Szerkesztette: Babay-Bognár Krisztina

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hulladékok újrahasznosítási célja
Advertisements

Hulladékgazdálkodás.
E-hulladék *Koca Elit*. Miért nem szabad a használhatatlanná vált elektronikus berendezéseket a háztartási hulladék közé dobni? Felgyorsult világunk egy.
Szelektív hulladékgyűjtés
A Hulladék Torma Sándor Szabolcs XI.B.. Megváltozott fogyasztói szokásaink, de főleg az ipar fejlődése következtében egyre több olyan anyaggal találkozunk.
Környezetvédelmi ipar és hulladékgazdálkodás Magyarországon
A HULLADÉKOKRÓL.
Együttműködők vagy véleményvezérek, avagy hogyan vonhatják be a civil szervezetek a lakosokat a környezetvédelmi akciókba.
HULLADÉKOK A PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEMEN
A Szelektív Hulladékgyűjtés
Készítette: Kapcsa Szabina Dr. Török Béla Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Diákotthon 1144.
Zöld Híd Hulladékgazdálkodási
A hulladék szerepe az ember életében
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program
A szemét útja, ártalmatlanítása, illetve újrahasznosítása
Hulladékkezelés.
Kartondoboz Környezetvédelmi Egyesület
KÖRNYEZETVÉDELEM A HULLADÉK.
A szemét útja Granilla László Jakab Géza Beregszászi Magyar Gimnázium
Újrahasznosítása, ártalmatlanítása vagy szemét hegyek
Történeti áttekintése Lebomló anyagok Környezetszennyező anyagok Hova kerül mindez?
A szemét útja Készítette: Sima Veronika
A szemét útja Diák:Ricz Emese Tanár: Csekéné Molnár Erika
A SZEMÉT ÚTJA Készítette:Kicsák Zoltán
A szemét útja Készítette: Tyukody Anita Felkészítő tanár: PaedDr. Spek Krisztina Iskola: Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta, Szlovákia.
Mi is az a hulladék? Egyes megfogalmazás szerint hulladéknak vagy szemétnek azokat a tárgyakat nevezzük, amelyek az ember mindennapi élete során keletkeznek.
A hulladék körforgása - hasznosítás
E-hulladék Bokszos csapat. Használhatatlan elektronikus berendezés a háztartási hulladékban? Az elektronikus berendezések veszélyes anyagokat tartalmaznak.
Mi is az igazi cél? Különféle díjak a megelőzés szolgálatában Szilágyi László civil munkacsoport Termékdíjas workshop január 21.
A szelektív gyűjtés helyzete, eredményei Kommunikációs kihívások
Szelektív hulladékgyűjtés
A hulladékgazdálkodás aktuális feladatai
Hulladékkezelés, hulladékgazdálkodás.
Hulladékgyűjtés a Délép Ipari Park Kft.-nél
Környezeti problémáink A hulladékfelhalmozódás. Adatok Magyarországon évente közel 114 millió tonna hulladék keletkezik. Megközelítőleg 3,5 millió tonna.
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program „Legyél te is válogatós!” 6. Előzd meg a hulladékképződést!
Szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő program „Legyél te is válogatós!” 3. Mi történik a válogatott hulladékkal?
Cseber Kht évi gyűjtés eredménye február.
Mi így gyűjtjük a szemetet
A veszélyes hulladékok kezelésének általános szabályai
Zöldek a Zöldért Egyesület 3300 Eger, Faiskola út 6. II/29.
Komposztálási alapismeretek
A fejlesztés céljainak meghatározása
Csökkentsük együtt a hulladékot!
Szelektív hulladékgyűjtés
Szalai Luca és Horváth Viktória előadásában
Készítette: Kereki Orsolya
Lakossági fórum Hulladékudvar
A szemét útja ( szelektív hulladékgyűjtés)
Komposztáló tervezése
Szelektív hulladékgyűjtés
Hatékony házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési kampány indul Bátaszéken és környékén lévő 10 településen! Akommunális hulladékgyűjtő edény mellé kell.
Környezetgazdálkodás 1.
A hulladékok környezeti problémái
Hulladékanalízis és –kezelés 14. évfolyam
Válogassunk együtt! „Települési szilárd hulladék mechanikai-biológiai stabilizálására szolgáló rendszer kialakítása a Homokhátsági Települési Hulladékgazdálkodási.
Hulladékgazdálkodás – veszélyes hulladékok szállítása
Környezetvédelem: olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése,
Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.. Magyarország egyik legnagyobb hulladékgazdálkodással és köztisztasággal foglalkozó vállalata, amely mintegy két millió.
. Ötdobozos Játékok. KI LESZ A SZELEKTÍV GYŰJTÉS BAJNOKA? Ötdobozos Játékok - Eredményhirdetés Baka Éva Ügyvezető igazgató Italos Karton Környezetvédelmi.
Hogyan áll ma a szelektív hulladékgyűjtés? Veszprém példáján keresztül.
Csökkentsük együtt a hulladékot! Az Európai Hulladékcsökkentési Hét bemutatja.
Szalai Luca és Horváth Viktória előadásában
PAPÍR ÜVEG MŰANYAG FÉM A szemét szelektálása
Szelektív hulladékkezelés, Újrahasznosítás
Szelektív hulladékgyűjtés
a logger-használat kérdései
A háztartási hulladékok csökkentése Újrahasználat és újrahasznosítás Összeállította: az Ökológai Stúdió Alapítvány, Győr A projektet támogatta:
A 10 éves pécsi szelektív hulladékgyűjtés története és eredményei
Előadás másolata:

Szerkesztette: Babay-Bognár Krisztina Hulladékok Szerkesztette: Babay-Bognár Krisztina ilyenmasholnincs.blog.hu/2009/05/19/veszelyes...

Definíciók: Hulladék: Olyan - számunkra - már feleslegessé vált anyag, melyet nem tudunk, vagy nem akarunk a keletkezés helyén hasznosítani. Szemét: a későbbiekben már nem hasznosítható hulladék (megsemmisítendő) Típusaik keletkezésük módjai szerint : Termelési ipari mezőgazdasági Települési (kommunális)

Mit tehetünk? http://tender.sff.hu/files/images/szelektivhulladek.jpg

Komposztálható szerves hulladék Mennyisége a háztartásban 35%. A dió-, a tölgy-, az akác-, a vadgesztenye-levél és a napraforgószár lassan (1,5-2 év alatt) bomlik le, ezért külön komposztálandók A komposztálással csökkenthető az elszállítandó hulladék mennyisége, ezáltal a szemétdíj is (100 kg szerves hulladékból 60 kg kész komposzt keletkezik).

Nem komposztálható szerves hulladékok: Fertőzött növényi maradványok (elégetendők!), kemény viaszos levelek (fenyő, magyal), indás vagy futónövények szára, burgonyaszár, egész kenyér, papír (kivéve pl. kávéfilter, tojástartó papír doboz), gyomok (elégetendők!)

Papírhulladék Mennyisége a háztartásban ... 15% újságok, magazinok, prospektusok, reklámanyagok, könyvek (más anyagú bekötés nélkül), csomagolóanyagok, kartonok http://kornyezetineveles.hulladekboltermek.hu/hulladek/hulladekfajtak/papirhulladek/

Műanyag hulladékok Mennyisége a háztartásban...10%-os problémát jelent a különféle műanyagfajták keveredése, a hulladékok szennyezettsége. A legtöbb műanyaghulladék a csomagoló-anyagok révén keletkezik, a fóliák, nylon zacskók flakonok, nem visszaváltható palackok, vagy joghurtos dobozokra. „Tapossa laposra!” www.gyulavarikastely.hu/.../muanyaghulladek.jpg

Textil hulladékok Mennyisége a háztartásban... 5%- Ruhák, ágyneműk, asztalterítők, pokrócok képezik a textilhulladékokat. Szervezett gyűjtéssel lényegesen csökkenthető, hiszen sok a mások számára még használható ruhadarab, textília.

Üveg hulladék Mennyisége a háztartásban...5%-a a nem betétdíjas italos üvegekből, eltört, használhatatlan üvegtárgyak színük alapján kell elkülöníteni, legalább a fehéret és a színes üvegeket www.infovilag.com

Fém hulladékok Mennyisége a háztartásban... 3-4% konzervdobozok, edények a fémfeldolgozó ipar számára értékes másodnyersanyagok.

Veszélyes hulladékok Mennyisége a háztartásban...2-5% Nem megfelelő bánásmód hiányában a környezetre, de egészségünkre is fokozottan ártalmas. szárazelemek, akkumlátorok, festék-, lakk-, tisztító- és vegyszermaradékok, háztartási sütő- és egyéb olajok gyógyszerek www.kornyezetvedelem.net/

Egyéb hulladék Mennyisége a háztartásban... 15-20% tönkrement háztartási készülékek, bútorok, hűtőszekrények egyéb lomok tartoznak, olyanok, melyeket méretük miatt nem szokás a hagyományos háztartási hulladékgyűjtőbe helyezni. társított csomagolóanyagból keletkező hulladékok egyszerre több hulladékcsoport anyagait is tartalmazzák, melyek elválasztása a háztartásokban nem lehetséges. Alapvetően az egyéb hulladékokhoz tartozhatnának, de mint többkomponensű csomagolóanyagok, növekvő, jelenleg 2-4%-os részarányuk következtében külön kategóriát képez(het)nek.