Fogyasztóvédelem és piacfelügyelet

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
Advertisements

Mintacím szerkesztése • Mintaszöveg szerkesztése – Második szint • Harmadik szint – Negyedik szint » Ötödik szint Tartalom- és módszerfejlesztés a Műegyetem.
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
MINŐSÉGMENEDZSMENT 11. előadás PTE PMMK MÉRNÖKI MENEDZSMENT TANSZÉK
 2001/95/EK (általános termékbiztonságról szóló) irányelv 12.cikke hozta létre a RAPEX-et  Az irányelv 11. cikke tartalmazta az értesítési eljárásra.
Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Kormányzati Eseménykezelő Központ
A védelmi bizottság elnökének katasztrófavédelmi feladatai Jogszabályi háttér: § §1999. évi LXXIV. törvény a katasztrófák elleni védekezés irányításáról,
A távközlési piac állami felügyelete dr. Orosi Renáta Hírközlési Felügyelet Hírközlési Felügyelet.
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
A polgári védelmi tervezés Jogszabályi háttér § §1949. évi XX. törvény a Magyar Köztársaság Alkotmánya § §1996. évi XXXVII. törvény a polgári védelemről.
Az IKSZT címbirtokos szervezetek működtetési kötelezettségeiről VM Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet Budinszki István szeptember.
A TANÁCSADÓ SZEREPE az EU műszaki jogi szabályozásának vállalati alkalmazásában CE jelölés és társai – a.
A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal szervezete és működése Dr. Berey Attila főigazgató megyei főállatorvos.
Minőségbiztosítás és megfelelőség az ingatlanfejlesztésben
Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
Munkavédelmi előírások rendszere
Fogyasztóvédelem.
NAV ÁNTSZ OMMF Fogyasztóvédelem Jogszabályfigyelés
Az orvostechnikai eszközök piacfelügyelete
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
Pest Megyei Közigazgatási Hivatal
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
Fogyasztóvédelmi tapasztalatok a tőkepiacon
Távhőszolgáltatás és fogyasztóvédelem dr. Balku Orsolya főosztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Távhőszolgáltatási Konferencia és KiállításPécs,
Lakosságriasztás a médiaszolgáltatók közreműködésével
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Ajánlás a felkészítések (gyakorlás, munkaműhely) tartalmára és módszerére A gyakorlat bemutatása A gyakorlat célja az etilén termékvezetékek sérülése következtében.
dr. Szöllősy András UCP Osztály július 29.
A VÁLLALKOZÁSOK SZEREPE A FOGYASZTÓVÉDELEMBEN Dr. Kohuth Viktor
Határon átnyúló vitarendezés. Bevezetés határon átnyúló viták nehézségei különböző nyelv jogismeret hiánya, fogyasztói jogvitákban különösen.
HAGYOMÁNYOS ÉS ALTERNATÍV ÖSZTÖNZŐ ESZKÖZÖK AZ NFH TEVÉKENYSÉGÉBEN Pintér István főigazgató Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Országos Fogyasztóvédelmi.
Hatósági és civil fogyasztóvédelmi feladatok, merre tovább fogyasztóvédelem? Dr. Baranovszky György Gödöllő, április 22.
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének.
SOMATI KFT CSEH KÖZTÁRSASÁG MINŐSÍTÉS. A SOMATI KFT termékek minősítési ellenőrzését végzi európai uniós szabványok alapján, miáltal a minősített termékeket.
Munkahelyi egészség és biztonság
Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat (EKG) – a Központi Elektronikus Szolgáltató Rendszer alapinfrastruktúrája
Élelmiszerbiztonság a kereskedelemben.
MUTATVÁNYOS BERENDEZÉSEK PIACFELÜGYELETI ELLENŐRZÉSE
A fogyasztóvédelem szervezeti felépítése, tagozódása, feladatai.
Tisztelettel köszöntöm a konferencia résztvevőit! Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi Bányakapitányság Nagy Endre bányafelügyeleti főmérnök Pécsi.
Gazdasági kapcsolatok és regionális együttműködések Félixfürdő május 17. Miklóssy Ferenc alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.
A NEMZETI KÖZLEKEDÉSI HATÓSÁG Dr. Kerekes István.
ÜNNEPÉLYES MEGYEI TANÉVNYITÓ
Kormányszóvivői tájékoztató A fogyasztók biztonságáért Középtávú fogyasztóvédelmi politika Csizmár Gábor államtitkár Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
„Vám-és Pénzügyőrség - A gazdaság védelmében, mindannyiunk érdekében”
Az élelmiszer-biztonság helyzete Magyarországon és az Európai Unióban
Az építésfelügyeleti feladatok alakulása - fokozott elvárások
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az E-KÖZIGAZGATÁS INFORMATIKAI STRATÉGIÁJA október 16.
2003. A környezeti helyzetfelméréstől a környezetirányítási rendszer auditálásáig Dr. Szegh Imre.
Az élelmiszerekkel kapcsolatos szabályok
Dr. Fülöp Zsuzsanna szóvivő, osztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Békéscsaba, szeptember 10. Változások, célkitűzések,tervek - a fogyasztóvédelem.
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
Fogyasztói jogérvényesítési lehetőségek készítette: dr. Tulipán Péter.
1 A fogyasztóvédelem magyarországi helyzete és gyakorlata, a fejlesztés lehetséges irányai Budapest, Dr. Horváth Sándor Főosztályvezető Ifjúsági,
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET Az információ szükségessége Piaci verseny (piacra jutás, piacon maradás, piacbővítés) Alkalmazkodás, feltételek.
1 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége Horváthné Szendrei Szilvia felügyelőségvezető Miskolc, Május 22.
Piacfelügyelet = Veszélyes termékek kiszűrése Az áruk és szolgáltatások biztonságosságával és megfelelőségével kapcsolatos ellenőrzési és felügyeleti feladatok.
1 FOGYASZTÓVÉDELMI FÓRUM Tatabánya, március 25.
Kormányhivatal szakigazgatási szervei 1.Szociális és Gyámhivatal 2.Építésügyi Hivatal 3.Igazságügyi Szolgálat 4.Növény-és Talajvédelmi Igazgatóság 5.Erdészeti.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, december 16. A fogyasztóvédelem ügyei a évi őszi ülésszakban.
Fogyasztóvédelem.
7. fejezet Fogyasztóvédelem az élelmiszergazdaságban
A piacfelügyelet átalakításának aktuális kérdései
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
A fogyasztóvédelem célja, 2011 tapasztalatainak tükrében
EU-ETS hitelesítő szervezetek akkreditálása
Fogyasztóvédelem Vevőszolgálati előadás 2017 Előadó: Lehotkai Péter.
Horváth Sándor Építésfelügyeleti szakmai nap július 5.
Előadás másolata:

