Know & Pol szeminárium A közpolitika-barkácsolás szereplői és színterei Bajomi Iván ELTE Társadalomtudományi kar 2011. február 25.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

Területi koordinációs kapacitások vizsgálata Szepesi Balázs A területfejlesztési értékelések bemutatása – workshop április 2 5.
Döntés, kormányzat, kormányzati döntés Kormányzati és politikai döntéshozatal  kurtán óra.
A időszak végrehajtási intézményrendszere
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Az egészséget támogató kommunikáció lehetőségei és eszközei
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
„Ezt egy életen át kell játszani”
Know & Pol szeminárium A tudástermelés és a politikai döntéshozatal intézményes keretei a vizsgált országokban Bajomi Iván ELTE Társadalomtudományi.
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
Kormányzás a felsőoktatásban A felsőoktatás modernizációja workshop 2007 október 10.
Szervezetfejlesztés, vezetésfejlesztés
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Az EGSZB a térképen Az EGSZB helye az intézmények között EGSZB EURÓPAI BIZOTTSÁG EURÓPAI PARLAMENT TANÁCS.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kaposi József főigazgató A pedagógiai szakmai szolgáltatás új rendszerének.
Képességszintek.
Fiatalok Lendületben Program Előzmények: Fiatalok Európáért, Ifjúság Program Időtartam: Költségvetés: € – 2,5.
Campus lét konferencia 2012 A KÖZ ÉS A MAGÁN KÖZÖTTI HATÁR ÉS AZ ÁLLAMPOLGÁRI ELKÖTELEZETTSÉG.
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Összehasonlító politikatudomány. 3 egymással összefüggő elem Más országok berendezkedésének izolált tanulmányozása – angolszász kultúra – így csak implicit.
A sikeres integráció, inklúzió feltételei
Irányváltások a területfejlesztés intézményrendszerében 1Területfejlesztők Napja Balatonkenese.
A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK MUNKAERŐ-PIACI JELLEMZŐI
Tájékoztató a területfejlesztésért felelős főigazgatók üléséről Drahos Zsuzsanna Budapest, április 7.
A tanulási eredmények értelmezése és funkciója Vámos Ágnes (ELTE)
Felsőoktatás-kutatás és szakpolitikai hasznosulás Magyarországon Tényeken alapuló (evidence based) szemlélet a felsőoktatásban „Adatalapú döntéshozatal.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A nemzetközi egészségpolitikai ajánlások hazai alkalmazása Esettanulmány a WHO Mental Health Declaration és Action Plan magyarországi „fordításáról“ MSzT-konferncia.
Nemzetközi projekt az egészség társadalmi és gazdasági meghatározóiról Taller Ágnes december 4. DETERMINE.
Filipine Továbbképzés a Büntetésvégrehajtási Szervben, a szociálpszichiátriában, a pszichiátriai kezelésben és a szociális intézményekben.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Nyíregyházi Főiskola, 2006/2007. II. félév
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Miért szükséges? Önkormányzati feladatok irányításának alapköve Kinek és miért hasznos? Képviselőtestületek és bizottságai Polgármester Polgármesteri hivatal.
A mérési iskoláktól az iskolák méréséig - Szakértői tudás és politika kapcsolata az Országos Kompetenciamérés kialakulása során Berényi Eszter, ELTE TÁTK.
A pécsi EKF a magyar politikai diszkurzív térben Dr. Tarrósy István, egyetemi adjunktus, PTE BTK Politikai Tanulmányok Tanszék MTA PAB, december.
SZTE JGYPK Gyógypedagógus-képző Intézet
Ágazati kapcsolatok és szociális párbeszéd az EMCEF-ben Balatongyörök, április 29.
Tényekre alapozott oktatáspolitika és gyakorlat ONK 2011, Szimpózium a tények, bizonyítékok természetéről, szerepéről az oktatásban Evidence Based Education.
Amilyen korán csak lehet
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
AJÁNLÁSOK AZ AKTÍV ÉS FELELŐS ÁLLAMPOLGÁRSÁGRA NEVELÉS STRATÉGIÁJÁHOZ A Stratégia készítő bizottság tagjai: Falus Katalin Galambos Rita Kende Ágnes Mihály.
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
A beiskolázás előkészítése
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
AdRisk Community action on Adolescent and Injury Risk – Közösségi összefogás a fiatalok baleseti kockázatának csökkentésére Európai szintű szituáció-elemzés,
Egészség – EU Az Európai Unió közegészségügyi portálja C2 csoport – Egészségügyi tájékoztatás Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóság.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
Csökkentsük a túlterheltséget, tanítsuk többet a diákokat! Varga Attila február 4.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Munkaerőpiaci-szolgáltatásokat végző szervezetek lehetőségei
Oktatáspolitika az első évtizedben
Oktatáspolitika között
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
A közpolitika fogalma és osztályozása
Kölcsönös tanulás Gyakorlatának kezdeményezése: Néhány ajánlás
Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH)
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
A magyar felnőttképzés rendszere - a szakértők szemével
Az SZMBK Intézményi Modell
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

