AZ ALKOTÓHÁZAK SZEREPE AZ IDEGENFORGALOMBAN Az alkotóházak fogalma: - a tárgyalkotó népművészetnek, - a hagyományos népi kultúrának, - a hagyományok továbbéltetésének,

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
„Kóstoljon bele” a Vidék Ízébe!
Advertisements

Leader célterületek 2011 Szinergia Egyesület. Leader célterületek.
LEADER  LEADER (francia betűszó: Liaison Entre Actions pour le Developpement de l’Economie Rurale) = Közösségi kezdeményezés a vidéki gazdaság fejlesztéséért.
Modern múzeum = modern könyvtár? május 14. Dr. Bereczki Ibolya Szabadtéri Néprajzi Múzeum
25 ÉV A TEHETSÉGEK SZOLGÁLATÁBAN MAGYAR TEHETSÉGGONDOZÓ TÁRSASÁG KONFERENCIÁJA PÉCS SZEPTEMBER KORMOS DÉNES A NEMZETI TEHETSÉGÜGYI KOORDINÁCIÓS.
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. tengely: A minőség és a hozzáadott érték növelése a mező- és erdőgazdaságban, valamint az élelmiszer-feldolgozásban.
Határokon Túli Magyarságért Alapítvány 7621 PÉCS, János u. 22. Tel.: / , Fax: / fre .hu
A Gencsapáti Integrált Közösségi Szolgáltatói Tér megvalósítása A Kezdőkör Egyesület pályázata IKSZT/2008/2.
HELYI ÉRTÉKET! A Vidékfejlesztési Terv Intézkedéseinek bemutatása.
1 KÖZÖSSÉGFEJELSZTŐK BÉKÉS MEGYEI EGYESÜLETE. 2 KÖZÖSSÉGI SZÍNTÉR - IBSEN HÁZ.
A helyi termék szerepe és lehet ő sége Zala megyében Kovács Tünde, projektszakért ő Kerka völgy aranya, a méz - a helyi termékekért Zalamerenye, 2010.
2005. november 18. Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület Tevékenységi Prezentáció VIDÉKFEJLESZTÉSI FÓRUM Jászfényszaru Molnár Katalin elnök.
Emberi Erőforrások Minisztere alapította,
Tájékoztató a települési túraútvonalak létrehozásával kapcsolatos tapasztalatokról Márta Attila.
Közkincs pályázatok tapasztalatai régiónkban évi Közkincs pályázatok Eger Mihályfi Rita.
1 Pont, 3 Szervezet Unió Alapítvány •A helyzethez képest életben maradtunk •Árvíz, rémhírek, rossz idő •Működtettük, túléltük •Az első pályázat.
Bemutatkozik a Nagykapos és Vidéke Társulás
Helyi Vidékfejlesztési Stratégia Felülvizsgálata 2011.
AZ ALKOTÓHÁZAK, KÉZMŰVES MŰHELYEK SZEREPE A KÖZMŰVELŐDÉSBEN ÉS A VIDÉKFEJESZTÉSI FOLYAMATOKBAN Zalaegerszeg, április 8.
Népi kézműves értékeink A kézművesség egyszerre gazdasági és kulturális tevékenység, közösségformáló módszer és lehetőség, személyiségformáló, identitásalakító.
„A MEGYEI KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATELLÁTÁS A JÖVŐBEN!” PÉCS Április 1.
A kiadvány tartalma nem tekinthető az Európai Unió hivatalos állásfoglalásának. Projekt megnevezése: Tudással a kulturális értékekért – intergenerációs,
A TÁMOP projekt cél-és feladatrendszere, kapcsolata a TÁMOP 4
Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Világ és Regionális Gazdaságtan Intézet Helyi termék klaszterek a vidékfejlesztésben G.Fekete Éva CSc, egyetemi.
Önkormányzatok turisztikai feladatai
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
A Viski Zöld Falusi Turizmus Szövetség jelene és jövője
Vidékfejlesztés, turizmus és az alkotóházak lehetséges kapcsolata
Prof. Dr. Hanusz Árpád egyetemi tanár
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
„Közel hozzuk a kultúrát” A Reneszánsz Év pályázatai (Reneszánsz túrák, Közkincs, Tengertánc, Fókusz, PANKKK, Tájházak, Megújuló gyűjtemények)
CIVILEK és ÖNKORMÁNYZATOK
Hódmezővásárhely az alföldi művészváros
A Nemzeti Művelődési Intézet szakmai munkájának megismerése