Fogyasztóvédelem és piacfelügyelet Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, Budapest Budapest – 2005 Fogyasztóvédelem és piacfelügyelet Dr. GERI István főigazgató i.geri @ fvf.hu

Fogyasztóvédelem rendszere Magyarországon Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, Budapest Fogyasztóvédelem rendszere Magyarországon

Fogyasztóvédelem feladatai Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, Budapest Fogyasztóvédelem feladatai Jogszabályalkotás kezdeményezése, véleményezés Jogszabály alkalmazás ellenőrzése – jogérvényesítés Termék- és szolgáltatás biztonságosság ellenőrzése Fogyasztók széles körét érintő szolgáltatások ellenőrzése Reklám felügyeleti ellenőrzés Fogyasztói panaszok vizsgálata Vásárlói reklamációk vizsgálata Fogyasztók tájékoztatása Termék-összehasonlító vizsgálatok végzése Fogyasztók oktatása

Nem hatósági feladatok Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, Budapest Feladatok rendszerezése Hatósági feladatok Nem hatósági feladatok Jogszabályok kezdeményezése, véleményezése Ellenőrzés – termék – szolgáltatás – reklám Panaszok vizsgálata Tesztek készítése Tájékoztatás Oktatás Szolgáltatás Laboratóriumi vizsgálat

Egészségvédelem Élelmiszerbiztonság Ez piacfelügyelet ? Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, Budapest Fogyasztóvédelem (piacfelügyelet) korai szakasza Azoknak a halaknak, amelyeket a halászok egy nap alatt nem adtak el a halpiacon és haza akartak vinni saját fogyasztás céljából, a farkát le kellett vágniuk, hogy másnap már ne vihessék vissza a piacra. Zsigmond király – 1405 Egészségvédelem Élelmiszerbiztonság Ez piacfelügyelet ?

