A foglalkoztatáspolitikai érdekegyeztetés formái Dr. Bényei Andrásné 2008. február 28.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

«Szociális partnerek részvétele az európai szociális párbeszédben: melyek a szociális partnerek igényei?» Európai szociális partnerek közös projektje Záró.
A Nemzeti Fejlesztési Terv regionális egyeztetésének folyamata, eredményei Dönsz Teodóra, Magyar Természetvédők Szövetsége Civilek az NFT Nyilvánosságáért,
Ágazati szintű érdekegyeztetés, érdekképviselet, a VKDSZ aktuális feladatai Halasy Károly.
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
1. Konzorciumi Partnerek •Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) •Magyar Iparszövetség (OKISZ) •Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ)
A STRATOSZ, ÉVI SZAKKÉPZÉSI FELADATAINAK ÁTTEKINTÉSE, SZERVEZÉSI-, ÉS FELADAT-STRUKTÚRA Dr. G. Tóth Károly STRATOSZ központi szakképzési koordinátor.
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Az EGSZB a térképen Az EGSZB helye az intézmények között EGSZB EURÓPAI BIZOTTSÁG EURÓPAI PARLAMENT TANÁCS.
Nizák Péter Az intézményi fejlesztés kérdése a civil szektorban Budapest, november 29. Táncsics Alapítvány, Friedrich Ebert Stiftung.
Szakszervezet és az Üzemi Tanács
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
SZECSKAY Ügyvédi Iroda CEBC – XXI. Vezérigazgató Találkozó Lobbizás európaiul március 31. Budai Judit.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Nyugat-dunántúli Régió
Lux Judit CSc Neokorporatív gyakorlat és mediáció Magyarországon(2) november 28.
1 szociális párbeszléd magyarországon © kurtán sándor 2010 érdekérvényesítés és érdekegyeztetés az eu-ban
Dr. Lamperth Mónika Budapest április 18.
A fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek működésének tapasztalatai Dr. Eitmann Norbert, elnök Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület június.
Kétségektől a Készségekig A hírközlési (ICT) szektor lehetőségei és tevékenysége a távmunka témakörében V. Országos Távmunka konferencia
Távmunka kutatás, fejlesztés eredményei
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
A társadalmi egyeztetés alapfogalmai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője február.
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
A Regionális Munkaügyi Tanácsok foglalkoztatási paktumokban való részvételi lehetőségei Balatonvilágos
Balatonszemes Június A villamos energia közszolgáltatási helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
A munkavállalói FB tagság
Budapest, szeptember A villamos energia közszolgáltatás helyzete és szerepe Magyarországon Fő kérdések, aktualitások 2.
Electricity network in Europe Berlin, március 21.
EURÓPAI ÜZEMI TANÁCSOK KONFERENCIÁJA 2009 Budapest, november 17. ÜZEMI TANÁCSOK TÁRSASÁGI SZINTŰ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FÓRUMA.
1 Megváltozott szerepben a megyei önkormányzatok! Tájékoztatás a megyei önkormányzatok feladatairól és azok szociálpolitikát érintő kapcsolódási pontjairól.
Feladataink az új Mt. és a vízi-közmű törvény tükrében Halasy Károly titkár.
A víziközmű- szolgáltatás érdekvédelmi szemmel Halasy Károly.
A foglalkoztatási paktumok célja Megismerni a térség foglalkoztatási helyzetét Összehangolni a térség gazdasági és humánerőforrás fejlesztési tevékenységeit.
Európai Vegyipari Szociális Párbeszéd Bizottság Balatonszemes.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Civilek a területfejlesztésben Dr.G.Fekete Éva MTA RKK, Miskolc.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
Gazdasági Tanácsok a felsőoktatási intézményekben január 13.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
. Negyedik Partner Közép-Dunántúli Foglalkoztatási Hálózat 4P KDFH Alapítva: Gere János
Kormányszóvivői tájékoztató A fogyasztók biztonságáért Középtávú fogyasztóvédelmi politika Csizmár Gábor államtitkár Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
Készítette:Makra Betti Dátum:
Balatonszemes Az Európai Unió szintű szociális párbeszédben való részvétel tapasztalatai.
Ivan Tomac Predsjednik EKN-aBalatonszemes, SZOCIÁLIS PÁRBESZÉD HORVÁTORSZÁGBAN SZOCIÁLIS PÁRBESZÉD HORVÁTORSZÁGBAN.
Foglalkoztatás-politika
Magyar Bányászati Szövetség Magyar Bányászati Szövetség 1024 Budapest, Margit krt. 85. Tel/Fax: (06-1)
Civil szervezetek kapcsolatai Egészségügyi Szakdolgozók Együttműködési Fórum Alapítás 2001.
Tisztességes munka és európai szociális párbeszéd Kihasználatlan jelen?
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
A középszintű érdekegyeztetés és szociális párbeszéd Magyarországon.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
A Regionális Munkaügyi Tanáccsal szembeni elvárások a munkaadói oldal szemével nézve Készítette: ÉMRMT munkaadói oldal november 12.
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
Kormányszóvivői tájékoztató. A fejlesztéspolitika új intézményrendszere Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos július 7.
„Vedd ki a részed!” - amit a civilek már megtettek egymásért Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Civil Együttm ű ködési Hálózat Miskolc, március 30.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
2008. június 12. MÁV Baross Gábor Oktatási Központ.
Érdekképviselet, képzés, távmunka Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, december 7.
Az NFT tervezési folyamatának nyomon követésére alakult civil munkacsoport Budapest, április 15.
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
Kormány – önkormányzatok érdekegyeztetésének alakulása, lehetséges továbbfejlesztése Dr. Szegvári Péter önkormányzati szakértő Oslo, Norvégia április.
EVDSZ Budapest, A vizsgálat célja annak feltérképezése, hogy a magyar gyakorlatban hogyan érkeznek el a hazai ágazati vállalati dolgozókhoz.
BEVEZETÉS A KOLLEKTÍV MUNKAJOGBA
M UNKAÜGYI KAPCSOLATOK Dr. Fodor T. Gábor ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
Munkaerőpiaci-szolgáltatásokat végző szervezetek lehetőségei
A Nemzeti Pályaorientációs Tanács (NPT) és a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok (RFKB) együttműködése TÁJÉKOZTATÓ ANYAG az RFKB pályaorientációs.
Társadalmi Párbeszéd Osztály: ágazati párbeszéd bizottságok (ÁPB)
2/2010 sz. előterjesztés A Nemzeti Pályaorientációs Tanács és a Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságok kapcsolattartási folyamata Borbély-Pecze.
A Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács tevékenysége
Előadás másolata:

A foglalkoztatáspolitikai érdekegyeztetés formái Dr. Bényei Andrásné február 28.

Mi a szociális párbeszéd? 1. Eredetileg a munkaadó és munkavállalók csúcsszervei közötti bipartit párbeszéd 2. Legrégibb testülete az ILO (1919!) 3. Gyűjtőfogalmak: bipartit (ágazati szintű) tripartit.(pl. OÉT – jelenleg Alkotmánybíróság vizsgálja az erről szóló törvényt, mert a magyar politika berendezkedés nem ismeri korporatívizmust) multipartit (pl. GSZT; kormány, munkaadók, munkavállalók, civilek, köztestületek, egyházak stb)

Mi a szociális párbeszéd formája? konzultáció, mely alkalmat ad:  valamennyi résztvev ő vélemény ének kifejtésére  a résztvevők befolyásolására  közös álláspont kialakítására A konzultációnál magasabb szint, amikor a partnerek, megállapodást, szerződést kötnek

Melyek a konzultatív intézmények?  Tanácsadó Bizottságok, amelyek tripartit struktúrájúak; a nemzeti kormányok, illetve a nemzeti szociális partnerek szervezeteinek képvisel ő ; és egy-egy témakörre koncentrálnak  Ágazati Párbeszéd Bizottságok, amelyek bipartit felépítés ű ek; ágazati szociális partner szervezetek képvisel ő i bő l állnak; és egy-egy ágazat problémáival foglalkoznak ;  Az Európai Unióban nem csupán a szociális p árbeszéd, hanem a civil párbeszéd keretében is sor kerül konzultációra. Ennek fóruma a Gazdasági és Szociális Tanács (Economic and Social Committee, ECOSOC

Az ECOSOC magyar megfelelője a GSZT, nem állami (NGO) tagjai (43 fő): a gazdaság szereplői (18) : Agrár Munkaadói Szövetség, Általános Fogyasztási Szövetkezetek Országos Szövetsége, Ipartestületek Országos Szövetsége. Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége, Magyar Iparszövetség, Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége, Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetsége, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, Magyar Agrárkamara, Magyar Bankszövetség, Budapesti Értéktőzsde Rt., Befektetői Tanács, Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Társasága, Joint Venture Szövetség, Szövetkezeti Tanács, Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanács

Folytatás b.) a munkavállalók képviselői (6): Autonóm Szakszervezetek Szövetsége, Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, LIGA Szakszervezetek, Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége, Munkástanácsok Országos Szövetsége, Szakszervezetek Együttműködési Fóruma elnöke c.) a tudomány képviselői (8) az MTA jelenlegi és három megelőző elnöke, MTA, Magyar Rektori Konferencia, Főiskolai Főigazgatói Konferencia

A GSZT „civil”(?) „delegáltak”(?) A civil szféra képviseletét (11) ideiglenesen, - amíg a civil szervezetek maguk kiválasztják GSZT képviselőiket -, Család, Gyermek, Ifjúság Egyesület, Európa Ház, Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége, Gyermek- és Ifjúsági Konferencia, Idősügyi Tanács, Ipari Parkok Egyesülete, Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége, Nőképviseleti Tanács, Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület, Országos Fogyatékosügyi Tanács, Környezeti Management és Jog Egyesület - EMLA

Mi a gond ? Törvény és hatáskör hiány Az első és talán legfontosabb, hogy a GSZT-ről nem sikerült törvényt alkotni, ezért feladat és hatásköre nem tisztázott. El kellene dönteni, hogy a lehetséges jogosítványok közül döntéshozó, döntés-előkészítő, a jogalkotók számára stratégiai célokat megjelenítő fórum, sőt bizonyos esetekben akár vétójoggal rendelkező testület legyen. A nonprofit, civil szektorra vonatkozóan pedig egy valós delegálási rendszer keretében kell a képviselőket felhatalmazni. Jelen állapot szerint ugyanis a civil képviselőket a kormány jelölte, igaz ideiglenes jelleggel, ezelőtt 3 évvel. A foglalkoztatáspolitikát egyetlen szervezet sem képviseli!

Ágazati együttműködés a foglalkoztatáspolitikában: Civil Foglalkoztatási Műhely (CFM) Fő célkitűzései Az ágazati civil szakmai párbeszéd kereteinek megteremtése és intézményesítése Horizontális és vertikális partnerség Döntés-előkészítésben való részvétel Az érdekképviselet és a civil kontroll lehetőségének biztosítása Előnyei: Legitimitás, referencia, társadalmi kapcsolatok, regionális lehetőségek

Az együttműködés során végzett főbb tevékenységek, mérföldkövek FMM-CFM december 3-i közös szándéknyilatkozata FMM-CFM november 30. Megállapodás FMM-CFM delegáltakból Konzultációs Tanács Január 19. Információáramlás (honlap, találkozók) Jogszabály-alkotásba való bevonás NFT ás OP-k kidolgozásába való bevonás Civil képviselet különböző szervekben Segítség konkrét ügyekben (pl. HEFOP, EQUAL) Országos és regionális testületekbe történő delegálás (Parlament Fogl.Biz. FSZH, MAT, GSZT,OFA, RMK)

Új lehetőségek a területi együttműködésekben Leader Foglalkoztatási paktumok CBS, transznacionális, euroregionális programok Equal Közösségi kezdeményezés (39 FP több mint 120 nemzetközi partnerrel) V4, stb. Szociális gazdaság

Összefoglalva az együttműködés új alapjait A tradicionális érdekegyeztetési formák (bi-, és tripartit) mellett/helyett megjelennek a legszélesebb közösségi érdekeket megjelenítő, legitim, választott, transzparens, együttműködésre nyitott, az együttműködésben érdekelt szereplők az állam, az önkormányzatok és a gazdálkodó szektor mellett: a civil szervezetek, az egyházak, a köztestületek, a nonprofit vállalkozások, stb. Ez a valódi multipartititás!

Amit el szeretnénk érni a Szociális és Munkaügyi Minisztérium éves munkatervének egyeztetése a MAT üléseire tanácskozási joggal állandó meghívás a CFM által delegált képviselőnek az OFA kuratóriumában a CFM képviselője legyen tanácskozási jogú állandó meghívottja a kuratóriumi üléseknek a regionális munkaügyi tanácsok üléseikre tanácskozási joggal, állandó meghívotti státuszban hívják meg a regionális civil foglalkoztatási műhelyek képviselőit (lásd Országos és Regionális Területfejlesztési Tanácsok) A GSZT-be foglalkoztatási civil érdekképviselet biztosítása

Köszönöm a figyelmet! Dr.Bényei Andrásné Nonprofit Szövetség 1132 Budapest, Alig utca 12.