Ászár Község Önkormányzata Dr. Mikolasek Sándor ÚMVP pályázatok Ászáron Szakmai rendezvény a Bakonyalja- Kisalföld kapuja összetartásáért Kisbér.
A Múzeumok és Látogatók Alapítvány felnőttképzési és konferencia programjai Országos Múzeumandragógia Konferencia május Széphalom.
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
SAVARIA TISZK - működés tapasztalatai - Salgótarján, december 12.
Hálózati együttműködés a vidéki térségek fejlesztéséért – Pannon Helyi Termék Klaszter Zalamerenye, szeptember 10.
Prof. Dr. Hanusz Árpád Egyetemi tanár
A Nemzeti Művelődési Intézet szakmai munkájának megismerése
vidékfejlesztési szakmai igazgató Bükk-Térségi LEADER Egyesület
A Hernád-Pusztavacs Általános Iskola, mint referenciaintézmény Ráczné Kocsis Krisztina szakmai vezető.
A kézművesség történeti áttekintése A hagyomány szerepe előadó: Bangó Aliz.
Magyar ÉrtékTár (MÉRT), HUngarikum kerettörvény Az érték a mérték! Készítette: Birinyi József a Parlamenti Hungarikum Munkacsoport vezetője.
SZMM Rákospalotai Javítóintézet és Speciális Gyermekotthon és az SZMM Intézményeinek Oktatási Munkaközösségének közös pályázata Együtt tanulás – közös.
Kastélyok és várak szerepe a turizmusban
„Építő közösségek a tényői IKSZT-ben”
Tematikus kutatás, 2. félév Témák és feladatok. Kutatás – írás Témák (szűkítés, konkretizálás) Módszerek (külön is: PhD-sok rövid bemutatója: történeti.
Hagyományok, népművészet Magyarországon
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
Sásdi Faodu Egyesület 2001 – től napjainkig. A kezdetektől vállaljuk a sásdi térségben élő hátrányos helyzetű fiatalok összefogását és támogatását, a.
Gersekaráti IKSZT – esély és lehetőség a közösség szolgálatára IKSZT Szakmai nap, Bak,
A HAGYOMÁNYOK HÁZA PROJEKTBEN BETÖLTÖTT SZEREPÉNEK BEMUTATÁSA.
„ INNOVATÍV TECHNOLÓGIÁK MEGHONOSÍTÁSA A HAGYOMÁNYŐRZÉS ÉS A HOZZÁ KAPCSOLÓDÓ KÉPZÉS ÉS KUTATÁS TERÉN „ TÁMOP BALATONKENESE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Az „Életet az éveknek” Országos Szövetség munkája, hatása a hazai időspolitikára: aktív időskor Budapest, április 23. Hegyesiné Orsós Éva Hegyesiné.
A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA SZEREPE AZ INNOVATÍV TECHNOLÓGIÁK MEGHONOSÍTÁSA A HAGYOMÁNYŐRZÉS ÉS A HOZZÁ KAPCSOLÓDÓ KÉPZÉS ÉS KUTATÁS TERÉN DR. DIETZ.
EGT Finanszírozási Mechanizmus Kulturális és természeti örökség megőrzése, megújítása program A kulturális és a művészeti sokszínűség előmozdítása.
Leader program és helyi termék a turisztikában. Helyi termék 76/2011 VM rendelet alapján: – LEADER Helyi Akciócsoport illetékességi területén megtermelt,
Sajómenti Népművészeti Egyesület Kazincbarcikán 2004-ben egy népművészeti kiállítás kapcsán vetődött fel annak a gondolata, hogy legyen egy egyesület,
MAGYAR-ROMÁN EGYÜTTMŰKÖDÉSI LEHETŐSÉGEK A FALUSI TURIZMUSBAN Prof.Dr. Hanusz Árpád egyetemi tanár
Turisztikai klaszter Háromszéken (Székelyföldön) Szabó Tibor, elnök Háromszéki Panziók Egyesülete Sepsiszentgyörgy, december 10.
„AZ ÉPÍTETT ÖRÖKSÉG ÉS A TELEPÜLÉSKÉP A MAI HASZNÁLAT JEGYÉBEN”
Roma és nem-roma interkulturális párbeszéd elősegítése c. intézkedés
Településképvédelem2017.
HVS felülvizsgálat 6/2011. (II. 04.) IH közlemény.
A magyar és az osztrák szaktanácsadási rendszer összehasonlító vizsgálata a gazdálkodók körében végzett kérdőíves felmérés által VÉR ANDRÁS - CSER.
A BIIRSZ tegnap, ma és holnap;
Hagyományos ökológiai tudás és
Előadás másolata:

AZ ALKOTÓHÁZAK SZEREPE AZ IDEGENFORGALOMBAN Az alkotóházak fogalma: - a tárgyalkotó népművészetnek, - a hagyományos népi kultúrának, - a hagyományok továbbéltetésének, bemutatásának, oktatásának és fejlesztésének színterei.

Létre-jöttüknek folyamata : 1975 – a népművészeti egyesületek szerveződésének időszakában, az alkotó közösségek, szakkörök létrejöttének idején, a fiatalok hagyományok, táncházak iránti érdeklődésével egyidőben, a tárgyformáló fiatalok stúdiójának aktív működési időszakában. Közöttük legfontosabbak az I. konferencián bemutatott alkotóházak, közöttük : a TOKAJI, VELEMI ALKOTÓHÁZAK, amelyek létrejöttéről megható visszaemlékezéseket hallottunk az I. Országos Konferencia a Kézműves Alkotóházak programjában Dr. Bánszky Pál művészettörténésztől és Péterffy László szobrásztól, a NESZ alapító Elnökétől. A bemutatott alkotóházak jó példák voltak a közösségek formálására, a formáló erő és alkotó kedv kibontakozására.

Nem kerülhető el az egyesületi formában dolgozó alkotók és a szövetkezeti mozgalom törekvéseinek párhuzamba állítása. A szövetkezeti mozgalom eredményei sokak által megkérdőjelezhetők, azonban tény, a ma elismert alkotók közül számosan sajátították el a szakmai alapismereteket a tárgyakat és közösségeket formáló szövetkezeti műhelyekben, szereztek hasznosítható tapasztalatokat. Bánszky Pál : Műhelygalériák c. kiadványában bemutatott alkotók egy része is erről tesz vallomást között a szövetkezeti mozgalomban is elindult a fejlesztés, kikerültek a pincékből a szövetkezetek, műhelyeket építettek, vagy az addigra lepusztult épületeket felújították.

Folyamatok a fejlesztésben: Tény, létrejöttek szoc-reál építmények, a fejlődést reprezentáló üzemcsarnokok és irodaházak, formálódtak, felújításra kerültek az alkotómunkára alkalmas építészeti örökségek, helyi kúriákban kerültek elhelyezésre gyűjteményanyagok, termelőközösségek pl. a Hódmezővásárhelyi, a Jászárokszállási, a Hevesi, a Matyó Népművészeti és Háziipari Szövetkezetek,

a helyi építészeti örökséget megőrző kis parasztházak felújítása után országos műemlékvédelem alá kerültek, funkciójukban tájházaknak minősültek, a tisztaszobákat és konyhákat berendezéseikkel védetté nyilvánították, az alkotó - termelőmunka / szövés, hímzés, fazekasság, kosárfonás, stb / a kamrában, a hátsó végben folyt, pld; Felújításukat, fenntartásukat az OKISZ támogatta. Szarvasi Tájház, Cigándi Tájház Recski Tájház, Hódmezővásárhelyi Tájház Tótkomlósi Tájház, Kisjankó Bori Tájház – többségében szövetkezeti kezelésben voltak

Polgári vagy paraszt házakból kialakított, közösségi munkára alkalmas műhelyek, úgynevezett közös-műhelyek jöttek létre, - többségében vidéki településekhez kötődtek, amelyek évtizedekig /a szövetkezetek megszűnéséig / a KÖZÖSSÉGI ALKOTÓHÁZAK szerepét biztosították: - szakmai – művészeti, emberi közösségeket formáltak, - a hozott ismereteiket a közösség hatására fejlesztették, - színterei voltak a szervezett és informális szakmai ismeretátadásnak, - bemutatókat tartottak, amely vonzotta a látogatókat, - látványosságukkal turisztikai vonzerővé váltak.

Az alkotóházak tartalmi munkájának bővülése az elmúlt évtizedben:. fenntartói feladatuknak tekintették tárgyi hagyományok gyűjtését és bemutatását, turisztikai termékké fejlesztését, a tárgyi gyűjtemény dokumentálása, a feldolgozás fejlesztése, a tárgyalkotás bemutatása, a helyi és térségi termékek megvásárlásának biztosítása, a látogatók bevonása a tárgyalkotásba, - interaktív közösségi tevékenység, - ma még-inkább hasznosított, - turisztikai termék, hagyományőrző rendezvények szervezése, a rendezvény kapcsolása az alkotóházak adottságaihoz, a helyi hagyományokhoz, képzések, továbbképzések, konferenciák szervezése, ismeretanyag átadása.

Követhető példák: PALÓC Galéria Hálózat, Palóc Út Klaszter Egyesületvezető partnerségével Asszonykéztől, asszonykézig, a műhelyekkel együtt épített Galériák működtetése / svéd példa / Mesterek Alkotóházai - a hagyományőrző út bemutatása, NÁDUDVARI FAZEKASHÁZ Szövetkezetünk alkotóházainak évtizedes tevékenységei, fejlesztéseinek eszközei bízunk benne, tanulságként, tapasztalatcsereként is szolgálhatnak Heves, április 8. Báder Miklósné