Alkalmazott kémia Általános-, szervetlen- és szerves kémiai alapismeretek áttekintése után olyan ismeretek nyújtása amelyek a készség és gyakorlat szintjén.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az anyagszerkezet alapjai
Advertisements

Készítette: Bráz Viktória
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
VI. tétel.
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok 1.
Elemek-atomok gyakorló feladatok
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Az atomok Kémiai szempontból tovább nem osztható részecskék Elemi részecskékből állnak (p, n, e) Elektromosan semlegesek Atommagból és elektronokból.
A kémiai tulajdonságok, az elektronegativitás és a főbb kötéstípusok
Tartalom Az atom fogalma, felépítése Az atom elektronszerkezete
KÉMIAI ALAPFOGALMAK.
Orbitál tipusok.
Atomok kapcsolódása Kémiai kötések.
Kémiai kötések.
ATOMOK ELEKTRONSZERKEZETE
Kémiai kötések Molekulák
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Az elemek periódusos rendszere
Az atommag.
Spektroszkópiai alapok Bohr-féle atommodell
Kémia Kovács Attila terméktervezőknek
Szervetlen kémia Hidrogén
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok
Tartalom Az atom felépítése Az atom elektronszerkezete
Az elemek periódusos (= ismétlődő) rendszere
Atomenergia.
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok
A H-atom kvantummechanikai tárgyalása Tanulságok
Mit tudunk már az anyagok elektromos tulajdonságairól
Az elektronburok szerkezete
Bioszeparációs technikák ELVÁLASZTÁSTECHNIKA
Az atommag 7. Osztály Tk
Kémiai kötések Kémiai kötések.
Az anyagok részecskeszerkezete
Az elemek csoportosítása
Elektronhéjak: L héjon: 8 elektron M héjon: 18 elektron
Az atom felépítése.
Periódusos rendszer (Mengyelejev, 1869)
Az anyagszerkezet alapjai
Atom - és Elektronpályák
Egyszerű ionok képződése
Az anyag felépítéséről
A kvantum rendszer.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Az atommag alapvető tulajdonságai
48°. 2, Egy 8 cm-es gyújtótávolságú gyűjtő lencsével nézünk egy tárgyat. Hova helyezzük el a tárgyat, hogy az egyenes állású kép a d = 25 cm-es tiszta.
Kémia Wagner Ödön BME Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszék
Ionok, ionvegyületek Konyhasó.
ATOMSZERKEZETI ISMERETEK. Az atomok és az elemek.
Elektronszerkezet. 1.Mi az atom két fő része? 2.Milyen elemi részecskék vannak az atommagban? 3.Milyen töltésű a proton? 4.Mi a jele? 5.Mennyi a tömege?
Általános kémia előadás Gyógyszertári asszisztens képzés
Biokémia Wunderlich Lívius PhD. BME 2016.
A molekulák képződése. I.IV.V.VI.VII.VIII. H1He2 C4N5O6F7 Ne8 P5S6Cl7Ar8 Br7Kr8 I7Xe8 Rn8 A nemfémek atomjainak a fémekkel ellentétben „sok” vegyérték.
Az atomok szerkezete.
Molekula A molekula semleges kémiai részecske, amely két vagy több atom összekapcsolódásával alakul ki.
Kovalens kötés I. elemmolekulák. 1.Hány vegyérték elektronjuk van a nemesgázoknak? 2.Miért nemesgáz a nevük? 3.Sorold fel a nemfémes elemeket főcsoport.
A nagyon sok részecskéből álló anyagok
AZ ATOM FELÉPÍTÉSE.
Kovalenskötés II. Vegyületet molekulák.
Szakmai kémia a 13. GL osztály részére 2016/2017.
PERIÓDUSOS RENDSZER film.
FELTÁRUL AZ ELEMEK RENDSZERE
Atomenergia.
Molekulák A molekulák olyan kémiai részecskék, amelyekben meghatározott számú atomot kovalens kötés tart össze. pl.: oxigén: O2; víz: H2O; ammónia: NH3;
Ágotha Soma Általános és szerves kémia
Az atomok felépítése.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Az elektronburok szerkezete
Az atomok felépítése.
Kémiai alapismeretek Ismétlés évfolyam.
Előadás másolata:

Alkalmazott kémia Általános-, szervetlen- és szerves kémiai alapismeretek áttekintése után olyan ismeretek nyújtása amelyek a készség és gyakorlat szintjén is hasznosíthatók a felmerülő kémiai- kémiai analitikai jellegű feladatokban.

Tematika. Általános-, szervetlen- és szerves kémiai fogalmak és alapismeretek. Oldatok koncentrációja. Analitikai kémiai módszerek és alkalmazásuk (Optikai spektroszkópiai-, termoanalitikai módszerek. Kromatográfia és alkalmazásai. Tömegspektrometria és alkalmazása. Csatolt technikák.): elmélet és célzott mérések az adott témakörből. Irodalom. Albert Levente: Szervetlen és szerves kémia Kristóf János: Kémiai Analizis II (Könyvtár) Óravázlat Követelmények. 5 x 2 óra előadás 5 x 2 óra gyakorlat (laboratóriumi mérések) vizsga: kollokvium (írásbeli és szóbeli) Kapcsolat. Dr. Hofmann Tamás NyME EMK Kémia Tanszék, C épület, 1 emelet email: hofmannt@emk.nyme.hu

Az atomok és a kémiai elemek felépítése Arisztotelész (i.e. 384-322) Anaxagorasz ( i.e. 500-428) Dalton (1830) Schrödinger (1924) Az atomok atommagból és elektronburokból állnak. Az atommag képzi az atom fő tömegét. Protonokból és neutronokból épül fel. Az elektronok az atommag körül ún. „héjakon” azon belül „alhéjakon” azokon belül „atompályákon” helyezkednek el.

Az elemek periódusos rendszere - Egy atom rendszáma = a protonok számával. A kémiai elemek az azonos rendszámú atomok halmazai. Egy atom tömegszáma = a protonok és neutronok számával. Izotóp: azonos rendszámú (protonszámú) de különböző neutronszámú atomok.

Az elemeket protonszámuk alapján sorba rendezve tartalmazza Az utoljára feltöltődő atompálya típusa szerinti területek alakulnak ki - mezők

lantanoidák és aktinoidák nemes gázok alkálifémek Fő-csoport alkáliföld fémek halogének átmeneti fémek lantanoidák és aktinoidák Werner 1905

rendszám relatív atomtömeg op. elektronegativitás fp. vegyjel oxidációs állapotok elektronkofniguráció

Az elemek atomjai önmagukban legtöbbször nem stabilak (kivéve a nemesgázok atomjai). A stabilitás (energiaminimum) feltétele a lezárt héj (nemesgáz szerkezet) kialakítása. Ez többféleképpen történhet: - Ionok képződése: Elektron leadással: pozitív töltésű kation Elektron felvétellel: negatív töltésű anion Közös elektronpárral kialakított (kovalens) kötés Elektron delokalizáció (fémes kötés)

Kötési energiák