2011.10.20Know & Pol zárószeminárium Neumann Eszter Külső szakértelmek, beágyazott tudások, helyi értékek … mit kezdenek a városi oktatásirányítók az integrációs.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egy innováció nyomában
Advertisements

Esélyteremtés lehetőségei a közoktatásban Mayer József Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Salgótarján, május 27.
Lehetséges-e ma átfogó közoktatási reform a finanszírozás reformja nélkül? Hermann Zoltán MTA Közgazdaságtudományi Intézet Oktatási.
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
Gondolatok Sárospatak iskolavárosi helyzetéről Sárospatak, okt. 20.
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
Kellenek-e nekünk a TISZKEK? Mártonfi György Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet A Vas Megyei Szakképzés-szervezési Társulás Országos TISZK Konferenciája.
A TISZK-ek fenntarthatósága 1 Budapest, január 14.
Az országos mérések megújult rendszere
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
1 Területi koordinációs kapacitások Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal (NTH) Péti Márton főtervező.
TUDÁS és TANULÁS a szervezetben
Didaktika 2. Tanügyi és iskolai szabályozás
A kompetencia alapú oktatás esélyei Modernizáció a közoktatásban dr. Pála Károly 2007.
Egészségpolitika.
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Tudástranszfer egyetemi városokban
Pedagógiai Értékelési Konferencia
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
SZINTEK ÉS SZEMPONTOK AZ EURÓPAI FELSŐOKTATÁSI TÉRSÉGBEN Előadás a Felsőoktatási Kutatóintézet és az Oktatásügyi Közvetítői Szolgálat „Felsőoktatási konfliktusok”
Felsőoktatás-kutatás és szakpolitikai hasznosulás Magyarországon Tényeken alapuló (evidence based) szemlélet a felsőoktatásban „Adatalapú döntéshozatal.
MTA Regionális Kutatások Központja A decentralizált hatalomgyakorlás és a regionális fejlődés Pálné Kovács Ilona.
MTA Regionális Kutatások Központja Szirmai Viktória A következő évek főbb kutatási irányai Javaslatok november 25.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
A közoktatás „dobbantási” esélye Dobbantó Programindító Konferencia Setényi János 2008 Budapest.
2009. november 13.MSZT konferencia Összehasonlítva felfedezett válságok A PISA vizsgálat fogadtatása Belgium francia közösségében és Magyarországon Berényi.
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
KÖZÖSEN AZ UNIÓS FEJLESZTÉSI FORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁÉRT Környezetpolitikai Fórum Budapest, Március 20. Partnerség és fenntarthatóság Dr. Szegvári.
A halmozottan hátrányos helyzetű általános- és középiskolások nevelését/oktatását segítő pedagógiai rendszer Győr, Mosolits Lászlóné, Ildikó.
Változások a szakképzés irányítási rendszerében A szakképzés és a Térségi Integrált Szakképző Központok jelentősége Szőke István szakmai igazgató 2008.
Teljesítményértékelés a pedagógiai intézményekben
Az intézményvezetők szerepe az oktatási intézmények fejlesztésében
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
VII. Nevelésügyi Kongresszus VII. Szekció Intézményfenntartás, irányítás és finanszírozás A közoktatás finanszírozása nem önkormányzati fenntartók esetében.
A nagyvárosi intézményhálózat működtetése
A korai nevelés „… a legfontosabb prioritás az esélyegyenlőség szempontjából” A korai nevelés „… a legfontosabb prioritás az esélyegyenlőség szempontjából”
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
A közoktatás alapkérdései Radó Péter Oktatáspolitikai Elemzések Központja (2008.)
Oktatási reformok tapasztalatai Pest megyei Tanévnyitó Tanácskozás Augusztus 31. Halász Gábor Országos Közoktatási Intézet.
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Szakképzési Tanévnyitó Konferencia október 3. Germánné Vastag Györgyi OIB elnöke A főváros oktatáspolitikájának időszerű kérdései.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
TISZK Tanácsadó Testülete. A tanácsadó testület véleményezi:A tanácsadó testület véleményezi: –az irányító szervezet működésének szabályait tartalmazó.
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
A mérési iskoláktól az iskolák méréséig - Szakértői tudás és politika kapcsolata az Országos Kompetenciamérés kialakulása során Berényi Eszter, ELTE TÁTK.
PISA: Tudás és/vagy politika A PISA vizsgálat fogadtatása 6 európai országban Neumann Eszter- Vida Júlia ELTE - TÁTK.
Szakértés és döntéshozatal az oktatáspolitikában *** Az Oktatás és Gyermekesély Kerekasztal Neumann Eszter ELTE TÁTK.
Támogató politikák Angliában Neumann Eszter Educatio lapbemutató 2008/4-es szám március 5.
A Hallgatói Mentorprogram célkitűzései Fejes József Balázs tanársegéd, SZTE BTK Neveléstudományi Intézet fejlesztési vezető, EDUCOOP-projekt.
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Példa egy ppt prezentációhoz
Dr. Schiffer Csilla. Továbbképzés előnyös:  ha általános válaszok adhatók egy problémára,  ha lehetséges a gyakorlaton túli elméletalkotás, amely továbbképzéssel.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
HEFOP és projekteredmények, hasznosíthatóság és egymástól tanulás Dr. Podruzsik Szilárd.
DIDAKTIKA: témák, szakirodalmak 2008/2009. TANÉV 1. FÉLÉV.
A többcélú kistérségi társulás finanszírozási gyakorlata Debrecen, Megyeháza-Árpád terem.
KISTELEPÜLÉSEK ÉS KISISKOLÁK – TÁRSULÁSOK 2. szekció Jankó Krisztina Ph.D jelölt Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet Budapest, november 30.
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
A tudásalapú gazdaság és társadalom: helyzetkép és kihívások Dr
Előadás másolata:

Know & Pol zárószeminárium Neumann Eszter Külső szakértelmek, beágyazott tudások, helyi értékek … mit kezdenek a városi oktatásirányítók az integrációs közpolitikával?

Az előadás felépítése Kérdésfelvetés: tudástermelés, tanulás és kölcsönzés a városi oktatásirányítók munkájában Oktatásirányítási diszkurzusok és tudásfelhasználási stratégiák három városi intézményrendszerben A városi közpolitikai tudás: összeillesztés és értelemalkotás (Freeman 2007)

Kérdésfelvetés Miképp írják át a helyi tudások, intézményi erőterek a központi kezdeményezéseket? Hogyan gondolkodjunk a városi oktatásirányítók közpolitikai tevékenységéről?  Elképzelések és diszkurzusok fordítása;  Városi ellátásszervezési logikák átalakulása. Fogalmak, értelmezési keret  Közcselekvés, multi-reguláció (Barroso, 2000; Maroy, 2006);  Közpolitika mint tanulás és fordítás, ismeretelméleti barkácsolás (Freeman, 2009). „Tudásgazdák árnyékban” (Setényi)

A városi oktatásirányítás mozgástere “Egyetlenegy dolgot kellett nekem ebben az elmúlt egy évben – amióta ezt a posztot betöltöm – nagy nehezen tudomásul vennem: a törvények, szabályok, rendeletek meghozatala nem automatikusan és nem direkt módon jelenti a gyakorlat, a helyi szinten kialakult, úgynevezett spontán szegregáció megszüntetését, megváltoztatását, még csak az erről való gondolkodásmódét sem okvetlenül.” (HHH/roma miniszteri biztos, OKNT ülés január 12) Keretek és kényszerek Lehetőségek - Gyenge ösztönzők: forráselosztás (normatív finanszírozás; EU-s pályázatok 2003-; bérpótlék), stratégiai tervezési dokumentumok (2007-); - Korlátozó ösztönzők: jogszabályi keret; - Demográfiai & munkaerőpiaci trendek, földrajzi és intézményi adottságok. - Tanulók és (humán- és költségvetési) erőforrások elosztása; - intézményes keretek újraszervezése.

Mintaválasztás LakosságHH (oktstat) HHH (oktstat) HHH* (számított) Roma (becsült) Országos átlag--26,03%7%10,62%8-10% Tóváralja ,17%4,72%8,73%6-10% Farkasmező ,42%3,88%6,21%5-9% BP 24. kerület ,92%3,94%7,45%N.A. * Horn Dániel becslése a 2007/2008-as évfolyam 6. osztályos kompetenciamérés háttérkérdőívei alapján

Városi intézményrendszerek és ellátásszervezési modellek TóváraljaFarkasmező24. kerület Intéz- ményi keretek Komplex intézményreform, nagy vegyes iskolák, szeg- regált iskola bezárása, óvodaiskolák Stabil tanulólétszám Egyházi szegmens fokozatos bezárás; 2007: „mamut- intézmények” Minimális beavatkozás politikája, két iskola átszervezése Integrá -ciós modell Minőség- eredményesség – méltányosság modell HHH-SNI eltérési sáv szabályozás Szelektív és elitista „Dominó-hatás” Kifelé jó gyakorlat, helyben titkolt „white flight” helyi fejlesztések (analfabétizmus)

