A jövő válsága a vízhiány Készítette: Lőrincz Bea – 10.A.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Nemzeti Környezetügyi Intézet Nyugat-dunántúli Kirendeltség
Advertisements

A Föld 71%-át víz borítja, édesvíz készletének 90 %-a hó
Passzívház.
Ellentétek közöttünk. Földünk népessége 100 évvel ezelőtt 1.6 milliárd fő volt. Ez mára több, mint 6,7 milliárd. Ebből 1,2 milliárdan élnek szegénységben,
A betegségek globális súlya
A Víz Világnapja Március 22..
A globális felmelegedés és az üvegházhatás
 A Föld vízkészletének kevesebb mint 3 százaléka édesvíz, és ennek is csak tizede vehető közvetlenül igénybe, a többi sarki jégsapkákba, gleccserekbe.
A műszaki hibák szerepe a közúti balesetekben Az EU hatástanulmányának eredményei.
Nemzetközi körkép az Élelmiszer Önrendelkezésről
UNITED WAY = Emberek az emberekért. Segítsd Te is a UNITED WAY szervezetet, hogy segíteni tudjon! A UNITED WAY olyan országok lakosait segíti, akik alapvető.
A víz-háborúk kora jöhet
A víz a Földön.
Megdöbbentő tények a vízről!
A Víz Világnapja Március 22..
A fejlődő világ két átka:
A víz világnapja Március 22..
A Víz Világnapja március 22. „Tiszta vizet az egészséges világért!”
Az öntözés hazai szerepe, jelentősége
AZ EMBERISÉG ÉLELMEZÉSI HELYZETE
NÉPESEDÉSI ÉS URBANIZÁCIÓS VÁLSÁG
Észak Dél ellen.
H2O dihidrogén-oxid Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben:
A Víz Világnapja Március 22..
Az ökológiai lábnyom és számítása
Nukleáris energia. ► A nukleáris energia az utóbbi két évtizedben reménytelenül kiment a divatból. ► A biztonsági kételyek megingatták a lakosság támogatását,
FÖLDRÉSZEK.
ha le tudnánk kicsinyíteni a Földet, és a 6,5 milliárd embernyi népességet egy 100 lelket számláló falura, és az arányok változatlanok maradnának, akkor…
Készítette:Kottlár Dóra
A víz világnapja Készítette: Kokas Zsófia, Molnár Blanka és Pers Kriszti 9.c osztályos tanulók.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Készítette: Farkas Dzsenifer Klaudia és Sarkadi Réka
Kerekasztal tézisek A víz- és időjárás trendek hatása a jövő mezőgazdaságára Jolánkai Márton – Tarnawa Ákos – Pósa Barnabás – Fekete Ágnes – Török Gábor.
UNICEF PROJEKT: GYERMEKBARÁT ISKOLA 2011/2012
Globális problémák, diák szemmel
Afrika, a „fiatal” kontinens
Nemzetközi szolidaritás. Gazdagok kontra szegények Életszínvonal.
!!! Tegyünk együtt Értük.
A szegény országokban élő gyermekek életszínvonala. Bemutatónk témája:
Gondoljunk másokra is!. Milleniumi fejlesztési célok 2000 szeptemberében az ENSZ kibocsátotta milleniumi nyilatkozatát. A nyilatkozat alapján, nyolc Milleniumi.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
Gondolkodjunk el ! Zene A változások már léteznek!
TUDTAD?Ha Kínában egymillió közül sem találni nálad jobbat……akkor csak egy vagy az 1300-ból!Hamarosan Kínában beszélnek majd legtöbben angolul.India lakosságának.
A világnépesség növekedése
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
2012. március 31. – április 1. SYMA Sport- és Rendezvényközpont.
Az új nemzetközi megállapodás létrehozása EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Éghajlatváltozás.
A MEZŐGAZDASÁG FÖLDRAJZA
Készítette: A No cigi csapata
Világjárványok az emberiség életében
A magyarországi és a villamosenergia-iparban működő szakszervezetek helyzete és kilátásai a szervezettség tükrében Tagtoborzás az EVDSZ – nél, ágazati.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Nemzetközi folyamatok a globális vízgazdálkodás terén Baranyai Gábor Igazságügyi Minisztérium.
Globalizáció és környezeti problémák
Az értékkategóriák.
Az ivóvíz ellátás hatása a világ migrációs folyamataira
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Ajánlott kommunikálható érvek. Környezettudatos elkötelezettséghez új kommunikációs stratégiák szükségesek Heurisztikus segítségre van szükség, fel kell.
Éhező kontinens Készítette:Turcsányi Kristóf. Afrika A világmásodik legnagyobb kontinense Több mint egy milliárdan élnek itt Országai a legszegényebbek.
Éhező Afrika Mayer Marcell 7. osztály. Éhínség a világban Afrikában a legnagyobb az éhínség.
"Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy."
Ökológiai krízis Összefoglaló Készítette: Ondok Lilla Geográfus MSc.
Az éhezés.
A termőföldek másik nagy ellensége az erózió mellett az elsivatagosodás, amely folyamat során a termőföld mezőgazdasági művelésre túlságosan szárazzá válik,
A gazdasági termelés általános jellemzői
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
Globalizáció.
A mezőgazdasági termelés
Előadás másolata:

