Az ökológiai gazdálkodás helyzete Magyarországon

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A nők helyzete a Mezőtúri kistérségben (2006)
Advertisements

Ökológiai gazdálkodás - a fenntartható élelmiszertermelés rendszere
Norvég Alap Zöld ipari innováció. Célok – Zöld ipari innováció Zöld vállalkozások versenyképességének erősítése, meglévő iparágak zöldebbé tétele, zöld.
Leonardo da Vinci szakképzési projektek Magyarországon TÓTH Csenge Tempus Közalapítvány Az Élethosszig tartó tanulás program nemzeti irodája.
Magyar Oktatók és Kutatók Nyugaton A nyugati magyar szellemi potenciál feltérképezése és reintegrációjának lehetősége a magyar tudományos életbe Magyar.
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Regionális fejlesztések és szerkezetátalakulás a mezőgazdaságban
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
Nemzeti cselekvési terv
NEMZETI ÉLELMISZER- TECHNOLÓGIA PLATFORM TEVÉKENYSÉGE Boródi Attila (ÉFOSZ) Budapest, szeptember 24.
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
A Kaposvári Egyetem innovációs tevékenysége – Dráván innen, Dráván túl
A PROJEKT CÉLREDSZERE 1. A program stratégiai célja: A határ menti területek erősebb gazdasági és szociális integrációja 2. A program specifikus célja:
Globális problémák Kialakulásuk okai:
Környezettudatos fogyasztói magatartás – a zöld marketing perspektívái
Természettudományok és műszaki tudományok területén végzett diplomások száma a éve korcsoportban 1000 főre számolva 2010-re az EU-ban 15 %-os növekedést.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
Környezetállapot-Értékelés Program A PROGRAM JÖVŐ„KÉP”E KvVM – MTA TAKI – Széchenyi István Egyetem Bulla Miklós.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
Az erdő szerepe a szénháztartásban és a klíma védelmében
Mosonmagyaróvár november 25.
HELYI PARTNERSÉGEK, MINT A VIDÉKI KORMÁNYZÁS INNOVATÍV ESZKÖZEI 1 A Magyar Regionális Tudományi Társaság IX. vándorgyűlése Révkomárom, november 25.
MIBEN ERŐS ÉS MIBEN GYENGE AZ MRTT Elnöki beszámoló a évi közgyűlésen Magyar Regionális Tudományi Társaság.
A tudásintenzív iparágak megjelenése a kelet-közép-európai országok gazdaságfejlesztési stratégiáiban Páger Balázs, PhD-hallgató MRTT X. vándorgyűlés,
A Georgikon Kar kutatási lehetőségei Keszthely, március 30.
TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KMR projekt 1 A NÖVEKEDÉS ÉS A VERSENYKÉPESSÉG REÁLGAZDASÁGI TÉNYEZŐI Chikán Attila egyetemi tanár Budapesti Corvinus Egyetem.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
A spanyol gazdaság jelenlegi problémái Éltető Andrea - MTA VKI április 15.
Budapest, Szabadkai Andrea Magyar Biokultúra Szövetség; SZÖVET 30/ ,
Háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvétel
kiemelt projekt bemutatkozása
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről és az igénybevehető szolgáltatásokról Pataki.
DAT 2006 konferencia A könyvtárak digitális világa szekcióülés Budapest, november 21.
Dr. Kozári József egyetemi docens, igazgató Szent István Egyetem Közép-Magyarországi Regionális Szaktanácsadási Központ V. Országos Tanácsadási Konferencia.
Globális problémák.
Az élelmiszerkutatás fő irányai: Jövőkép 2020-ig
GfK Custom ResearchSugatagi Gábor - A magyar fogyasztó politikai preferenciái2010. február 17. Sugatagi Gábor : A magyar fogyasztó preferenciái a politikai.
A COACH-bioenergy projekt eredményeinek bemutatása
COACH BioEnergy A biomassza energetikai hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – egy nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
2009. február 24. Holcim, mint felelős munkáltató.
A hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci integrációja, mint a gazdasági stabilitás fontos tényezője Gödöllői Kistérségi Foglalkoztatási Paktum.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Az egyház társadalmi tanítása és a XXI. századi felnőttoktatás c. konferencia Esztergom dec. 1. Az andragógia szak elindulása és munkája a PPKE VJK-n.
Innováció ösztönző együttműködések kiépítése Dél-kelet-európai térség országaiban SET GIFT.
„Talpraállástól az intézményesülésig” Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei civil szervezetek komplex szervezetfejlesztése (TÁMOP / )
Az élelmiszeripari versenyképesség és innováció egyes kérdései
INNOAXIS IPA HUSRB/0901/2.1.3 APPLICATION ID: HU-SRB/0901/213/028 PROJECT TITLE: The borderline as an axis of innovation LEAD BENEFICIARY: Centre for Regional.
Környezetgazdálkodási alternatívák és kooperációs lehetőségek a Vajdaság és a Dél- Alföld határmenti területein Kovács András Donát PhD Geográfus, szociológus.
INNOAXIS IPA HUSRB/0901/2.1.3 APPLICATION ID: HU-SRB/0901/213/028 PROJECT TITLE: The borderline as an axis of innovation LEAD BENEFICIARY: Centre for Regional.
Kémia szakmódszertani kutatások a Debreceni Egyetemen Tóth Zoltán.
Hungarikumok a Parlamentben II Gyaraky Zoltán főosztályvezető Gőgös Zoltán államtitkár.
Mátrai Balázs vidékfejlesztési szakértő Magyarországi LEADER Központ
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
A „Fenntartható Innovációs Technológiai Centrum” (FITC) céljai és tevékenysége A TÁMOP /1/KONV projekt nyitókonferenciája Gyöngyös,
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
COACH BioEnergy A biomassza energetikai célú hasznosításának erősítése és népszerűsítése Közép-Európában – nemzetközi információs és tanácsadói hálózat.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
A mezőgazdasági növények sokfélesége a közvetlen értékesítésben Valorisation de la biodiversité cultivée dans les circuits courts Kiss Csilla, Védegylet.
Pedagógusok egy nemzetközi tanárvizsgálat (OECD TALIS) tükrében
Pirolízis szakmai konferencia TÁMOP A-11/1/KONV
EGER TÉRSÉGE FEJLESZTÉSI EGYESÜLET „Területfejlesztés civil szemmel” Előadó: Pozsikné Hidvégi Éva, elnök.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Magyarországi LEADER Közhasznú Egyesület tevékenységének bemutatása GYURKÓ BÉLA (megyei kapcsolattartó)
Az ökológiai gazdálkodás helyzete Európában
Bemutatkozik az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
„HAGYOMÁNY ÉS INNOVÁCIÓ”
Előadás másolata:

Az ökológiai gazdálkodás helyzete Magyarországon Dr. Drexler Dóra, Papp Orsolya, Dezsény Zoltán, Földi Mihály, Pászti Tímea FoodLawment Roadshow

Tematika Mi az ökológiai mezőgazdaság? Az ökológiai gazdálkodás helyzete a világban és Magyarországon Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) bemutatása Bekapcsolódási lehetőségek

Mi az ökológiai mezőgazdaság? Az ökológiai gazdálkodás a talajok és az élővilág épségének, valamint az emberek egészségének megőrzését célzó termelési rendszer. Természetes folyamatokon alapul és kerüli a káros hatású anyagok alkalmazását. Az ökológiai gazdálkodás ötvözi a hagyományt, a tudományos kutatást és az innovációt. Így törekszik a környezet megóvására, és – a társadalmi, gazdasági szempontokat is figyelembe véve – az egészséges életformát elősegítő mezőgazdaság és élelmiszeripar megteremtésére (IFOAM). IFOAM = Ökológiai gazdálkodásban érdekelt szervezeteket tömörítő globális ernyőszervezet.

A bioterületek változása földrészek szerint (2000-2009) Óceániában és Latin-Amerikában azért ilyen magas a bioterületek aránya, mert ezek nagyrészt gyepek, extenzív területek. A diagramon látható, hogy a növekedésben Európa jelentős szerepet vállal. FiBL/IFOAM Survey 2011, based on data from governments, the private organic sector and certifiers

Az ellenőrzött ökológiai termesztésű területek Európában (2009) 2009-ben Európában összesen 9.3 millió ha ellenőrzött területen közel 260.000 gazdaság folytat ökológiai gazdálkodást. Európában a teljes mezőgazdasági terület 1.9%-a, míg az Európai Unióban 4.7%-a áll ökológiai művelés alatt. A Világ teljes bioterületének 25%-a Európában található. A térképen szereplő országok sötétebb színe jelzi a bioterületek nagyobb arányát (ha). 9,3 millió ha nagynak tűnik, de = összesen csak 2%-a a termőterületeknek. A világ bioterületének mintegy negyede található Európában. Európa teljes mezőgazdasági területének 98 %-án vegyszeres termesztés folyik! FiBL/IFOAM Survey 2011, based on data from governments, the private organic sector and certifiers

