A mérési iskoláktól az iskolák méréséig - Szakértői tudás és politika kapcsolata az Országos Kompetenciamérés kialakulása során Berényi Eszter, ELTE TÁTK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
Advertisements

Erdőtüzek megelőzése Kovács Zoltán tű. alezredes március 23.
A tanári munka értékelése
Kognitív nyelvészet Készítette: Molnár Dániel és Herczeg Renáta.
Az országos mérések megújult rendszere
Értékelés a közoktatásban
A felsőoktatás (hozzáadott) értéke
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Kétszintű érettségi vizsga Magyar nyelv és irodalom Miről? Hogyan? §?! Tájékoztassuk diákjainkat!
Az Informatikai Szaknyelvi Vizsga
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
TIMSS 2007.
Hatalomfelfogások, a hatalom minőségei és a hatalomgyakorlás eszközei
MTA - SZTE Képességfejlődés Kutatócsoport XIII. Országos Neveléstudományi Konferencia Eger, november 7-9. A természettudományos tudás és alkalmazásának.
Kommunikáció az egyetemen c. konferencia ápr. 28.
Iskola és mobilitás Tantárgyfelelős: Dr. Kovács Ernő Az előadást készítette: Péter Erzsébet.
Az OEP lehetséges szerepe az ellátási hibák felismerésében és megelőzésében „(Elkerülhető) ellátási hibák az egészségügyben” országos konferencia, Budapest,
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Képesítési Keretrendszerek Európában
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
A MAGDOLNA-NEGYED SAJTÓELEMZÉSE A LBERT D ÓRA – Z ÁVECZ G ERGŐ Műhelyszeminárium,
A közoktatás „dobbantási” esélye Dobbantó Programindító Konferencia Setényi János 2008 Budapest.
2009. november 13.MSZT konferencia Összehasonlítva felfedezett válságok A PISA vizsgálat fogadtatása Belgium francia közösségében és Magyarországon Berényi.
Poszt-szocialista országok eredményei PISA 2003 Cs L M Szl x olvasás matematika.
Mit gondolunk arról, mi a tanulás és hogyan szervezzük meg ?
Középpontban a fejlődés
A közoktatás alapkérdései Radó Péter Oktatáspolitikai Elemzések Központja (2008.)
Oktatásszervezés II. A vezetés szerepe a tanítási-tanulási folyamat eredményességének növelésében előadásból: ÉRTÉKELÉS A KIMENETI EREDMÉNYEK ALPJÁN (gyakorlat)
Teljesítménymérés és értékelés
LEXINFO Az Informatikai Szaknyelvi Vizsga sajátosságai Babos Krisztina Dunaújváros, május 09.
ÚJ ISKOLA, ÚJ TUDÁS ÚJ MAGYARORSZÁG KORMÁNYZATI KONFERENCIA március 4.
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
Az információs társadalom oktatása az iskolákban Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ (ITTK)
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
PISA: Tudás és/vagy politika A PISA vizsgálat fogadtatása 6 európai országban Neumann Eszter- Vida Júlia ELTE - TÁTK.
Szakértés és döntéshozatal az oktatáspolitikában *** Az Oktatás és Gyermekesély Kerekasztal Neumann Eszter ELTE TÁTK.
Támogató politikák Angliában Neumann Eszter Educatio lapbemutató 2008/4-es szám március 5.
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
Differenciált tanulásszervezés TKM1016L
Kis és nagy iskolák HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ
Keretrendszerek az oktatás rendszerében Felnőttképzés a változó gazdasági és oktatási rendszer környezetében konferencia Eger április
BEVEZETŐ.
FIT elemző szoftver: Kinek és miért?
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Szakértelmek és tudások integrációja Horváth Zsuzsanna Budapest 2013.
Megjegyzések az Országos képesítési keretrendszer első–negyedik szintjének vitaanyagához Horváth Zsuzsanna — Ütőné Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő.
Útmutató a szakdolgozat elkészítéséhez
A közoktatás és az OKKR Dr. Horváth Zsuzsanna és Ütőné Dr. Visi Judit Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
Az országos mérések megújult rendszere
DIDAKTIKA: témák, szakirodalmak 2008/2009. TANÉV 1. FÉLÉV.
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
A tanulás segítése – a tanulás tanítása a napköziben
A PISA és az Országos kompetenciamérés tanulságai
ÉRTÉKELÉSI GYAKORLAT A SZAKISKOLÁKBAN konferencia előadás október 4. Dr. Ranschburg Ágnes
A PISA ÉS AZ O RSZÁGOS KOMPETENCIAMÉRÉSEK KAPCSOLATA ÉS FELHASZNÁLHATÓSÁGA Balázsi Ildikó.
1 Szervezet és minőség 2. előadás 1. 2 Az előadás tartalmi elemei Alapfogalmak A minőségfejlesztés jogszabályi háttere Minőségfejlesztési megközelítések.
A jólét (és a környezeti fenntarthatóság) statisztikai mérési kísérleteiből adódó tapasztalatok egy hazai empirikus vizsgálat alapján Málovics György Szegedi.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
Operációkutatás I. 1. előadás
Iskolafejlesztési lehetőségek: utak és dimenziók OFI, január 27.
Mérés-értékelési gyakorlatok tanulmányozása az európai szakképzésben
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
Országos Kompetencia Mérés 2011
Králik Tibor igazgató, minőségfejlesztési szakértő
Báthory Zoltán: Pedagógiai értékelés (A mérés, értékelés szerepe a pedagógiai folyamatban és az intézmény-rendszerben). MÉCS konferencia, Kecskemét,
Az SZMBK Intézményi Modell
A civil szervezetek hatásméréséről
Előadás másolata:

A mérési iskoláktól az iskolák méréséig - Szakértői tudás és politika kapcsolata az Országos Kompetenciamérés kialakulása során Berényi Eszter, ELTE TÁTK tudományos segédmunkatárs

Az előadás témája és felépítése Szakértői tudás és politika kapcsolata az Országos Kompetenciamérés (OKM) kialakulása során Fogalmi és elméleti keretek – a politika tudományosodása és a tudás politizáltsága  politikus számok és barkácsolás Tudás és politika kapcsolatának formái  Kétirányú kölcsönzések  Politizált tudás és tudásalapú közpolitika Barkácsolás és tudásalapú közpolitika  A barkácsolás feltételei  A barkácsolás következményei

Az OKM elemzése során felhasznált elméleti és fogalmi keret Tényeken alapuló közpolitika alkotás; politika tudományosodása, tudományos racionalitásra mint externalizációra való igény (Luhmann, Schriewer)  összehasonlítás, rangsorolás (Steiner-Khamsi); számok általi kormányzás (Grek- Ozga)  Politikus számok; politika és objektivitás viszonyának megváltozása (N. Rose) Közpolitika alkotás mint barkácsolás (bricolage)  Barkácsolás versus mérnöki tervezés (Lévi-Strauss)  Közpolitikai barkácsolás mint tanulási folyamat (Freeman; Ball)

Tudás- és politikaelemek együttes jelenléte az Országos Kompetenciamérésben (OKM) TUDÁS KÖZPOLITIKA Eltérő jelentésárnyalatok összecsiszolódása Tudás: tanulási eredmény – politika: indikátor, benchmark Új, közös nyelv „megbízhatóság”, „érvényesség”; „összegző mérés”; „elszámoltathatóság”, „minőségfejlesztés” Kölcsönös (kétirányú) kölcsönzések folyamata (mutual borrowings, S. Sturdy) Rendszerszintű tudásmérések Mérési szakértők Mérési gyakorlat (IEA; Monitor; PISA) Oktatásgazdászok Közpolitika elemzők Autonómia Decentralizáció HOGYAN LEHETSÉGES KORMÁNYOZNI AZ AUTONÓM INTÉZMÉNYEKET?

TUDÁSON ALAPULÓ POLITIKA ÉS POLITIZÁLT TUDÁS – A FELHASZNÁLT TUDÁSOK VÁLTOZÁSA - MINTAVÉTELI VÁLTOZÁSOK ÉV ÉVFOLYAM KÖZPONTILAG JAVITOTT MINTA 20015, 9 20 diák iskolánként 20036, , 8, (4), 6, 8, : 200 iskola; 8. : T eljeskörű, iskolatípusonként (4. Teljeskörű) : 200 iskola; 8.: Teljeskörű, 10.: iskolatípusonként; (4.: 200 iskola) , 8., 10: teljeskörű (4.: 200 iskola) 2009

T UDÁSON ALAPULÓ POLITIKA ÉS POLITIZÁLT TUDÁS – A FELHASZNÁLT TUDÁSOK VÁLTOZÁSA II. - HOZZÁADOTT ÉRTÉK Hozzáadott érték nélkül: Az iskolák „hagyományos” összehasonlítása  standardizálatlan eredmények  Az összehasonlítás alapja a felvételi, vagy az OKTK  Az első Kompetenciamérésben (2001) nem volt hozzáadott érték számítás Hozzáadott érték mint nemzetközi gyakorlat: OKM kialakulásával egy időben: esélyegyenlőségi, méltányossági kérdések előtérbe helyeződnek  elsősorban nemzetközi szakirodalomban megjelenő best practice-ek bemutatása (Halász 1999); (Kovács, 2000); (Bognár, 2000) A hozzáadott érték az OKM-ben  2003-as OKM: első alkalommal keresztmetszeti modell; TIMSS, PISA modell, Szocioökonómiai státusz alapján  Longitudinális vizsgálatok (OKA; 2008-tól: egyéni azonosítók)

„Nemcsak az eszközök beválogatásának módjában játszik fontos szerepet a barkácsoló célja, hanem magát ezt a célt is alakíthatják a rendelkezésre álló eszközök és alapanyagok.” (Freeman, 2007) PROBLÉMÁKCÉLOKAKTOROK TANTERVSZA - BÁLYOZÁS MEGOLDATLAN- SÁGA ISKOLAI AUTONÓMIA DECENTRA - LIZÁCIÓ PISA-DIAGNOZIS TARTALMI SZABÁLYOZÁS MÉRÉS- SZAKÉRTŐI ISKOLA1 KÖZPOLITIKA- ELEMZŐK MÉRÉS- SZAKÉRTŐI ISKOLA2 OKTATÁS- GAZDÁSZOK INFORMÁCIÓ A POLITIKA SZÁMÁRA ELSZÁMOLTAT- HATÓSÁG KÉSZSÉG- FEJLESZTÉS MINŐSÉGFEJLESZTÉSI RENDSZER

MEGVALÓSULT ÉS NEM MEGVALÓSULT (RÉSZ)CÉLOK Tartalomszabályozás: -„PISA- típusú” feladatok – általános standardok meghatározása nélkül Elszámoltathatóság – az eredmények nyilvánosak; -a „hozzáadott érték” fogalma körüli ellentmondásosság; a fenntartók szerepe tisztázatlan Készségfejlesztés: PISA- típusú feladatok; programcsomagok megjelenése A BARKÁCSOLÁS FELTÉTELEI ÉS KÖVETKEZMÉNYEI A BARKÁCSOLÁS FELTÉTELEI Azonos paradigma- tényeken alapuló közpolitika ideológiája Egymásnak nem ellentmondó célok Közösen elismert szakértők

Köszönöm a figyelmet! Berényi Eszter ELTE TÁTK