Nem biztonságos termék Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, Budapest A királyi határozat lényege - értelmezés Nem biztonságos termék Biztonságos termék Információ hordozó Az információ és a tájékoztatás mindig fontos volt, és napjainkban is fontos! Kinek fontos? Ki hasznosítja az információt? Információ – kinek? Vevőnek és ellenőrnek.

Fogyasztóvédelem és piacfelügyelet kapcsolata Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, Budapest Fogyasztóvédelem és piacfelügyelet kapcsolata

Piacfelügyelet fogalma Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, Budapest Piacfelügyelet fogalma Az áruk szabad áramlása elvének tiszteletben tartása mellett, az állam által jogszabályban kijelölt közigazgatási szervezet olyan hatósági ellenőrzési és felügyeleti tevékenysége, amelynek célja olyan árucikk forgalomba hozatala, illetve szolgáltatás nyújtásának megakadályozása, amely nem felel meg az azokra vonatkozó élet- és egészségvédelmi követelményeknek, illetőleg amennyiben ilyen terméket forgalomba hoztak, akkor a megfelelő intézkedések foganatosítása (a termék forgalomból történő kivonása, elkobzása és/vagy megsemmisítése). A tevékenység magában foglalja a veszélyes termékekről szóló fogyasztói tájékoztatást, valamint a jogsértés súlyosságával arányban álló szankciókat is. UK szakértők megfogalmazása

Piacfelügyelet fogalma Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, Budapest Piacfelügyelet fogalma Az áruk és szolgáltatások biztonságosságának és megfelelőségének rendszeres ellenőrzése, a jogszabálysértés súlyosságával arányban álló intézkedések meghozatala. 79/1998 (IV. 29.) Kormány rendelet

Piacfelügyelet fogalma FVF Piacfelügyelet fogalma A piacfelügyelet nem más, mint a piacellenőrzés diplomatikus megfogalmazása. Marc Van Hende, Brüsszel – 2001. Ellenőrzési eljárás Mi az azonosság? Mi a különbözőség? FVF

Azonosság – ellenőrzési eljárás FVF Azonosság – ellenőrzési eljárás Ellenőrzés a kereskedelemben, az importőrnél és a gyártónál Jogszabályi kötelezettségek (termék szolgáltatás biztonsági követelmények) teljesítésének ellenőrzése Hiányosságok esetén intézkedések: kötelezés, forgalmazás korlátozása – betiltás, visszavásárlás pénzügyi szankciók FVF

Piacfelügyelet fogalma FVF Piacfelügyelet fogalma A piacfelügyelet nem más, mint a piacellenőrzés diplomatikus megfogalmazása. Marc Van Hende, Brüsszel – 2001. Ellenőrzési eljárás Mi az azonosság? Filozófiai megközelítés Mi a különbözőség? FVF

FVF FVF Különbözőség a filozófiai megközelítésben (előzmények) Előzmény = termékek értékesítése előtti időszak Korábbi magyar rendszer Európai Unió rendszere Az áruk könnyebb piacra kerülése – esetleg nem biztonságos termékek megjelenése a piacon Forgalomba hozatal előtt kötelező vizsgálat Az áruk szabad áramlása Termékek megfelelősége Hatékony piacfelügyeleti rendszer bevezetése és működtetése a biztonság szavatolása érdekében Megfelelés a nemzeti jogszabályoknak, a nemzeti szabványoknak Megfelelés az alapvető biztonsági elvárásoknak, a tanúsított tulajdonságnak FVF

A termékek biztonságorientált ellenőrzése Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, Budapest Piacfelügyelet (piacellenőrzés) EU tagként A termékek biztonságorientált ellenőrzése nincs átfogó kép a termékek minőségéről

Fontos fogalmak Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, Budapest Biztonság (elvárható biztonság)

Termékbiztonság használat Elvárható biztonság fogalma Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, Budapest Termékbiztonság Elvárható biztonság fogalma rendeltetésszerű és ésszerűen elvárható használat adott tudományos – technikai színvonal megfelelő tájékoztató

Mi történt EU- csatlakozásunkig? FVF Mi történt EU- csatlakozásunkig? Összegezés Megteremtődtek az áruk szabad áramlásának feltételei. Kialakult a piacfelügyelet intézményrendszere a fogyasztási cikkek területén. FVF

Piacfelügyelet szerepe jelentős Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, Budapest Az Európai Unió egységes piaca – piacfelügyelet Óriási termékmennyiség áramlása minden tagország piacára nemzeti ellenőrzés nélkül. Ha egy termék kielégíti a termékre vonatkozó Uniós irányelvben meghatározott előírásokat, a termék biztonságosnak tekinthető és ezért az EU minden tagországában forgalmazható. Ha egy harmadik országból egy termék belépett az Unión területére, szabadon áramlik. Csak a harmadik országokból (az Európai Unión kívülről) érkező termék import, a tagországok közötti áruforgalom nem. következmény Piacfelügyelet szerepe jelentős

Termékbiztonság ellenőrzése Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, Budapest Piacfelügyelet – ellenőrzési prioritások Termékbiztonság ellenőrzése A termék-megfelelőség (biztonság) ellenőrzésének területei termék biztonságosságának tanúsítása, EU (nemzeti) előírások alkalmazása az ellenőrzés során.

Tájékoztató – használati útmutató Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, Budapest Piacfelügyelet – ellenőrzési prioritások Tájékoztató – használati útmutató A termék biztonságosságának és rendeltetés-szerű használhatóságának feltétele: teljes körű, szakszerű, egyértelmű, látható és könnyen érthető tájékoztatás. Nemzeti előírás a tájékoztatóra (használati útmutatóra) - magyar nyelvű - legyen teljesen azonos a külföldi nyelvű, tájékoztatóval, ha azt is mellékelnek a termékhez. (FGytv)

Tájékoztatás – a termékbiztonság fontos eleme FVF Tájékoztatás – a termékbiztonság fontos eleme Stella Díj 2002. évi jelöltje Grazinski vette egy új majdnem 10 méter hosszú Winnebago lakókocsit. Első útján hazafelé az autópályán beállította a sebességet 110 km/h-ra, majd elhagyta a vezetőülést és hátrament, hogy készítsen egy kávét. Mint az várható volt a lakókocsi letért az autópályáról, összetört és felborult. Mr. Grazinski beperelte a Winnebago céget, mert nem jelezték a használati utasításban, hogy menetközben nem hagyhatja el a vezetőülést. Az esküdtszék 1.750.000 dollárt és egy új lakókocsit ítélt meg Mr. Grazinskinek. Ezek után a cég megváltoztatta a használati útmutatókat, hátha még egy ilyen idióta vesz tőlük lakókocsit. FVF

Hatalmas piac, sok szereplő Fontos a hatóságok együttműködése Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, Budapest Piacfelügyelet szervezésének szempontjai Ellenőrzés területe Magyarországon Határon átnyúlóan – Internet Hatalmas piac, sok szereplő Fontos a hatóságok együttműködése és az információcsere

Piacfelügyeleti (ellenőrzési) eljárás Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, Budapest Piacfelügyeleti (ellenőrzési) eljárás Vizsgálati program ELLENŐRZÉS Az eljárás lényegesen nem változott. Fontos a prioritások meghatározása. TÁJÉKOZTATÁS LABORVIZSGÁLATOK INTÉZKEDÉS ÉRTÉKELÉS FOGYASZTÓK TÁRSHATÓSÁGOK GYÁRTÓK, KERESKEDŐK

Veszélyes termékek a magyar piacon Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, Budapest Veszélyes termékek a magyar piacon

Magyar veszélyes termékek megoszlása Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, Budapest Magyar veszélyes termékek megoszlása

Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, Budapest RAPEX – bejelentett veszélyes termékek 2004. május 1-től

EU piacán feltárt veszélyes termékek megoszlása Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, Budapest EU piacán feltárt veszélyes termékek megoszlása

Veszélyes termékek 2003-ban – termékcsoportok Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, Budapest Veszélyes termékek 2003-ban – termékcsoportok

Tűzveszélyes, áramütés veszélye Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, Budapest Eredmények Hálózati hosszabbító Tűzveszélyes, áramütés veszélye

Tűzveszélyes, áramütés veszélye Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, Budapest Eredmények Vasaló Tűzveszélyes, áramütés veszélye

Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, Budapest Eredmények Mérgezés veszélye

Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, Budapest Eredmények Balesetveszély

Veszélyes termékek az EU piacán – RASFF Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, Budapest Veszélyes termékek az EU piacán – RASFF Magyar- ország érintett 11 esetben

MEGYEI FELÜGYELŐSÉGEK Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, Budapest Információforrások a piacfelügyelethez MEGYEI FELÜGYELŐSÉGEK KPIR, RAPEX, RASFF KPIR, RAPEX, RASFF ÁLLAMIGAZGATÁS TÁRSHATÓSÁGOK ÖNKORMÁNYZATOK TÁRSHATÓSÁGOK FOGYASZTÓK NGO MÉDIA TERVEZÉS KOCKÁZATELEMZÉS GYÁRTÓK, KERESKEDŐK VIZSGÁLÓK, TANÚSÍTÓK VIZSGÁLATI PROGRAM

A piacfelügyelet intézményrendszere (1) FVF A piacfelügyelet intézményrendszere (1) Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség Megyei, fővárosi felügyelőségek Társhatóságok  Hírközlési Főfelügyelet  Orvostechnikai Hivatal  Közlekedési Főfelügyelet  Műszaki Biztonságtechnikai Főfelügyelet  Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat  Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság  Országos Vám- és Pénzügyőrség  Országos Borminősítő Intézet  FVM Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrzési Főosztály  Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség  Környezet és Természetvédelmi Főfelügyelőség  ……. FVF

Együttműködés információcsere Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, Budapest piacfelügyeleti intézményrendszer Miért fontos az információcsere?  Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség  Megyei fogyasztóvédelmi felügyelőségek  Hírközlési Főfelügyelet  Országos Vám- és Pénzügyőrség  Orvostechnikai Hivatal  Közlekedési Főfelügyelet  Műszaki Biztonsági Főfelügyelet  Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat  Országos Borminősítő Intézet  FVM Állategészségügyi és Élelmiszerellenőrzési Főosztály  Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség  ……. Több résztvevő Együttműködés információcsere Központi Piacfelügyeleti Információs Rendszer (KPIR) létrehozása és működtetése

Információ hasznosítása - hasznosítók Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, Budapest Információ hasznosítása - hasznosítók magyarországi társhatóságok államigazgatási és kormányzati szervek fogyasztók gazdálkodó szervezetek gyártók kereskedők, szolgáltatók vizsgáló, tanúsító intézmények érdekképviseleti szervezetek külföldi TRAPEX (Veszélyes termékek Átmeneti Gyors Információs Rendszere – társulni kívánó országok) RAPEX és RAFFS (Veszélyes termékek Gyors Információs Rendszere - EU)

Információcsere és együttműködés - KPIR Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, Budapest Információcsere és együttműködés - KPIR Központi Piacfelügyeleti Információs Rendszer Társhatósági modul Mit tartalmaz a rendszer? Veszélyes és veszélyes- gyanús termékekről – ellenőrzési, intézkedési események – vizsgálati eredmények – generált dokumentumok képek – riasztás a KPIR-ben Kommunikáció a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, fővárosi és megyei felügyelőségek között Kommunikáció a magyar piacfelügyeleti hatóságok, tanúsítók között Mit tartalmaz a rendszer? Veszélyes termékekről – adatok,dokumentumok képek Feladat és megoldása Nyílt oldal RAPEX Rendszer Mit tartalmaz a rendszer? Veszélyes termékekről – adatok,dokumentumok képek Kommunikáció az EU tagországainak hatóságai között

Rapid Alert System for Non-Food Products (RAPEX) Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, Budapest Információforrások a piac résztvevői számára RAPEX Rendszer KPIR és honlap www.piacfelugyelet.hu http://europa.eu.int/comm/consumers www.fvf.gov.hu Rapid Alert System for Non-Food Products (RAPEX)

Növényi eredetű színezék, gombatartalma gyulladást okozhat. Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, Budapest RAPEX értesítések Tetováló festék Növényi eredetű színezék, gombatartalma gyulladást okozhat. Fehérítő olaj Hidrokinon vegyület

Információcsere külföldi résztvevői Eredmény napjainkig

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!