Ellenőrzött öko területek hazánkban 1988-tól 2004-ig határozott növekedés látszik, 2004 óta stagnál vagy csökken. Ennek több oka van, de főleg a támogatások hiánya, mert a biogazdálkodás igencsak támogatásérzékeny ágazat. Source: Biokontroll Hungaria, Hungaria Öko Garancia, Eurostat

Az ellenőrzött ökológiai területek alakulása hazánkban Üzemek száma (db) Növekedés (%) Terület (ha) Mezőgazd. Terület (ha) 2004 1 842 4 133 009 14 2,267 2005 1 935 5 128 576 - 3 2,191 2006 1 974 2 122 766 - 5 2,092 2007 2 024 122 270 - 0,4 2,090 2008 2 066 122 817 + 0,4 2,093 2009 2 292 11 145 942 + 18,9 2,3 2010 2 062 - 10 130 717 - 10,4 2,1 Ez a dia ugyanazt mutatja, mint az előző, csak számokban. Látszik, hogy 10 %-kal csökkent mind az üzemek száma, mind az ellenőrzött terület. A hazai teljes mezőgazdasági területnek mindössze 2 %-a ellenőrzött bio! Forrás: Solti 2011

elődeink megfigyelései Miért van szükség ökológiai kutatásokra? az ökológiai gazdálkodás tudásbázisa: Jelenkori gazdák tapasztalatai Ha már van bevált gyakorlat az ökológiai gazdálkodásra, miért van szükség egy újabb kutatóintézetre? Mert csak az újabb tapasztalatokkal, eredményekkel lehetséges az állandóan változó környezettel szoros összefüggésben történő ökológiai gazdálkodás fejlődése. Mert ugyan vannak kutatóintézeteink, agrár témában is, de kevesen végeznek magas szintű tudományos kutatást célzottan a biotermesztés témájában. Az innováció szükséges a hagyományos ismeretek mellé. Hagyomány, elődeink megfigyelései Kutatóintézetek kísérleteiből származó eredmények

Az ökológiai gazdálkodás létjogosultsága Környezet - Bioszféra Termelő Fogyasztó Kereskedő

Nemzetközi színvonalú, az ökológiai mezőgazdaságot és élelmiszeripart kutató és fejlesztő intézmény - az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézetet (ÖMKI) - létrehozása és működésének megalapozása Magyarországon.

Céljaink Nemzetközi színvonalú tudományos kutatás erősítése az ökológiai szemléletű mezőgazdaság- és élelmiszeripar területén Hatékonyan működő, oktatást és szaktanácsadást elősegítő rendszer megteremtése Gyakorlatban is alkalmazható módszerek, technológiák kidolgozása Az ökológiai gazdálkodás és élelmiszeripar magyarországi továbbfejlődésének és hosszú távú versenyképességének elősegítése Ezekkel a tevékenységekkel szeretnénk tudományosan megalapozni és előmozdítani a hazai ökológiai szemléletű agrár-, és élelmiszeripar hozzájárulását a fenntartható mezőgazdasághoz, az egészséges életmódhoz, az élelmiszerbiztonsághoz, a biodiverzitás védelméhez és a klímastabilitás megvalósításához.

Tervezett és folyamatban levő tevékenységek Egyetemekkel, kutatóintézetekkel való együttműködés PhD és posztdoktori programok - meglévő tudományos kapacitás fejlesztése „On-farm” kísérletek beállítása a különböző termőhelyi adottságokkal rendelkező gazdaságokban (pl. tájfajták, tápoldatok vizsgálata) Szaktanácsadás, ismeretterjesztés, képzés PhD és posztdoktori programunk révén támogatjuk a hazai kutatóintézetek és egyetemek meglévő tudományos kapacitásának fejlesztését.

Tájfajták: hazai genetikai sokféleség megőrzése A képen a Tápiószelei Agrobotanika Intézet és Növényi Diverzitás Központ területén található tájfajták (köles, paradicsom, marharépa) szerepelnek. Az ott található génbank feladata a különleges, régi fajták génbanki megőrzése. Nemtudomka szilva, nagydobosi sütőtök, milotai dió, dévaványai holdbab, pónyik alma…

ÖMKi honlap www.biokutatas.hu

Bekapcsolódási lehetőségek On-farm kísérletek Diplomamunka Kérdőíves felmérés Hírlevél feliratkozás Konferencia

Köszönjük szépen a figyelmet! 2100 Gödöllő, Isaszegi út 200. www.biokutatas.hu Köszönjük szépen a figyelmet!