Borkészítési protokollok

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Passzívház.
Advertisements

A LEVEGŐ.
Atmoszféra - A Földünk légköre
Az élesztő táplálásának aspektusai a fermentáció vonatkozásában Dr. Francesco Rusalen Pall Corporation Pall Filtration & Separations S.p.A., San Martino.
Minőség elejétől a végéig Abranet ™. ABRANET  •ABRANET TM egy új típusú porelszívásos csiszolóanyag.
A leggyakoribb borkészítési technológia elemzése.
Kibékíthető ellentétek? Környezetvédelmi osztályvezető
A FŰSZERPAPRIKA TERMÉSE ELTÉRŐ TÁPANYAG-ELLÁTOTTSÁG ESETÉN
Rézcsoport.
3.ÓRA AZ ANYAGOK TULAJDONSÁGAI ÉS VÁLTOZÁSAI
A fények és színek hatása... A fények és színek hatása... ( munkatársi csapat épités)
KÉMIAI SZÁMÍTÁSOK A VEGYI KÉPLET ALAPJÁN
Halmazállapotok Részecskék közti kölcsönhatások
Mire jó a tojás? Tények a tojásról
Dr.Werling Klára VIMOR Elnöke
Tisztítás, fertőtlenítés
Víztisztítás ultraszűrésel
1. Megszilárdulás (kristályosodás)
Génexpresszió más (nem-E.coli) prokariótában
CITROMSAV FELDOLGOZÁSA
A tételek eljuttatása az iskolákba
Kémiai alapozó labor a 13. H osztály részére 2011/2012
Komposztálás és energetikai célú hasznosítás
A diákat jészítette: Matthew Will
Készítő: Ott András Témakör: Ásvány és kőzettan
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc
A levegőburok anyaga, szerkezete
Hagyományos energiaforrások és az atomenergia
A talaj 3 fázisú heterogén rendszer
DRAGON BALL GT dbzgtlink féle változat! Illesztett, ráégetett, sárga felirattal! Japan és Angol Navigáláshoz használd a bal oldali léptető elemeket ! Verzio.
A vízkörforgás Dr. Fórizs István.
Fermentor sterilezésének szabályozása
Boripar.
Szénsavas borok Pezsgők.
Az opciók értékelése Richard A. Brealey Stewart C. Myers MODERN VÁLLALATI PÉNZÜGYEK Panem, 2005 A diákat készítette: Matthew Will 21. fejezet McGraw Hill/Irwin.
energetikai hasznosítása III.
Gyors mikrobiológiai módszerek
Biogáz Tervezet Herkulesfalva március 01..
Janik Dóra és Vámos Csenge
AZ ELLENANYAG SOKFÉLESÉG GENETIKAI HÁTTERE. AZ ELLENANYAGOK SZERKEZETE KOMPLEMENT AKTIVÁCIÓ SEJTHEZ KÖTŐDÉS LEBOMLÁS TRANSZPORT Könnyű lánc (L) Nehéz.
Sör, bor, pálinka Szöllősi Dániel PhD hallgató.
NÖVÉNYI TÁPANYAGOK A TALAJBAN
Elválasztástechnika2011Eke Zsuzsanna Elválasztástechnikai Kutató és Oktató Laboratórium Elválasztástechnika kv1n1lv1.
A FÖLD LÉGKÖRÉNEK ÖSSZETÉTELE
A cink, a kadmium és a higany
16.ea. BUDAPEST ÉS A DUNA Légszennyezések: történelmi áttekintés II. Edward (13 th c.): széntüzelés betíltása III. Richard (14-15 th c.): füstadó.
Levegő szerepe és működése
Nitrogén mineralizáció
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
Zsugorkötés.
Coca-Cola Magyarország gyakorlatában Coca-Cola Magyarország
A hippokratészi eskü értelmezése
Kísérleti eredmények Kisérleti szőlészet de Saint Sardos Agrárkamara Tarn et Garonne.
Vízszennyezés.
50).6-os szint végponti fejtési üreg bejárata
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
Technológiai megoldások, fejlesztések a gyakorlatban.
Tények, érvek és félelmek a gázok használatában
BUDAPEST ÉS A DUNA Légszennyezések: történelmi áttekintés II. Edward (13 th c.): széntüzelés betíltása III. Richard (14-15 th c.): füstadó 17 th.
Ön tudta, hogy: testünk több mint %-a víz?
CUKORNÁD.
K OVÁCS ANDRÁS, Ph D. E GYETEMI ADJUNKTUS S ELYE J ÁNOS E GYETEM november 25. IX. MRTT Vándorgyűlés, Révkomárom Selye János Egyetem Gazdaságtudományi.
Szőlészeti és borászati szabályozás. Szabályozás feladatai ► Áruk szabad mozgását és a versenysemlegességet biztosítani (borászati eljárások, jelölés,
Levegőszennyeződés.  A levegőben természetes állapotban is sokféle gáz található:  négyötödnyi nitrogén  egyötödnyi oxigén.
Az állandó küzdelem A szabadgyökök olyan agresszív molekulák, melyek sejt- és DNS- károsodást idéznek elő Az antioxidánsok semlegesítik a szabad gyököket,
Biyovis Egészség Koncepció a napi gyakorlatban A Biyovis összegyűjtötte az Ön számára, a modern tudományt, medicinát, és a múlt tapasztalatát amelyet ötvözött.
Operátor (betanított szerelő) munkatársakat.
Új molekuláris biológiai módszerek labor
A FÖLD LÉGKÖRÉNEK ÖSSZETÉTELE
Bioenergiák: etanol, butanol
Előadás másolata:

Borkészítési protokollok Dr. Francesco Rusalen Pall Corporation Pall Filtration & Separations S.p.A. , San Martino Buon Albergo, Verona, Italy

zúzó Adalékok : CO2, száraz jég Antioxidánsok => STERISOLFITO => METABISOLFITO DI K => Aszkorbinsav

Vízszintes PRÉS Adalékok :CO2, száraz jég Antioxidánsok => ECOBIOL BLANC => Aszkorbinsav => GALLOTAN enzimek => ZIMOPEC PML,Vinozym FCE a színmust : enzimek => ZIMOPEC P110L => ZIMOPEC P120 => Novoclair speed fehérborok

Derítés => Novoclair Speed Enzimek => ZIMOPEC P110L Derítőszerek => XILES 40 +ISTANT GEL 45 => E-BENTHON EXTRA – PENTAGEL => ALPHA CASEINATE + CASEO SOL+ => CASEO PLUS Allergénmentes => P-STAR => P-PLUS fehérborok

FLOTÁCIÓ enzimek => ZIMOPEC P110 – P110L => ZIMOPEC P120 deritőszerek => XILES 40 +ISTANT GEL 45 => E-BENTHON SUPER fehérborok

Seprő vákuum alatti szűrője Előszűrés => PRECOAT SV Perlit => DIAPERL fehérborok

FERMENTÁCIÓ Tápanyagok => ACTIBIOL => ECOBIOL => ECOBIOL Pied de Cuve Élesztők=> BLASTOSEL FR95, VS, Delta, K => La Claire W15, CGC 62, EM2 Derítőszerek => E-BENTHON EXTRA – PENTAGEL => ALPHA CASEINATE + CASEO SOL+ => CASEO CELL Allergénmentes => P-CELL => OENOCELL fehérborok

ZÚZÓ-BOGYOZÓ GÉP Antioxidánsok => STERISOLFITO => SO 2 => METABISOLFITO DI K VÖRÖSBOROK

Fermentáció – „Fermentino” erjesztőkád Szín => ZIMOPEC PX1-PXL => novozym Vintage Stabilizáló szerek => CROMOFIX, CROMOFIX LQ (foly.) => CROMOX => ECOBIOL ROUGE => SOFTAN V Tápanyagok => ACTIBIOL => ECOBIOL => ECOBIOL Pied de Cuve Élesztők => BLASTOSEL Grand Cru, VS, Delta => La Claire VN, T73, C 58 VÖRÖSBOROK

MELEG (borkészítési) ELJÁRÁS ENZIMEK => ZIMOPEC PML => ZIMOPEC PXL 09 VÖRÖSBOROK

A borok eladási árai alapján történő rangsorolása „The Nielsen Company” Kategória €uro/palack “Standard” 2 - 2,75 “Premium” 2,80 – 5,45 “Super Premium” 5,50 – 8,75 “Ultra Premium” 8,80 -14,99 “Icone” 15 – 24,99 “Uber” > 25

Aromás, fehér borok aromás szőlőkből Cél: jó minőségű borok elérhető árakon Fázis Tevékenység Dózis Cél Szőlők átvétele Minőségi értékelés Ellenőrizni a szőlők egészségét, a következő tevékenységek megtervezéséhez Zúzás-Préselés Héjak szeparálása Csökkenteni a szilárd részekkel való érintkezést, enzim hozzáadása ZIMOPEC PML (0,5 – 3 g/hl) A lehető legnagyobb lé mennyiséget elérni , az optimális üledék képződéssel Derítés Esetleg enzim hozzáadás ZIMOPEC P110L (0,5 – 1 g/hl ), amennyiben a tisztaság nem elegendő A must tisztítása, a következő, „tiszta” fermentáció érdekében Fermentáció kezdete Megszervezni a megfelelő táplálási stratégiát, az APA értékelése után (lásd sémát) A legjobb operatív feltételeket biztosítani az élesztő számára Élesztők hozzáadása Élesztő hozzáadása: Blastosel Terroir vagy Blastosel Lambda ( 20 g/Hl) Kívánatosabb az olyan élesztők használata, amelyek a szőlők eredeti aromáit megőrzik Fermentáció Átlag hőmérséklet ellenőrzése, kb. 18-20 °C Optimizálni a fermentációs fázist Fermentáció befejezése Fejtés elvégzése, tartósítási stratégiák alkalmazása, elkerülve a levegővel való eríntkezést: kénezések, ellenőrzött fejtések Megőrizni a fermentatív aromákat, elkerülni az oxidálásokat, elkerülni a malolaktikus fermentációt. Kezelni a redox-egyensúlyt: a seprővel való érintkezést

Aromás, fehér borok semleges szőlőkből Cél: jó minőségű borok elérhető árakon. Fázis Tevékenység Dózis Cél Szőlők átvétele Minőségi értékelés Ellenőrizni a szőlők egészségét, a következő tevékenységek megtervezéséhez Zúzás Kénezés (50 mg/l) Az oxidációt elkerülni -Préselés Héjak szeparálása Csökkenteni a szilárd részekkel való érintkezést A lehető legnagyobb lé kinyerési százalékot elérni , kíméletes préseléssel Derítés Enzim hozzáadása ZIMOPEC P110L (0,5 – 1 g/hl) A must tisztítása, a következő, „tiszta” fermentáció érdekében Fermentáció kezdete Megszervezni a megfelelő táplálási stratégiát, az APA értékelése után (lásd sémát) A legjobb erjesztési feltételeket biztosítani az élesztő számára Élesztők hozzáadása Erősen aromás tulajdonságokkal bíró élesztő hozzáadása: Blastosel FR95 , Blastosel Terroir ( 20 g/Hl) Ez a fázis alapvető, mivel ez az egyetlen lehetőség, hogy a szőlőkben nem található aromatikus ellátás növelhető legyen Fermentáció Átlag hőmérséklet ellenőrzése, kb. 18-20 °C Optimizálni a fermentációs fázist Fermentáció befejezése Fejtés elvégzése, tartósítási stratégiák alkalmazása, elkerülve a levegővel való találkozást: kénezések, ellenőrzött fejtések Megőrizni a fermentatív aromákat, elkerülni az oxidálciót, a malolaktikus fermentációt. Kezelni a redox-egyensúlyt: a seprővel való érintkezés

Problémás vörös borok Cél: jó minőségű borok elérhető árakon. . Fázis Tevékenység Dózis Cél Szőlők átvétele Minőségi értékelés Ellenőrizni a szőlők egészségét, a következő tevékenységek megtervezéséhez Zúzás-beáztatás Blastosel Grand Cru (20 g/hl) hozzáadása Fokozni a színkinyerést Zimopec PX1 enzimmel (0,5 – 3 g/hl) stabilizálni a színt Cromofix-szel, Cromofix LQ-val (foly.) (10 -30 g/hl) A lehető legjobb áztatást elérni, támogatni a fermentációt, stabilizálni a színt Fermentáció Ertékelni a rendelkezésre álló nitrogént (lásd táplálási sémát). Értékelni az FML-t és az esetleges további hozzáadást Értékelni az élesztők vitalitását, oxigén hozzáadása - szellőztetések A legjobb operatív feltételeket biztosítani az élesztő számára A lehető legjobb operatív feltétel mellet dolgozni Lefejtés, préselés Átgondolni a derítőszerek esetleges alkalmazását A lehető legjobb fejlődési feltételekhez juttatni a bort Érlelés Megfontolni a Zimopec MPX (1-4 g/hl) enzimmel történő beavatkozást Még jobban szűrhetővé tenni a bort, a borfejlődésének érdekében