A Szoptatás Gyakorlati Kérdései

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
GYERMEKÁGYI HANGULATZAVAR ÉS BABAMASSZÁZS (MILYEN HATÁSSAL VAN AZ ÉRINTÉS A HANGULATZAVARRAL KÜZDŐ ANYÁRA) Schmidt Mihályné: Okleveles Csecsemőmasszázs.
Advertisements

14. Tétel.
Az újszülött élettani sajátosságai (folytatás)
Gyermeked kérései
A korai fejlesztést igénylő csecsemők szoptatásának
Monitoring rendszer a Bababarát Kórház cím megszerzése után Dr. Várady Erzsébet, újszülöttgyógyász, IBCLC Dr. Kun Judit Gabriella, IBCLC.
Alapszintű újraélesztés (BLS) elmélet
Válaszkészség vizsgálata
Az angyalmentők száma: 333. Ez egy különleges meditáció, amelynek segítségével vészhelyzetben is pillanatok alatt kapcsolatba léphetünk az angyalokkal,
SZOPTATÁS ELŐSEGÍTÉSE SZÜLÉSZETBEN SZÜLÉSZETBEN PAP KÁROLY AUGUSZTUS 4. Nyíregyháza AUGUSZTUS 4. Nyíregyháza.
Mikor beszélünk koraszülésről?
Hogyan készüljünk az óvodás évekre?
2012.FEBRUÁR 20-MÁRCIUS 13. Deák Ferenc Általános Iskola, Iregszemcse felső tagozat.
Alapszintű Újraélesztés (BLS) és
A LAKTÁLÓ EMLŐ ANATÓMIÁJA ÉS FIZIOLÓGIÁJA
EXIT.
Méltósággal segíteni, Jót s jól tenni
A Belga LSZ fejlesztési terve
A Pérvadász kötési útmutatója A Sajó felső szlovákiai szakaszán legfőképpen pér horgászatához bevált szárazlégy.
Gyakori Laktációs Problémák az Anya és Újszülött Szempontjából
A magzat fejlődése.
Down dada babamasszázs oktató élményei saját babájával Baráthné Nagy Edina 2010 V. Tudományos Továbbképző Konferencia Csecsemőmasszázs Oktatók Számára.
A sellő A következő képsorokon egy olyan élőlényt láthatunk, amit az amerikai tengerparton találtak kiszáradva. Ezeket a képeket a rendőrségi szervek tudósai.
ÉLETTANI SÁRGASÁG Hyperbilirubinaemia - éretlen vörösvérsejtek fokozott széteséséből származó epefestékszint-emelkedés.
Levegőztetés.
Állások (Dachi).
Születéstől a halálig BONI Széchenyi István Általános Iskola
Varga Ritmus Sándor Nyakas Péter Dávid
Két magzat beszélget az anyja hasában …
A villamos áram élettani hatása
Történet a boldogságról. Milyen értéke van egy évnek, kérdi a tanuló aki nem ment át a vizsgán. Milyen értéke van egy hónapnak, kérdi az anya, aki hamarább.
A KUTYA TOVÁBB.
Most van a nyulak hónapa!!!
Emelés fejállásba és kézállásba kísérletek
Csecsemők táplálási szokásai Magyarországon
Az egész testünket izmok sokasága építi föl. Ezek teszik lehetővé, hogy különböző mozgásokra legyünk képesek. Ezek működését többféle kisebb- nagyobb.
Az újszülöttek ellátása; koraszülött, érett újszülött, csecsemő-táplálás testi és értelmi fejlődés, illetve ennek zavarai az első életévben. Dr. Tomsits.
Neonatológia, rehabilitáció
Erdei séta egy kisfiú szemével De ahogy már beljebb lépdelsz, Rád tör a vágy, a kíváncsiság. Mi lehet ott a távolban? Futsz, csak futsz, és meg.
Fm, vekt, int, der Kr, mozg, seb, gyors Ütközések vizsgálata, tömeg, imp. imp. megm vált ok másik test, kh Erő F=ma erő, ellenerő erőtörvények több kh:
Tanulásmódszertan Oroszlány Péter: Tanulásmódszertan c. könyve alapján
A számítógép ergonómiája
1. SZINT: Kidolgozatlan, differenciálatlan ábra
Cardiopulmonaris Reanimáció (CPR)
6. szabály – A játékvezető asszisztens. Játékvezető asszisztens kötelességei Az asszisztens kötelessége, hogy jelezze: 1. Labda elhagyta a játékteret.
6. szabály – A játékvezető asszisztens
15. SZABÁLY – A BEDOBÁS.
Adaptált, sportos jellegű mozgásfoglalkozások krónikus sokizületi gyulladásos betegeknek Az ÖTM által 2007 évben támogatott „Sport a rehabilitációban”
Speciális helyzetek a szoptatásban
Gyermek újraélesztése
Alapszintű Újraélesztés és Automata Külső Defibrillátor
A Kognitív Profil Teszt kiegészítése
A szülői példa jelentősége az utódok életében
Felnőtt újraélesztés.
Az alapvető kommunikáció
Csecsemő és gyermek újraélesztés
Speciális életmódjellemzők gyermekkori elhízásban Papp Gabriella 1, Lengyel Dénes 1, Józsa Lajos 2, Gönczi Ferenc 3, Degrell István 1 DEOEC Pszichiátriai.
6. szabály – A játékvezető-asszisztens
Szájápolás, helyes fogmosás
Szoptatás a baba szemszögéből
EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI ALAPISMERETEK A SZÜLÉS Szakaszai, szülési alternatívák Hamar Brigitta.
Rajta! Távolinak tűnik, hát nem indulunk el, Nehéznek látszik, hát nem emeljük fel, Lehetetlennek látjuk, nem próbáljuk meg. Talán éppen ezért veszünk.
AZ EMBERI FEJL Ő DÉS HÁTTÁMASZ CSUKLÓ TÁMASZ KÉPERNYŐ- MAGASSÁG LÁMPA IRATTARTÓ LÁBTÉR LÁB TÁMASZ LÁTÓTÁVOLSÁG 46 –76 CM SZÉK- MAGASSÁG ASZTAL, ÁLLÍTHATÓ.
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS Egészséges életmód a születendő gyermek érdekében (az egészségtelen életmód, élvezeti cikkek használatának következményei a születendő.
Az újszülöttek ellátása; csecsemőtáplálás, disztrófia Dr. Tomsits Erika egyetemi docens Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinika.
Klikk a folytatáshoz!. Az emlőrák a női nemet leggyakrabban sújtó, rosszindulatú daganatos megbetegedés. A rákos betegségek okozta halálozásban az emlőrák.
Szülésfelkészítő Mit tud az újszülőtt ?. szopóreflex Az érett újszülöttek erőteljes szopóreflex- el jönnek a világra. Már a 18. terhességi héttől kezdve.
Várandósok felkészítése a szoptatásra
Előadás másolata:

A Szoptatás Gyakorlati Kérdései Dr Várady Erzsébet Neonatológus, IBCLC

A BBKK szoptatás gyakorlatával összefüggő lépései Születést követő bőrkontaktus, éhségjelek felismerése, szopás Szülést követő 6 órán belül mellretétel Kézi fejés megtanítása Ne kapjanak az anyatejen kívül más ételt vagy italt, hacsak az orvosilag nem indokolt Rooming-in rendszer, Igény szerinti szoptatás Ne kapjanak a csecsemők cumit

Szoptatás: az 1. ÓRA A korán megkezdett és kizárólagos szoptatás az első 6 hónapban több mint EGY Millió Csecsemőt ment meg WABA LOGO Szoptatás Hete 2007

Bőrkontaktus és szopás az első életórában Helyezzék a babát közvetlenül a szülés után bőrkontaktusba az anyjával, tartsák ott legalább egy óra hosszat és bátorítsák az anyát, hogy felismerje,mikor áll készen a baba a szopásra és ajánljanak fel segítséget, ha szükséges. Császármetszés esetén a fél órán belüli idő attól számit, hogy az anya reagálni tud a gyermekére.

A szoptatás korai megkezdése a normál ujszülött számára MIÉRT ? A bőrkontaktus lehetővé teszi az anyai test melegének kedvező hatását és az újszülött kolonizációját az anya baktériumaival A colostrum megadja az “első immunizációt” Kihasználja az újszülött éberségét az első életórában Az újszülött megtanul hatékonyabban szopni Növeli a szoptatás időtartamát (életkor) Anyát és gyermekét megnyugtatja, kötődés

Igény szerinti szoptatás A szopás legsikeresebb nyugodt éber állapotban, ha már a csecsemő „túl éhes” és sir, szoptatás előtt meg kell nyugtatni Tanitsuk meg az anyát felismerni a korai éhségjeleket gyors szemmozgás csukott szemhéjak mögött a fej előre hátra mozog, „keres” kezet a szájhoz viszi száj és nyelv mozgások arcmimika halk hangadás Ne korlátozzuk sem a szopások gyakoriságát, sem időtartamát Eleinte mindenképpen szoptassunk mindkét mellből

