Előadó: Kelemen Katalin

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tökéletes verseny Közgazdaságtan 10. hét.
Advertisements

Infláció Készítette: Beck Petra Pap Bettina.
A keynesiánus makromodell
Gyakorló feladatok Makroökönómia.
Készítette: Sallai Katalin
Birkás György Makroökonómia 1. előadás Birkás György
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan
Személyi jövedelemadó & Általános forgalmi adó Sándor Zoltán 2010/2011/2.
Fogalma, összefüggések
A megbízó-ügynök modell (1)
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing
Közgazdaságtan I. 3. hét.
A munkapiac és az összkereslet
Makroökonómia Árupiaci egyensúly.
EGYENSÚLYI MODELLEK Előadás 4.
8. hét: Rövid táv IS-görbe
Bevezetés a közgazdaságtanba2006/2007. tanév, 1. félév 3. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 3. előadás 1 A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
1 Bevezetés a közgazdaságtanba I.2006/2007. tanév, 1. félév 5. előadás A kurzus programja DátumTémakör szeptember Bevezetés. A közgazdaságtan alapfogalmai.
A kurzus programja Dátum Témakör december Piaci elégtelenségek
A ppt fájlokat a GTK honlapján…
Piaci kereslet és kínálat
Makroökonómia Feladatmegoldás.
Adózási elvek.
Az adórendszerek és az adóigazgatás fejlődésének tendenciái az OECD országokban, és az ezzel kapcsolatos hazai teendők (2005)
A negatív jövedelemadó?. Jóléti rendszerek elégtelenek Megaláztatás Jövedelemvizsgálat 100%-os adó.
A fogyasztóvédelem gazdasági alapjai
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan
Áfa, bevételi bizonylatok, a vállalkozás tevékenységével szorosan összefüggő kiadási bizonylatok.
Felsőfokú szakképzés Csorba László
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
A magyar gazdaság Dr. Veres János pénzügyminiszter október 13.
Hol is állunk? Hamecz István A Közgazdasági és monetáris politikai szakterület vezetője február 2.
Pénzügytan II. – február 23. Dr. Farkas Szilveszter
Gyakorló feladatok Mikroökonómia.
Az egykulcsos adó bevezetésének várható hatásai
Kis- és középvállalkozások adózási, gazdálkodási környezetének 2006-os, illetőleg középtávú változásai Dr. Katona Tamás politikai államtitkár Pénzügyminisztérium.
© 2004 KPMG LLP, a UK limited liability partnership and the UK member firm of KPMG International, a Swiss cooperative. All rights reserved. The KPMG logo.
Vállalatgazdaságtani alapfogalmak
A magyar gazdaság növekedési kilátásai, prognózisok Hamecz István.
Kereslet, kínálat, ármechanizmus, fogyasztói-, és termelői többlet
Gépészmérnöki kar BSc Levelező képzés szeptember-október
Kereslet-rugalmassági számítások
A teljes keynesiánus modell
A piac: A tényleges és potenciális eladók és vevők, illetve azok cserekapcsolatainak rendszere, melynek legfontosabb elemei a kereslet, a kínálat, az ár.
A gazdasági élet problémái
Megszorítások, reformok, versenyképesség – Magyarország 2006.
A termelés költségei.
Hol áll és merre mehet még a gazdaság? Hamecz István.
Mikroökonómia gyakorlat
Gazdaságpolitika Az állam gazdasági szerepe. A gazdaságpolitika típusai. Költségvetési deficit, lehetséges kezelési módjai és következményei.
Adózási ismeretek 1.előadás 2014
A termelés költségei.
Hol áll és merre mehet még a gazdaság? Hamecz István „Mindannyian tudjuk, hogy mit kell tennünk, csak azt nem tudjuk, hogy hogyan nyerjük meg a választásokat.
1 Versenyképesség – Befektetési klíma – Adórendszer dr. László Csaba, partner augusztus 27.
A pénz időértékének további alkalmazásai Gazdasági és munkaszervezési ismeretek, 2. előadás Készítette: Major Klára ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék.
Új egyensúly Sikerek és kihívások. 2 Felzárkózik a gazdaság.
KÖZGAZDASÁGTANI ALAPFOGALMAK II. Előadó: Bod Péter Ákos.
Az adórendszer Colbert (francia pénzügyminiszter): „Az adóztatás olyan, mint a libatépés, annak tudománya, hogyan lehet a legtöbb tollat a lehető legkevesebb.
Piac, rugalmasság, egyensúly, adók hatása
Kormányzati szektor a vegyes gazdaságokban
A piac és a piacgazdaság
Pénzügy szigorlat Közösségi gazdaságtan
Makroökonómia 11. szeminárium Az IS-LM-modell
A munkaerőpiac áttekintése
Néhány közgazdaságtani ismeret átismétlése
Költségvetés.
Költségvetés bevételei Adórendszer
= CI P= CI+C+I S I Társadalom egésze Teljes kibocsátás (termelés)
Előadás másolata:

Előadó: Kelemen Katalin Az adóztatás Előadó: Kelemen Katalin

Alapfogalmak Az adó közvetlen ellenszolgáltatás nélküli, visszatérő, ismétlődő kötelezettség, amelynek mértékét és módját az állam egyoldalúan határozza meg és biztosítja jogi feltételeit. Az adózás célja:  bevételi forrás: a terhek szétosztása  szabályozó  ösztönző

Az adózás kezdetei … Biblia: a termés egytizede Középkor: kilenced + természetbeni szolgáltatások Modern adóterhek: pénzben (monetizált) szabad lakóhelyválasztás: szabad adóteher választás

Az adó alapja lehet: A termékek forgalma (forgalmi adó, fogyasztási adó, jövedéki adó, vám) A termelési tényező felhasználás (kötelező TB hozzájárulás a bér után) Jövedelem (SZJA) Vagyon (gépkocsi súlyadó)

Állami bevételek az Európai Unió átlaga alatt forrás: Eurostat

Bérek járulékterhelése kiugróan nagy Forrás:OECD

Tendencia: A GDP arányában számított adóteher növekszik (Wagner törvény) DE: a növekedés üteme lassuló A munkajövedelmet terhelő adók aránya nő

Forrás: Hetényi, Pénzügyi Szemle 2007

Elvárások a „jó” adórendszerrel szemben: Gazdaságilag hatékony: ne zavarja az erőforrások hatékony allokálását Egyszerű adminisztráció Rugalmasság: a változó gazdasághoz alkalmazkodó Politikai felelősség: átláthatóság Tisztességes adózási feltételek  Horizontális méltányosság  Vertikális méltányosság

Két elvárás: Horizontális méltányosság: az azonos anyagi helyzetben levők azonosan adózzanak Vertikális méltányosság: akik jobb anyagi helyzetben vannak, nagyobb mértékben adózzanak.

Mi legyen a méltányos adóalap? Jövedelem: tényleges vagy potenciális? Fogyasztás: C = Y – S  a megtakarítások hozama (kamat, osztalék, árfolyamnyereség) adómentes legyen? Az egyén élet-jövedelme: azaz az élete során vett diszkontált fogyasztása (ha nincs öröklés) Az igénybe vett kormányzati szolgáltatások nagysága (ellenszolgáltatás szempontú adók: pl. útadó, benzinadó)

Adózás jóléti közgazdaságtani megközelítéssel A Pareto-hatékony adóstruktúrák meghatározása Választás az értékítéletet tükröző társadalmi jóléti függvény alapján. Pl.  Utilitárius függvény: a társadalmi jólét = az egyének hasznának összege  Rawls-i függvény: a társadalmi jólét = a legrosszabb helyzetű egyén haszna

Az adóztatás hatásai Az adó lehet:  egyösszegű (lump sum) pl.: egészségügyi hozzájárulás  mennyiségi (quantity tax) pl.: benzin adó  értékadó (ad valorem tax) pl. ÁFA

Az adó hatása a keresletre és a kínálatra, valamint az árra Ha adó (vagy támogatás) jelenik meg: a piacon kétféle ár lesz: pD : fogyasztói ár: amit a fogyasztók fizetnek pS : termelői ár: amit a termelők megkapnak (A továbbiakban egyszerűsítés: a termékek forgalmára kivetett mennyiségi adó (T nagyságú) hatását vizsgáljuk versenypiacon.) pD = pS + T fogyasztói ár = termelői ár + adó