Know & Pol szeminárium A közpolitika-barkácsolás szereplői és színterei Bajomi Iván ELTE Társadalomtudományi kar február 25.

Know & Pol szeminárium Közpolitika-formálás az oktatásügyben Ez lett volna a lapszám eredeti címe, Akár a közpolitikák, a folyóiratszámok is bizonyos fokig barkácsolás eredményeként jönnek létre. Úgy döntött a szerkesztőbizottság, hogy egy ilyen cím túlságosan belterjes lett volna, és ezzel magam is egyetértek. De az eredeti cím talán jobban kifejezte volna a vendégszerkesztő eredeti törekvését.

Know & Pol szeminárium Mi is volt az eredeti vendégszerkesztői szándék? Jelen-centrikusan, de a múltra is visszatekintve szemrevételezni a közpolitika-formálás szereplőit és színtereit, a politika-barkácsolási folyamatok jellemzőit. Fontos forrás: uniós támogatással megvalósuló nemzetközi kutatás (knowandpol.eu), amely a tudások és a kormányzás közötti kapcsolatokat elemezi: nyolc ország: BG, D, F, H, NO, P, RO, Sc két ágazat: eü és okt..

Know & Pol szeminárium A számban közölt írások forrásai illetve szerzői köre Különböző részpolitika genézisét elemző tanulmányok - 24 db. Az első 12 elemzést összegző szöveg, amelyet a Know and Pol kutatás két magyar kutatócsoportja írt. De más vizsgálódások, kutatások eredményeit is bemutatja e lapszám A szerzők közös jellemzője, hogy hosszabb vagy rövidebb ideig az oktatási tárca egyik vagy másik, esetenként több háttérintézetének kutatóiként dolgoztak, illetve dolgoznak mind a mai napig.

Know & Pol szeminárium A vizsgált témák különbözősége nagy kihívást jelentett az összegzés során Bár törekedtünk közös trendek kihámozására és a nemzeti sajátosságok előtérbe állítására, munkánkat részben feltáró jellegűnek is nevezhetjük, Összegző munkánk során többek között azt kívántuk előtérbe állítani, hogy milyen sajátos színterei vannak a közpolitikáknak, kik a tipikus aktorok, milyen kapcsolat van a tudások és a közpolitikák között?

Know & Pol szeminárium A közcselekvések kidolgozásának fő színtere a szakbürokrácia A közcselekvések kidolgozásának fő intézményes kereteit a vizsgált államok politikai rendszerében találhatjuk meg, általában az állami szakbürokrácia játssza a főszerepet. Pl. a speciális nevelésben részesülők inklúzióját célzó magyarországi közpolitikát a 2002-ben kormányra került koalíció oktatási tárcájának égisze alatt dolgozták ki.

Know & Pol szeminárium Sok országban kibővült a politikák formálásában résztvevők köre A politikusokon, köztisztviselőkön túl többek között különféle szakmai szervezetek, érdekképviseletek, illetve a szolgáltatásokat használók egyesületeinek képviselői, magánvállalatok, és kutatók is bekapcsolódnak a szóban forgó folyamatokba, Vitafolyamatok fontos színtereiként a kommunikációs eszközök szintén fontos politikaformáló szerepet játszanak. A profi és a félprofesszionális szereplőkön túl esetenként alkalmi mozgósítási folyamatok is kísérik a politikaformálást, pl. a a belgiumi iskolai beiratások újraszabályozása esetében

Know & Pol szeminárium „Alulról” kezdeményzett közpolitika Egy esetben a közszolgáltatások által érintettek, illetve az ezek törekvéseit felkaroló kutatók média-megjelenései nyomán került fel bajorországi belpolitika napirendjére a fogyatékkal élő gyermekek integrált oktatása.