A jövő válsága a vízhiány Készítette: Lőrincz Bea – 10.A.

A probléma a világ tőlünk távolabbi, szárazabb területein a legsúlyosabb, 1,1 milliárd ember nem jut naponta ahhoz a 20-50 liternyi vízmennyiséghez, amely az ENSZ szakemberei szerint szükséges lenne. Minden nap 3.800 gyerek hal meg a Földön olyan betegségben, amely a tiszta víz és a tisztálkodás lehetőségének hiányára vezethető vissza. A víz hiánya összefüggésben van az éhezéssel is, hiszen a víz elengedhetetlen az élelmiszerek előállításához, például 1 kg gabona termesztése 1.500 liter vizet igényel.

Jelenleg a mezőgazdaság hasznosítja az édesvízkészletek 90 százalékát Jelenleg a mezőgazdaság hasznosítja az édesvízkészletek 90 százalékát. Különösen vízigényes az állattartás, amely ötször több vizet használ, mint a növénytermesztés: 1 kilogramm búza megtermelése mintegy 1790 liter vizet igényel, míg ugyanennyi marhahús előállításához átlagosan 9680 liter vizet használnak fel. A következő húsz év alatt becslések szerint bolygónk lakossága további közel kétmilliárd fővel gyarapodik, az élelmiszertermeléshez szükséges víz mennyisége pedig negyedével nő. Számos fejlődő ország nem tudja majd biztosítani lakossága élelmezését anélkül, hogy helyrehozhatatlan károkat ne okozna a környezetben

Minden 15. másodpercben meghal egy gyermek világszerte a tiszta víz, illetőleg a megfelelő higiéniai viszonyok hiánya miatt. Az ENSZ Gyermekvédelmi Alapja a Víz Világnapját megelőző napon közzétett adatai szerint mintegy 400 millió gyermek nem jut elegendő vízhez. Az ENSZ Mexikóvárosban kiadott nyilatkozata szerint az 5 évesnél fiatalabb gyermekek körében a rossz higiéniai viszonyok miatt a hasmenés a leggyakoribb betegség. Emiatt sok gyermek annyira legyengül, hogy nem tud iskolába menni.

Számos fejlődő országban ördögi kör alakul ki: a hiányos képzettség miatt a gyermekeknek nem sikerül kiszakadni a nyomorból. Ennek következménye pedig „a krónikus alulfejlettség”. „Nem szabad hagyni, hogy a tiszta víz a szegények számára is továbbra is csupán elérhetetlen luxus legyen” – nyilatkozta Dietrich Garlichs, a UNICEF németországi képviseletének vezetője.

A megfelelő mennyiségű víz hiánya már nem csak a szegény országok problémája, hamarosan az iparosodott országokban is hiány léphet fel A gazdag országoknak drasztikus politikai változtatásokra van szükségük, ha el akarják kerülni az ivóvíz-hiányt, mellyel jelenleg a szegényebb országok küszködnek

Az ENSZ célul tűzte ki, hogy 2015-re felére csökkenti a vízhiányt Az ENSZ célul tűzte ki, hogy 2015-re felére csökkenti a vízhiányt. A UNICEF azonban attól tart, hogy Afrikában és Ázsiában ezt nem sikerül majd elérni. Az elkövetkezendő években ehhez a nyomornegyedek több mint egy millió lakosát kellene tiszta vízzel és higiéniai létesítményekkel ellátni.

A fogyó vízkészletekkel való fenntartható és hatékony gazdálkodás mind nemzetközi, mind helyi szinten együttműködést, összefogást igényel, hiszen a felelősség mindannyiunké. A víz világnapját minden évben március 22-én ünnepeljük.