Koncepciók, kísérletek, reformok – vannak-e hatásai a szakmára Sziklai IstvánKeszthely, 2012. okt. 8.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jánosi Beatrix szeptember 08.
Advertisements

A sport mint stratégiai ágazat az állami szerepvállalás tükrében
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
FEJLESZTÉSI FORRÁSOK A PIAC SZEMÉVEL ESSŐSY ZSOMBOR Elnök, Magyarok a Piacon Klub.
Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
A koragyermekkori nevelésről
A TELEPÜLÉSFEJLESZTÉS ÉS A VÁLTOZÓ KÖZIGAZGATÁS A TELEPÜLÉS, A JÁRÁS, A MEGYE ÉS A RÉGIÓ ÁTALAKULÓ SZEREPE II.PLAN-NET.HU TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONFERENCIA.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Nizák Péter Az intézményi fejlesztés kérdése a civil szektorban Budapest, november 29. Táncsics Alapítvány, Friedrich Ebert Stiftung.
Optimális szervezet Kiegyensúlyozott stratégiai mutatószám rendszerrel
A brit Konzervatív Párt megújulási kísérlete: A progresszív konzervativizmus.
A partnerközpontú intézmények plusz anyagi forrásai a kompetencia alapú oktatás vonatkozásában Előadó: Danyi Gyula.
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
Részvételi tervezés, fejlesztés és értékelés Bodorkós Barbara és Pataki György Környezeti Társadalomkutatók (ESSRG) Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet,
1 Területi koordinációs kapacitások Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal (NTH) Péti Márton főtervező.
AZ UNIÓS FEJLESZTÉSEK EX-POST ÉS IDŐKÖZI ÉRTÉKELÉSEI AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ÉS A VISEGRÁDI ORSZÁGOK MEGKÖZELÍTÉSÉBEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSEK EX-POST ÉS IDŐKÖZI.
Fact Intézet A szociális városrehabilitációs program készítésének tapasztalatai Pécsett (2008) „Résztvevő megfigyelésen” alapuló esettanulmány-
Stratégiai tervezés.
Az ápolók etikai kódexének helye és szerepe a gyakorlatban
12. Kulturális önszerveződés, önkéntesség
orszagtanulmanyok/spanyolorsz ag-leader-megvalositasa/
Orvos szakmai programok illeszkedése az ágazati célkitűzésekhez „Építészet a Gyógyulásért 2010-Európai Uniós támogatással” konferencia.
A területi együttműködés külgazdasági és Kárpát-medencei vetületei
A STRATÉGIAI KONTROLLING SZEREPE
Jegybankfüggetlenség Magyarországon Hamecz István Németország, mint modell? konferencia Budapest, október 21.
Dr. Losoncz Miklós egyetemi tanár kutatásvezető, GKI Zrt. Fejlesztéspolitika válságban és válság után.
A fiskális és monetáris politika követelményei a fenntartható növekedésben Járai Zsigmond közgazdász véleménye.
A költségvetési intézmények feltételrendszereinek változása recessziós gazdasági környezetben, egy felsőoktatási intézmény szemszögéből Mag Zoltán Debreceni.
A fejlesztések hasznosulása az ágazati tervezésben október 18.
Venni vagy eladni? Részvénybefektetések az intézményi befektető szemével Horváth István, CFA K&H Befektetési Alapkezelő Zrt.
A Dél-dunántúli régió helyzete, fejlesztési lehetőségei és az RFT szerepe a DDOP végrehajtásban Dr. Wekler Ferenc elnök szeptember 14.
Nyugat-dunántúli Régió
Bevezető információk Terv volt egy könyv, de … Így kissé rövidített változatban az interneten: geo.u-szeged.hu/~rjanos/ Jegy: írásban – rövid kifejtős.
Együttműködési lehetőségek és megoldások a foglalkoztatási és szociális terület munkájában Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális.
2008. november 20. Az európai uniós integráció és a magyar gazdaság; avagy esélyek és kockázatok a magyar gépjármű szektor beruházási lehetőségeiben Dr.
Emberi Erőforrás Menedzsment Stratégia, politika, tervezés az emberi erőforrások menedzsmentjében EEM. 02.
Globális problémák.
TÁMOP / Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért május 31. TERÜLETFEJLESZTŐK SZAKMAI MŰHELYE.
Peremhelyzetű és kirekesztett csoportokkal végzett szociális és közösségi munka Kunbábony, Civil Kollégium Képzési Központ április május.
Az elméletek és a gyakorlat viszonya a szociális munkában Összeállította: Ágoston Magdolna Forrás: Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd,
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
" Valami érthetetlen kapcsolat van a barátság és a csillag között.
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
Nyárnyitó Tini-nap „Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen.” Gróf Széchenyi István.
AME BESZÁMOLÓJA Előzmények „Korlátlan” iskola alapítási jog – Szakmai –Közösségi –Üzleti okokból Lassú folyamatos korrekció –Minőségbiztosítás.
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
A kurzus céljai:  A szociális és foglalkozatási szakemberek közötti együttműködés fejlesztése.  Pedagógusok és foglalkozatási szakemberek közötti együttműködés.
A fejlődésközpontú didaktika alapjai
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
Magyar Bányászati Szövetség Magyar Bányászati Szövetség 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1)
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
+ Közadatok használata az újságírásban Peth ő András.
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
1 Politikai mélypont Magyarországon? november 22. Somogyi Zoltán, igazgató Political Capital Institute.
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
AZ ÖTLET Mit termeljek, mit gyártsak?. Hogyan hozzunk létre, hogyan működtessünk fenntartható szociális vállalkozást ?
„a gyakorlat a legjobb tanítómester, igazi gazdákat ez formál" (Tessedik Sámuel) Román István agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár március.
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
Kiselőadás Társadalomföldrajzi szintézis gyakorlatra
 A politikai berendezkedések: a demokrácia és a diktatúra  A rendszerváltás Magyarországon  Az Alkotmány  A politikai pártok ma Magyarországon.
A lényeges hibás állítás kockázatának azonosítása, és felmérése 315. témaszámú könyvvizsgálati standard A lényeges hibás állítás kockázatának azonosítása,
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A szakiskola jelene és jövője
Kóródi Miklós Autonómia Alapítvány
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
„Megbízható segítség a vállalkozóknak”
Előadás másolata:

Koncepciók, kísérletek, reformok – vannak-e hatásai a szakmára Sziklai IstvánKeszthely, okt. 8.

Igen, vannak…  Új (, de érthetetlen) fogalmakat tanul meg  Nő a gyanakvás, kiábrándultság, fásultság  Rögzül, hogy rólu(n)k, de valójában nélkülü(n)k, s biztosan nem értü(n)k már megint csinálnak valamit  Állandósul a kiszámíthatatlanság  Amit leírnak, az biztosan nem valósul meg, de a kiolvasható célokból a kedvezőtlenek megvalósulnak

Nem, nincsenek…  „Mindent változtatnak, hogy változni ne kelljen”  A szakma továbbra is szétesett, nem tudja a saját kezébe venni az irányítást, gyenge (eszköztelen?) érdekképviselet  A hosszabb távú folyamatok változatlanok (forráskivonás, a szociális ágazat kerékkötője a gazdasági növekedésnek – csak viszi a pénzt, hibás gazdaságpolitikai döntések következményeit rajta verik el – a feszült társadalmi helyzeteket vele konszolidáltatják)

A helyzet  Nincs szakmai autonómia (át(párt)politizált, nincs egységes szakma, a pénzügyi – fiskális szempont diktál)  Irreális helyzetfelmérés - vagy eleve lemondó vagy álmod(oz)ó  Társágazatokkal, szakmákkal nincs együttműködés (humán ágazatokon belül) – harc van a forrásokért, kompetenciákért, s mindig a szociális húzza a rövidebbet  Atomizálódás, nincs szakmai szolidaritás (intézményrendszeri érdekek vannak), a belső töréspontokról nincs párbeszéd (egyházi – állami – civil, szakmai szintek, stb.)  A problémaközpontú megközelítés ismeretlen, csak korlátokba ütközik  A társadalmi környezet egyre kedvezőtlenebb (intolerancia, megértés hiánya, individualizálódás, gyenge civilitás)

Kiút  Vissza a gyökerekhez (alapértékek, kritikai szellem, elköteleződés)  Fogalmazzuk meg: mi az, amiből nem engedünk?!  Elhinni, hogy értékes a munkánk (s van értelme)  Hosszú távú szemlélet (intézményi szinten is)  Alapos tervezés  Megújulás, új módszerek kellenek (közösségi munka, radikális munka, pártoktól független valódi politikai nyomásgyakorlás, botrány, stb.)  Valódi értékelés és visszacsatolás  A szociális támogatás nem kegy, hanem befektetés

Jules Feiffer’s America

Sziklai István