Hogyan tegyük mellre a csecsemőt? Fejet megtámasztjuk, de nem nyomjuk a mellhez Fej enyhén hátrahajlik Amikor a száj nagyra nyitott, akkor tegyük a csecsemőt a mellre Ha nem nyitja nagyra a száját, érintsük meg az ajkaival a bimbót, kicsit mozdítsuk el, majd újra érintsük meg az ajakkal a bimbót (többször ismételhető) Irányitsuk az orrot a bimbó felé, Az alsó ajak legyen minél távolabb a bimbótól Először az áll érintse a mellet

Mellretevés ideális pillanata

Szoptatási testhelyzetek

Szoptatási testhelyzetek Ülve bölcső-, kereszt-, hónalj(futball)tartásban, lovagló-tartásban -nagyobb csecsemők Fekve (oldalfekvésben, háton)

Szoptatási pozíciók Egyvonalban Közel Megtámasztva Szembefordulva 7/1 Breastfeeding Counselling: a training course, WHO/CHD/93.4, UNICEF/NUT/93.2

Futball-labda tartás Bölcső ill keresztezett bölcsőtartás

SZOPTATÁS ÁGYBAN FEKVE ÉS ÜLVE 8/1 9/1 SZOPTATÁS ÁGYBAN FEKVE ÉS ÜLVE Original illustration by Jenny Corkery

Szoptatás Fekve

Ikrek szoptatása Futball Bőlcső Lovagló

MELLRETAPADÁS

Mellretapadás Mit látunk és mi történik a szájban? 6/3 Breastfeeding Counselling: a training course, WHO/CHD/93.4, UNICEF/NUT/93.2 Jó mellretapadás Helytelen mellretapadás

Helytelen mellretapadás Mit látunk? 6/4 Breastfeeding Counselling: a training course, WHO/CHD/93.4, UNICEF/NUT/93.2 Fej enyhén hátrahajlik Jó mellretapadás Helytelen mellretapadás

Szopás mechanizmusa A tej eltávolítása a mellből nem a nyelv hullámzó mozgásával, hanem a szájüregen belüli vákuum létesítésével történik.

Hatékony tejtranszfer jelei a szopás alatt Újszülöttnél - mély, lassú szopások, szünetekkel - látható vagy hallható a nyelés - szája körül tej - fokozatosan ellazul a keze és a karja - a csecsemő magától elengedi a mellet Anyánál - a mell a szopás alatt fokozatosan felpuhul - tejcsöpögés a másik mellből - a tejleadó reflex jelei észlelhetőek

Helyes Mellretapadás- Jelek A mellbimbó és bimbóudvar egy része (alul több, mint fölül) a baba szájában van Száját nagyra nyitja Az áll a mellnek támaszkodik, az orrnyílások szabadok Az ajkak kifelé fordulnak A nyelv a mellbimbó alatt van A babát a mell magasságában tartsuk Hátulról támasszuk meg a nyakat és vállat, (nem a fejet), megengedve a fej enyhe hátrahajlását