Know & Pol szeminárium A közpolitika-kölcsönzés Az új közpolitikák létrejöttében fontos szerepe lehet a külföldi kezdeményezéseknek, mintáknak Pl. Románia esetében „egy az egyben” vettek át a fogyatékkal élőket támogató brit iskolák kezdeményezésének mintáját. A belgiumi francia közösség oktatásügyének átalakulásában fontos szerepet játszottak az OECD által a ’90-es évek elején készített elemzések.

Know & Pol szeminárium Felszínes közpolitika-kölcsönzés Összegző jelentésünk így fogalmaz: „A modell- országokra való hivatkozások viszonylag naivak, rövidek vagy éppen felszínesek, ugyanakkor a norvég esettanulmány azt emelte ki, hogy a külföldi példákat általában nem értékelik módszeresen (…)” Az iskolai beíratások reformját elemző tanulmány szerint gyakoriak a „Kontextusukból kiszakított példák”, illetve a kvantitatív összefüggések előtérbe állítása.

Know & Pol szeminárium A külföldi minták adaptációját jelentős tartalmi változások is kísérhetik A „kulcskompetenciák” 2006-os uniós jegyzéke a franciaországi adaptáció során jelentősen módosult. Az uniós megfogalmazásokkal ellentétben a francia jegyzékébe bekerült a humanista kultúra fogalma, másfelől, addig amíg az uniós dokumentum hetedikként a kezdeményezőkészséget és a vállalkozói kompetenciát említi, egy kevésbé utilitárius megközelítés jegyében a vállalkozói kompetencia fogalma kikerült a francia jogszabályból, és helyette az önállóság fogalma került a kezdeményezőkészség fogalma mellé.

Know & Pol szeminárium Két lehetséges értelmezés Lehet egy európai modernizációs kezdeményezés eltorzulásaként értelmezni a történeteket. Ugyanakkor egy olyan nézőpontból, amely nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy a felnövő nemzedékek tagjai szocializációjuk során kritikai gondolkodásra hajló, önszerveződésre, szűkebb és tágabb környezetük alakításra képes egyénekké váljanak, korántsem biztos, hogy egyfajta „szabotázsként” kell megítélni a szóban forgó adaptációs folyamatot.

Know & Pol szeminárium A tudásközvetítők és a meghatározott ügyek érdekében szövetkezők szerepe A külföldi minták megjelenítésében fontos szerepet játszó tudás-közvetítők (idea-brokers), Érdekes elemzések születtek egyes akár évtizedekig is működő, ilyen-olyan ügyeket pártoló szövetségekről, amelyek főként közhivatalnokokból, szakpolitikusokból, kutatókból állnak (Sabatier: Advocacy coalitions - meghatározott ügyek érdekében szövetkezők) Pl. a portugáliai iskolák vezetését a NPM jegyében átalakítani kívánókról, a mérés-értéklés ügyét előmozdító belgiumi aktorokról.

Know & Pol szeminárium A tudásközvetítők különböző típusai Intézményes vállalkozókként léptek egyes oktatásirányítási pozíciókat betöltők, akik fontos szerepet játszottak az értékelés ügyét szolgáló intézményes megoldások egyengetésében. Magas politikai pozíciókat betöltő személyek: politikai vállalkozóként működtek közre a francia közösség iskoláinak rendszerszerű működését előmozdítani hivatott „Irányító Bizottság” megalakításában. Egyfajta teoretikusi szerepkört töltenek be azok az oktatáskutatók, akik a „rendszerirányítás” szószólójává és reformkoncepciók megfogalmazóivá váltak.

Know & Pol szeminárium A média révén sikert elérő civil- kezdeményezésre is van példa A kezdeményezés az apparátusok működése által érintettek egyes csoportjaitól is kiindulhat, erre példa a németországi egészségügyi csoport által elemzett részpolitika, melynek sikerében fontos szerepet játszottak a média-megjelenések.