A mennyiségi adó hatása Tegyük fel: az eladó fizeti az adót: termékegységenként T összeget ST ↓↓ S felfele tolódik T-vel p S B pf Új egyensúly: q2: mennyiség pf: fogyasztói ár pt: termelői ár T p1 A pt C D q q2 q1

A mennyiségi adó hatása: Ha a fogyasztó fizeti be az adót: Ha a termelő fizeti be az adót: S’ ár ár S S pD pD T p1 p1 pS pS D D D’ Q Q Q’ Q1 Q’ Q1 pS = pD - T pD = pS +T .

A mennyiségi adó hatása Az adó hatására a korábbi egyensúlyi árhoz képest a fogyasztói ár emelkedik, a termelői ár csökken, az egyensúlyi mennyiség is csökken. Akár a fogyasztókra, akár a termelőkre vetik ki az adót, az adó összege és a fogyasztók által fizetett és a termelők által kapott ár nem változik.

Kérdések Hogyan osztja újra a jövedelmeket az adó? Ki fizeti valójában az adót? Mekkora az adóbevétel és az adózás társadalmi költsége?

A jövedelem elosztása adó nélkül p S Fogyasztói többlet p1 A Termelői többlet D Q: mennyiség Q1 .

A mennyiségi adó hatása: jövedelem újraelosztás p ST Fogy.i többlet ↓↓ S felfele tolódik T-vel S B Holtteher- veszteség pD Új egyensúly: Q2: mennyiség pD: fogyasztói ár pS: termelői ár ADÓ T p1 A pS C D Term.i tóbblet Q Q2 Q1

Kire hárul az adó? A fogyasztókat terhelő rész: a p p ST ST S S pD T T pD a a b b D pS pS D q q q2 q1 q2 q1 A termelőket terhelő rész: b Az állam része: az összes adó: a + b Minél rugalmatlanabb a kereslet a kínálathoz viszonyítva, annál nagyobb a fogyasztó adóterhe a termelőéhez viszonyítva.

Az adóteher jövedelemfajták ill. fogyasztás szerint USA, % A munkaerő kínálata rugalmatlanabb, mint a tőke kínálata. Forrás: Stiglitz, 426. o.

Az adóbevétel és az adó társadalmi költsége Holtteher-veszteség D Minél rugalmatlanabb a kereslet és a kínálat, annál nagyobb lesz az adott nagyságú adóból származó adóbevétel és annál kisebb a holtteher-veszteség.

Laffer görbe: ahogy növekszik az adó mértéke, az adóbevétel előbb emelkedik, majd csökken. Hoz-e az adócsökkentés többletbevételt? adóbevétel 0% adókulcs nagysága 100 %

Az optimális adózás Bármely, nem egyösszegű adó jóléti veszteséggel (holtteher veszteséggel) jár. Ha a kormányzat nagyobb mértékű újraelosztást kíván elérni, ezt csak nagyobb mértékű hatékonyság veszteség árán érheti el. Kérdés: Miért alkalmazzák ezeket az adókat? Lehet-e minimalizálni a torzítás mértékét?

Miért vetnek ki torzító adókat? Akkor lehetne egyösszegű adót kivetni, ha nem lennének különbségek az emberek között Nincs teljes információ az adózók tényleges helyzetéről, így a kormányzat csak a jövedelem szint alapján tud mérlegelni. Progresszív adó: nagyobb jövedelem újraelosztás – nagyobb hatékonyságveszteség. Értékválasztás: mekkora hatékonyságveszteséget ér meg a jövedelem különbségek csökkentése.

Kérdések Melyek egy jó adórendszer fő jellemzői? Melyek a közvetett és a közvetlen adók? Mi lehet méltányos adóalap? Hogyan hat a versenyzői piacra a mennyiségi adó? Hogyan osztja újra a jövedelmeket az adó? Mitől függ az, hogy ki fizeti ténylegesen az adót? Mekkora az adóbevétel és az adózás társadalmi költsége? Mit mutat a Laffer görbe?