A gyógyszercsomagolás formai, grafikai megjelenése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Directions: Answer all the below questions and ask your consultant to provide you with your results! Directions: Answer all the below questions and ask.
Advertisements

MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok a GVH eljárásaiban
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK A TOVÁBBKÉPZÉS TERÜLETÉN
Szöveg feldolgozása Fontok használata.
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmények
5. A reklám Megszületett a reklám törvény: évi LVIII. törvény (ami már megjelenése előtt is heves vitákat váltott ki) A törvény hatálya kiterjed,
Áttekintés a gyógyászati segédeszközök költségvetési helyzetéről Dr. Cserháti Péter Egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár FORGALMAZÓK AZ EGÉSZSÉGÉRT.
G M P Dr. Hetényi László.
XLVII. Rozsnyay Mátyás Emlékverseny
A gyógyszercsomagolás formai, grafikai megjelenése
Elektronikus kérelem benyújtás
Felszíni víz monitoring
Csoport részcsoport invariáns faktorcsoport részcsoport
„leegyszerűsített tudáskészlet”
Különös tekintettel a gyógyszerekre
1 GYÓGYSZERFORGALMAZÁS GYÓGYSZERTÁRON KÍVÜL. 2 Nem-gyógyszertár gyógyszert forgalmazhat: ha erre a Kormányhivatal helyi népegészségügyi szakigazgatási.
A gyógyszerek rendelése és kiadása
Embléma, logotípia, piktogram, címer.
Adatbáziskezelés az MSAccess programmal Makány György 5. rész: Jelentések.
Körlevél készítése
Webszerkesztés Stíluslapok (CSS).
Budapest, február 25. Kötik-e a cégek termékeikhez a fogyasztót, és ha igen hogyan?,,Marketing, public relations és reklám az egészségügyben’’ VIII.
A reklámozás lehetőségei és korlátai a hazai gyógyszerpiacon Abádiné dr. Erdei Ildikó Csakurdáné dr. Harmathy Zsuzsanna Országos Gyógyszerészeti Intézet.
A PLAKÁT Készítette: Wiedermann Katalin.
E-PORTFÓLIÓ.
Az OKJ bevezetésének, a szakmai vizsgáztatásnak jogszabályi háttere.
Informatikai alapszoftverek
Vényköteles gyógyszerek expediálásakor végzendő betegoktatás
Tájékoztató a második mennyiségi hatástanulmány (QIS2) előkészületeiről Gaálné Kodila Diána
DPR kiadványok tervezése, kivitelezése
Objektumok. Az objektum információt tárol, és kérésre feladatokat hajt végre. Az objektum adatok (attribútumok) és metódusok (operációk,műveletek) összessége,
Üdvözlöm a DrDiag rendszer bemutatóján A DrDiag rendszer szakmai információkat ad az orvosok egészségügyi szakemberek, gyógyszerészek, ápolók számára.
NVT AKG kötelező képzés 2006 FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet 1.Modul: 1.Modul: Általános kérdések, jogszabályok, eljárásrend Lukács-Lőrincz Rita.
Andráskó Melinda, Huszár László, Korpás Gábor, Környei József
Bemutatókészítés Takács Béla
A hulladékká vált gépjárművek kezelésének egyes kérdései A hulladékká vált gépjárművek kezelésére több magyar jogszabály is vonatkozik, amelyek az Európai.
Nyilvánosság biztosítása
Fontos élelmiszerjogi szabályok KKV szemszögből. Szabályok a mindennapokra Ami egy KKV-nak nehezebb – Címkézés – Állítások – Fogyasztóvédelem – Nyomonkövethetőség.
Vasútszabályozási Osztály
Vizuális Narratív Teszt (VNT)
1 / 14 MAVESZ, június 7. Intermedier – nem izolált, izolált, szállított definíciója; Az intermedierekre vonatkozó speciális követelmények Sógor András.
 Azon kedvezményezettek, akik az ÚMVP intézkedéseinek támogatásával olyan infrastrukturális beruházást hajtanak végre, melynek teljes költsége meghaladja.
III. Tengely – I. forduló Térségünk nyertesei számára szervezett szeminárium Március 10. Páliné Keller Csilla.
dr.Daszkalovics Katalin
1 GYÓGYSZERFORGALMAZÁS GYÓGYSZERTÁRON KÍVÜL. 2 Nem-gyógyszertár gyógyszert forgalmazhat: ha erre ÁNTSZ-engedélye van, amit az üzlet működését engedélyező.
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
Dokumentumkészítés Emelt szint: 60 perc 30 pont.
1 Szélességi Bejárás Györgyi Tamás – GYTNAAI.ELTE 2007 Március 22 Algoritmusok És Adatszerkezetek 2 Gráfalgoritmus S b a d e f h g c.
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
Dr. Kincses Gyula, Kincses Gyula Javaslat az egészségügyi technológiák egységes életciklus-esemény- rendszerének kialakítására Dr. Kincses Gyula.
Belső ellenőrzés az önkormányzatoknál
1169/2011/EU jelölési rendelet
Mit gondol, okoz-e jelentős hatáscsökkenést, ha kimarad néha a gyógyszer bevétele? (százalékos megoszlás)
A kémiai biztonságról közérthetően
Valószínűségszámítás II.
Lótenyésztési bizonylatok
MAGYAR LOGISZTIKAI EGYESÜLET Good Distribution Practice TÁVOKTATÁS MODUL TESZT Dr. Lakatos Péter PhD Magyar Logisztikai Egyesület, Alelnök, Logisztikai.
Jogi alapfogalmak. Társadalmi normák A társadalmi normáknak nevezzük az emberek életét, tevékenységét meghatározó magatartási szabályok összességét, amelyeknek.
A web site minősítése Források: Bokor Péter szakdolgozata (2002) és a benne megadott hivatkozások: Dotkom Internet Consulting: Üzleti weboldalak elemzése,
Felmérés: (általános gyógyszer felhasználás, illetve vény nélküli készítmények)
Tűzvédelmi Műszaki Megfelelőségi Kézikönyv
Az emberi felhasználásra kerülő gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló 44/2004. (IV. 28.) ESZCSM rendelet módosítása január Előadó: dr. Radics.
Embléma, logotípia, piktogram, címer. Logotípia LOGÓ: a beszéddel kapcsolatos fogalom, a beszéddel kapcsolatos dologra utal A logó szó valójában az emblémában.
1. Témakör. A tanév feladatai A terem rendje Ülésrend kialakítása Érintés és-balesetmegelőzés Eszközök bemutatása.
Ö kológiai termékek jelölése Juhász Ágnes NÉBIH ÉTbI Élelmiszer-forgalmazás Felügyeleti Osztály
A minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló kormányrendelet (B-súly rendelet) módosításának aktualitásai Komáromi Tamás (Healthware.
Bogos Csaba GAZEK Safety Expert Ügyvezető - Tulajdonos
Előadás másolata:

A gyógyszercsomagolás formai, grafikai megjelenése Értékelési szempontok

30/2005. (VIII. 2. ) EüM rendelet 4. §-ában, valamint az 52/2005 (XI 30/2005. (VIII. 2.) EüM rendelet 4. §-ában, valamint az 52/2005 (XI.18.) EüM. rendelet 44. §-ában megfogalmazott szempontok alapján

Reklámjellegű ábra, rajz, grafika A jogszabály nem tesz különbséget vény nélküli és vényköteles gyógyszer között. Ez a tilalom független tehát a gyógyszer osztályozásától… Reklámjellegű ábra, rajz, grafika

A gyógyszer azonosítását szolgáló ábrák („gyógyszerlogók”) tehát nem támogatottak (még a legegyszerűbbek sem!) Abcde 25mg kapszula Lmn 75ml szirup Fghijk 50mg tabletta

Támogatott azonban… A gyártó logójának feltüntetése A betegek informálását szolgáló ún. alkalmazásra utaló piktogram, szimbólum szerepeltetése

Mi tekinthető alkalmazásra utaló piktogramnak, szimbólumnak? A gyógyszer alkalmazási előírásában szereplő valamely fontos tudnivaló, képileg leegyszerűsített, sematikus formában. Információt adhat pl.: - a gyógyszer hatásáról - a gyógyszerformáról - a bevétel módjáról - szedésre vonatkozó korlátozásról.

Hatásra utaló piktogramnak megfelel: Abcde tabletta Hatásra utaló piktogramnak megfelel: Nem felel meg, mert reklám-jellegű „I love…” tartalmú:   Abcde tabletta

Abcde injekció Abcde tabletta CÉGLOGÓ Sem a piktogram, sem a céglogó nem lehet akkora, hogy elvonja a figyelmet a doboz szöveges tartalmáról

Összecserélhetőség elkerülésének szempontjai I. Ne legyenek a különböző gyógyszerek egymással összecserélhetőek

Egyéni arculat kialakítása mellett törekedni kell a gyógyszerbiztonságra 3. A különböző hatástani csoportok piktogrammal vannak jelölve Megoldási lehetőségek pl.: 1. A dobozok stílusa azonos, de a különböző gyógyszerek dobozai különböző színűek 2. A különböző hatástani csoportok színei különbözőek

Abcde tabletta Uvwxy tabletta Fghij tabletta Pqrst tabletta logó logó Fghij tabletta Pqrst tabletta logó logó Klmno tabletta logó Példa az 1. megoldásra….

Összecserélhetőség elkerülésének szempontjai II Összecserélhetőség elkerülésének szempontjai II. Ugyanazon gyógyszer különböző hatáserősségeinek elkülönítése (példák)

Abcde 25mg tabletta Abcde 50mg tabletta Abcde 75mg tabletta

Abcde 25mg tabletta Abcde 50mg tabletta Abcde 75mg tabletta

Abcde 25mg tabletta Abcde 50mg tabletta Abcde 75mg tabletta

Abcde 25mg tabletta Abcde 50mg tabletta Abcde 75mg tabletta

Milyen doboztervet „mock up”-ot kell csatolni a törzskönyvi dokumentumhoz?

A benyújtott terv a fenti szempontok figyelembevételével értékelhető legyen Legyen színes (Pantone színek feltüntetésével!) Méretarányos Tartalmazzon minden grafikai elemet Szövege nem kell hogy végleges legyen (nem is lehet az) 15x30x60mm