Know & Pol szeminárium A politikaformálás régi és új színterei A kormányzati szféra szakapparátusai A parlament és annak bizottságai Helyzetelemezések készítésével és közpolitikákra vonatkozó javaslatok kidolgozásával megbízott testületek, pl. Az iskolavezetés struktúrájának megújításán dolgozó portugál munkacsoportok, A magyarországi OKA A francia oktatásügy helyzetét vizsgáló Thélot-bizottság

Know & Pol szeminárium „Modernizációs összeesküvések” ? Az alkalmi testületek létrehozásában nagyfokú mozgásszabadságot élveznek a döntéshozók: Pl. a franciaországi Thélot-bizottságban nem kaptak helyet a tudástartalmak meghatározásában meghatározó szerepet játszó érdekcsoportok Így volt lehetőség egy akár puccsként is jellemezhető fordulat végrehajtására Magyarországi Oktatási Kerekasztal mellől hiányoztak számos érdekcsoport és tudományág képviselői

Know & Pol szeminárium A konszociatív demokrácia hétköznapjai Belgiumi Franciaajkú Közösség Létrehoznak egy irányítóbizottságot – oktatásirányítók és kutatók részvételével Utóbb minden főbb érdekcsoport bebocsátást nyer: szülői szervezetek, tanárszakszervezetek, az iskolahálózatok képviselői Nincs lehetőség puccsra Megjelennek ugyan a mérés-értékelés új elemei, de csak fokozatos, az érdekcsoportok érdekeit is figyelembe vevő változtatásokra van lehetőség.

Know & Pol szeminárium Régi és új típusú konzultációk Norvég egészségügy: Fontos szerephez jutnak a konzultációk a mentális egészséggel kapcsolatos szolgáltatások új, helyi szintű megoldásainak kialakításában Skóciai oktatásügy és egészségügy: a konzultációk a közcselekvések által érintett helyi szintű szereplők mozgósításában, egyfajta új nyelv, szemlélet elterjesztésében játszanak fontos szerepet – marketing, illetve pedagógiai funkció - Élesebb vitákra nincs esély – a pszichiátereket nem hívták meg

Know & Pol szeminárium Irányításmód-váltás - IV. Jelentős országok közötti eltérések Skócia: erőteljes törekvések az ágazatok közötti széttagoltság megszüntetésére Románia: a közpolitikák összehangolásával megbízott szervezeti egységet hoztak létre a kormányon belül. Magyarország: továbbra is jellemző a minisztériumok közötti együttműködés gyengesége, és új sajátosság a központi irányítás megkettőződése –főleg az oktatás terén: minisztérium kontra NFÜ

Know & Pol szeminárium Elmaradt viták és találkozások A portugáliai esettanulmányban jelenik meg markánsan az a következtetés, hogy sokféle szerepelő, színtér és tudás játszik szerepet a közcselekvések kidolgozásában gyakran anélkül, hogy találkoznának a szereplők, vitára kerülne sor közöttük.

Know & Pol szeminárium Nemzetállamok feletti szintekről érkező impulzusok Skócia: a Westminsterben kívánatosnak tartott modellek számonkérése Új EU-tagországok: az uniós minták kritikátlan követésére irányuló törekvések A WHO, illetve az OECD (mindenekelőtt a PISA- vizsgálat) hatása minden vizsgált országban kitapintható A PISA-vizsgálat által legitimált magyarországi oktatásügyi változások: pl. az érettségi reformja, a NAT 2003-as átalakítása A nemzetek feletti intézmények befolyásolására irányuló törekvések sporadikusak, inkább csak egyes nagy országok esetében merül fel ez célként (pl. Franciaország és a PISA-vizsgálat)

Know & Pol szeminárium A plurális demokráciák két nagy típusa A. Lijphart: Demokráciák, Többségelvű és közmegegyezéses kormányzati formák 21 országban (1981) című művéből ihletett merítve, de Lijphart elemzésétől több ponton eltérve és a dialógikusság fogalmát előtérbe állító M. Bahtyin szemléletére támaszkodva a közpolitikák kidolgozásának, megvalósulásának két típusát különböztethetjük meg:

Know & Pol szeminárium Többségi demokráciák A kormányzati többség birtokában megvalósítani kívánt reformok, modernizációs összeesküvések, gyakori irányváltások a szakpolitika terén – lásd. a magyar NAT-történetét A konszenzusképzés intézményrendszere vagy hiányos, vagy nem ad lehetőséget érdemi döntésbefolyásolásra (reformbizottságokra, konzultatív testületekre nem támaszkodó átalakítási tervek). Állatorvosi ló: magyar egészségügyi reform

Know & Pol szeminárium Konszenzusos demokráciák Az érdekcsoportok bevonásán, folyamatos egyeztetéseken alapuló fokozatos átalakulás, tárgyalásos demokrácia, A részvétel élményét az érdekcsoportok képviselőinek megadó, a dialógusnak, eszmecserének tág teret engedő reformfolyamatok

Know & Pol szeminárium