1 Csodaszarvas Tájpark. 2 Miért éppen Csodaszarvas Tájpark ? A csodaszarvas az újjászületés és a megújulás, a Nap jelképe és Krisztus szimbóluma. Történt.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
TERMÉSZETISMERETI TÚRÁK BUDAPEST VÉDETT TERÜLETEIN avagy nyitott szemmel és szívvel a természetben, a fővárosban. Zene: Fonográf. Menjünk gyerekek /részlet/
Advertisements

Kunfehértói táborok, szálláshelyek és a tópart
Turisztikai és Vendéglátóipari Főosztály
Budapest védett természeti értékei
Rendezvényszervezés az állatkertekben Zoopedagógiai Konferencia Szeged, március 27.
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. tengely: A minőség és a hozzáadott érték növelése a mező- és erdőgazdaságban, valamint az élelmiszer-feldolgozásban.
S ZÜL Ő FÖLDEM M IKOLA - S ZLOVÁKIA S ZÜL Ő FÖLDEM M IKOLA - S ZLOVÁKIA.
Képes Beszámoló Természetvédelem éve 2011 A természet, mely körülvesz és kiszolgál bennünket, melyben élünk, és amit védeni, az utókornak megőrizni kötelességünk.
Leonardo da Vinci mobilitási projekt LdV-HU-10-IVT-1051 projekt Disszemináció február 24. Gundel Károly SZKI Alapítványi Est.
1. A Baradla-barlang aggteleki fogadótérségének fejlesztése Megvalósítás időtartama: Projekt összege: 108,3 MFt.
Tájékoztató a települési túraútvonalak létrehozásával kapcsolatos tapasztalatokról Márta Attila.
A homokhátsági tanyák természeti környezete IX. ALFÖLD FÓRUM Kecskemét Városháza augusztus 25.
Óvodások a természetben SzatmáriAdrienn Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság, Oktatási és Turisztikai Osztály Sopron,
Alföldjeink Nemzeti Parkjai
Budapesti Természetbarát Sportszövetség
Rege a csodaszarvasról
Ajkai Kistérség turisztikai helyzete
A Z IKCS TEVÉKENYSÉGE TÁMOP integrÁLOM Kovácsné Borbély Zsuzsa.
Kocsis Gáborné Lamberti Judit környezetismeret 4. osztály
Magyarország természeti csodái
Magyarország természeti csodái
Duna Nap június 29. Duna napja JÚNIUS 29. június 29.
Hogy tennéd még vonzóbbá a Dél-Dunántúlt?
Pórszombat A falu bemutatása. Előadás áttekintése Fekvése Megközelítése A falu nevezetességei I A falu nevezetességei II A falu nevezetességei III Nevének.
Az eldugott paradicsom
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Készítette: Horváth Mónika
Szajkó Gréta Találkozás Zizivel. 1. RÉSZ Márc. 32-én,- mert nálunk ilyen is van-unatkoztam, ezért beültem a rakétámba, és elmentem a Marsra. Amikor odaértem,
Muziek - The Shadows MEGHÍVÓ Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület Látogatóközpont és tanösvény Szombat Foto:Telek.
Gellért hegyi séta természetvédelmi terület
MEGHÍVÓ Budai várhegy oldala természetismereti séta Szombat.
MEGHÍVÓ Vasárnap Sas-hegy Természetvédelmi terület Fotó: Telek Gy Zene:Faragó”Judy”István Vén Budai hársfák /részlet/
Természetismereti túra.
Erdei tábor, Lengyel – Annafürdő, június közt a kistérség óvodásai erdei táborban vettek részt Lengyel-Annafürdőn. A sásdi, mindszentgodisai,
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
HEFOP/2004/1.3.1 A HEFOP – „Második Esély” – Roma nők munkaerő-piaci (re)integrációjának elősegítése – projekt bemutatásán keresztül a roma nők esélyegyenlőségének.
Az emberi rombolás jelei 3. A fajok kihalása január 22, Szolnok Gadó György Pál.
Avagy mitől magyar a magyar
A Sió környezete és élővilága
Erdészeti erdei iskolái TÖOSZ február 23.. Ahogy kezdődött… Országos Erdészeti Egyesület Erdészeti Erdei Iskola Szakosztály megalakulása
Magyarország természeti kincsei
vidékfejlesztési szakmai igazgató Bükk-Térségi LEADER Egyesület
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / A papír útja-Tóth-Pliska Ágnes.
Sarud Természetismereti Tudor tábor 2008 augusztus.
Rippl-Rónai Múzeum Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum.
Óvodai környezeti nevelési program megvalósításának tapasztalatai a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és Újbuda Önkormányzat közötti együttműködésben.
Kalandozás a Báthoryak és a Rákócziak földjén
Madas László Erdészeti Erdei Iskola Visegrádi kirándulóközpont Budakeszi Vadaspark 700 km sétaút 100 km kerékpározásra kijelölt erdészeti út 6 kilátó.
Fertő-Hanság Nemzeti Park
Őriszentpéter 2010 Földrajz.
A néphagyományok, jeles napok, ünnepi szokások szerepe az óvodai nevelésben
Muziek - The Shadows MEGHÍVÓ Természetismereti kirándulás Ferenc-hegy és Szemlőhegyi barlang felszíne Szombat Foto:Telek.
Készítette: Nagy-Kovács Beáta Míra 2356./18. tétel
Sétahajózás a Dráván A Dráva, Magyarország egyik legvadregényesebb és legtisztább vizű folyója. Néha olyan érzése támad az utazónak, hogy egy dzsungelfolyón.
Az ősmagyar kor i.e től (magyar nyelv önálló életének kezdete)
Zemplénagárd.
Készítette: Nemes Andrea Kereskedelem és marketing (Ba) 1. évf. 2.csoport.
BTSSZ és Nyugdíjas találkozó Hidegvölgyi Erdészlak Programok: Túrák a találkozó helyszínére az ajánlott útvonalak alapján kb. 10:30 séta.
Turizmus Közmeghallgatással egybekötött falugyűlés december 10.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Környezetünk élővilága – A Tisza és a Tisza-part élővilága Készítette: Tóth Zsolt Felkészítő tanár: Apró Piroska és Kókai Anasztázia Jovan Jovanović Zmaj.
Meghívó Föld napi rendezvényekre
Ócsai Madárvárta. Ócsai Madárvárta Táborok 2. Miközben a természettel ismerkednek, a résztvevők azt is megtanulják, hogyan tudják ellátni magukat és.
Veresegyház.
RÉTEK, LEGELŐK, MEZŐK.
Egynapos osztálykirándulás
ĦåℓℓǿฟєєИ Ҝǿ√áčṧ Ṁΐℓáή .
Szabadics zoltán, alapító június 14 Kamarák háza, zalaegerszeg
A Székesfehérvári Foglalkoztatási StrAtégia Javasolt célrendszere
Japán mezőgazdasága.
Előadás másolata:

1 Csodaszarvas Tájpark

2 Miért éppen Csodaszarvas Tájpark ? A csodaszarvas az újjászületés és a megújulás, a Nap jelképe és Krisztus szimbóluma. Történt egy napon, hogy Ménrót fiai, Hunor és Magor vadászni indultak, és a pusztában egy szarvasünő bukkant fel előttük; az menekült előlük, ők pedig a meotisi mocsarak közé is követték. Ott azután a szarvas teljesen eltűnt előlük, hiába keresték, nem akadtak a nyomára. Mivel a mocsarat állataik legeltetésére alkalmasnak találták, engedélyt kértek apjuktól, hogy letelepedhessenek benne. A mocsarak melletti pusztaságban találkoztak az alán fejedelemnek, Dulának két leányával, kiket Hunor és Magor feleségül vett. Ezektől az asszonyoktól származtak azután az összes hunok, illetve magyarok.

3 Földrajzi fekvése A Rába folyó mentén Körmend irányából Rábahidvég település határában a 8-as út mellett. Rába menti 16 hektáros területen 6 ha erdő, 3 ha tó, 7 ha legelő található. Ez a természeti tagoltság magában hordozza a Tájpark kiépítésének lehetőségét, a terület sokszínű felhasználását.

4 A CÉL Az ember természetközelségének visszaállítása a gyerekeken keresztül Hegyhát, Göcsej, Őrség tájai szokásainak megőrzése és bemutatása. Őshonos magyar állatok tartása, őshonos fák, s gyümölcsfák telepítése a pórszombati gyűjteményből Önellátó gazdaság és műhely kialakítása, elfelejtett szakmák és technológiák feltámasztása. (Alkalmazkodás a Hetesi féle jövőkép modellhez.).

5 Az út Természeti adottságok, az ősi tudás és kultúrák összekapcsolása Erdei játéktér Tanösvény Vizitúrázás – a Körmendi Rába-parti Fórum Egyesület közreműködésével.

6 Az út Természeti adottságok, az ősi tudás és kultúrák összekapcsolása Horgászat Állatsimogató, karám, baromfiudvar.

7 Az út Természeti adottságok, az ősi tudás és kultúrák összekapcsolása Tájház, foglalkoztató épület helyi értékekkel

8 Működés - I Egynapos osztálykirándulások szervezése – tematika: Séta a tanösvényen., - Stációk: – Állatsimogató, –a tó és élővilága, –erdei ösvény, –Rába part – folyóvízi világ, rét Félórás játékos környezet ismeret óra, félórás történelem óra a magyarok eredetéről. Faültetés a gyerekekkel.

9 Működés - I Egynapos osztálykirándulások szervezése – tematika: Közös ebéd készítés kemencében Foglalkoztatás –kézművesség, faesztergálás, korongozás stb. –Állatok gondozása JÁTÉK: –Íjászat –Bödönhajózás a tavon –Erdei játszótér –Lovagoltatás –Kenuztatás –Kishalas gyermekpecázás

10 Működés - II Kukorica fosztás Tökütés Disznóölés és disznótor Szüret Méhészkedés, mézkészítés Aszalás, almalekvár készítés Túró-, kefír- és sajtkészítés Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe Rönkhúzás Húsvétolás, tojásjátékok Búzaszentelés kenyérsütéssel Májusfa állítás néptánc bemutatóval Péter Pál aratóünnep Egyéb Családi hétvégék helyi- és nemzeti értékek, szokások mentén : Egyéni látogatás

11 Csodaszarvas Tájpark Köszönöm a figyelmet ! Kapcsolat: Patakút Bt. Landherr Attila 06/