Gordon Győri János elnök Magyar Olvasástársaság

Kötelező, közös és kölcsönös olvasmány március Kötelező olvasmány – de kinek kötelező? minden tanárnak minden tanulónak? monolitikus oktatási rendszerben a tanárnak nem a tanulóknak igen? választásokat lehetővé tevő oktatási rendszerben a tanárnak sema tanulónak sem? Elképzelhető ilyen oktatási rendszer?

Kötelező, közös és kölcsönös olvasmány március Kötelező olvasmány - de mi kötelező? Mindenkinek ugyanaz? A tanár választhat, de a diákoknak egységesen ugyanazt kötelező elolvasniuk? A diák is választhat, és nem mindig mindenkinek ugyanaz az olvasmánya? Mindenki mindig szabadon mást olvas?

Kötelező, közös és kölcsönös olvasmány március Kötelező olvasmány - de a mű feldolgozásának milyen munkaformájában és hol? frontálisan, prelegálva? frontális kérdve-kifejtő módszerrel? pár- vagy csoportmunkában? projektoktatás részeként? stb. a tanteremben? az iskola- és/vagy más könyvtárban? otthon? váltogatott helyszíneken?

Kötelező, közös és kölcsönös olvasmány március Kötelező olvasmány – de milyen irodalomtudományi és irodalompedagógiai paradigmában, milyen pedagógiai kultúrában?

Kötelező, közös és kölcsönös olvasmány március modell: Kötelező olvasmány nagyközösségiérték-fókuszú /a tanítási kánon összeállításának jellemző elve szerint/ monolitikus /a jogi szabályozás jellemző elve szerint/ jellemzően kronologikus /a kiválasztott tananyag elrendezésének jellemző elve szerint/ a mű jellemzően tanárközpontú feldolgozásmódja; mindenki ugyanazt olvassa és ugyanakkor, ugyanazon a művön dolgozik /a kiválasztott művek iskolai feldolgozásának jellemző elve szerint/ a)mindenkinek, a tanárnak és a diáknak egyaránt és ugyanaz a kötelező b) a tanárnak nem minden kötelező, a diáknak minden olvasmány kötelező, amit a tanár kijelöl

Kötelező, közös és kölcsönös olvasmány március modell: Közös olvasmány esztétikaiérték-fókuszú, a személyes ízlés egyes elemeivel kisebb mértékben alternatívákat, választásokat lehetővé tevő jellemzően kronologikus vegyes módszerek, de főleg tanárközpontú módszerek a művek feldolgozásában a/ a tanárnak nem minden mű kötelezően és konkrétan előírt, a diáknak minden olvasmány úgy kötelező, ahogy azt a tanár kijelöl b/ a tanárnak nem minden mű kötelezően előírt, a diákok és a tanár legalább részlegesen közösen konstruálják meg azt, hogy mik a közös olvasmányok (valójában ez utóbbi lehetőség elégíti csak ki a „közös olvasmány” kategóriát)

Kötelező, közös és kölcsönös olvasmány március modell: Kölcsönös olvasmány kisközösségi-/egyéniérték- és ízlésfókuszú jellemzően tematikus-motivikus kisközösségi/egyéni alternatívákra építő egymást tanítás, pármunka, projekt stb. a tanár és a diákok is szabadon válogatnak, az olvasmányok megválasztása közös konstrukció, tanár és diák, diák és diák kölcsönösen tanítják egymásnak a műveket

Kötelező, közös és kölcsönös olvasmány március TELEZŐ ZÖS CSÖNÖS NINCS EGYETLEN LEGJOBB MÓDSZER. Bár sokszor – elméletben és gyakorlatban is egymást kizárónak látszanak – valójában egymásból fakadnak és egymástól függenek. A LEGJOBB MÓDSZER A KÜLÖNFÉLE OLVASMÁNY-PARADIGMÁK PEDAGÓGIAILAG ADEKVÁT CÉLBÓL TÖRTÉNŐ VÁLTOGATÁSA, INTEGRÁLÁSA. KÖ

Kötelező, közös és kölcsönös olvasmány március De mindez korántsem független például attól, hogy milyen iskolatípusról van szó (pl. érettségit adó vagy nem adó középiskola) a konkrét tanulócsoport felkészültsége, jellemzői nyelvi, ízlésbeli, olvasottsági, szövegértési szempontokból, illetve az önálló vagy csoportos vagy egyéni munkára való szocializáltságuktól mit éri meg (vagy mit kötelező) kiadniuk a könyvkiadóknak milyen olvasmányok érhetők el egyszerre sok tanuló számára a - könyvesboltban - közkönyvtárban - iskolakönyvtárban - interneten milyen felkészültségű a tanár milyen osztálytermi lehetőségei vannak milyen idői és egyéb kapacitásai vannak a tanárnak (például a számára ismeretlen művek elolvasására)

Kötelező, közös és kölcsönös olvasmány március A kötelező olvasmányok „műfajának” főbb anomáliái Hasonló témákat tekint át Golden Dániel egy 5 évvel ezelőtti tanulmányában: A kötelező olvasmányok kánonjának változása/változatlansága szempontjából -életkori -nyelvi -irodalomelméleti/irodalomtudományos -módszertani -intézményi problémákról ír Golden Dániel (2002), Kánon és közoktatás. In Bengi L. és Molnár Szilvia (szerk.) Kánon és olvasás: Kultúra és közvetítés II. (pp ). Budapest: Fiatal Írók Szövetsége.

Kötelező, közös és kölcsönös olvasmány március Köszönöm a figyelmet –