Indító gondolatok 2000-ben egy nemzetközi vizsgálat szerint 32 ország tanulói közül a magyar diákok mondták legtöbben, hogy nem szeretik az iskolát, mert.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

A projekttanulásról A prezentáció Pethőné Nagy Csilla, Petkes Csaba
Differenciált tanulásszervezés 3. Szervezési módok, munkaformák
Komplex Instrukciós Program
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
„Ezt egy életen át kell játszani”
Milyen tanulsággal szolgálhat a szabadidő-elmélet a pedagógus számára?
Projektoktatás április 8. Papp Dolli.
Nyílt napok látogatottsága
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
A fiatalkorúak képzési, fejlesztési lehetőségeinek módszertani kihívásai Hegedűs Judit – Lénárd Sándor, ELTE PPK.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
PROJEKTMÓDSZER „Copernicus az égitestek középpontjává
Fontosabb fogalmak Képesség :
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
Hogyan segítik a tanításkísérő szemináriumok az összefüggő egyéni szakmai gyakorlatot? ELTE PPK N. Kollár Katalin
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
Készítette: Bónisné Fürjesi Magdolna
A „Storyline” - módszer alkalmazása a tanulásban akadályozott gyermekek ismeretszerzésében Szakál Judit Siteri Anikó Bárczi Gusztáv EGYMI Debrecen.
Szülői értekezlet és 5. évfolyam. Téma Hogyan halad iskolánkban a „Korszerű oktatást Mándokon” című projekt megvalósítása? (beszámoló,
Az iskolai könyvtár és a gyermek könyvtár együttműködésének lehetőségei.
A gyakorlatvezető mentor
Morvai Edit, Rádai Péter 2007
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Szeretet, türelem, tolerancia
SZTE BTK Spanyoltanár MA
Mit gondolunk arról, mi a tanulás és hogyan szervezzük meg ?
A PROJECT CITIZEN PROGRAM HONOSÍTÁSÁRA INTÉZMÉNYÜKBEN
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP / /0065 Moduláris oktatás Az egészséged a Te kezedben van!
Kompetencia alapú idegen nyelvi
Projektpedagógia az óvodai gyakorlatban
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
Kompetensek lettünk? június 27..
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
A komplex tehetségfejlesztő program
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
HOGYAN VALÓSÍTHATÓ MEG A TÁMOP A HANGSZERES OKTATÁSBAN?
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ ) II. SZAKASZ ” TÁMOP / Almárium – Trescsik Angéla Ne kerteljünk, tanuljunk lépésről.
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
13+1 ÖTLET DIÁKMENTOROKNAK. Kik a diákmentorok? közel-kortárs szerepazonosság nem szülő, nem tanár +2 év +1 iskolai fokozat +tapasztalat.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
Módszertan A pedagógus feladatai. Útkereső tanulók Az erkölcstan a tanulókra nem közlések befogadóiként, hanem a tanulási folyamat aktív – gondolkodó,
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
Inklúzív nevelés Magyarországon
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
Új modulok a szakképzésben Projektmenedzsment – MS Project 2007 Szentirmai Róbert.
PROJEKT OKTATÁS.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
A programcsomag Felépítése Előnyei Használata. A programcsomag összeállítása Alapja: kompetencia alapú oktatás, koncepció (gyakorlati haszon); Programtanterv:
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Matematikai projektek és jó gyakorlatok
Dr. Schiffer Csilla: Kooperáció és koordináció
A KOMPETENCIA ALAPÚ PROGRAMCSOMAG ALKALMAZÁSA AZ ANGOL ÓRÁN Készítette: Kövérné Zajácz Ida Tokaj, január 22.
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
A társadalomismereti tartalmak tanításának lehetséges gyakorlata…
Csökkentsük a túlterheltséget, tanítsuk többet a diákokat! Varga Attila február 4.
Didaktika-II. M. Nádasi Mária. Kooperatív és Kollaboratív módszer.
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
Tervezési folyamat.
VITA A PROJEKTEK TERVEZÉSÉRŐL, ELŐKÉSZÍTÉSÉRŐL „Tudnod kell, melyik kikötő felé tartasz, mielőtt be akarod fogni a jó szelet, mely odarepít” (Seneca)
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
KRE-AKTÍV motivációs projekt
Tájékoztató a Református Tananyagfejlesztő Csoport munkájáról
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Előadás másolata:

Indító gondolatok 2000-ben egy nemzetközi vizsgálat szerint 32 ország tanulói közül a magyar diákok mondták legtöbben, hogy nem szeretik az iskolát, mert „az iskola unalmas hely, ahol kevés érdekes dolgot lehet csinálni”. Milyen jó lenne, ha érdekes lenne az iskola!

Hogy lehet ezt elérni? Érzelmileg motivált felfedeztető tanulási folyamatokkal. Az erősségeket feltáró és megerősítő pedagógiai módszerekkel. Élet közeli problémák felvetésével, feladatokkal. Élményt adó munkáltatással, újszerű foglalkozásokkal. A valóságos élettevékenységekhez rendeződő ismereteket kívánó valóságos produktumok létrehozásával.

Tehát kell egy olyan iskola, ahol a diák tapasztalataira a diák képességeire a diák érdeklődésére építő pedagógiai tevékenység folyik. Ennek egyik eszköze lehet a PROJEKT.