Domináns helyi közpolitikai diszkurzusok TóváraljaFarkasmező24. kerület közpolitikai paradigma (helyi narratíva) „Méltányos” teher: korai vegyítés és univerzális ellátás „Szegmentált” Pénzügyi- munkapiaci racionalizáció Költséghatékony és jogkövető; helybéliség; elvándorlás; „fontolva haladó” CélcsoportSzínvak Esetszintű terepismeret Pedagógiai problémák etnikai keretezése, roma csoportok megkülönböztetése Kifinomult terepismeret Integrációs politikához fűződő viszony; helyi nyíl- vánosság „jó gyakorlat” + források kiaknázása → reformkényszer Intenzív helyi kommunikáció Ellentmondó országos és helyi narratíva; mérsékelt pályázati aktivitás Botrányos átszervezések emléke → nem mediatizál, koherens kommunikáció hiánya; pályázás konzorciumban

Városi irányítási modellek és irányítási tudások TóváraljaFarkasmező24. Kerület Irányítási modell és feladatok Poszt- bürokratikus (elszámoltatás, és projektirányítás) Pre-bürokratikusBürokratikus Ellenőríz és stabilizál (gazdasági-jogi kompetenciák) Város- vezetési struktúra Igazgatói csapat és apparátus szoros együttműködése Kis létszámú apparátus, túlterheltség, hivatali referens kompetenciák szétválasztása, párhuzamos struk- túrák és innovációk Külső szakértői piac A polgármester a külső szakértői piacról vásárol legitimitást Eseti és korlátozott hatású, kiválasztás nexusok alapján helyi tudástermelés; külső (standardizált) tudások konfliktusa

Tudás és közpolitika: összeillesztési stratégiák 1. Bürokratikus, Intézményes tudás Külső szakértelem (procedurális [IPR], komparatív) Helyi beágyazott tudás (utcaszintű, pragmatikus) Tanulási folyamat: „puzzling” (Freeman, 2007)  Különböző gondolkodásmódok, közpolitikai programok és célok találkozása, összedolgozása A közpolitika-elsajátítás kontextusba ágyazott: „koprodukció” (Callon, Freeman 2009) – koordinációs terek ill. azok hiánya! Tudás-összeillesztési stratégiák: „tudásgazdák” feladatmegosztási, együttműködési modelljei

Tudás és közpolitika: összeillesztési stratégiák 2. Oktatási integrációs közpolitika: a nyilvánosságban erősen vitatott, expliciten normatív intézkedések sora, de egy lehetséges válasz is egy olyan problémára, amivel a legtöbb városi oktatási rendszer szembesül.  A politikai döntés (legitimációs kalkuláció) lényeges elem, de a megvalósítás nem ezen múlik.  Az irányítási tudástípusok viszonyát helyi kontextuális tényezők befolyásolják (pl. karizmatikus személyiségek, intézményes hagyományok és érdekeltségi viszonyok)  a decentralizált rendszerben a városirányítói feladatvállalások nagyon eltérőek. A „félresiklás” a közpolitikai folyamat lényegi eleme, és a helyi paradigmaváltásban döntő (és befolyásolható volna), hogy milyen tudásmenedzsment-modellt valósít meg a városirányítás.

Köszönöm a figyelmet! Neumann Eszter, Berényi Eszter és Bajomi Iván (2010) The Politics of Seating Plans, knowledge and policy in the Hungarian integrated education public action ( )

Hivatkozások Bajomi, I. és tsai. (2006) Ahol ritka jószág a tanuló, oktatásirányítás, cselekvési logikák és egyenlőtlenségek Budapesten. Felsőoktatási kutatóintézet, Budapest. Ball S. J. (1998), Big Policies/Small World: An Introduction to International Perspectives in Education Policy, Comparative Education, 34, 2, Special Number (20): Comparative Perspective in Education Policy (June), Barroso, J. (2000). Autonomie et mode de régulation dans le système éducatif. Revue Française de Pédagogie, 130, Callon M., Lascoumes P. and Barthe Y. (2001), Agir dans un monde incertain. Essai sur la démocratie technique. Paris: Seuil. Erőss G. (2008), Mozaik-Magyarország felfedezése, avagy az esetlegesség uralma, In: Erőss G., Berkovits B. and Berényi E.: Iskolarend. Kiváltság és Különbségtétel a közoktatásban. Budapest: Gondolat, Freeman, R. (2007) Epistemological Bricolage: How Practitioners Make Sense of Learning, Administration & Society July 2007, vol. 39 no Freeman, R. (2009) 'What is translation?', Evidence and Policy, 5 (4), 'What is translation?' Maroy C. (2006) École, régulation, marché. Une comparaison de six espaces scolaires locaux en Europe, Paris, PUF. Nassehi A. (2008), Making Knowledge Observable, short considerations about the practice of „doing knowledge”. Kézirat. Pons X. és van Zanten A. (2007), Knowledge Circulation, Regulation and Governance, In: KnowandPol Literature Review, Radaelli, C. M. és Schrefler L. (2010) Reflecting on Knowledge and Policy. Exeter: Department of Politics, University of Exeter, UK. Kézirat. Setényi J. (2010) Tudásgazdák árnyékban, bejegyzés: