Megyei Matematika verseny

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egyszerű oszthatósági problémák
Advertisements

Oszthatósággal kapcsolatos feladatok pszeudokódban.
Készítette: Kunkli Zsóka Balásházy MGSZKI Debrecen,
Elemi algoritmusok Páll Boglárka.
FEJEZETEK A MATEMATIKÁBÓL
Másodfokú egyenlőtlenségek
Természetes számok 0, 1, 2, 3, ..., 24, 25, ..., 1231, 1232, ..., n, ...  = {0, 1, 2, 3, ..., n,...} a természetes számok halmaza Műveletek: összeadás.
Oszthatóság Az a osztója b-nek, ha van olyan egész szám, amivel a-t szorozva b-t kapok. (Az a osztója b-nek, ha egész számszor megvan benne.) Ha a|b, akkor.
Feladat 1 •Tekintsük a prim alprogramot, amely az n, (n≤32000) paraméteren keresztül egy természetes számot kap és visszatéríti az 1–et, ha n prímszám.
Osztó, többszörös Osztó: azokat a számokat, amelyekkel egy B szám osztható, az B szám osztóinak nevezzük. Minden számnak legalább két osztója van, 1 és.
Legyenek az a és b egész számok.
Halmazok, műveletek halmazokkal
Műveletek logaritmussal
Húrnégyszögek Ptolemaiosz tétele
Algebrai struktúrák 1.
Csoport részcsoport invariáns faktorcsoport részcsoport
Gyűrűk Definíció. Az (R, +, ·) algebrai struktúra gyűrű, ha + és · R-en binér műveletek, valamint I. (R, +) Abel-csoport, II. (R, ·) félcsoport, és III.
Számhalmazok.
Intervallum.
C A C nyelv utasításai.
Bizonyítások Harmath Zsolt.
Matematika: Számelmélet
Turbo pascal feladatok 2
Pitagorasz -élete -munkássága -tétele és bizonyítása
Fejezetek a matematikából
A TERMÉSZETTUDOMÁNYOK ALAPJAI 1. Matematika
Integrálszámítás Mire fogjuk használni az integrálszámítást a matematikában, hova szeretnénk eljutni? Hol használható és mire az integrálszámítás? (már.
A középérték mérőszámai
Valós számok Def. Egy algebrai struktúra rendezett test, ha test és rendezett integritási tartomány. Def. Egy (T; +,  ;  ) rendezett test felső határ.
6. SZÁMELMÉLET 6.1. Oszthatóság
Oszthatóság Az a osztója b-nek, ha van olyan egész szám, amivel a-t szorozva b-t kapok. (Az a osztója b-nek, ha egész számszor megvan benne.) Ha a|b, akkor.
Figyelmeztetés! E program használata fokozottan
Halmazok Összefoglalás.
Eperfesztivál. Mint tudjuk az eper több mint 300 olyan anyagot tartalmaz,amelyek kedvezően hatnak az egészségre C- vitamin tartalma meghaladja a citromét,és.
Exponenciális egyenletek
Pitagorasz tétele.
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
2006. március 3. Három négyzet oldalai különböző prím- számok. A két kisebb négyzet kerületének ösz- szege egyenlő a legnagyobb négyzet kerületé- vel;
Telefonos feladat Andrásnak kétszer annyi könyve van, mint a fiának. Bélának 11-szer annyi könyve van, mint a fiának. Összesen 2006 db. könyvük van. Hány.
Algoritmus gyakorlati feladatok
Az ábrázolás módszerével való megoldás szükségessé teszi egy ábra készítését * A számokat és mennyiségeket a feladatból grafikusan ábrázoljuk * A feladatmegoldás.
„Házasodj meg, meg fogod bánni; ne házasodj meg, azt is meg fogod bánni; házasodj vagy ne házasodj, mindkettőt meg fogod bánni; vagy megházasodsz, vagy.
XVII. Hajnal Imre Matematika Tesztverseny
Valószínűségszámítás
1. MATEMATIKA ELŐADÁS Halmazok, Függvények.
2006. január 20. Telefonos feladat Néhány (2-nél több) dobókockát feldobtunk és véletlenül minden kockával ugyanazt a prím- számot dobtuk. A dobott számok.
Emelt szintű matematika érettségi
és a Venn-Euler diagrammok
Hábel József Áprily Általános Iskola, Visegrád
XIX. Hajnal Imre Matematika Tesztverseny
A folytonosság Digitális tananyag.
Szakkör 8. osztály Számelmélet, logika.
A racionális számokra jellemző tételek
Adalékok egy véges összegzési feladathoz
Számok világa.
2. gyakorlat INCK401 Előadó: Dr. Mihálydeák Tamás Sándor Gyakorlatvezető: Kovács Zita 2015/2016. I. félév AZ INFORMATIKA LOGIKAI ALAPJAI.
„Három a Károly” Félmaraton egyéni A tavalyról már ismert három szakaszos váltóverseny útvonalát kiegészítettem egy 5,05 km-es oda-vissza szakasszal.
Logika.
A Catalan-összefüggésről
Bemutató óra
A tökéletes számok algoritmusa
Integrálszámítás.
78. óra Prímszámok Röp: 1. Az osztó definíciója. 2. Dönts el és indokold: a.) osztható-e 125-tel? b.)
XLI. Felvidéki Magyar Matematika Verseny 2017
Egyenletek.
Készítette: Kunkli Zsóka Balásházy MGSZKI Debrecen,
Matematika I. BGRMA1GNNC BGRMA1GNNB 7. előadás.
Tanórán kívül lehet kicsit több
Előadás másolata:

Megyei Matematika verseny Tiszaparti Gimnázium

Róka Sándor előadása nyomán A következő pár feladat során a lehetetlenséget fogjuk megvizsgálni az algebrán belül. A következő feladatokkal találkozhatunk számos matematika versenyen, megoldásuk csak egy kis logikát igényel.

Miért nem írható fel 101 két prímszám összegeként? A 101 páratlan szám. Ez egy páros és egy páratlan szám összegére bomlik. De: egyetlen páros prím szám van a 2. A 101-et a 2 és a 99 összegére kell bontani, viszont a 99 nem prím szám, mert az 9-cel osztható.

Miért nem lehet a 6x+15y=14 egyenletet megoldani az egész számok körében? A bal oldalunk biztosan osztható 3-mal bármilyen x és y érték mellett, a jobb viszont nem. És ezért nem lehet egyenlő!

Miért nem lehet ? Mert irracionális szám, vagyis nem írható fel két egész szám hányadosaként. A jobb oldat viszont racionális szám, ezért a két oldal sosem lesz egyenlő.

Miért nem lehet az első kilenc prímszámból 3 Miért nem lehet az első kilenc prímszámból 3*3-as bűvös négyzetet készíteni? Az első kilenc prímszám: 2,3,5,7,11,13,17,19,23. Azért nem lehet, mert ahova a 2-est írjuk ott az összeg páros lesz, a többinél pedig páratlan!

Reméljük kis ízelítőnkkel közelebb hoztuk a matematika tudományát! Köszönöm a figyelmet!