Szélesre nyitott száj 7/4 ©UNICEF C107-7

Helyes és helytelen mellretapadás

HELYES HELYTELEN

A SZOPTATÁS ÉRTÉKELÉSE

Szoptatás értékelése 7/3 ©UNICEF C107-5

Szoptatás értékelése 7/5 ©UNICEF C107-9

Szoptatás értékelése 7/6 UNICEF/HQ91-0168/ Betty Press, Kenya

HELYTELEN MELLREHELYEZÉS

SZOPTATÁS MEGFIGYELÉSI ÚTMUTATÓ Anya neve _______________________________ Dátum ___________________________________ Csecsemő neve ______________ Csecsemő életkora_______________________________ Jelek,melyek arra utalnak,hogy a szoptatás jól megy ÁLTALÁNOS Anya:  Az anya egészségesnek látszik  Az anya ellazult és jól érzi magát  Kötődési jelek az anya és csecsemő között Csecsemő  A csecsemő egészségesnek látszik  A csecsemő nyugodt és ellazult  A csecsemő a mellhez ér vagy „keres”, ha éhes MELLEK  A mellek egészségesnek látszanak  Nincs fájdalom vagy kényelmetlen érzés  A mellek jól vannak megtámasztva, ujjak távol a bimbótól A CSECSEMŐ POZÍCIÓJA  A csecsemő feje és teste egyvonalban  A csecsemő közel van az anya testéhez  A csecsemő fejét, nyakát és csípőjét megtámasztja az anya  A csecsemő közelítése a mellhez: orr a bimbóhoz SZOPÁS  Lassú, mély szopó mozgások szünetekkel Az orcák szopáskor kitöltöttek A csecsemő a szopás befejezésekor elengedi a mellet Az anya észleli a tejleadó reflex jeleit Megjegyzések: Jelek,melyek lehetséges problémákra utalnak  Az anya depressziósnak tünik  Az anya feszültnek látszik és kényelmetlenül érzi magát  Nincs anya/csecsemő szemkontaktus  A csecsemő aluszékonynak vagy betegnek látszik  A csecsemő nyugtalan vagy sír  A csecsemő nem nyúl a mell felé vagy nem keres  A mellek pirosnak, duzzadtnak vagy fájdalmasnak tünnek  A mell vagy a bimbó fájdalmas  A mellet úgy támasztja meg az anya, hogy ujjai a bimbóudvaron vannak  A csecsemő az evéshez elfordítja a fejét  A csecsemőt nem tartja közel magához  A csecsemőt csak a fejénél és nyakánál támasztja meg  A csecsemő közelítése a mellhez:alsó ajak, áll a bimbóhoz  Gyors felületes szopások  Az orcák szopáskor beszívódnak  Az anya veszi le a csecsemőt a mellről  Az anya nem észleli a tejleadó reflex jeleit

Mit tegyünk, ha nem megfelelő a mellrehelyezés/mellretapadás Ne kritikus, hanem segítő tanácsot adjunk (hierarchikus helyett egyenrangú kommunikáció) A mellretapadás megszakítása, mielőtt a csecsemőt levesszük a mellről Vizsgáljuk meg az anya mellét és a csecsemő száját Sz.e. kézi fejéssel a mell felpuhítása Javasoljuk a helyes mellrehelyezést/mellretapadást, inkább az anyát irányítva, mint tevőlegesen beavatkozva

„Táncos” Kéztartás Alkalmazási területe hypotoniás csecsemő esetében koraszülöttség neurológiai károsodás Down szindróma

„TÁNCOS” kéz tartás 10/5 ©UNICEF C107-21

Az áll megtámasztása 10/6 Kay Hoover and Barbara Wilson-Clay, from The Breastfeeding Atlas

A Koraszülött Szoptatása

Koraszülöttek<34.hét szoptatása Bátorítsuk az anyát hogy rendszeresen fejjen (legalább 5-6x/nap) tartsa a babát a karjában legyen bőrkontaktusban a babával – kenguru gondozás Már a 30. héttől a csecsemő éber állapotában tejet préselhetünk a mellből a szájába Ha kész szopni, a csecsemő kedve szerint, kezdetben naponta 1x szopjon Készítsük fel az anyát, hogy a csecsemő erőtlenül fog szopni, könnyen fárad és a 34. hétig a szopás- nyelés-légzés koordinációjának hiányára kell számítani

Kengurú gondozás 10/2 Dr Nils Bergman, Cape Town, South Africa

Kengurú Gondozás *ölelj át *táplálj *szeress 10/1 Dr Nils Bergman, Cape Town, South Africa

Koraszülöttek<34.hét szoptatása A szoptatás alatt előnyös a hónaljtartás Ha nasogastrikus szonda mellett szopik, úgy tegyük mellre, hogy a szabadon levő orrlyuk legyen a bimbótól kifelé Kezdetben a szopásokat ki kell egészíteni Távolítsuk el a gyomorszondát, ha egyéb táplálási mód lehetséges, pl. pohárból. Amikor a baba már a szükségletének 2/3-át szopja a mellből, engedjünk meg egy szabadabb etetési rendet

11/3 Hozzátáplálás Dr Ruskhana Haider, Dhaka, Bangladesh

A Koraszülött Mellre- helyezése 10/3 A Koraszülött Mellre- helyezése Segíthetjük a tejbevitelt, ha a mellet tartó ujjainkat egymás felé közelítjük, amikor a csecsemő szopó mozgást végez, de láthatóan nem nyel Használhatunk SZOPTANIT-ot UNICEF/HQ93-0287/ Roger Lemoyne, China

Ha a szoptatás nem fedezi a szükségletet: 1.A cumisüveg alternativái Pohár Kanál Szemcseppentő Fecskendő 2. Szoptatás Szop-tanít-tal vagy szondatáplálás mellett 3. Szondatáplálás – kengurú gondozással

Etetés pohárból 11/2 A short course for administrators and policy makers WHO/NUT/96.3, Wellstart International Promoting breastfeeding in health facilities:

Köszönöm