Mi is a projekt? A köznyelvi értelmezésben valamely komplex feladat elvégzésének feltételeit, eszközeit, folyamatát, módszereit meghatározó terv. A téma, a feladat-rendszer az élet bármely területéről származhat. Nagyságát, bonyolultságát, időigényét tekintve nagyon különböző lehet.

A pedagógiai projekt Általában a gyakorlati életből származó komplex téma, probléma megoldásához, feldolgozásához szükséges célok, tevékenységek, módszerek, eszközök, eredmények együttese. Az eredmények létrehozásában a diákok érdeklődése és önállósága a döntő.

Az időtartama szerint van: rövid távú (1-2 napos), közép távú (1-2 hetes), hosszú távú (több hetes, hónapos, éves) projektekről. A projektben résztvevők száma alapján pedig lehet: - egyéni, - kiscsoportos, - közép- és nagy létszámú is.

Célja: - új, fontos produktum létrehozása - maga a folyamat, amely a produktum létrejöttéhez vezet: a tevékenységek, az alkalmazott módszerek, az új ismeretek, a fejlődő készségek, a személyiség fejlődése.

Hortobágyi Katalin szerint: „ A projekt sajátos tanulási egység, amelynek a középpontjában egy probléma áll. A feladat nem egyszerűen a probléma megválasztása vagy megoldása, hanem a lehető legtöbb olyan összefüggésnek a feltárása, amely az adott problémához kapcsolódik.”

A projektmódszer az Egyesült Államokban született a XX. század elején A projektmódszer az Egyesült Államokban született a XX. század elején. Kialakítása John Dewey amerikai filozófus és pedagógus elvein alapult.

A következő összefüggéseket hangsúlyozták: A tanulásnak a személyes tapasztalaton kell alapulnia. A tanításnak figyelembe kell vennie a tanulók érdeklődését, fejlődési szükségleteit. A tanulónak aktívan részt kell vennie saját tanulási folyamatainak kialakításában. A tanulót a közösség ügyeiben való aktív részvételre, a közösségért felelősséget érző polgárrá kell nevelni.

A téma kiválasztása Több módon lehetséges: A tanulókkal ötletbörzét tartva, mindenki ötletét felírva, meghallgatva, melyekből közösen választanak. Születhet közös élményből. Pl.: kirándulás, aktuális esemény, kistestvér születése, betegség. Felvetődhet kedvenc tevékenység közben. A pedagógus is javasolhat témát. Megadott téma feldolgozása. Tananyaghoz, műveltségi területhez kapcsolódhat. - Az iskola hirdeti meg.

A téma meghatározásának szempontjai A pedagógus érdeklődése, tájékozottsága. A pedagógus tapasztalata. A tanulók érdeklődése, ismerete, tanulási szokásaik. A szülőkkel való kapcsolattartás. A tárgyi feltételek, szükséges eszközök, helyi adottságok. A felhasználható időkeret. Megéri-e a ráfordítandó idő-és energia-befektetés?

A pedagógusnak végig kell gondolnia: Hogyan tervezi meg a munkát? Mi lehet a projekt célszerű menete? A gyerekeken kívül kiknek a bevonása szükséges? Rendelkezésre állnak-e a projekthez szükséges eszközök, anyagok? Milyen produktumot készítsenek el a végére? Melyek az egyéni és közös értékelés szempontjai?

Módszertani sajátosságok A tanulási folyamat csoportos és együttműködő. A tudás forrása a megismerési folyamat, melyben a tanár bizonyos mértékig egyenrangú fél. A kommunikáció sokrétű (gyerek-gyerek, gyerek-tanár, tanár-gyerek gyerek-szülő…közt). Nincsenek (általában) kizárólagosan jó megoldások (mindenkinek lehet igaza). A diák áll a tanulási folyamat központjában. Készség-, képesség és kompetencia fejlesztése történik (nem ismeretátadás).

A projekt megvalósítása témaválasztás tervezés a feladatok megosztása információgyűjtés és feldolgozás dokumentálás közös produktum létrehozása közös bemutatás értékelés

A projekt beillesztésének szervezeti megoldásai Órai projekt: tanítási órákon megvalósítható. Összefüggő időben, több tantárgyat érintve. Összefüggő időben egy tárgyat érintve, tömbösítve. Nem összefüggő időben. Tanórán kívüli projekt. Pl.: délután Külső projekt, pl.: erdei iskola,

Tanulásszervezési módok, munkaformák a projektben Frontális szervezés (a legritkábban fordul elő) Beszélgetőkör (reggeli, napközbeni, vagy záró beszélgetések) A kooperatív módszer (2-6 fős vegyes csoportokban dolgoznak, egymást segítve) Drámajáték Vita

A pedagógus szerepe A projekt jellemzői alapján nyilvánvaló, hogy a pedagógus-gyerek kapcsolat átalakul. Az előadó, bemutató, ismeretátadó, túlzott irányító pedagógus szerep helyett a felnőtt segítőtárs, tanácsadó, együttműködő munkatárs szerep fog dominálni. A foglalkozások főszereplői a gyerekek, a tanár az ő munkájukat készíti elő, segíti.

Együttműködés szülőkkel A projekt lehetőséget teremt a szülőkkel való természetes kapcsolatra. Kérhetjük segítségüket, támogatásukat, ötleteiket 1-1 téma feldolgozásakor. Érdemes a szülőket tájékoztatni, folyamatosan jelezni a projekt eseményeiről, bevonni őket a különböző munkafolyamatokba.