Idősbántalmazás a családban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Néhány adat a Győrben élő időskorúakról
A jelzőrendszer működésének tapasztalatai
10. Erőszak a családban, válás
Szakmai Tanácskozás Miskolc
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Nyugdíjasok Országos Képviselete
Veszélyeztető magatartás gyanúja  időnként előforduló, enyhébb jelenségek  rizikó tényezők  háttérben inkább a szülők tájékozatlansága áll.
Az idős ember méltóságát védő jogok idősek otthonában
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
„Időskori bántalmazás – az abúzus változó formái”
Szociális munka az onkológiában
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
Peremen billegő fiatalok
© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl
Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen NANE
Alkoholizmus.
A gyermekvédelmi jelzőrendszer
Kozma Judit „Jó gyakorlat - rossz gyakorlat” a roma állampolgárokkal végzett szociálpedagógiai munkában Miskolc, szeptember 12.
Etikai alapelvek az ápolásban
AIDS –Etikai problémák az ápolásban. Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973): Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973):
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Mikor kivel, hogyan működhetünk együtt hatékonyan?
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
Workshop A gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének
A dystrophiától a gyermekbántalmazásig
ÁLDOZATSEGÍTÉSI SZOLGÁLTATÁSOK
Az Igazságügyi Hivatal helye, szerepe a családon belüli erőszak kezelésében, az áldozatok segítésében Dr. Triznay Gabriella Somogy Megyei Igazságügyi Hivatal.
Dr. Kovács Zsuzsanna, Dr. Scheiber Dóra, Toma Andrea
OR A gyermekbántalmazás és elhanyagolás megelőzése: Népegészségügyi megközelítés Prof. Kevin D. Browne A Birminghami Egyetemen.
Családi diszfunkciók Alkohol- drogproblémák és a segítés lehetőségei kurzus Pecze Mariann, WJLF.
„Méltóképpen Időskorban” Az országgyűlési biztos idősügyi projektje Dr. Borza Beáta projektvezető.
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
Magatartástudományi Intézet
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Fiatal elkövetők és sértettek az ERÜBS tükrében
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
gyermek- és ifjúságvédelmi koordinátor
DEVIANCIÁK ÉS BŰNÖZÉS.
A kriminálpszichológia
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
Erőszakmentes iskola. Az erőszakosságot úgy írhatnánk körül, mint az egyén testi, szóbeli és érzelmi bántalmazása egy vagy több személy részéről Az erőszakosságot.
A TÁRSADALMI BŰNMEGELŐZÉS REGIONÁLIS JELLEMZŐI
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
Mégis kinek az érdeke. Ellentmondások a gyermekek
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
(Erőszak és elhanyagolás a családban)
Speciális gyermekvédelem
TÁMOP A-13/ A váltóműszakosok problémája 1.
Erőszak a családban.
Magyarország demográfiai jellemzőinek és szociális ellátórendszerének bemutatása különös tekintettel az időskorú népességre.
- A Magyarországon észlelt áldozatok eljárásjogi helyzete
Öngyilkosság megelőzés Öngyilkossági gondolatai vannak? Krízisben van? Kérjen segítséget! Hívja a at! (ingyenes, vezetékes- és mobiltelefonról,
Egészségesek a roma nők?
Budapest, szeptember 14. A családon belüli erőszak problémái Bozorádi János r. alezredes.
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
Készítette: dr. Retkes Zita.  Jogviszonyok a családban  Az állam szerepe és feladata  Ombudsmani tevékenység a családot érintően  Civil jogvédelem.
Az iskolai zaklatás jelensége alapfogalmai. Az agresszió fogalma pszichológiai háttere Agresszió minden olyan szándékos cselekvés, amelynek indítéka,
GRASSROOTS Gyermekvédelem
A helyettes szülői ellátás működése
Gyermekvédelmi jelzőrendszer bemutatása
Abúzus a családban Hogyan felel meg a családon belüli erőszak a társadalmi normáknak, és mi a haszna az elkövető számára? Kuszing Gábor Stop-Férfierőszak.
ÉVES GYERMEKVÉDELMI TANÁCSKOZÁS
Előadás másolata:

Idősbántalmazás a családban

Idősbántalmazás – 1975. brit tudományos folyóiratban Közvélemény és a politika a 80-as évek elején figyelt fel rá. ENSZ: 1982-ben Bécsben rendezte első világkonferenciáját az öregedés kérdéséről. - Itt elfogadták az idős személyek vonatkozásában az első elvi és alapjogi chartát. - Ez tartalmazta: a függetlenség, részvétel, a gondoskodás, az önmegvalósítás és az emberi méltóság alapelvét.

Elmúlt 5-10 évben markáns változás: megváltozott az idősek gazdasági - szociális státusza megnövekedett az átlagéletkor demográfiai torzulások a fejlett országokban Újra kell gondolni az egészségügyi és szociális szektor nyújtotta ellátásokat. Az idősekkel kiemelten kell foglalkozni.

Idős = 60 év felettiek Idősbántalmazás fizikai bántalmazás ENSZ: fizikai bántalmazás szexuális bántalmazás ( egy idősebb, fiatalabb, vagy a gondozásra, felügyeletre kijelölt személy részéről) lelki bántalmazás, verbális abúzus (tisztelet hiánya, a magánszférához/magánélethez való jog megsértése, a kapcsolattartás jogának megsértése, az idős személy véleményének, kívánságainak figyelmen kívül hagyása) pénzügyi, gazdasági kihasználás (az idős személy tulajdonának, anyagi eszközeinek jogtalan használata, kihasználása, elvétele, a végrendelet akarat erőszakos megváltoztatása) elhanyagolás önelhanyagolás - olyan viselkedés, amellyel az idős személy veszélyezteti saját egészségét, biztonságát.

intézményes bántalmazás szükségtelen és fájdalmas orvosi beavatkozások, a minősíthetetlen megnyilvánulás, az információ hiány át nem adott információ konkrét bántalmazás rendszerbántalmazás - az idős személyek ellátására, gondozására hivatott szociális, egészségügyi szektor nem működik megfelelően.

Az elkövető: Az elkövetők többsége 26-35 év közötti, alacsony iskolázottságú és alacsony jövedelmű férfi, akinek nincs tartós párkapcsolata, azért (a később áldozattá váló) szülőjével, nagyszülőjével lakik együtt. Az elkövetők 91%-a férfi volt, és jellemzően egyedül követte a cselekményt. A társas elkövetés aránya mindössze 2 %-os volt. A büntetett előéletű elkövetők aránya közel 40%-os.

Az áldozat: 1. A családjukat tartósan, súlyosan bántalmazó szülők, nevelőszülők, nagyszülők. 2. Az idős koruknál, mentális betegségüknél fogva gyermeküknek, unokájuknak kiszolgáltatott felmenők. A szülők sérelmére elkövetett csbe. 2/3-ban az apa, nevelőapa vált áldozattá. A nagyszülők esetében döntően (85%-ban) a nagymamák váltak sértetté.

Kockázati tényezők: Szegénység Kényszerű együttlakás Családi együttélés nehézségei Alkohol Betegség, mentálhigiénés problémák

Jelzés, feljelentés: A felmenők sérelmére elkövetett csbe. esetek három módon jutnak a rendőrség tudomására. 1. Legnagyobb számban az egészségügyi szolgáltatók (a helyszínre kiérkező mentősök, vagy a sérülést kórházban ellátó orvos) jelenti. A jelzés alapján indítja meg a büntetőeljárást a rendőrség. 2. A sértett magánindítványára indul be az eljárás 3. Az elkövető önfeljelentése vagy a szomszédok, rokonok jelzése (8%)

A probléma hazánkban sürgető! a magyarság öregedő nemzet sok az idős korú ember sok a rossz beidegződés, a tanult minta a társadalomban nincs olyan háló, mely ennek megakadályozását, vagy megelőzését célozná

Bántalmazás külső jelei:  Testi sérülés, ami nincs jól, megfelelően, gondosan ápolva. Testi sérülés, ami nem magyarázható az elmondott történettel. Fájdalom érintésre. Kiszáradás, és rosszul tápláltság betegség jelenléte nélkül. Beesett szemek, arc, monoklik, véraláfutások a testen. Nem megfelelő adminisztráció a gyógyszerezésről. Orvosi, kórházi ellátás túl gyakori igénybe vétele. Élelem, víz, egyéb szükségletek hiánya. Kellemes életkörülmények, személyes dolgok hiánya. Erőszakos elzárás, elkülönítés.

Bántalmazott viselkedési jelei  Félelem. Szorongás, nyugtalanság. Harag, düh. Elkülönülés, visszahúzódás, védekezés. Depresszió. Visszavonultság, beletörődés, ambivalens viselkedés. Ellentmondó kijelentések sérülési nyomokról. Valószerűtlen sztorik sérülésekről, gyakori balesetek. Tétovázás, nyílt beszélgetés kerülése. Zűrzavarosság, zavartság. 

Bántalmazó viselkedési jegyei  Az idős megakadályozása abban, hogy beszéljen, vagy találkozzon látogatókkal. Düh, közöny, agresszív viselkedés az idősekkel szemben. Mentális betegségek. Bűnöző viselkedés, vagy családon belüli erőszak az élettörténetben. Az idősekhez való jóindulatú hozzáállás hiánya. Titkolt vonzalom, kacérkodás vagy túlzott félénkség, feltűnő tartózkodás a testkontaktustól lehetséges indikátor a helytelen szexuális viszonyban. Egymásnak ellentmondó beszámolók a különféle incidensekről. Túlzott kontrollálás. Az idősekről teherként való beszéd

Az időseket megfelelően kell tisztelnünk. • Az idősek is képesek és akarnak is tanulni. • Az idősek is képesek és akarnak változni. • Az idős emberek is meg akarják tartani az önrendelkezés jogát. • Az idős emberek is életteli, érző emberi lények.

A méltó időskor biztosítása társadalmi feladat, éppúgy, mint a bántalmazás megelőzése és a védelem.